Hoisin tofu

Tutkailin taannoin mapo tofun reseptejä netistä, mutta aineksia olisi joutunut metsästämään ympäri kaupunkia. Mapo tofun sijaan syntyi tofuruoka itse tehdyllä hoisin-kastikkeella. Ei hullumpaa tämäkään!

mapo-tofu

Mapo doufu on kiinalainen klassikkoruoka, johon tulee tofun lisäksi lihaa. Ja ruoka maustetaan mm. sechuanpippurilla ja fermentoiduilla mustapavuilla. Näitä ei löydy ihan joka Siwasta! Karvalakkiversio ruoasta valmistuu kotona myös lähikaupan aineista. Vegaaniversiossa lihan tilalle voi laittaa siitakesieniä ja kastikkeen tehdä hoisin-kastikkeen tyyliin. Tämä on hyvää, autenttisuudesta viis!

Hoisin tofu

kahdelle

Kastike:

 • 4 rkl vähäsuolaista soijakastiketta
 • 1 rkl sokeritonta sileää maapähkinävoita
 • 1 tl riisiviinietikkaa
 • 1 rkl agavesiirappia (tai muuta juoksevaa makeuttajaa)
 • 1 tl seesamiöljyä
 • 2 tl chilikastiketta (esim. Sriracha)
 • mustapippuria myllystä
 • 1,5 rkl raastettua inkivääriä
 • 1 valkosipulinkynsi silputtuna
 • 1 tl maissitärkkelystä + 0,25 dl vettä

Lisäksi:

 • 270 g maustamatonta kiinteää tofua
 • 100 g siitakesieniä
 • 1 rkl rypsiöljyä
 • 2 tl seesamiöljyä
 • 2-3 kevätsipulia varsineen
 • keitettyä riisiä
 1.  Tee ensin kastike. Sekoita kulhossa yhteen soijakastike, maapähkinävoi, riisiviinietikka, agavesiirappi, seesamiöljy ja chilikastike. Rouhi joukkoon mustapippuria. Sekoita joukkoon raastettu inkivääri ja silputtu valkosipulinkynsi. Yhdistä maissitärkkelys ja vesi ja sekoita seos kastikkeen joukkoon.
 2. Kuutioi tofu. Leikkaa sienistä kuiva kanta pois ja viipaloi ne. Kuumenna wokkipannun pohjalla rypsi- ja seesamiöljy. Lisää sienet ja paista pari minuuttia. Lisää sitten tofu ja jatka paistamista muutaman minuutin ajan.
 3. Kaada sitten kastike pannulle. Kuumenna koko ajan sekoittaen.
 4. Laita ruoka tarjoiluastiaan ja silppua päälle kevätsipulia. Tarjoa riisin kera.

28 vastausta kirjoitukseen “Hoisin tofu

 1. Oi tämä kuulostaa todella ihanalta! Ehdottomasti pakko kokeilla. Vaikka itsekin olen vegaani, niin en ole tainnut kertaakaan valmistaa itse tofua (!?!?). Olen sitä kyllä ravintoloissa syönyt, mutta kotona ei ole tullut tehtyä. Outo juttu, koska se kuitenkin on mielestäni hyvää ja lisäksi se on myös helppoa ruokaa :D Taidampa laittaa tän sun reseptin viikonloppuna testiin! :)

  1. Tofuissa on sitten paljon eroja. En itse niin hirveästi välitä SoFinen tofusta (ent. Alpro), mutta Jalotofun maustamaton ja hempnut ovat hyviä perustofuja.

 2. Mietin että voiskohan tuon mustapapusoosin korvata jollain muulla umamipommilla, vaikka misotahnalla? Kokeilin nimittäin moista char siu possuni soosin kanssa, mutten tiedä oliko se lopulta kuinka autenttisen oloista… En nimittäin ole maistanut sitä paputahnaa ikinä.

  1. En minäkään ole, joten en osaa sanoa! Misoakaan ei kyllä saa meidän lähikaupasta, joten samalla reissulla käy sitten China Marketista etsimässä paputahnaa :)

  1. I’ve been thinking about making another version of this blog in English, but I never seem to have time to do that…

 3. Tämä kommentti oli jostain syystä kadonnut WordPressin kommenttityökalusta, ennen kuin ehdin hyväksyä sen. Vastaan siis tässä erikseen:

  Siis onko hoisin-kastike ei-vegaanista? Vai miksi sitä ei ole tässä reseptissä, vaikka nimi on hoisin-tofu?

  Tässä hoisin-kastike on tehty itse, kuten jutussa mainitsen: Vegaaniversiossa lihan tilalle voi laittaa siitakesieniä ja kastikkeen tehdä hoisin-kastikkeen tyyliin.

 4. Hoisin-kastikkeella oon maustanut joskus vihreitä papuja, nam! Mistä oot saanut noi kiinalaiset sanomalehdet? :D

  1. Hyvä idea!

   Lehdet löytyivät töistä kukkaruukkukuorman pakkausmateriaalien joukosta. Nappasin ne heti mukaani :D

 5. Heii, voiko tuota maissitärkkelystä korvata jollain? Oon aika kokematon ruuanlaittaja niin en oikein tiedä, mikä sen tehtävä on:d

  1. Maissitärkkelys toimii suurusteena. Sen ansiosta kastike tarttuu hyvin tofuun kiinni. Voit korvata sen myös perunajauhoilla.

 6. Pakko kommentoida juuri tällä sekunnilla, sillä valmistin tällä ohjeella juuri työpäivän pikalounaan (muutamalla lisäkasviksella). Se odottaa tuossa lautasella ja poltin juuri kieleni maistaessani malttamattomana sitä suoraan pannulta, mutta se oli aivan mielettömän hyvää! Kiitos ohjeesta!

 7. Oi miten ihanalta kuulostaa resepti! Menee tänään kokeiluun! Eikä tarvitse hakea kuin Jalotofua ja kevätsipulia kaupasta :)

 8. Mapo tofu on mahtavaa! Mun lempparia! Ja Kiinassa söin kyllä myös lihatonta versiota, vaikka yleensä tulee jauhelihan kera. Kaikki versiot, miten vois tehdä kotona, olisivat tervetulleita! Mä en yleensä kokkaa kiinalaista, kun sen valmistelu on niin työlästä, ja sit just ne aineiden hankkimiset, joita käyttää vain kiinalaiseen. Mutta aitoa kiinalaista ruokaa ei saa ravintoloista, niin pitäis kyllä…

  Tämä Hoisin-tofu menee kyllä kokeiluun!

 9. Onkohan maapähkinävoilla tässä reseptissä suuri rooli, perheessä on pähkinäallergikko niin mietin että voisiko sen vain jättää pois vai voisiko sitten korvata jollain? Näyttää nimittäin muutoin tosi hyvältä! :)

  1. Maapähkinävoi on yllättävän oleellinen ainesosa tässä, vaikka sitä ei tulekaan kuin ruokalusikallinen. Se tuo kastikkeeseen täyteläisyyttä, sekä maun että koostumuksen puolesta. Jos testaat ilman, niin kerro ihmeessä miten onnistui :)

 10. Tulipa todella hyvää ruokaa tällä reseptillä! Kiitos muutenkin mahtavasta blogista ja keittokirjoista. Vegaanin keittiössä vakuutti ainakin minut siitä, että vegaani elämä ei ole mitenkään monimutkaista. Tässä on nyt toista kuukautta menty pääosin vegaanein ruuin oikein hyvällä menestyksellä :)

 11. Tässä yhdistyi kaksi ikiaikaista inhokkiani, nimittäin maapähkinä ja tofu. Mutta tämähän oli ihan törkeän hyvää!

 12. Ihanalta vaikuttavia ohjeita! Haluaisin kokeilla tofun valmistamista, mutta muut perheessämme ovat aika epäluuloisia sen suhteen, joten mikä olisi sellainen tofuruoka, mikä maistuisi sekasyöjillekin ja ainekset löytyisivät ihan Prismasta tai Cittarista? Tämä vaikuttaa hyvältä. Mitä muita tällaisia olisi? Ja onko joku asia, joka vaikuttaa olennaisesti tofuruoan onnistumiseen?

 13. Budjettiversiona laitoin tähän sieniksi kesällisiä tatteja pakastimesta. Hyvin toimi :)

 14. Tämä oli todella hyvää! Olen muutenkin kokkaillut monia reseptejäsi, ja kaikki ovat olleet oikein maistuvia :) Kiitos ihanasta blogista ja hyvistä vinkeistä keittiössä :)

 15. Kiitos reseptistä! Kiinassa asuneena ja kiinalaista ruokaa kaivanneena tämä sai hyväksyntäni, tuli niin hyvää vaikka en ole pitänyt mahdollisena että osaisin kiinalaistyyppistä tofua valmistaa :) minulla ei ollut mitään maissitärkkelyksen tapaista kaapissa, niin käytin ihan vaan vehnäjauhoa suurustamiseen, ja meni täydestä ainakin mulle :D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights