Parvekekuulumisia

Uhkailin keväällä, että en istuta tänä vuonna parvekkeelle mitään muuta kuin murattia. Noh, muratti on kyllä jo ryöstäytynyt käsistä, mutta sen lisäksi parvekkeelle on kyllä taas eksynyt yrtti jos toinenkin :)

parveke5

Ajattelin keväällä, että pidän tänä vuonna parvekeviljelmät vähän pienimuotoisempana, ja kasvattaisin sitten vaikka sitä murattia. Se kun tuntuu kasvavan melkein itsekseen tuolla varjoisella parvekkeellani ja on sitä paitsi aina loppukesästä ainoa kasvi, joka ei ole tuholaisten kansoittama. En kylläkään ole voinut ihan kokonaan pitää näppejäni erossa yrteistä. Parvekehommat ovat kuitenkin pysyneet ihmeen hyvin hanskassa: yrteistä ei ole löytynyt (vielä!) ainoatkaan kirvaa ja yrtit ovat muutenkin kasvaneet ja voineet hyvin. Enkä muuten ole raahannut töistä ja torilta ihan joka ikistä laatua kotiin, vaikka välillä onkin pitänyt harrastaa melkoista mindfulnessia tämänkin asian suhteen!

parveke1

Istuintyynyjen takana olevien isojen kasvatuslaatikoiden sijaan istutin yrtit tällä kertaa ruukkuihin ja laitoin ne kasvamaan siihen yhteen parvekkeen kulmaan, johon paistaa päivässä aurinko ehkä tunnin. Sekin on tuntunut auttavan kummasti, ja olenkin saanut esimerkiksi korianterin pysymään hengissä jo toista kuukautta, vaikka se on yleensä ollut aika haastava kasvatettava minun käsissäni ja näissä olosuhteissa.

parveke3

Tällä hetkellä parvekkeella kasvaa korianterin lisäksi marokonminttua, basilikaa, sitruunatimjamia ja ananassalviaa.

parveke4

Basilikakin on viihtynyt hyvin, kun se on saanut pilkahduksen aurinkoa joka päivä. On kyllä niin luksusta, kun voi keräillä yrtit lounassalaatin joukkoon omalta parvekkeelta ja keittää minttuteen itse kasvatetusta mintusta :)

parveke2

Istutuslaatikoissa kasvaa muratin lisäksi kuunliljoja ja hortensiaa. Vähän jännitti, miten hortensioiden kanssa käy, minä kun en ole kaikkein ahkerin kastelija. Ne kuitenkin tuntuvat viihtyvän tuossa varjoisessa nurkassa paremmin kuin hyvin – kippaan niille kerralla puoli ämpärillistä vettä per laatikko ja unohdan ne sitten viikoksi tai kahdeksi. Tällä taktiikalla ne ovat jo alkaneet puskea uusia kukkiakin :)

Olen tässä jo vähän kaavaillut, että jos en kehittele itselleni ensi kesäksi mitään muuta projektia (you wish!), voisin harkita viljelypalstan hankkimista. Ehkäpä ensi kesänä saatte sitten lukea viljelypuuhista vähän enemmänkin? :)

P.S. Muistatteko vielä tuon hollantilaisen sipulilaatikon, jonka maalaamista suunnittelin viime keväänä? Sain sen kesän aikana maalattua. Lopputulos näkyy tuossa ensimmäisessä kuvassa.

8 vastausta kirjoitukseen “Parvekekuulumisia

 1. Heh, minulla on tänä vuonna paljon kasveja parvekkeella, ja ainoa ongelma ovat nimenomaan nuo kirvat! Kun saan ne karkotettua yhdestä kasvista, ne ovat jo siirtyneet seuraavaan… Ärsyttävää!

  1. Ne kirvat on kyllä jokavuotinen riesa. Tosin yhtä usein mun parvekkeella esiintyy myös ripsiäisiä ja ansarijauhiaisia – parhaassa tapauksessa kaikkia kolmea samaan aikaan :D

 2. Miten keität tuota minttuteetä, tuleeko siihen vain minttua ja kuumaa vettä? Mullakin on minttua parvekkeella, ja tähän asti oon keksinyt käyttää sitä vaan mojitoihin.

 3. Laitoitko ihan vain kaupan yrttejä ruukkuihin kasvamaan? :) Minttutee ois kyllä ihanaa varsinkin kesäaamuina.

  1. Olen puutarhamyymälässä töissä, joten suurin osa yrteistä tulee raahattua sieltä. Ja usein ostan yrttejä myös torilta. Kaupan paljasjuuriset, vesiviljelyssä kasvatetut yrtit eivät aina viihdy kovin hyvin kotona multaan istutettuna – ja joskus niiden juuret ovat vielä päässeet kaupassa niin pahasti kuivumaan, ettei ne aina oikein enää elvy siitä.

   1. No mietinkin, että miten kauniilta ja hyvinvoivilta nuo sinun yrttisi ovat. Kerran laitoin markettikaupan basilikan ruukkuun ja se kuihtui silmissä..:/

    1. Ruokakaupoista saa kyllä nykyään myös pienviljelijöiden yrttejä – ainakin täällä Turussa myydään monessa kaupassa sekä Deli Verden että Inkisen puutarhan yrttejä, jotka kasvavat mullassa ja ovat oikein potran oloisia. Niitä olen kasvatellut ihan hyvällä menestyksellä :) Ne paljasjuuriset, ei-mullassa-kasvavat, ovat niitä joita kannattaa vältellä jos haluaa pelata varman päälle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights