Amsterdam-suosikit

Sen sijaan, että kirjoittaisin matkaraportin viikonloppuisesta Hollannin-reissustani, päätin listata ylös kokoelman omia suosikkipaikkojani Amsterdamissa. Olen käynyt kaupungissa niin monta kertaa, että hyvien ravintoloiden etsiminen Chocochilistä reissua varten alkaa jo käydä työlääksi. Tässä siis listattuna omat lempipaikkani Amsterdamissa!

amsterdam2014

Kasvispaikat

Maoz

Ihanan rapeita falafeleja, joko pitaleipään käärittynä tai salaattina. Pitaleivän muut täytteet saa valkata tiskiltä itse ja mättää niitä leivän väliin niin paljon kuin mahtuu.

maoz

http://www.maozusa.com/

Muntplein 1 ja Leidsestraat 85

De Waaghals

Perinteikäs kasvisravintola, mutta ei mikään hippilä. Ruoka perushyvää ja uppoaa myös sekasyöjälle. Ruokalista vaihtuu muutaman kuukauden välein. Vegaanisia vaihtoehtoja on tosin yllättävän vähän kasvisravintolaksi.

waaghals

http://www.waaghals.nl/

Frans halsstraat 29

De Bolhoed

Waaghalsia vähän boheemimpi ravintola. Ruoka hyvää ja vegaanisia vaihtoehtoja yleensä useampia kuin Waaghalsissa.

bolhoed

Prinsengracht 6

De Vegetarische Slager

”Kasvisteurastamo”. Hollantilaisen feikkilihoja valmistavan yrityksen myymälä-kahvila ja ekopuoti. DVS:n melkein kaikki tuotteet sisältävät maitoa tai kananmunaa, mutta vegaanisiakin vaihtoehtoja löytyy. De Vegetarische Slager on oiva lounaspaikka. Kokeile jotain täytettyä leipää (tarkista vegaanisuus) ja jälkkäriksi talon ihanaa porkkanakakkua tai pakastimesta löytyvää Professor Grunschabelin jäätelöä.

devegetarischeslager

http://devegetarischeslageramsterdam.nl/

Rozengracht 217

Muut ravintolat

Sla

Sla on rennon tyylikäs lounaskahvila, jolla on Amsterdamin keskustassa parikin toimipistettä. Nimi Sla tarkoittaa salaattia, ja paikan menu onkin rakentunut pitkälti salaattien varaan. Voit valita valmiista vaihtoehdoista tai koota oman. Falafelsalaatti, nam! Äläkä missään tapauksessa unohda jättää tilaa jälkiruoalle, sillä Slasta saa aivan jumalaisen hyvää vegaanista juustokakkua.

sla1

sla2

http://ilovesla.com/

Westerstraat 34 ja Ceintuurbaan 149

Sampurna

Ja jos on aikaa vain yhteen illallispaikkaan, suosittelen Sampurnaa! Indonesialaista ruokaa on Hollannissa tarjolla melkein joka kulmassa, mikä on perua siirtomaa-ajoilta. Erilaisista pienistä ruokalajeista koostuva rijsttafel (riisipöytä) on lähestulkoon hollantilaisten kansallisruokaa. Sampurnasta saa myös kasvisrijsttafelin, jonka saa säädettyä vegaaniseksi (joissain ruokalajeissa on kananmunaa). Rijsttafel järjestyy myös vegaani-sekasyöjäseurueelle.

sampurna

http://www.sampurna.com/

Singel 498

Kahvilat

Bagels & Beans

Hollantilainen kahvilaketju. Hyvää soijalattea, mehuja ja hummusbagelia. Toimii myös hyvänä aamiaspaikkana!

bagelsbeans

http://www.bagelsbeans.nl/

Useita kahviloita ympäri Amsterdamia.

Vegabond

Vegabond on vasta tänä vuonna avattu ekokauppa ja vegekahvila. Tarjolla on pientä suolaista syötävää ja makeita herkkuja. Vegaanisia vaihtoehtoja on aina tarjolla. Puodin vegaaniset tuotteet on merkattu vihreällä hintalapulla ja ei-vegaaniset valkoisella. Kätevää!

vegabond

http://vegabond.nl/

Leliegracht 16

Homemade

Kiva lounaspaikka ja/tai kahvila kukkamarketin takana. Vegaanille löytyy listalta portobellowrap (pyydä ilman parmesaania) ja hummusleipä (pyydä ilman aiolia). Kahvilan itse tehty limonadi on ihanaa!

Homemade

http://www.homemadeshop.nl/

Singel 447

Jay’s Juices

Pyyhälsimme Jay’s Juices -mehubaariin eräänä sunnuntaiaamuna. Tiskin takana seisovalta omistajalta tuli oitis käsky: Don’t read the menu, I know exactly what you need. Minä sain väsyneille silmilleni inkivääri-mansikkamehua, joka olikin juuri sitä mitä kroppa kaipasi. Mehu-/smoothiebaareja on ilmestynyt Amsterdamiin viime vuosina kuin sieniä sateella, mutta Jay’s Juices on ainakin varustettu kaikkein persoonallisimmalla omistajalla.

jaysjuices

http://www.jaysjuices.nl/

Haarlemmerstraat 14

Muuta mielenkiintoista

Oluelle kannattaa suunnata joko Beer Templeen (valtava valikoima oluita ympäri maailmaa)  tai In De Wildemaniin, josta puolestaan löytyy mainio valikoima paikallisia oluita – myös erikoisuuksia.

Jos kukkahommat kiinnostaa, on Amsterdamin kasvitieteellinen puutarha oiva osoite. Keskustan Flower Marketiakaan ei kannata missata, ainakaan jos olet kaupungissa ensimmäistä kertaa liikkeellä. Keukenhofin sipulikukkapuutarhaan kannattaa myös tehdä päiväretki kevätaikaan, jos aika riittää Amsterdamista poistumiseen.

Ylihinnoiteltua turistihuvia ehkä joo, mutta kanaaleja pitkin ajelu on ihanaa erityisesti lämpiminä aurinkoisina päivinä. Rautatieaseman edestä lähtee useiden eri yhtiöiden kanaalilaivoja. Kokemuksen mukaan eri firmojen välillä ei ole suurtakaan hinta- tai laatueroa, joten kyytiin voi hypätä melkeinpä mihin vain :)

Jumbo-ruokakaupoissa (Amsterdamin keskustasta löytyy Jumbo ainakin Westerstraatilta) on mahtavat valikoimat esimerkiksi erilaisia feikkilihoja (kaikki eivät ole vegaanisia, huom), maustettuja hummuksia, halpaa maapähkinävoita, Speculoos-tahnaa, hagelslagia ja erilaisia käteviä take away vihannes- ja hedelmäpakkauksia.

Seuraavalla kerralla täytyy käydä testaamassa De Bakkerswinkel (tarjolla ainakin juomat soijamaitoon ja leipää linssitapenadella) sekä Burgermeester. Onkohan jotain muuta mahtavaa jäänyt huomaamatta? :)

21 vastausta kirjoitukseen “Amsterdam-suosikit

 1. Minusta unohdit kyllä yhden olennaisen tärkeän hollantilaisen kasvisruoan: pataat met! Ranskalaiset ovat Hollannissa parempia kuin missään muualla, ja vaikka ”met” perinteisesti tarkoittaakin majoneesia, esimerkiksi currykastike on niille oikein kelpo seuralainen. (Joissakin currykastikkeissa näyttää kyllä olevan kermaa; itse olen laktovege niin mulle se menee, mutta vegaanin kannattaa varmistaa.)

  1. Jep, juuri sen takia en ranskalaisia tähän listannut, kun ne syödään Hollannissa majoneesin kanssa :)

  2. Pakko kommentoida – met-sana tarkoittaa ”kanssa”, eli sama kuin ruotsin med tai englannin with :)

   Majoneesin sijaan kannattaa kokeilla mahtavaa pindasausia, eli maapähkinäkastiketta. Ei tosin aina ole vegaania, joten pitää tarkistaa onko käytetty maitoa vai kookosmaitoa.

 2. Kiitos Elina. Haaveissani siintää reissu Amsterdamiin ja sun vinkkeillä ei pitäisi tulla nälkä. Ü

 3. On niihin ranskalaisiin kyllä ainakin kymmentä muutakin kastiketta tarjolla :) Enivei, toukokuussa taas Amsteramiin; nappaan tästä listasta ainakin Slan vegaanisen juustokakun!

  1. Tästä en kyllä ollut tietoinen! Kiitos vinkistä, pitää mennä ensi kerralla tenttaamaan kastikkeiden ainesosia :)

 4. Tuli ihan ikävä Amsterdamia tätä lukiessa…Maoz on tuttu;siellä on tullut aikoinaan syötyä monetkin falafelit:)

 5. Oi Maoz! Olen käynyt Barcelonassa ja Amsterdamissa hamstraamassa herkkuja pitan sisään. Mahtavaa katuruokaa ja hauskaa, että saa itse täytellä omansa :)

 6. Amsterdam on ihana! Pitääkin tsekata nuo paikat seuraavalla kerralla, kun Damiin suuntaan. Hyviä ravintoloita on kaupunki täynnä! :)

 7. Meilläkin on vielä Sla ja Sampurna käymättä, sen verran paljon Amsterdamissa on vaihtoehtoja…

  Mainittujen lisäksi mainitsemisen arvoisia mielestäni ovat ainakin: Pataat met pindasaus! (Eli ranskalaiset maapähkinäkastikkeella. Tosin se ei kaikkialla vegaania, joten pitää kysellä…).

  Betty’s on pieni vegeravintola, jossa lähes viikoittain vaihtuva menu – vegaaniruoasta tulisi ilmoittaa varausta tehdessä (ilman varausta turha mennä…).

  Ja uusin lemmikkimme DopHert, vege/vegaani lounaskahvila josta saa vaihtuvia lämpimiä ruokia, täytettyjä leipiä ja superherkullisia vegaaneja leivonnaisia.

  Lisäksi: en Amsterdamissa tarkalleen tiedä, mistä tätä saa, mutta sielläkin kuulemma jostain saa Dutch Weedburgerin, eli merilevä-pihvillä tehtyjä hampurilaisia. Uusi & erilainen makuelämys, mutta meille ainakin maistui erinomaisesti (kastikkeet eivät välttämättä vegaanisia pyytämättä). Googlettamalla varmasti löytyy…

  Ruokakaupoista mainitsisin vielä EkoPlazan ja marqtin, joilla molemmilla on hyvä valikoima vegaaneille sopivia elintarvikkeita, ml. lihan korvikkeet.

  Ja nämä siis vain Amsterdamissa, Den Haagissa (jonne matkaa reilu puoli tuntia junalla) on toinen mokoma yhtä hyviä vegaaneille sopivia ruoka- ja kahvipaikkoja!

  1. Olin tällä reissulla aikeissa mennä tuonne Betty’siin, mutta siellä ei enää paria viikkoa aikaisemmin ollut yhtään vapaita pöytiä. Ensi kerralla oon aikaisemmin liikkeellä!

   Ja kiitos noista muistakin vinkeistä, laitan korvan taakse! Haagissa tosiaan pääsee myös herkuttelemaan, kirjoittelin kaupungista muutama vuosi sitten täällä: https://chocochili.net/2012/10/paivaretki-haagiin/

 8. Ihanan kattavan Amsterdam-postauksen olet tehnyt! Harmi kun tuota Beer Templeä en Amsterdamin reissullamme tajunnut ollenkaan, eihän maailmasta (eikä Amsterdamista) olut lopu mutta aina tuollaiset erikoiset paikat joissa on hyvä valikoima kiehtovat. :)

  1. Mä jätän mielelläni aina jotain paikkoja testaamatta, jotta on hyvä (teko)syy lähteä kaupunkiin uudestaan :)

 9. Eltsu totesi: ”Pakko kommentoida – met-sana tarkoittaa ”kanssa”, eli sama kuin ruotsin med tai englannin with :) ” — Kyllä, juuri näin. Mutta jos Hollannissa menee snägärille ja sanoo ”pataat met”, niin saa kyllä ranskalaisensa nimenomaan majoneesin kanssa. (Mutta tämä asiahan on täysin merkityksetön useimpien suomalaisten kannalta, jotka tilaavat ranskalaisensa englanniksi, eivät hollanniksi :) )

 10. Hei mahtavaa, olen juuri lähdössä parin viikon päästä Amsterdamiin, tästä postauksesta oli iso apu. Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights