Gluteenittomat minttusuklaakeksit

Olen viime aikoina huvikseni tutustunut gluteenittoman leivonnan saloihin. En itse välttele gluteenia, mutta on kiinnostavaa kokeilla, miten leivonnaiset onnistuvat ilman vehnäjauhoja.

gluteenittomatminttusuklaakeksit

Minulla kävi itse asiassa aika nolo moka näiden keksien kanssa. Olin ehtinyt jo mutustella puoli pellillistä parempiin suihin ihmetellen samalla keksien hauskaa pehmoista, kuohkeaa koostumusta ennen kuin mieleeni juolahti, että olin unohtanut taikinasta kokonaan rasvan! Noh, näistä tuli kuitenkin ilman rasvaakin sen verran hyviä, että jos joku kaipaa vähän kevyempää, rasvatonta ja gluteenitonta keksiohjetta, niin täältä löytyy :) Täytynee kuitenkin palata piakkoin asiaan rasvan kanssa!

Gluteenittomat (ja rasvattomat) minttusuklaakeksit

noin 16 kpl

 • 3 dl gluteenitonta jauhoseosta (Semper hieno jauhoseos)
 • 0,75 dl hienoksi rouhittua minttusuklaata (esim. Rainbow Delizione Minttu)
 • 0,5 dl kaakaojauhetta
 • 2 tl leivinjauhetta
 • 0,75 dl fariinisokeria
 • 1 tl vaniljasokeria
 • 1 rkl psylliumia
 • 1,25 dl soijamaitoa (tai muuta kasvimaitoa)
 • 1 dl vaniljasoijajogurttia
 1. Sekoita yhteen jauhot, minttusuklaarouhe, kaakaojauhe, leivinjauhe ja sokerit. 
 2. Yhdistä psyllium ja 0,5 dl soijamaitoa. Anna turvota pari minuuttia. Yhdistä soijajogurtti ja psylliumseos.
 3. Sekoita psyllium-jogurttiseos kuivien aineiden joukkoon. Lisää loppu soijamaito ja sekoita käsin tasaiseksi. Lisää tarvittaessa vielä tilkka soijamaitoa, jos seos tuntuu liian kuivalta.
 4. Pyörittele massasta kostutetuin käsin palloja. Nosta ne saman tien uunipellille leivinpaperin päälle ja paina litteähköiksi kekseiksi.
 5. Paista 175 asteessa noin 20 minuuttia.

gluteenittomatminttusuklaakeksit2

Hei muuten te, jotka olette tottuneempia gluteenittomien leivonnaisten tekijöitä! Miten käytännössä eroavat jauhot, joissa on pääasiallisesti maissitärkkelystä, riisijauhoa ja perunajauhoa (Semper) tai vehnätärkkelystä (esim. Pirkka ja Myllyn paras)? Vaikuttaako ko. ero sisällössä merkittävästi leivonnaisten koostumukseen?

13 vastausta kirjoitukseen “Gluteenittomat minttusuklaakeksit

 1. Heh, minullekin on käynyt rasvan kanssa joskus samoin :D Yllättävän hyvin jotkut leipomukset onnistuvat ilman rasvaa, kuten esim. pulla. Ja gluteeniton leivonta kiinnostaa minuakin erityisesti, koska on tullut kokeiltua monia uusia vilja(-nkaltaisia)tuotteita ja rikastettua omaa reseptiikkaa.

  1. Jep, kivointa näissä kokeiluissa on se, että tulee testailtua uusia raaka-aineita. Oon viime aikoina tehnyt kotona myös gluteenitonta mysliä sekoittamalla quinoa- ja tattarimuroja sekä erilaisia kuivattuja hedelmiä, pähkinöitä ja siemeniä keskenään. Nam!

 2. Vilja-allergisen perheen äitinä voin sanoa, että vilja-allergisille, siis allergiaa tässä aiheuttaa viljan proteiinit ei gluteeni, nuo vehnätärkkelysjauhot eivät sovi. Jos haluaa leipoessaan ottaa laajemman spektrin ruoka-ainerajoitteita huomioon, ovat nuo Semperin tyyppiset jauhot tai pelkkä riisi/maissijauhot tai noiden sekoitus varmempi vaihtoehto.

  vaikuttavat keksit muuten oikein hyviltä, saattavatpa päästä kokeiluun :)

  1. Tuo onkin tosiaan tärkeä asia ottaa huomioon, jos leipoo allergisille. Itse en pode sen kummemmin gluteeniyliherkkyyttä kuin vilja-allergiaakaan ja yleensä pistelen leipomukset omaan suuhuni yhdessä miehen kanssa, niin näitä juttuja ei ehkä tule niin aktiivisesti mietittyä.

 3. Mukavaa että kokeilet gluteenittomiakin ohjeita :) Itselläni on keliakia ja silloin tällöin teen vegaanisiakin juttuja. Omasta mielestäni vehnätärkkelystä sisältävillä jauhoilla leivonnaiset onnistuvat paremmin. Koostumuksesta tulee parempi ja hiivataikinat kohoavat helpommin.

  http://www.kanelikaruselli.blogspot.fi

  1. Osaatko sanoa tarkemmin, miten koostumus eroaa? Näistä tuli ainakin todella kuohkeita ja ilmavia (vaikkei se ehkä kekseissä olekaan aina haluttu ominaisuus).

   Tuo hiivataikinavinkki täytyy laittaa korvan taakse :)

   1. Koostumus on useimmiten kuohkeampi ja jotenkin ”venhämäisempi”. Se on mielestäni käyttäytymiseltään lähempänä vehnäjauhoja kuin muut jauhoseokset, vaikka vehnätöntä onkin. Mutta toki maissi-, peruna- ja riisijauhoa yms. sisältävillä seoksillakin voi saada aikaan vähintään yhtä onnistuneita tekeleitä, ei se ero kovin suuri ole kuitenkaan :) Se onkin varmaan osittain myös makuasia kumpaa haluaa suosia!

    1. Ok, kiitos tiedoista! Ei varmaan auta muu kuin testailla ja selvittää, kumpi sopii paremmin yhteen oman jauhopeukalon kanssa :)

 4. Semperin jauhoja en ole testannut mutta Sunnuntain gluteenittomilla tulee yleensä kovin hataria leivonnaisia. Itse luotan yleensä Jytte-jauhoihin, joita löytyy myös tummana esim. leivän leivontaan. Jyttellä leivottaessa jauhoja tarvitaan vähemmän, koska tuote sisältää psylliumia, joka sitoo nestettä vehnäjauhoja enemmän. Ei tietääkseni sisällä vehnätärkkelystä mutta viisaammat korjatkoon – kirjoittelen tätä rapakon takaa :)

 5. Tein näitä tavallisesta vehnäjauhosta. Psylliumin jätin siis pois.
  Pieleen meni.
  Tulos on kumimainen eikä makukaan ole kummoinen.
  Ei pitäis alkaa säätää, kun ei kuitenkaan osaa.
  Täytyy tehdä vielä joku muu taikina.

 6. Kokeilin näitä. Tietenkin ohjeen mukaan:). Ihana ohje, sillä syön gluteenitonta ruokavaliota ja ns. rasvattomuus on aina vain plussaa. Maksani kiittää. Tein heti tupla-annoksen, sillä perheellisenä, jos aikoo jonkun itse saada syödyksi, ennen lasten kiinnostuksen heräämistä, täytyy varmistaa, että näitä riittää kaikille. Tämä jää resepteihini ehdottomasti. Minttusuklaata ei ollut, käytin tavallista tummaa leivontasuklaata rouhittuna.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights