Minttutee

Tänne on iskenyt minttuvillitys! Tätä menoa parveke pursuilee kohta erilaisia erikoisminttuja, mutta ihan tavalliselle vihermintullekin löytyy kuitenkin oiva sijotuskohde: minttutee.

minttutee

Yksi asia, mitä kaipaan hollantilaisesta kahvilakulttuurista Suomeen on tuoreista mintulehdistä valmistettu tee. Jos tilaat Suomessa minttuteetä, saat todennäköisesti eteesi minttuteepussin ja kuumaa vettä, Hollannissa tarjoillaan mintunlehtiä, joiden päälle on kaadettu kuumaa vettä ja kylkeen saa pienen pussillisen ruokosokeria tai hunajaa. Joskus mintunlehdet ja kuuma vesi tarjoillaan teepussin kera, mutta useimmiten juoma muodostuu kolmesta raaka-aineesta. Alun perin minttutee taitaa olla kotoisin Marokosta, mutta sen valmistaminen on ainakin Wikipedian mukaan melkoisen monimutkainen projekti. Tämä sen sijaan valmistuu parissa minuutissa!

Minttutee

kahdelle

 • 0,5 l  vettä
 • 6 vihermintun vartta
 • agavesiirappia tai (ruoko)sokeria
 1. Laitan mintun varret laseihin ja kaada päälle kiehuva vesi.
 2. Makeuta agavesiirapilla. Minttuteen kuuluu olla makeaa, joten agavesiirapissa ei kannata säästellä!
 3. Anna hautua pari minuuttia ja nauti.

Kuumina päivinä minttuteestä tulee myös ihanaa jääteetä. Valmista tee ylläolevan ohjeen mukaan, anna jäähtyä hyvin ja tarjoile jääpalojen kera. Myös matesta ja mintusta syntyy ihana kesäjuoma!

viherminttu

Parvekkeelta löytyy tällä hetkellä pari kasvustoa tavallista viherminttua, mutta sen lisäksi olen ehtinyt hankkia jo ananasminttua, jolla on hauskan karvaiset lehdet.

ananasminttu

Istutin parvekkeelle myös suklaaminttua. Hankinnassa olisi lisäksi vielä ainakin mansikkaminttu. Piparmintusta sen sijaan en niin välitä, joten se saa jäädä suosiolla torille.

suklaaminttu

On kyllä aika luksusta, kun saa noukittua parvekkeelta omat mintut aamu- ja iltateen joukkoon :)

10 vastausta kirjoitukseen “Minttutee

 1. Oih, tätä ihanuutta tarjoiltiin myös Prahassa – varmaan litran kupeissa!

 2. Täältä löytyy vihermintun ja suklaamintun lisäksi myös inkivääriminttua! Palstalta löytyy lisäksi jotain rikkaruohona kasvavaa minttua, en tosin ole varma mitä lajiketta se on. Minttuhulluutta on siis ilmassa! Ihania teessä tosiaan vaikka itse en käytä makeutusta, toimii mielestäni hyvin ilmankin. :)

  1. Ooh, inkivääriminttu kuulostaakin mielenkiintoiselta!

   Mä en yleensä käytä teessä mitään makeutusta, mutta mintun kanssa se kyllä sopii :) Voisi kyllä testata ilmankin.

 3. Moikka! kuinka käytät suklaaminttua? mulla sitä, lisäks inkivääri- ja omenaminttua, mut etenki tuo suklaaminttu on niiiiin kitkerää etten oikein osaa käyttää :)

  1. Suklaaminttu on itse asiassa samaa sarjaa piparmintun kanssa – se on tosi voimakkaan minttuinen ja raikas! Siitäkin voi kyllä tehdä teetä, ja erityisen hyvää se on kuivattuna teessä. Suklaaminttu sopii myös hyvin esimerkiksi raikkaan mansikkaisen hedelmäsalaatin joukkoon.

 4. Juuri tänään yritin epätoivoisesti etsiä kukkakaupasta viherminttua – ei onnistanut, eikä ananas-, suklaa-, inkivääri-, pipar- tai mansikkaminttu kiinnostanut. Pöh, pitänee tehdä uusi reissu. Timjami sentän löytyi ja kirsikkatomaatti muutti parvekkeelle (toivotavasti se ei kuole lasitetulla parvekkeella viileinä öinä…).

  1. Viherminttua löytynee varmimmin ruokakaupoista, tosin ei ehkä näin pyhäpäivänä ;)

   Suosittelen kyllä nostamaan tomaatin sisälle, jos vielä tulee kovin kylmiä öitä. Vaikkei tomaatti paleltuisikaan, hidastaa kylmyys kasvua niin paljon, että joudut odottelemaan satoa paljon pidempään.

 5. Marokonminttu on hyvä. Se on voimakkaampi kuin viherminttu, eikä yhtään hammastahnamainen kuten piparminttu. Suosittelen. Kestää Helsingin korkeuksilla talvenkin yli. Tuolla se puskee yrttiosastolla ilmoille.

 6. Viljelypalstallani kasvaa hurjasti ”rikkaruohominttua” eli peltominttua ja kyllä sopii ihan hyvin tähän. Täytyy ensi vuonna kokeilla uusia minttulajikkeita. Tuo peltominttu tuli vähän niinkuin kaiken muun bonuksena! :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights