Paahdetut vaahtokarkit

Söin vaahtokarkkeja ensimmäistä kertaa yli kymmeneen vuoteen vasta ihan hiljattain, kun vegaanisia vaahtiksia tuli myyntiin Vegetukkuun. Juhannuksena pääsin testamaan niitä myös rapeaksi paahdettuna kuumalla hiilloksella. Ihan parasta!


Juhannus vietettiin jälleen perinteisesti mökillä, pienellä porukalla, grilliruokia mutustellen.

Menu käsitti muun muassa vegaanisella pestolla ja Cheezly mozzarellalla täytettyjä herkkusieniä, jerk seitania, uusia perunoita ja ananasta.

Vegekaupasta ostettuja lupiininakkeja, sekä Citymarketista ostettua tofua, joka oli tosi tosi hyvää, mutta merkki ehti jo unohtua.

Grillattua vesimelonia. Toimii!

Lettuja.

Munkkeja.

Ja bonuksena vähän potkua: grillattuja jalapenoja.

Niin ja ne vaahtokarkit! Niitä varten ei tarvita muuta kuin grillitikkuja, kuuma hiillos ja vaahtokarkkeja. Vaahtiksia paahdetaan, kunnes ne ovat pinnasta kauniin värisiä. Sitten vaan nautiskellan päältä rapeista ja sisältä pehmeistä vaahtokarkeista. Kannattaa kokeilla myös upottaa samoihin tikkuihin mansikoita, nams! :)

Vegaaniset vaahtokarkit maistatettiin myös sekasyöjillä, ja makua kehuttiin jopa paremmaksi kuin tavallisilla vaahtokarkeilla. Paahto-ominaisuudet ovat myös aivan erinomaiset.

14 vastausta kirjoitukseen “Paahdetut vaahtokarkit

 1. Onpas herkkuja! :) Mahtavaa että postasit vegaanisista vaahtokarkeista, olen aprikoinut että ovatkohan ne tosiaan hyviä – mun viime kokemus ”oikeistakin” vaahtokarkeista taitaa olla jostain kasikytluvun lopulta… Täytyy kyllä tilata noita ja kokeilla kaakaon seassa niinkuin aina amerikkalaisissa chick lit-kirjoissa!

 2. Miten valmistit tuon tofun? Näyttää tosi hyvältä. Itse en ole vielä tainnut onnistua tofun kanssa kertaakaan – en maustamisen enkä koostumuksen puolesta.

  1. Salla, paistettiin muurinpohjapannulla :D Tossa oli valmiit mausteet, ja se oli kyllä oikeasti tosi hyvää. Täytyy yrittää kaivella se merkki jostain.
   Paistettiin myös vegaanisessa pestossa pyöriteltyä hasselpähkinätofua (Viana-merkkista, saa ainakin Vegekaupasta), sekin hyvää!

 3. Ihania herkkuja kyllä :) Haluaisin kysyä kuitenkin myös vegaaniuteen liittyvän kysymyksen: miten vegaani voi pitää huolta raudan saannista? Itse olen vain lakto-ovo-vege ja olen saanut useasti noottia rauta-arvoistani lääkärillä käydessä, sillä arvot ovat hyvin matalat. Rautaa kun ei oikein pysty jatkuvasti tabletista nauttimaan, pistää nimittäin mahan aika tehokkaasti sekaisin ja on käsittääkseni muutenkin tarkoitettu käytettäväksi kuureissa. Luin vastikään rautayrttiteestä, jonka pitäisi sisältää rautaa, oletko koskaan kuullut moisesta?

  Raudan saannissa on käsittääkseni määrän lisäksi tärkeää sen imeytyminen, ja joskushan on puhuttu, että kasvisravinnon rauta imeytyisi huonommin kuin eläinravinnon. Kuitenkin olen lukenut viime aikoina, että näin ei välttämättä asia olisikaan, vaan sen sijaan ruoka-aineiden yhdistäminen on tässä asiassa tärkeä (esim. kahvi ja tee heikentävät raudan imeytymistä). Onko sinulla käsitystä asianlaidasta?

  1. Krista, mä kävin juuri talvella terveystarkastuksessa kymmenen vegaanina vietetyn vuoden jälkeen – hemoglobiini oli 147, ja kaikki muutkin veriarvot aivan erinomaiset. Kasvikunnan tuotteissa oleva rauta on tosiaan itsessään huonommin imeytyvää, mutta toisaalta kasvissyöjät yleensä syövät paljon c-vitamiinia, joka on tärkeää raudan imeytymisen kannalta!

   Olen kuullut monelta muultakin lakto-ovovegetaristilta huonoista rauta-arvoista, minkä uskoisin johtuvan liiasta kalsiumin saannista – se kun heikentää raudan imeytymistä. Kannattaa siis vähän hillitä maitotuotteiden nauttimista ja yhdistellä aterioilla runsaasti rautaa ja c-vitamiinia sisältäviä ruokia. Esimerkiksi Finelistä voi hakea runsaasti rautaa sisältäviä ruoka-aineita!

 4. Löysin melkoisen kattavan selityksen asiasta Vegaaniliiton sivuilta, anteeksi kun olin tyhmä ja kysyin ensin ja mietin vasta sitten.

 5. Wau, tofu näytti ja kuulosti hyvältä ja sitä täytyy kokeilla samantien. Mikä ihme on lupiininakki? Olen itse sekaruokailija, mutta en syö juurikaan nakkeja tai makkaroita. Aina aika ajoin olen yrittänyt löytää herkullisia vegemakkaratuotteita laihoin tuloksin. Vaahtokarkkeja pitää testata myös! Kiitos inspiraatioista!

  1. Cilla’s, lupiininakit sisältävät nimensä mukaisesti makealupiinia, joka on proteiinipitoinen raaka-aine. Sitä käytetään aika yleisesti Keski-Euroopassa kasvistuotteissa, mutta täällä Suomessa se ei ole kovin yleinen ainakaan vielä. Mitään erityisen hyviä nuo nakit eivät olleet, parempiakin on tarjolla! Wheatyn kasvisnakkeja suosittelen, ne toimii aina!

 6. Ei liity juuri tähän aiheeseen, mutta olen jo kauan pohdiskellut miten saisin koostettua vegaaniruokavalion joka on soijaton, gluteeniton ja pähkinätön, ja vielä kohtuu edullinen. En jaksa tehdä kaikkia mahdollisia ruokia itse alusta asti. Elin noin kuukauden gluteenittomana vegaanina, mutta sitten sain pahan soija-allergian ja enää edes soijalesitiini tai muut soijaperäiset lisäaineet ei käy. Harmi, kun soijatuotteet ovat niin halpoja. Minulla on siis myös pähkinäallergia ja keliakia. Kuulostaako ajatus vegaanina elämisestä tällaisessa tilanteessa ihan toivottomalta? Laktovegeily tympii, kun maidontuotanto on kamalan epäeettistä, en haluaisi enää tukea sitä julmuutta. Kananmuna oli onneksi helppo jättää ruokavaliosta pois.

 7. Jenny, kannattaa ottaa yhteyttä vegaaniliiton ravitsemusasiantuntijaan, sieltä saat varmasti hyviä vinkkejä! Ihan toivottomalta tuo ei mun korviin kuulosta, jos voit käyttää kauraa sekä muita palkokasveja. Etukäteissuunnittelua toki varmasti vaatii, mutta tiedän muitakin soija-allergisia keliaakikkovegaaneja!

 8. Hei! Onnistuisikohan myös niiden Siwoista saatavien vegaanisten Freedom-vaahtokarkkien grillaaminen, vai olisikohan yritys ihan onneton… Ne kun ovat aika pieniä, mutta helposti saatavilla ja edullisia.

  1. En osaa sanoa, en ole testannut niitä. Dandies-vaahtikset on parhaita grillaamiseen, koska ne on tarpeeksi isoja :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights