Kookosjogurtti

Olin jo pitkään etsikellyt hyvää kookosjogurtin reseptiä ja kokeillutkin muutamaa vähän laihoin lopputuloksin. Toimiva ohje löytyi vihdoin hurmaavasta Kiitos hyvää -herkkukirjasta, josta sain taannoin arvostelukappaleen kotiini.

kookosjogurtti

Virpi Mikkonen on varmasti jo monelle teistä tuttu Kiitos hyvää -blogista ja uudesta upeasta Vaneljasta. Kaikkien keittokirjafanien iloksi Virpin kauniita kuvia ja reseptejä voi nyt myös selailla kansien välissä.

Kiitos hyvää -kirja noudattaa samaa blogista tuttua ruokafilosofiaa: herkullisia ja terveellisiä herkkuja ilman sokeria ja gluteenia. Edellä mainitusta huolimatta Kiitos hyvää ei kuitenkaan ole raakaherkkukirja, vaan kirjassa leivotaan myös uunia hyödyntäen. Tämä tarkoittaa vegaanille vähän huonoja uutisia: melkein kaikki kirjan uunissa leivottavat reseptit sisältävät kananmunaa. Vegaanillekin kirjasta löytyy kuitenkin paljon kokeiltavaa: ihania nameja, suklaita ja raakakakkuja sekä erilaisia kuorrutteita, levitteitä ja ohjeita kasvipohjaisille maidoille ja -jogurteille.

Vaikka kieltämättä sormet syyhyävät testaamaan kirjan minttusuklaapaloja, karamellipisaroita, viikuna-suklaapiirasta ja cherry garcia -jäätelöäpäätin kuitenkin testata kirjasta ensimmäiseksi helppoa kookosjogurttia. Olin tosiaan etsiskellyt toimivaa ja helppoa kookosjogurtin ohjetta jo tovin, mutta monet netistä löytämäni ohjeet kaipasivat keittelyä ja kuumentamista tai jäivät litkuiksi koostumukseltaan. Olin testannut itse jogurtin tekoa muuten samalla tavalla, mutta en tietenkään hoksannut, että jogurttiin voisi tietysti käyttää enimmäkseen kookosmaitotölkin jähmettynyttä osaa ja laittaa vähän vähemmän nestettä.

kiitos-hyvaa

Kirjan reseptissä käytettiin alun perin hunajaa, mutta sen voi halutessaan korvata jollain vegaanisella makeuttajalla. Itse en pidä makeasta jogurtista, joten jätin makeutuksen kokonaan pois. Vaniljajauheen korvasin myös vaniljatangosta raaputetuilla siemenillä.

Kookosjogurtti

noin 2 dl

 • 1 tlk (400 ml) kookosmaitoa (säilytettynä yön yli jääkaapissa)
 • 2 probioottikapselia
 • (1-2 rkl kookossiirappia tai muuta makeutusta)
 • 0,5 tl aitovaniljajauhetta
 1. Kaavi kookosmaitotölkistä vallkoinen aines steriloituun lasipurkkiin ja lisää sen verran tölkkiin jäänyttä nestettä, että saat kookosmaidosta sopivan paksuista. Sekoita tasaiseksi.
 2. Avaa maitohappobakteerikapselit ja sekoita niiden sisältö kookosmaidon joukkoon.
 3. Lisää makeutus ja vaniljajauhe.
 4. Kiinnitä harsokangas kumilenkillä purkin suuaukolle. Jätä jogurtti tekeytymään yön yli huoneenlämpöön.
 5. Säilytä jogurtti jääkaapissa ja syö parin päivän kuluessa.

Alkuperäinen resepti: Virpi Mikkonen: Kiitos hyvää (Otava 2014)

Vinkki! Säilytä kookosmaitotölkistä yli jäänyt neste. Voit sekoittaa tarvittaessa sitä hiukan lisää jogurtin joukkoon seuraavana päivänä. Loput voi hyödyntää smoothien tekoon.

kookosjogurtti2

Kannattaa muuten huomioida, että kaikki maitohappobakteerikapselit eivät ole vegaanisia! Kapseleiden kuoret sisältävät usein liivatetta. Vegaanisia kapseleita löytyy esimerkiksi Life-kaupasta, mutta itse tilailen yleensä Now Foodsin kapseleita iHerbistä. Jos muitakin kiinnostaa tilailla iHerbistä, omalla alennuskoodillani RNB753  uudet asiakkaat saavat 5-10 dollarin alennuksen tilauksen loppusummasta riippuen. (Jokainen iHerbistä tilaaja saa tuollaisen alennuskoodin itselleen, jonka voi jakaa eteenpäin kavereille ja saa sitten itse pienen hyvityksen taas seuraavasta tilauksesta, jos koodia on käytetty.)

sponssi_musta (1)

Kirja on saatu arvostelukappaleena

28 vastausta kirjoitukseen “Kookosjogurtti

 1. Olen itse hullaantunut vispattuun kookoskermaan. Koostumus on ihana. Mietin toimisikohan tuo resepti sillä? Tein tänään juuri maidotonta ja sokeritonta jäätelönkorviketta vispatusta kookoskertmasta, vaniljajauheesta ja mansikoista. Toimi.

  1. Mikä ettei. Itsekin teen kookoskermaa usein, mutta en vaan älynnyt, että jogurtin teon voisi aloittaa samalla tavalla käyttämällä vain sitä jähmettynyttä osaa :D

 2. Oi nam! Tätä(kin) täytyy kokeilla :) Kuulostaa hyvältä! Itse käytän kookosmaitotölkin jähmettynyttä osaa esimerkiksi Intialaista kasvis kormaa tehdessäni (kerman sijasta siis), hyvin toimii! Tölkistä yli jääneeseen nesteeseen olen usein keittänyt riisin seuraavana päivänä, puuronkin siihen varmaan voisi keittää! :)

  1. Mäkään en koskaan osta kookoskermaa – lähinnä siksi, että sitä ei saa mun lähikaupasta ja on kookosmaitoon verrattuna kalliimpaa. Kannattaa aina pitää jääkaapissa tölkillinen kookosmaitoa, niin siitä saa sitten monipuolisemmin kaikkea tehtyä :)

   Samalla tyylillä tein aikoinaan myös näitä Bounty-tryffeleitä: https://chocochili.net/2012/12/bounty-tryffelit/

 3. Haluaisin tätä(kin) kautta kiittää erinomaisesta Vegaanin Keittiössä -kokkikirjasta. Ennakkotilasin sen jo ennen julkaisua (olen nyt pari vuotta seurannut ja kokeillut nettisivusi reseptejä, joten kirjan ostaminen tuntui no brainerilta :) ) ja täytyy kirjan saatua ja sitä selailtua sekä ruoanlaitossa käytettyä sanoa, että se on ehkäpä paras ruokakirja, jonka olen henk. koht nähnyt. Vähän turhan usein kokkauskirjojen reseptit ovat joko tylsiä tai menevät hirveäksi kikkailuksi erilaisilla menetelmillä ja laitteilla, joita ei löydy kenenkään keittiöstä, reseptit ovat hirveän monimutkaisia ja raaka-aineina on miljoonia erilaisia tuotteita, joita käytetään kirjassa ehkä yhdessä reseptissä, jolloin kaupassa käyminen on työlästä kun joutuu juoksemaan jonkun yhden erikoisraaka-aineen perässä ja kaapit täyttyvät sitten tuotteista, joille ei keksi montaakaan käyttötarkoitusta.

  Sinun kirjassa on kuitenkin jotenkin sopiva tasapaino kaiken suhteen. Suurin osa raaka-aineista on sellaisia, ettei tarvitse alkaa ihmettelemään mistä niitä saa. Seasta löytyy myös mukavasti omaan kokkaukseen vähän oudompia raaka-aineita ja aikalailla kaikille vähän erikoisemmillekin raaka-aineille tuntuu löytyvän useita käyttötarkoituksia. Reseptit ovat tarpeeksi ”arkisia” ja simppeleitä, että niitä jaksaa kokeilla vaikka pidemmänkin työpäivän päätteksi kun valmisteluun ei mene neljää tuntia, mutta myös sopivan erikoisia verrattuna johonkin perussoijarouhekastikkeisiin ja kasvispihveihin verrattuna, että niitä kiinnostaa kokeilla (ja ovat vieläpä herkullisia). Ehkä ainut asia, johon olen lievästi pettynyt, on kastike/dippi-osio. Ei sillä, että reseptit olisivat huonoja, mutta olisin ehkä toivonut vielä muutamia erilaisia kastikkeita, joilla höystää vaikka niitä arkisempiakin kasvispihvi + peruna -kokkailuja. Alun info-osio on myös ihan kiva lisä, josta saa ideoita ja neuvoja omaan keittiöön.

  Kaiken lisäksi kirja on teknisesti toteutettu äärimmäisen laadukkaasti; paljon laadukkaampi kuin suurin osa isompien julkaisijoiden kokkikirjoista. Kovakantisuus antaa heti hyvän ensivaikutelman, käytetty paperi tuntuu mukavan laadukkaalta, kuvat kaikista ruoista ovat loistavia, reseptit ovat selkeästi kirjoitettuja, kirjan rakenne on järkevä ja sekä hyvin jäsennelty selkeä sisällysluettelo että kirjan lopusta löytyvä looginen hakemisto tekevät reseptien löytämisestä helppoa vaikka yhden ainesosan perusteella.

 4. Huh, kiitos ihanasta kommentista, Petteri!

  Mahtavaa kuulla, että kirja on ollut juuri sellainen kuin siitä kaavailinkin :) Tarkoitus oli tehdä lähikaupan perusaineista ruokaa, jotka pohjautuvat erilaisille kasviksille eikä pelkästään lihankorvikkeille (mutta tietysti kasviproteiinit huomioiden!) ja tarjota vähän jotain vaihtoehtoa soijarouhemakaronilaatikolle ja vegenakkikastikkeelle.

  Kastike-/dippiosio ei itse asiassa ollut alun perin tulossa kirjaan ollenkaan, mutta koska mopo vähän lähti käsistä kirjan tekovaiheessa, niin siellä on nyt vähän enemmän kaikkea mitä oli suunnitteilla :)

  1. Linkkasin tuossa ylemmässä kommentissa myös täällä aikaisemmin esiintyneeseen cashewjogurttiin. Kannattaa testata sitäkin! :)

 5. En oikein tiennyt, minne tämän kysymyksen laittaisin, joten anteeksi. Kuitenkin aiheeseen: Miten vegaani toimii tilanteessa, kun täytyy syödä elintärkeää lääkettä joka sisältää liivatetta? Mitä itse ajattelet asiasta? Ihan mielenkiinnosta kyselen, älä ota pahalla. On nimittäin tiettyjä lääkkeitä jotka eivät ole korvattavissa, mutta sisältävät liivatetta. En itse ole täysin vegaani, mutta asia mietityttää. Jos en söisi erästä liivatteellista lääkettä, kuolisin.

  1. Veganismi on ennen kaikkea pyrkimys vähentää eläimiin kohdistuvaa riistoa. Länsimaisessa yhteiskunnassa on mahdotonta olla 100% vegaani, koska eläinten hyväksikäyttöä tapahtuu vähintään välillisesti lähes joka asiassa.

   Omaa terveyttään (ja henkeään!) ei tietenkään voi vaarantaa veganismin takia. Asian voi ajatella myös siltä kannalta, että terveenä ja hyvinvoivana voit toimia hyödyksi jollain toisella osa-alueella, mitä tulee eläinten oikeuksien edistämiseen. Ja jos yhteiskunta olisi joskus tulevaisuudessa vegaanisempi, olisi varmasti lääkkeen liivatekin jo korvattu jollain muulla :)

 6. Virpikin lienee napannut reseptin Hannamari Rahkoselta: Halo, Yellow mood ym.
  Tai niin minä ainakin ja samalla reseptillä meillä tehty tätä jugurttia jo pari vuotta.

  1. Resepteillähän ei ole tekijänoikeuksia. Veikkaan, ettei Hannamarikaan ole ensimmäinen reseptin keksinyt. Jokaisella on oma twistinsä juttuun :)

 7. Hiphei!

  Kokeiluun menee :)
  Mutta onko jokin muu ”kasvimaito” johon tämän vois kokeilla tehdä? Miäs kun ei niin välitä tuosta kookoksen mausta ;)
  (Viisas mies muutoin, syö sitä mitä vaemo laittaa <3)

 8. Hei!
  Kokeilin ohjetta ja tein yhden annoksen verran jogurttia. En laittanut makeutusta, koska syön jogun kanssa marjoja lähes aina niin koen ettei tarvitse. Rakenne oli hyvin ilmava ja keveä ja suutuntuma oli todella silkkinen, mutta jogussa oli kammottava sivumaku. :/ Liekö ongelma siinä kun en käyttänyt makeutusta? Epäilen kirpsakan sivumaun johtuvan käyttämistäni maitohappobakteereista – en tähän hätään muista merkkiä, mutta apteekista saatava vegaaninen versio.

  Otan vastaan vinkkejä mielelläni. :)

  1. Heipp! Pahoittelut, että vastaus hieman kesti! Viestisi oli mennyt vahingossa roskapostilaatikkoon, jota en ollut muistanut tarkistaa pariin päivään.

   Maistamatta on vähän hankala sanoa, että mikä se kammottava sivumaku oli ja mistä se johtuu. On hyvin mahdollista, että jogurtti ehti jo tekeytyä liian kauan, jolloin se pääsi happamoitumaan liikaa. Myös kookosmaitojen maussa on eroa.

   1. Hei! Mikähän mulla meni vikaan, kun se ei jähmettynyt? Muistutti enemmänkin piimää.

    1. Siis kookosmaito ei jähmettynyt jääkaapissa vai jogurtti ylipäätään ei jähmettynyt?

 9. Maidottoman, soijattoman ja pähkinättömän jugurtista pitävän pikkutyypin äitinä kiitän ja kumarran ohjeesta. Pakko laittaa kokeiluun kun tämähän näyttää ihan oikealta asialta ja se on tuommoisen nirsoilijan kanssa tärkeä juttu. :) (Ja äiti pitäisi siitä, että on aika edullista, meillä kun kelpaa vain Yosa Sportin marjaversio :D.)

 10. Hei!
  Löysin nyt vasta tämän ohjeen. Tein joku päivä sitten youtube videon ohjeen mukaan ekaa kertaa kookosjogurttia. Ohje on muuten samanlainen, mutta siinä ei erotella kookosmaidosta paksua kermaa, ei laiteta makeutusta, ja tekeytymisaika on 24-48 tuntia! Maistoin ohjeen mukaan 24 tunnin jälkeen ja se ei maistunut yhtään happamalta, kuten jogurtin kuuluu, ja oli tosi löysää, joten laitoin toisen probioottikapselin ja annoin olla täydet 48 (tais mennä vähän ylikin). Jogurtti ei vieläkään ole kovin hapanta, ja kylmennyttyään jääkaapissa on tosi paksua. En laittanut mitään makeutusta (onneksi koska se on nytkin liian makeaa mun makuun). Kokeilin myös samalla hapattaa osan kookosmaidosta Ruohonjuuresta ostamalla valmiilla kookosjogurtilla ja siitä tuli vielä paksumpaa. Nyt vaan kysymys on että miksi mulle tulee huono olo molemmista satseista, vaikka jogurtti ei maistu ollenkaan pahalle eikä liian käyneelle? Tuntuu etten millään saa niitä alas.. maistuu vain aivan liian rasvaiselle ja makealle! Olen aina ollut kookoksen ystävä, joten siitäkään ei ole kyse. Tässä vielä linkki siihen ohjeeseen: https://www.youtube.com/watch?v=CamClfW7Eis&t=6s

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights