Helppo siemenleipä

Sain itsekin testattavaksi kotiini arvottavana olleet silikonivuoat, joten päätin kokeilla vuokaleivän tekemistä. Veikkaan, etten jatkossa viitsi enää pyöritellä sämpylöitäkään, kun tämän kanssa pääsee vielä astetta helpommalla.


Olen aikasemmin suhtautunut vähän skeptisesti silikonivuokiin ja olenkin pidättäytynyt perinteisissä alumiiniastioissa. Leivän paistamiseen silikonivuoat toimivat näemmä mainiosti, mutta olen edelleenkin sitä mieltä, että cupcakeista tulee parhaita, kun ne paistaa paperoidulla muffinsipellillä. Tavalliset muffinsit toki onnistuvat myös silikonivuoissa!

Sain maistiaisiksi myös Olivadon avokadoöljyjä. Lorautin sitä leipätaikinaan, mutta öljy toimii loistavasti myös salaatinkastikkeena ja käy pullon ohjeiden mukaan myös paistamiseen. Tähän asti olen itse käyttänyt kylmäpuristettua avokadoöljyä lähinnä naamarasvana ja hiustenhoitoaineena, mutta toimiihan se vallan hyvin myös sisäisesti nautittuna.

HELPPO SIEMENLEIPÄ

 • 3 dl sämpyläjauhoja
 • 4-5 dl vehnäjauhoja
 • 1 pss kuivahiivaa
 • 1 dl siemensekoitusta (+ vähän koristeluun)
 • 1 tl suolaa
 • 0,5 dl avokadoöljyä
 • 3 dl vettä
 1. Sekoita kuivat aineet yhteen. Lisää öljy ja kädenlämpöinen vesi.
 2. Kohota taikina kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa.
 3. Vaivaa taikinaa hetki ja lisää tarvittaessa hiukan jauhoja. Muotoile taikina pötköksi ja laita vuokaan. Anna vielä kohota.
 4. Suihkauta leivän pinnalle hiukan vettä ja ripottele päälle hiukan siemensekoitusta. Paista leipää 200 asteessa noin 25 minuuttia.

8 vastausta kirjoitukseen “Helppo siemenleipä

 1. Näyttääpä herkulliselta! Taidan tietää, mitä pyydämme aamupalaksi seuraavalla yövisiitillä ;)…

 2. Oih, tosi maukkaalta ja helpolta vaikuttava leipä! Pitääkin varmaan testata, sopisi hyvin kiireisehköön arkeen. Ootko muuten tutustunut Richard Bertinetin Leipää monella tavalla-kirjaan? Löysin sen alelaarista viidellätoista eurolla, mutta täytyy sanoa, että harvasta keittokirjasta oon saanut yhtä paljon oikeasti hyödyllisiä vinkkejä, inspiraatiota ja kannustusta. Tuli mieleen, koska kirjailija kehuu kylmäpuristetun avokadoöljyn makua leivässä.

 3. Hanna, ei pöllömpi idea :)

  Raisa, mulla on ainoastaan yksi leipäkirja, The Bread Bible, mutta tuohonkin voisi kyllä tutustua! Jos sitä innostuisi leipomaan leipää enemmänkin… The Bread Bible on kyllä kattava ja hyvä kirja, mutta ehkä vähän liian monimutkainen ja perusteellinen kaltaiselleni huithapelille, joka tykkää vetää kaikesta mutkat suoriksi.

  Avokadoöljystä tuli kyllä tosi hyvä maku tähän leipään, ja sopii mainiosti yhteen siementen kanssa.

 4. Onpa herkullisen näköistä.
  Oma tekemä leipä onkin edullisempaa, kuin kaupassa (varsinkin jos tekee useamman leivän kerrallaan). Se on myös vähemmin suolaista, lisäaineetonta ja siitä syystä terveellisempää.
  Olen myös huomannut, että oma tekemä leipä säilyy paremmin.
  Useimmiten se menee kuitenkin ”parempiin suihin” nopeammin.

 5. Äiti, ostan aina luomujauhoja ja vielä jos laskee mukaan pähkinät ja rouheet ja erikoiset öljyt, niin en usko, että tästä kovin paljoa tavallista leipää halvempaa tulee. Paljon parempaa tietysti kyllä!

  Säilyvyysasiasta en oikein osaa sanoa mitään, koska ei näitä yleensä juuri ehdi säilytellä ;) Toisaalta joku paahtoleipä säilyy kuukauden homehtumatta, mikä on aika epäilyttävää.

 6. Juu,itsekin käytän aina luomujauhoja, siemenet ostan punnitse ja säästä kaupasta. Kaupasta ostamani leipä on myös aina luomua. Paikallisella maatilatorilla maksaa vaalea pyöreä vehnäleipä 5€. Väittäisin, että oma tekemä on silti halvempaa.

 7. Tämä oli kyllä ihan äärettömän nopea ja helppo ohje! Tein näistä itseasiassa sämpylöitä, kun en itse (vielä) omista leipävuokaa. Parhaita sämpylöitä mitä olen leiponut pitkiin aikoihin! <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights