Avoin kirje Rantakertulle

Hyvä Rantakerttu,

ystävyyssuhteemme on viime aikoina rakoillut, mutta tämänpäiväisen kokemuksen jäljiltä taisi tulla isompi välirikko.

vegaaniburgeri

Pari vuotta sitten ravintolassanne tarjoiltiin vielä melko hyvää vegaanihampparia. Pihvi maistui mukavasti korianterille ja selvästi siinä oli sentään yritystä pitää vegaaniasiakkaat tyytyväisenä. Alun perin pavuista koostunut vegaanipihvi oli tänään tehty pääasiassa raastetusta porkkanasta ja kasvisliemeltä maistuvasta soijarouheesta. Ruokalistassanne lukee vegaanihampparin kohdalla ”talon vegaa­ni­pihvi (Nam!!!)”, mutta tuon suluissa olevan tekstin tilalle sopisi nykyään paremmin toinen kolmekirjaiminen sana, joka alkaa y:llä.

Elämme vuotta 2013, eikä vegaanit ole enää muutamaan vuosikymmeneen halunneet syödä ravintolassa juuresraastetta. On kivaa, että listalta löytyy valmis vegaaninen annos, mutta ei meillekään voi ihan mitä tahansa kuraa syöttää vain sillä verukkeella, että se ei sisällä eläinperäisiä aineita. Hampurilaisesta jäi syömättä yli puolet – enkä muista milloin olisin viimeeksi jättänyt ruokaa syömättä ravintolassa. Minä taidan pistää sinut, hyvä Rantakerttu, hetkeksi jäähylle, ja syödä jatkossa parempia burgereita Vegemestassa tai kotona.

Kiitos ja näkemiin.

Edit: Sain Rantakertusta myöhemmin viestiä:

”Nyt tuli minullekin yllätyksenä, että reseptiä oli menty muuttamaan. Olen pahoillani, kuvan perusteella näyttävät myös bataattiranskalaiset liian paistetuilta. 
 
Keittiöpäälikkö lupasi nyt ensitöikseen palauttaa pihvin reseptin aiemmin sovituksi, lähdetään kehittämään jatkossa sitä edelleen. 
 
Kasvisruoka on ollut viime kuukausina muutenkin aika vahvasti mukana palautteissa, joten ostin myös muutaman uuden vegaanikeittokirjan, palkkasin myös uuden kokin, jolla viime vuodet kokemusta puhtaasti kasvisravintoloista (kylläkin Pippurimyllyyn). Kävinpä myös Vegemestassa tutustumassa aiheeseen. Toivottavasti onnistumme jatkossa paremmin.”
Esimerkillistä asiakaspalvelua! :)

 

13 vastausta kirjoitukseen “Avoin kirje Rantakertulle

 1. Me ollaan puolison kanssa kaksi kertaa käyty syömässä noi vegaanihampparit. Molemmat kerrat oli viime kesän aikana. Ekalla kerralla ne oli hyvät, mutta toinen kerta jää kyllä viimeiseksi. Pihvit oli siinä rajalla, että oliko ne vain pahoja vai jo pilaantuneita. Olivat ihan kylmiä ja sen makuisia että niitä oli säilytetty jääkaapissa / pakastimessa liian kauan. Rakenne oli sellainen vettynyt. Yök. Eli pihviä ei kyllä voinut syödä.

  Ravintolassa oli kamala ruuhka ja tarjoilijoita ei näkynyt, oisin kyllä pyytänyt uuden annoksen jos se ois ollut mahdollista. Laitettiin viestiä ravintolalle, ei vastausta. EVVK asiakkaat ilmeisesti. Jotenkin sottuistakin oli tuolla ravintolassa sillon tokalla kerralla.

  1. Mulla ei sentään ihan noin karmeita kokemuksia ole ollut – ruoka oli tälläkin kertaa kyllä ihan tuoretta, mutta tuo pihvi oli muuten kaikin puolin aika surkea esitys ravintolalta. Palvelu Kertussa on ollut aina hyvää ja noi bataattiranskikset on mainioita, mutta siihen se sitten jääkin.

 2. Itse olen vain ovo-lakto-vegetaarisen ruokavalion noudattaja, ja tuo vegaaniannos on ollut jo vuosien ajan ainoa, jota salaattien lisäksi on voinut edes ajatella syövänsä yhdessäkään Kertussa. Kasvishampurilaisten ja kasvisjallupullien massa on jotain aivan käsittämättömän kamalaa raaste-kanamunamössöä, joka on kaiken lisäksi tavallisesti kylmää, joten tuo vegaaniversio on suorastaan juhlaa. Se on tietysti positiivinen asia, mutta olisi tietysti hyvä, mikäli EDES se säilyisi syömäkelpoisena. Syömäkelpoinen ei ole ihan kauheasti vaadittu lähiravintolaltakaan…

  1. No joo, pelkästään syömäkelpoinen ei kyllä saa mua houkuteltua ravintolaan maksavaksi asiakkaaksi ;)

 3. Tuollaista tulee vastaan aika paljon muuallakin. Menin kerran kaikkien tapojeni vastaisesti Amarilloon syömään ja siellä oli otettu huomioon kasvissyöjät uudella listalla, siten että mihin tahansa hampurilaiseen pystyi vaihtamaan kasvispihviin. Vau! Muuten ihan kiva, mutta pihvi oli täysin kammottava, kuiva ja, no, syömäkelvoton. Teki mieli laittaa ihan hyvästä tahdosta niille vaikka joku ohje ruuan laittoon palautteeseen.

  Ongelma voi varmaan olla tuollaisissa paikoissa (ainakin ketjuravintoloissa) että kasvissyöjiä käy aika vähän ja keittiöhenkilökuntaa ei voisi vähempää kiinnostaa kasvisruoka. Olen ollut ravintola-alalla jo pitkään ja joissain ravintoloissa kasvissyöjiä (ja varsinkin vegaaneja) suorastaan vihataan. (Voi ei taas joku vege!) Joskus en haluaisi viedä niiden kyhäilemää vegaanista ruokaa pöytään, koska en itsekään ikinä sellaisesta maksaisi 10-15 euroa.

  No, asenteet ovat tiukassa.

  1. En ihmettele, jos niitä kasvissyöjiä käy vähän, kun ruuan taso on tätä. Jos maksavien asiakkaiden rahat eivät kelpaa (olivat he kasvissyöjiä tai ei), niin se on vähän outoa liiketoimintaa. Seurueen kasvissyöjä tai vegaani on yleensä se, kuka määrää ruokapaikan ja sinne mennään, kuka tarjoaa parasta kasvisruokaa. Ketä kiinnostaisi mun ruokaseurueen rahat?

 4. Täytyy yhtyä tähän kommenttien soittoon, sillä hyvin usein törmää ravintoloissa siihen ettei kasvisruuat ole ravintola-annos nimityksen arvoisia. Itse tekee paljon parempaa ruokaa kotona, kuin monissa niin sanotuissa hienoissa ruokapaikoissa.

  Itseni on kuitenkin yllättänyt Pancovilla kasvisaterioineen. Listalla mm. kasvisleipä, kasvissalaatti (joka on muutakin kuin viherpöperöä, ja on lempi annokseni), kasvishampurilainen, kasvis burrito ja fajitakset. Ja täytyy todeta näiden olleen kaikkien suhteellisen hyviä, ja myös ne pihvit ovat kunnon kokoiset ja muutakin kuin raastemössöä. Ainakin minulle on tähän asti sattunut näinkin hyvin.

  Toivotaan että tilanne kehittyy kun tämä yhteiskunta kehittyy, jos kasvissyöjiä alkaa enemmänkin tulemaan niin eiköhän ravintolatkin ala huomioimaan tätä ruokailijakuntaa myös.

  1. Pancho Villahan on nykyään Turussa, mutta kukaan ei ole vaivautunut vastaamaan sähköposteihini, kun olen kysäissyt saako paikasta ruokaa vegaanisena.

   Uskon ja toivon, että vegaanisen ravintolaruuan taso paranee, kun antaa rohkeasti palautetta ja kysyy vegaanisen ruokien perään. Ihan mistä tahansa ei mun mielestä kuitenkaan kannata maksaa :)

 5. Tämä on kyllä harmillista :/ Itsekin olen Kertussa pari kertaa kasvis/vegaanihampparin syönyt ja täytyy sanoa, että taso on vaihteleva. Eikä parhaimmillaankaan mistään kotoisin verrattuna esimerkiksi täällä Jyväskylässä majailevan Sohwin seitan-burgeriin…

 6. Oletko mahtanut käydä Rantakertussa tämän kirjoituksesi jälkeen testaamassa vegaanihampurilaista? Nykyään pihvi nimittäin koostuu jostain itselle tuntemattomista jyväsistä ja kokonaisista vihreistä herneistä (omituista ja kamalan näköistä!). En tiedä, onko se sitten vegaanien mieleen, mutta tällaiselle vegepainotteisesti syövälle sekaruokailijalle se ei ollut mikään makuelämys :S Myös kaveri sanoi, että syömättä jäi.

  1. En ole käynyt siellä tämän jälkeen, mutta normikertun puolella käväisin noin kuukausi sitten. Siellä burgeri oli ihan jees, suht samanlainen kuin silloin kun ruoka tuli listalle. En tiedä, vaikka se olisi tuolla toisen Kertun puolella aina ollut sellainen.

   Kannattaa laittaa ravintolaan palautetta! :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights