Mainostaminen Chocochilissä

Blogimainonta on ollut viime viikkoina tapetilla, kun asiaan on puuhailtu yhtenäistä ohjeistusta. En puutu ohjeistuksen sisältöön nyt sen enempää (koska Liemessä-Jenni teki sen jo niin hyvin), mutta ajattelin kuitenkin kirjoittaa hiukan siitä, mitä blogimainonta tarkoittaa Chocochilin tontilla.

sponssi

Olen alusta asti pyrkinyt Chocochilin kanssa siihen, että opin ottamaan parempia ruokakuvia ja ennen kaikkea kokkamaan parempaa ruokaa. Lisäksi syömisestä on tullut blogin myötä sosiaalinen tapahtuma, koska kaikki parhaimmat herkut voi jakaa teidän kanssa! Chocochilistä on tullut viidessä vuodessa yksi Suomen suosituimmista ruokablogeista, mistä olen hemmetin ylpeä! On ihan mahtavaa, että vegaaniruoka kiinnostaa ihmisiä. Toivon, että Chocochili on ollut osaltaan vaikuttamassa siihen, että vegaaninen ruoka ei enää pääsääntöisesti ole mauttoman pupunruoan maineessa ;)

Chocochili on tällä hetkellä siinä pisteessä, että esimerkiksi palvelinmaksuihin ja muihin ylläpitokustannuksiin uppoaa jo ihan merkittävä summa rahaa kuukausittain. Puhumattakaan siitä, että kaikkea muutakin laitteistoa kameroista ja läppäreistä lähtien olisi ihan hyvä saada uusittua edes kymmenen vuoden välein. Olen jo blogin alkutaipaleelta asti salaa haaveillut siitä, että voisin ruokahommilla ja kuvaamisella myös tehdä pientä lisätienestiä. Blogin kirjoittaminen, ruoanlaitto ja kuvaaminen on minulle ennen kaikkea rakas harrastus, mutta kukapa ei tahtoisi tehdä harrastusta työkseen? Blogi on poikinut jo keittokirjan (josta ei kylläkään Suomessa nettoa käytännössä juuri mitään) ja nyt erityisesti Blogiringin myötä Chocochilissä tullaan jatkossakin näkemään yritysyhteistyötä. Lisäksi saitilla on nyt jo jonkun aikaa ollut kokeilussa Google-mainokset, joiden tosin pitäisi näkyä vain Googlen kautta tuleville kävijöille, eivätkä näin häiritsisi vakkarilukijoita. Mainokset eivät aina ikävä kyllä näy vain tälle tietylle lukijajoukolle, ja eiväthän ne ole esteettisesti kovin miellyttäviä, joten ne ovat tosiaan siitä syystä vain kokeilussa.

Yritysyhteistyö ja mainostaminen ei suinkaan tarkoita sitä, että kirjoittaisin rahan kiilto silmissä ihan mistä tahansa. Chocochiliä on kalasteltu moneen otteeseen siirtymään eräiden naistenlehtien nettisivuille ja muitakin yhteistyötarjouksia tulee jatkuvasti. En kuitenkaan ole siirtämässä blogiani mihinkään, koska pidän mielelläni kaikki langat omissa käsissäni sen suhteen, mitä blogissa on. En halua Chocochiliin esimerkiksi mitään jättikokoista HK:n grilliruokabanneria tai ketään muutenkaan sanelemaan ohjeistusta siitä, mitä, mistä ja miten kirjoitan. Blogiringin kautta tuleviin yhteistyöprojekteihin minulla on täysi veto-oikeus ja voin aina kieltäytyä tarjotuista kampanjoista.

Luen itsekin paljon blogeja, enkä häiriinny ollenkaan sisältöyhteistyöstä, jos se on tyylikkäästi toteutettu ja sopii kyseisen blogin arvomaailmaan. Minusta on lisäksi ihan mielettömän hienoa, että Suomen kokoisessa maassa muutamat bloggarit ovat pystyneet tekemään harrastuksestaan päivätyön. Haluaisin kuitenkin kuulla, mitä mieltä te Chocochilin lukijoina olette täällä olevista sisältöyhteistyökampanjoista, mainoksista tai blogimainonnasta ylipäätään? Sana on vapaa kommenttiboksissa!

P.S. Kuvan sponssipallukka on sekin Liemessä-Jennin ideoima tunniste, jonka avulla lukijan on helppo tunnistaa blogissa oleva sisältöyhteistyö. Ajattelin ottaa sen itsekin käyttöön Chocochiliin, Blogirinki-logon rinnalle.

20 vastausta kirjoitukseen “Mainostaminen Chocochilissä

 1. Huippua, että olet päättänyt pysyä ns. itsenäisenä bloggaajana, etkä ole siirtynyt minkään isomman sivuston piiriin. Juuri tuollaisista HK:n mainoksista tulisi todella kurja fiilis, eivätkä ne sopisi blogin sisältöön laisinkaan. Blogimainonta kiinnostaa mikäli se liittyy suoranaisesti blogin aihepiiriin. Itseä esim kiinnostavat erilaiset vegaanituotteet, eivät niinkään keittiövempaimet yms yleisesti ruoanlaittoon liittyvät.

  Blogimainonnassa toivoisin tulevan selkeästi esille, että kyseessä on mainos tai jonkinlainen yhteistyö. Toivoisin myös, että bloggaaja todella seisoisi mainostamansa tuotteen takana tai antaisi siitä vähintään totuudenmukaisen arvion, eikä vain silmittömästi kehuisi. Toisinaan näkee tuotteita kehuttavan, vaikka kirjoittaja ei ole edes niitä ehtinyt testamaan. On hyvä, ettei kuluja aiheuttavaa blogia joudu pitämään omakustanteisesti, sillä blogistasi on kuitenkin useille lukijoille hyötyä ja iloa.

  1. Kiitos kommentista, Vekkaani! Kiva kuulla, ettei sponsoroidut postaukset aiheuta mitään välitöntä vastareaktiota.

   Siitä voi olla ihan varma, että en kirjoita sellaisista tuotteista, joista en itse pidä. Eihän se palvele minuakaan millään tavalla! Chocochilistä ei myöskään ole tulossa mitään pelkkää sponssipostauspalstaa, vaan kirjoitan jatkossakin ihan normaalisti myös ilman yhteistyösopimuksia :)

 2. Täysin samaa mieltä Vekkaanin kanssa! Mitäpä ylläolevaan enää mitään lisäämään, blogimainonta ei haittaa, mikäli se on hyvällä maulla toteutettu ja selkeästi tuotu ilmi, eikä hyppää silmille tai tyrkytä. Jatka vaan samaan malliin :)

 3. Minua ei pieni kaupallisuus suuresti haittaa, jos se on selvästi erillistä. Toivon kyllä, että perusidea pysyy blogissasi samana, eikä tuotearvioita tai muuta tule ihan kamalasti, olen siitä nauttinut blogissasi että olet pysynyt ”itsenäisenä”.
  Ymmärrän kyllä hyvin tuon, että rahanmenoa alkaa olla ja sitä on varmasti ihan hyvä kattaa pienimuotoisella ja eettisellä blogimainonnalla.

  1. Tuotearviot eivät oikeastaan ole koskaan kuuluneet Chocochiliin, muuten kuin tietysti aina kaikki kiinnostavat vegaaniset erikoistuoteuutuudet! Mutta en nyt ryhdy kyllä tekemään tuotearvioita mistään makaroneista tai kaurahiutaleista ;)

   Sisältöyhteistyö tulee jatkossakin olemaan pääasiassa samaa sisältöä kuin Chocochilissä on muutenkin, eli reseptejä. Jos resepti on sponssattu, se ei muuta postauksen sisältöä mitenkään.

 4. Olen jo pitkän linjan lukijasi ja aina aika ajoin sinua linkkaan omankin blogini postauksiin, sillä olet ehdottomasti yksi parhaista kasvisruokabloggaajista koko Suomessa. Ennakkoluulottomat, innovatiiviset ja selkeät herkkuruokaohjeet ovat ainakin minuun tehneet suuren vaikutuksen. Olet varmasti yksi innoittajistani, kun lähdin kirjoittelemaan omaa perheellisen kasvisruokablogia, jossa käsitellään kyllä muitakin eettisiä ja ekologisia juttuja, ja siellä täällä ripsahtaa vähän kädentaitoakin. Blogi niin kuin kirjoittajansa. :)

  Henkilökohtaisesti näen tämän yhteistyö- ja mainostuskuvion siten, että ne bloggaajat, joita todella arvostan, osaavat tarttua yhteistyökuvioihin sekä eettisesti harkiten että tyylillä. Mielestäni on vähintäänkin ok, että saisit tuotteita ilmaiseksi blogiasi varten (tai siitä jopa leipäsi), sillä tekemäsi duuni on todella aikaa (ja sitä rahaa) vievää. Uskon täysin, että osaat valita oikein. Sisältöyhteistyökuviot eivät siis ärsytä ollenkaan, kunhan ne eivät mene sille linjalle, että vegaaniblogissa intoillaan esim. Änkkäri-tavarasta – so to speak, kun joillain ne puurot ja vellit menevät enemmän ja vähemmän sekaisin.

  Kiitos blogistasi! Sponssi-pallukka on muuten hieno!

  P.S. Omaan blogiini linkkailen ihan siekailematta joitakin tuotteita, joita olen käyttänyt resepteissäni. Olen ruokabloggaajana vasta-alkaja ja mulla ei todellakaan ole paljoa lukijoita, eikä siten mitään yhteistyökuvioita. Olen miettinyt, että varmaankaan tällaisen pikkubloggaajan ei tarvitse mainoslinkkejään mainita omiksi suosituksikseen, vai pitäisikö mielestäsi jo alun pitäen pitää ”peli selvänä”?

  1. Oho, ihanaa kuulla! :)

   Blogimarkkinointi on tähän asti mennyt juuri niin, että ilmaista tavaraa saadaan, mutta varsinaisesti siitä itse työstä, eli reseptikehittelystä, kirjoittamisesta ja valokuvaamisesta ei olla oltu valmiita maksamaan aiheellista korvausta. Onneksi ajat ovat kuitenkin muuttumassa!

   Jos linkität ihan omasta halustasi johonkin tuotteeseen, ilman, että sinulle on maksettu siitä mitään, ei siinä tietenkään ole mitään ongelmaa. Mainoslinkit on asia erikseen, ja niitä ei Chocochilissä ole. Jos linkitän johonkin, en mitenkään hyödy siitä.

 5. Kannattaa ehkä harkita myös jonkinlaista tukitilaus- tai lahjoitusmahdollisuutta. Itse en niin paljon pidä nettimainoksista, mutta voin maksaa pientä lukukumaksua tukimielessä, jos sivusto on laadukas. Ja tämä blogi todella on sitä! :) Itse voisin ihan mielelläni maksaa esimerkiksi viisi euroa kuukaudessa tukirahaa, eiköhän muitakin tarpeeksi innokkaita fanilukijoita löydy.

  Mainostus Chocochilissä on kyllä puolestani myös ihan ok, etenkin jos linkeissä yms pidetään vegaanista linjaa ja valitaan mielenkiintoisia yhteistyökumppaneita.

  1. Amerikkalaisissa ruokablogeissa ja erityisesti podcasteissä tätä lahjoitussysteemiä näkee paljon ja olen itsekin lahjoittanut pikkusummia hyviin tarkoituksiin. Onkohan suomalaista vaatimattomuutta, että rahan pyytäminen tuntuu jotenkin kauhean hankalalta?

   Kiitos kuitenkin rohkaisusta, ehkä tämänkin asian voisi laittaa harkintaan. Se olisi ihan varteenotettava vaihtoehto esim. bannerimainonnalle.

 6. Hei, kommentoin ihan muusta asiasta nyt. Olen usein käyttänyt tai yrittänyt käyttää blogin oikeassa sivupalkissa olevaa hakua esim. sanoilla ”tofu”, ”kidneypapu” jne. Mutta se toimii vähän ongelmallisesti ainakin omalla kohdallani (yritän nyt selittää tämän mahdollisimman ymmärrettävästi). Kun haen jollain sanalla, tulee tietenkin kyseisen hakusanan sisältäviä postauksia, monesti useampi sivu. Mutta tässä tulee se ongelma: Kun yritän painaa alhaalta sivua kaksi tai ”seuraava”, pomppaakin sivusto papureseptien sivu kakkosen sijaan ilmeisesti blogin toiseen sivuun tai jotain. Kuitenkaan siis en voi nähdä kaikkia herkullisia hakusanalla hakemiani reseptejä, muuta kuin ne uusimmat ensimmäisellä sivulla näkyvät.
  Toimiikohan toi hakujuttu paremmin muilla selaimilla? Ite käytän Chromea.

  1. Moi Henne, kiitos palautteesta! Huomasin itsekin tämän ongelman joskus ja mielestäni se korjattiinkin, mutta nyt haku toimii näköjään taas huonosti. Kiitos kun mainitsit asiasta, koitetaan korjata homma pikimmiten :)

 7. Miksi muuten keittokirjasta ei nettoa tai jää käteen juuri mitään? Minusta on tavallaan kummallista, ettei blogeilla vielä tehdä suuremmin rahaa, kun kuitenkin mediatalot pystyvät sisällöllä tekemään huimia voittoja. Ehkä kyse on ilmiön alkutaipaleesta? Jos ajattelee, millä lehdet tekevät rahaa, niin mainoksilla ja sillä, ettei sisältöä saa lukea (ainakaan kokonaan) ilmaiseksi. Tämä tietenkin sulkee aina toisia ulos. Lehdethän saavat usein myös monenlaisia tukia, jotka ovat merkittävä osa niiden talouspuolta.

  1. Keittokirjojen myyntimäärät on Suomen kokoisessa maassa kuitenkin niin pieniä ja kirjan kuluttajahinnasta menee suurin osa ihan muille tahoille kuin kirjailijalle. Jos nyt sattuu osumaan kultasuoneen ja kirjoittaa keittokirjan jota myydään kymmeniä tuhansia kappaleita, niin sitten ehkä voidaan jo puhua rahasta :)

   Tämä koko blogitouhu on Suomessa vielä aika lapsenkengissä. Tilannehan on ollut pitkään se, että lehtitalot houkuttelevat monesti blogeja sivuilleen kävijämäärien kasvun toivossa, mutta bloggaan tekemä työ ja siitä saatava korvaus ei läheskään aina kohtaa. Kyllähän tuossa mainontaohjeistuksessakin oli niin ilmiselvää, että isot lehtitalot vetävät siinä omaan pussiin. Miksi ihmeessä ohjeistus koskee blogeja, mutta aikakauslehdet eivät varmasti osta rahoillaan ainoatakaan kosmetiikkapurkkia tai uutuusmakaronia, mutta silti niistä saa kirjoittaa mainitsematta sanallakaan että tuote on saatu ilmaiseksi. Samoin yritysyhteistyö on pitkään ollut blogeissa sitä, että firmat kuvittelevat saavansa parin euron makaronipussin hinnalla näkyvyyttä jopa kymmenille tuhansille ihmisille. Onneksi Blogiringin myötä alkaa käydä selväksi, että mainospaikka blogeissa ei irtoa pelkällä ruualla :)

 8. Lukijana se on aina tosi kiva huomata et blogi on itsenäinen eikä täynnä mainoksia ja mainostusta. Ymmärrän kuitenkin, että blogin ylläpitäminen voi olla kallista ja totta kai se olisi tosi hienoa jos siitä sais vähän lisätienestiä kun siihen laittaa niin paljon aikaa ja ajatusta. Pakko kuitenkin sanoa, et kiinnostus heti vähän kärsii jos niitä mainoksia on paljon, ja voi alkaa miettiä esim sellaista, et tykkääkö blogin kirjoittaja oikeasti niin paljon jonkun yhtiön kaikista tuotteista jne. Esimerkki tästä on yksi ruotsalainen vegaani blogi joka on tosi kiva, mutta siinä se Alpron rooli on tosi iso, kyseinen bloggaaja tekee yhteistyötä alpron kanssa ja mainostaa niiden tuotteita tosi paljon. Jotenkin tulee vähän semmonen ällö olo siitä, ku tietää että iso yhtiö on kysymys ja ku bloggaaja puhuu pelkkää hyvää niist tuotteist eikä esim. ota kantaan tuotteiden lisäaineista tai muista asioista jost olis ihan kiva keskustella. Mutta onhan se mukavaa kun tulee lisää vegaani tuotteita markkinoille ja ymmärrän et tällainen yhteistyö on tärkeä jos haluaa ansaita rahaa blogin kautta. Vaikeita kysymyksiä mun mielestä, mutta tärkeetä olis varmaan löytää hyvä tasapaino yhteistöiden, mainoksien ja blogin itsenäisyyden välillä. Ettei blogin uskottavuus kärsisi :)

  1. Cinnamon, mä taas ajattelisin ensin niin, että ehkä se bloggaaja ei olisi lainkaan tehnyt yhteistyösopimusta Alpron kanssa, jos pitäisi niiden tuotteita huonoina. Tietenkään yhteistyökuviot eivät saa häiritä blogissa käytävää normaalia keskustelua, mutta voisin kyllä lähtökohtaisesti ajatella, että se hehkutus on ihan perustelua :) Mä esimerkiksi en näe Alpron tuotteissa olevia lisäaineita minään ongelmana ja pidän todella monista Alpron tuotteista ja käytän niitä joka päivä, joten ymmärrän hyvin miksei niistä tule mitään kritiikkiä. (Mä en siis tiedä mistä blogista puhut, joten en nyt sen enempää voi ottaa kantaa asiaan.)

   Mutta tuo tasapainon löytäminen on tosiaa varmaan se avainasia näissä jutuissa. Eihän se ole mikään tavoiteltava asia, että blogista tulee pelkkä mainosalusta.

   1. Jep, kyllä minäkin uskon, et jos joku haluaa tehdä sellasta suurta yhteistyötä jonkun yhtiön kanssa niin se johtuu oikeasti siitä et hän pitää niistä tuotteista paljon jne. Mutta niin, emmä tiiä, lukiessa sitä blogia jota käytin esimerkkinä on kuitenkin tullut vähän semmonen fiilis et haluis myös kuulla muista tuotteista ku pelkästään alprosta ja niiden mahtavasta yhteistyöstä hehe. ja just se et haluaa jotenkin uskoa siihen et blogin kirjoittaja voi pysyä puolutteettomana, ja sellaisessa tapauksessa tulee mietittyä jos se enää on mahdollista. Ja just se et parasta mun mielest on jos joku esittelee monta eri yhtiöiden tuotteita ja arvostelee ne rehellisesti, eikä pelkästään puhu yhden merkin puolesta. Koska siin vaihees voi olla vaikeet tietää mitä on enää aitoa ja mitä ei. Ehkä mä oon vähän kyyninen tai jotain, mut tälläisiä asioita on kuitenkin tullut mietittyä blogeja lukiessa :)

    Ps. olen samaa mieltä piipulin kanssa blogin nykyisestä ulkoasusta, se on tosi hieno ja helppo lukea :)

    1. Cinnamon, en tietenkään tiedä millaisia yhteistyösopimuksia muut blogit solmivat, mutta en usko, että kukaan allekirjoittaa sellaisia sopimuksia, joissa kielletään muista vastaavista tuotteista kirjoittaminen samanaikaisesti. Ja ei yritykset varmasti tätä halua itsekään, koska bloggaajan uskottavuus on luonnollisesti myös yhteistyökumppanin etu!

     Pistän kyllä ehdottomasti sun pointit korvan taakse jatkoa ajatellen. Ja ihan mielenkiinnosta, mikä on tämä ruotsalainen blogi josta puhuit? :)

 9. Koska vegaaniruokavalio on kuitenkin melko marginaalista, niin uusien tuotteiden (varsinkin sellaisten mielenkiintoisten joita vastaavia ei markkinoilla ole) arviointi ja esittely olisi mielestäni jopa suotavaa. Kuitenkin arvioinnit tulisi pitää semmoisina, että ei tule mielikuvaa että ne ovat sponsoroituja, tai maksettuja mainoksia (kuten esim. hellapoliisin blogissa). Mielestäni olet tähän asti toteuttanut arvioinnit hyvin (tosin en kyllä hirveästi seuraa sitä että onko jokin sponssituote vai ihan itse bongattu). Välinetestauksia en kyllä kaipaa, ainakaan erillisinä bloggauksina.

  Nykyinen ulkoasu ilman mainoksia on tosi ihana, kiva että saa mielenrauhaa mainoksettomasta ympäristöstä. :)

  Vaikka ohjeistukset eivät koskekaan lehtiä (niiden kyllä pitäisi), niin mielestäni se että kerrotaan rehellisesti että tuote on saatu lahjaksi ja rehellinen mielipide asiasta, parantaa blogin arvosanaa mielestäni. Tulee tunne avoimuudesta ja rehellisyydestä.

  1. piipuli, mä en hirveän usein ole Chocochilissä edes tehnyt tuotearvioita ainakaan erillisinä postauksina, koska mielestäni ne ei oikein sovi mun tyyliin. Homma toimii paremmin niin, että saan ujutettua jonkun kiinnostavan uutuustuotteen uuteen reseptiin :) Joskus kyllä laitan kuvia tai linkitän mielenkiintoisiin uutuuksiin Chocochilin Facebook-sivuilla, mikä toimii mielestäni paremmin. Noista Facebook-jutuista en tietenkään ole ikinä saanut mitään rahaa, ja täällä Chocochilin puolella olen aina selkeästi maininnut jos joku tuote on saatu blogin kautta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights