Paahdettu bataatti-papusalaatti

Täyttävä ja herkullinen bataatti-papusalaatti on nappivalinta tällaisiin päiviin, kun talvimyrsky ulvoo nurkissa.

bataatti-papusalaatti

Sitä tulee helposti ajateltua, että on ihan sama, mitä öljyä heittää paistinpannulle. Rasva kuin rasva. Olin toki kuullut erilaisten rasvojen paisto-ominaisuuksista, mutta asiaa ei kyllä ole tullut sen kummemmin ajateltua ennen kuin on kokeillut erilaisia öljyjä käytännössä ja huomannut selkeän eron. Tavallinen rypsiöljy toimii hyvänä ja edullisena perusrasvana, mutta olen nyt parin viikon ajan testaillut tositoimissa BonRED punaista palmuöljyä tykästynyt sen käyttöön erityisesti paistoöljynä. Useimmat kasviöljyt ikään kuin haihtuvat pannulta kovemmissa lämpötiloissa, mutta palmuöljy pitää pannun tasaisen rasvaisena ja tekee esimerkiksi tofuun erinomaisen paistopinnan.

Mutta eikös se palmuöljy ollut kauhean pahaksi ympäristölle? Sademetsiäkin hakataan palmuviljelmien tieltä ja ekosysteemi kärsii? Nämä kysymykset heräsivät ensimmäisenä mieleen, kun sain yhteydenoton turkulaiselta yritykseltä, joka pullottaa BonRED-palmuöljyä. Sain nopeasti vastauksen, että palmuöljyn eettisyys varmistetaan useilla erilaisilla sertifikaateilla (esim. RSPO). Valmistaja kertoi öljystä lisäksi seuraavaa: Olemme itse kiinteästi yhteydessä valmistajaan ja pyrimme myös näin varmistamaan toimittajamme luotettavuutta. Öljypalmu tuottaa satoa keskimäärin 25 vuotta, aluskasvillisuus saa kasvaa viljelmillä, aluetta ei tarvitse aidata eikä viljelmälle tarvitse tehdä juuri mitään muuta kuin korjata satoa. Öljypalmuviljelmän sato on 13 kertainen hehtaarille soijaviljelmään verrattuna, se tuottaa happea yli 8 kertaa enemmän ja imee hiilidioksidia yli 8 kertaa enemmän hehtaarille kuin esimerkiksi soijaviljelmä. Myös muihin öljykasveihin verrattuna öljypalmun tuottavuus on moninkertainen. 

Näillä meriiteillä uskalsin ottaa öljyn koekäyttöön, ja olen kyllä varma, että tällä paistellaan keittiössämme usein jatkossakin. Palmuöljyn rasva on kuitenkin tyydyttynyttä, ja tieteellinen konsensus on voi- ja kookosöljybuumista huolimatta edelleen se, että tyydyttymättömät rasvahapot ovat niitä terveellisiä rasvoja. Vegaanina tyydyttyneitä rasvahappoja ei kylläkään tule muusta kuin kookos- ja palmurasvasta, joten itse ainakin käytän niitä huoletta, vaikkakin säästeliäästi. BonRED-palmuöljyssä on kuitenkin myös runsaasti vitamiineja. Öljyn terveysvaikutuksista voi lukea lisää BonREDin nettisivuilta.

bataatti-papusalaatti2

Olen käyttänyt palmuöljyä paitsi pannulla paistaessa, myös erilaisissa uuniruoissa. Palmuöljyssä on myös hauska, vähän porkkanamainen maku, joten se sopii hyvin myös salaatinkastikkeisiin.

Salaatti-nimestään huolimatta tällä ruoalla taltutetaan kovempikin nälkä. Tästä taisi tulla kertaheitolla yksi suosikkisalaateistani :) Tämä salaatti on parhaimmillaan kun bataatit ovat vielä lämpimiä, mutta maistuu hyvin myös kylmänä.

Bataatti-papusalaatti

3-4 annosta

Paahdetut bataatit:

 • n. 650 g bataattia
 • 3 rkl BonRED punaista palmuöljyä
 • 1 tl juustokuminaa
 • 1 tl valkosipulijauhetta
 • 1/4 tl chilijauhetta
 • 1/4 tl suolaa
 • mustapippuria myllystä

Muut aineet:

 • 1 tlk kidneypapuja
 • 1 tlk ruskeita papuja
 • 2-3 kevät-/salaattisipulia varsineen
 • 1-2 tl BonRED punaista palmuöljyä
 • suolaa ja pippuria
 • 1 iso avokado
 • 1 ruukku korianteria
 • noin 100 g tuoretta babypinaattia tai muuta vihreää
 1. Kuori ja paloittele bataatti. Yhdistä öljy ja mausteet ja sekoita mausteseos bataattien joukkoon. Paahda bataatteja 225 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes ne ovat aivan pehmeitä ja saaneet kauniin värin pintaansa. Tarkista suola.
 2. Huuhtele ja valuta pavut. Silppua sipulit ja yhdistä ne suuressa kulhossa papujen kanssa. Mausta öljyllä, suolalla ja pippurilla. Lisää aavistuksen jäähtyneet bataattikuutiot joukkoon.
 3. Lisää seuraavat aineet vasta hiukan ennen tarjoilua: Leikkaa avokado viipaleiksi ja murenna papu-bataattiseoksen joukkoon. Silppua korianteri ja lisää se salaatin sekaan yhdessä pinaatinlehtien kanssa.

bataatti-papusalaatti3

BonRED punaisen palmuöljyn myyntipaikat löytyvät täältä.

sponssi_musta (1)

Yhteistyössä BonRED

42 vastausta kirjoitukseen “Paahdettu bataatti-papusalaatti

 1. Kiva ohje! Bataatti tuo tosi paljon ruokaisuutta salaattiin, mutta en olekaan vielä kokeillut sitä papujen kanssa. Kiitos myös inspiroivasta Vegaanin keittiössä -kirjastasi! Olen kokeillut siitä useita ohjeita ja esim Rice & beans on yksi suosikki tähän mennessä :) Yksi juttu mikä on mietittänyt on, että tarkoittaako muutamissa ohjeissa käyttämäsi mitta 1tlk kookoksmaitoa 200ml vai 400ml? (esim. Omenainen kookoskaurapuuro) Niitä purkkeja on kaupoissa niin monen kokoisia, joten en ole uskaltanut vielä kokeilla ko.ohjeita, vaikka mieli on tehnyt :)

  1. Kiva kuulla, että kirja on ollut mieleinen :) Tölkillä tarkoitan normaalikokoista säilyketölkkiä, eli 400ml.

 2. Kiitos Elina taas ihanasta reseptistä! Itse olen myös tykästynyt tuohon BonRedin öljyyn. Olen käyttänyt sitä noin vuoden verran. Paistamisessa ja salaateissa mainio ja sopii hyvin myös leivontaan, erityisen hyvin gluteenittomiin resepteihin :)

  1. Leivontaan en ole vielä ehtinyt testaamaan tätä öljyä, mutta se on seuraavaksi työn alla! :)

   1. Tänään testasin tämän salaatin, -todella hyvää!! Tein muutoin reseptin mukaan, mutta valkosipulijauheen sijaan laitoin hienonnetun valkosipulin kynnen. Ensi kerralla ajattelin paahtaa bataatin lisäksi sekaan myös ruokabanaania.

 3. Sen enempää BonREDin öljyistä tietämättä en kommentoi nimenomaisen firman eettisyyttä mitenkään. Heidän antamassaan vastauksessa ei kuitenkaan millään tavalla suljeta pois sitä mahdollisuutta, että metsä on todellakin saatettu hakata pois palmuviljelmän tieltä. Mikäli näin on tehty, on heidän suorittamansa vertailu soijaan on täysin absurdi. Vertailu pitäisin tietenkin suorittaa luonnontilaiseen metsään, jolloin väittäisin öljypalmuviljelmän jäävän milla tahansa mittarilla kauas kakkoseksi. Eli ihan tällä perusteella en vielä palmuöljyn eettisyydestä vakuuttuisi. Mutta mielenkiintoinen case, vois ottaa selvää enemmänkin.

  1. Vastaan tähän firman edustajana. Hyvä kun otit tämän asian esille. Eettisyys on nykyään tärkeä asia. Millään ei voi perustella sademetsien kaatamista.
   Soijaviljelmiä käsittääkseni kuitenkin istutetaan nykyään enemmän sademetsiin, kuin öljypalmuviljelmiä.
   http://kids.mongabay.com/elementary/soy.html
   Oheisen linkin mukaan soijan lisäistutukset kasvattavat Amazonin alueella viljelyalaa 14.1% vuodessa ja se kattaa jo enemmän kuin 8 miljoonaa hehtaaria Amazonin alueesta.
   Kaikkiaan soijaviljelmillä on viljelyalaa jossain 100 miljoonan hehtaarin kieppeillä.
   BonRed öljy on 100 % RSPO sertifioitua. Öljy tulee Kaakkois-Aasiasta vain RSPO sertifioiduilta toimittajilta ja siitä tulemme pitämään jatkossakin huolen.
   Maailman viljelyalasta on nykyään 0,96 % (n 17,5 miljoonaa hehtaaria) öljypalmuviljelminä, joilla tuotetaan 31 % maailman elintarvikerasvoista. Siitä 18 % (3,16 milj. ha) on RSPO sertifioitua. Vuonna 2014 RSPO sertifioidun öljypalmun viljelyala kasvoi 33 % edelliseen vuoteen verrattuna. Tämä on hyvä suuntaus ja siksi on tärkeää, että kaikki suosimme RSPO sertifioitua palmuöljyä.
   Mikäli palmuöljyn tuottaminen lopetettaisiin, tarvittaisiin ehkä noin 100 miljoonaa hehtaaria uutta viljelyalaa korvaamaan tämä tuotanto.

   1. Kiitos kun kävit vastaamassa, Markku!

    Ymmärtääkseni palmuöljyn tuotantoon liittyvät ongelmat liittyvät enimmäkseen palmuöljyn polttoainetuotantoon, samoin kuin soijalla siihen, että sitä viljellään enimmäkseen rehuksi. Lisäksi palmuöljyä on lähes jokaisessa teollisessa tuotteessa jossa mainitaan kasvirasva, eikä sen alkuperästä ole kuluttajalla mitään tietoa.

    1. Kyllä se näin taitaa olla. Kuitenkin on hyvä jos asiat menevät hiljalleen oikeaan suuntaan.

    2. Hei, yritin etsiä Bonredin sivuilta tietoa alkuperämaasta. Sieltä en löytänyt, mutta tässä ketjussa puhutaan Kaakkois-Aasiasta. Onko antaa tarkempia koordinaatteja?

    3. BonRed öly tulee Malesiasta. RSPO srtifioiduista viljelmistä 42 % on Malesiassa.

 4. Itse olen käyttänyt jo useamman pullon BonRED punaista palmuöljyä. Olen käyttänyt keittoihin, ruoan valmistukseen sekä jnkv leivontaan. Sopii hyvin kaikkiin ruokiin ja leivonnaisiin, mihin tarvitaan öljyä. Maku on hieno, hieman pähkinäinen. Esim. kasviksia kuullottaessa öljyä kuluu vähemmän kuin tavallisen öljyn kanssa. Aioin käyttää jatkossakin.
  Suosittelen lämpimästi!

  1. Joo, bataatti on kyllä ihana ja niin monipuolinen raaka-aine! Miten bataattiranskiksista saa kotioloissa rapeita? Onko sulla joku hyvä kikka?

    1. No mutta herkkua ovat joka tapauksessa! Oon ravintoloissa syönyt muutaman kerran tosi rapeita bataattiranskalaisia, mutta ne vaikuttavat siltä kuin niissä olisi joku ohut leivitys päällä. Täytyy panna kokeiluun!

   1. Ranskalaisten (joko bataatti- tai peruna-) rapeuteen vaikuttaa kyllä uuni, myös kotioloissa. Joissakin uuneissa on ”crisp function”, jonka avulla ranuista tulee ihanan rapsakoita. Arvannet, minkämerkkisissä ainakin on kyseinen toiminto. ;)

    1. No joo, uunilla on varmasti väliä! Tuolla meidän vanhalla karvalakkivehkeellä ei kyllä paisteta yhtään mistään rapeita. Paitsi ehkä sitten jos käräyttää ihan mustaksi…

 5. Kokeiltiin vaimon kanssa bataatin uppopaistamista BonRed öljyllä. Ensin 3 minuuttia suunnilleen 180 astetta, sitten pyyhkeen päällä valutus ja toinen kerta paistoa 1 munuutti vähän kuumemmalla. Tämän öljyn savuuntumispiste on 230 °C, joten sillä on hyvä paistaa. Maku todella hyvää ja suussa sulavaa. Rapeuteen pitänee vielä sovitella lämpötiloja ja aikoja.
  http://www.osakeanti.com/pataatti-bon-red–ljyss-.html

 6. Hei! Olen seurannut blogiasi jo pitkään mitään kommentoimatta, mutta nyt ajattelin rohkaistua, sillä tunnut tietävän vegaaniruokavaliosta todella paljon. Olen siis sekasyöjä, mutta haluaisin kovasti ryhtyä vegaaniksi eettisistä syistä. Ruokavalion vaihdos ei kuitenkaan tunnu kohdallani kovin helpolta. Olen aneeminen ja olen kamppaillut alipainon kanssa koko elämäni. En voi sietää papuja, ja olen allerginen kaikille pähkinöille, soijalle, ja vehnälle (ja monille hedelmille). Tuntuu että on hirveän vaikea löytää kasvisruokaa johon ei kuulu jotain noista, enkä oikein tiedä miten voisin ylläpitää esimerkiksi proteiinin saantia niin etten missään nimessä laihdu yhtään enempää. Olisiko sulla antaa mitään vinkkejä? Kiitos tuhannesti :)

  1. Heippa Emmery,

   Ihana kuulla, että olet kiinnostunut eettisemmästä ruokavaliosta! :)

   Vaikka minulla onkin pitkä kokemus vegaaniruokavaliosta, niin en varsinaisesti ole mikään asiantuntija, varsinkaan jos ruokavalio on allergioiden vuoksi entistä rajatumpi. Suosittelen, että otat yhteyttä Vegaaniliittoon ravitsemusasioissa: ravitsemus@vegaaniliitto.fi – sieltä saat varmasti apua! :)

 7. Moi,

  ensinnäkin kiitos inspiroivasta blogista. Nyt olisin jälleen kerran inspiraation tarpeessa, kun tilasin luomuruokapiirin kautta roiman alennuksen innoittamana kuivattuja
  luomusoijapapuja. Kysymys kuuluu tietysti että mitä niistä tehdään? Ensin tietysti
  liotetaan ja keitetään, mutta mitäs sitten?

  1. Onko sulle tuttua, miten papuja noin muuten käytetään? Soijapavut sopivat ihan samaan tarkoitukseen :) Vaikkapa tähän salaattiin. Soijapapuilla voit korvata osan tai vaikka kaikki resepteissä mainitut muunlaiset pavut.

   1. On muut pavut kyllä tuttuja, ja ostan papuni yleensä juurikin kuivattuina ja liotan ja keitän itse. Annan siis soijapavuille saman käsittelyn kuin esimerkiski entuudestaan tutuille härkäpavuille. Kiitos vielä vastauksesta!

 8. Olisipa hienoa, jos SPONSSI-merkintä olisi heti artikkelin alussa! Näin tietäisin, millä mielellä lähden postausta lukemaan. Blogitiedon riippumattomuuden kannalta tämä tieto on tietysti erittäin tärkeä.

  1. Blogikirjoitukseni ovat aina riippumattomia, oli sponsori tai ei. En kirjoita tuotteista, joista en pidä tai joita en ostaisi kaupasta omilla rahoillani. Tämä pätee myös Blogiringin kautta tekemiini kampanjoihin – kieltäydyn niistä aina, jos tuote ei syystä tai toisesta miellytä.

   1. Hei, muistelen että olet kirjoittanut tästä asiasta aiemminkin, ja luotan riippumattomuuteesi täysin – tämä lause oli enemmän yleiselle tasolle tarkoitettu :)

    Silti olisi mukavaa, että merkintä olisi heti alussa, niin tietäisin, mistä näkökulmasta lähden juttua lukemaan. Minulle lukijana on merkittävää, sisältääkö juttu tuote-esittelyä ”lahjaksi”/jutun toivossa lähetetystä tuotteesta vai onko se puhdas ruokakirjoitus/resepti, vaikka tuote-esittely sinänsä olisi miten vilpitön.

    1. Monissa kansainvälisissä blogeissa tämä juttu on minusta ratkaistu hienosti esim. omalla tägillä tai muuten lukijalle heti näkyvällä tiedolla.

    2. Tuosta yhteistyö-tunnisteesta on ollut Chocochilin teknistä puolta ylläpitävän mieheni kanssa puhetta aikaisemminkin, mutta siihen ei nyt toistaiseksi ole vielä tullut sellaista teknistä, visuaalisesti järkevän näköistä ratkaisua. En itse halua, että lukijan silmille lävähtää ensimmäisenä ”YHTEISTYÖ!!” ”MAINOS!!” ”SPONSOROITU SISÄLTÖ!!”, koska se kuulostaa välittömästi siltä, että ei kannata lukea enempää, eikö vain? Se tuntuu turhalta alleviivaamiselta, kun jutun sisältö ei kuitenkaan ole ostettua. Kuten sanoin (ja olen aikaisemmin asiasta tosiaan kirjoittanut täällä), niin yritysyhteistyö ei vaikuta postauksen sisältöön millään tavalla. Jos yritys x tahtoo blogiini tuotteen näkyville, harkitsen ensin tarkkaan, sopiiko se Chocochilin linjaan. Yritys ei myöskään sanele blogipostauksen sisältöä, vaan kirjoitan tuotteesta juuri niin kuin haluan, blogini tyyliin sopivasti.

     Yleensä tuon yritysyhteistyön esille ensimmäisessä kappaleessa, jossa käy ilmi, että postaus on toteutettu firman X kanssa yhteistyössä. Tässä asian toteaminen oli nyt lipsahtanut vasta toiseen kappaleeseen.

     Pahoittelen aiheuttamaani mielipahaa ja laitan toiveen yritysyhteistyön merkinnöistä korvan taakse.

 9. Hei, ymmärrän, että blogin kirjoittajan kannalta asiassa on monta puolta.

  Luulen, että tämä asia on siksi minulle erityisen tärkeä, että elämme niin mainosten kyllästämässä maailmassa. Jaetuissa tiloissa ole juuri mitään paikkaa, jossa saisi olla tuotetuputukselta rauhassa (nettikin on täynnä mainoksia jne.). Tämänkaltaiset blogit toimivat minulle henkilökohtaisesti tästä ”vapaana vyöhykkeenä”, ja siksi aina kun törmään artikkelissa mainoksentapaiseen sisältöön (vaikka miten vilpittömään!), minulle tulee tunne että ”voi ei, täälläkin, juuri kun luulin olevani turvassa!”

  Omassa blogissaan kukin saa tietysti ratkaista asiansa miten haluaa. :) Mutta kovasti tämän harkitsemista toivoisin!

  1. Nämä ns. ”mainoksenkaltaiset sisällöt” ovat myös se asia, mikä pitää täällä pyörät rullaamassa ja mahdollistaa sen, että täällä on teille ilmaiseksi jaossa laadukasta sisältöä. Toivottavasti te lukijat ymmärrätte senkin puolen, että blogin pito vie tuhottomasti aikaa ja palvelinmaksuihin ja muihin menee myös ihan riihikuivaa rahaa jatkuvasti. Chocochili ei ole missään vaiheessa julistautunut mainosvapaaksi alueeksi, mutta toinen vaihtoehto voisi tietysti olla, että laadukkaiden sisältöyhteistyöpostausten sijaan blogi olisi täynnä vilkkuvia bannereita tuotteista, joilla ei ole blogin sisällön kanssa mitään tekemistä.

   Yhteistyöpostaukset olen tehnyt aina läpinäkyväksi, eikä kenellekään jää epäselväksi, jos postaus on toteutettu yhteistyössä jonkun ulkopuolisen tahon kanssa. Mutta kuten jo sanoin, niin laitan toiveen vielä selkeämmistä merkinnöistä korvan taakse.

 10. Mitä öljyä käyttäisit tuon punaisen palmuöljyn sijasta? Muut aineet kun löytyisi, mutta sitä ei lähi Prismasta saanut..

  1. Ihan mikä tahansa muukin paistamiseen sopiva öljy käy, kuten nyt vaikka rypsi- tai oliiviöljy.

 11. Kiinnostuin tuosta öljystä, mutta en mistään löytänyt en hintaa. Tiedätkö mitä pullo (250ml?) maksaa?

 12. Hyvä ohje! Herkkusallattia tuli, kehuja tuli myös muilta syöjiltä! Korianterin jätin pois (kallista), öljyksi käytin tavallista, mautonta rypsiöljyä ja viheraineksena vuohenputken versoja. Tätä kyllä tulee tehtyä varmasti toistekin!

 13. Tein porkkanasta, kun ei ollut bataattia. Hyvää tuli, kiitos taas reseptistä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights