Itse tehty ketsuppi

Yhteistyössä Kauppapuutarhaliitto –

Olen ollut siinä uskossa, että ketsupin tekeminen kotona olisi kamalan vaivalloista. Kuinka väärässä olinkaan! Ketsuppi on helppo tehdä ja kaiken lisäksi vielä maistuu niiiin paljon paremmalta kuin kaupan valmistavara.

itse-tehty-ketsuppi

Syön ihan hullun lailla kasviksia. Normipäivänä napaan uppoaa puolen kilon suosituksen sijaan puolitoista kiloa. Sen takia pyrin suosimaan suomalaista ja kiinnitän myös huomiota siihen, että ostamani vihannekset ja hedelmät ovat viljelty eettisesti ja luontoa kunnioittaen. Sirkkalehtimerkki on ainoa merkki, joka takaa sen, että tuote on sataprosenttisesti viljelty Suomessa. Merkin saaneet tuottajat sitoutuvat myös noudattamaan Laatutarhat-ohjeistusta, jolla varmistetaan tuotteiden laadun lisäksi myös ympäristöä säästävät kasvatusmenetelmät. Laatua arvostava kuluttajakin voi luottaa sirkkalehtimerkkiin: merkki nimittäin myönnetään ainoastaan ykkös- ja ekstraluokan tuotteille.

kirsikkatomaatit

Kesäaikaan sesongin mukaan syöjää hemmotellaan. Kotimaiset tomaatit ovat nyt parhaimmillaan (ja edullisia!) joten niitä kannattaa hyödyntää myös säilöntään. Itse tehty ketsuppi säilyy jääkaapissa hyvänä useita kuukausia steriloiduissa lasipurkeissa, joiden korkki on tiiviisti kiinni. Ketsuppi kannattaakin purkittaa useampaan pieneen purkkiin yhden ison sijaan, sillä avattu purkki pilaantuu nopeammin.

Ketsuppiin kannattaa valkata kaupasta kaikki mahdollisimman kypsät, jopa ylikypsät tomaatit. Käytin itse ketsupin tekoon osittain kirsikkatomaatteja, joita löysin halvalla torilta. Niistä tulee vielä makeampi ketsuppi! Törmäsin jossain muuten vinkkiin, että osan ketsupin sokerista voisi korvata muutamalla nektariinilla tai persikalla. Sitä testaan seuraavaksi!

Itse tehty ketsuppi

noin 5 dl

 • 1 kg tomaatteja
 • 1 iso punasipuli
 • 2 isoa valkosipulinkynttä
 • 1 sellerinvarsi
 • 1 punainen paprika
 • 1 dl punaviinietikkaa
 • 1 dl ruokosokeria
 • tuoretta tai kuivattua chiliä maun mukaan
 • 1/8 – 1/4 tl jauhettua neilikkaa
 • 0,5 tl jauhettua maustepippuria
 • 0,5 tl kanelia
 • 0,5 tl jauhettua korianteria
 • 2 tl suolaa
 • mustapippuria myllystä
 1. Lohko tomaatit ja poista niistä kannat. Silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Paloittele paprika ja selleri.
 2. Kuumenna kattilassa viinietikka ja sokeri. Lisää kasvikset ja mausteet. Anna kiehua keskilämmöllä noin puoli tuntia ja soseuta seos sitten sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa.
 3. Kuumenna ketsuppi uudelleen ja jatka keittämistä vielä toiset puoli tuntia tai kunnes ketsuppi on paksuuntunut.
 4. Purkita kuuma ketsuppi steriloituihin purkkeihin ja laita korkit kiinni. Jäähdytä ja siirrä purkit jääkaappiin.

blogirinki_logo_200px-1

Yhteistyössä Kauppapuutarhaliitto

23 vastausta kirjoitukseen “Itse tehty ketsuppi

 1. Tätä pitää kokeilla! Jos vertaisit tätä kaupan ketsuppeihin, niin vastaako maku enemmän jonkin tietyn valmistajan tuotetta, vai onko tämä ihan eri makuista? Olen normaalisti tykännyt Heinzin Mexican -ketsupista ja olisi kiva saada tehtyä sitä vastaavaa ”hienostuneempaa” versiota :)

  1. Väittäisin kyllä ihan eri tuotteeksi! :)

   Käytän itse ketsuppia kotona aika harvakseltaan, että en oikein pysty tekemään makuvertailua. Mutta tätä kannattaa joka tapauksessa testata!

  2. Tänä kesänä tuli viidestä tomaatista, huomio, aurinkoisella seinustalla aivan uskomaton sato. Ei eää ehdi syömään samaa määrää, joka kypsyy. Nyt on siis pakko säilöä…… ja lisää tulee ja loppua ei näy….

 2. Oi, pitääpä kokeilla mahdollisimman pian! Pakko vaan kysyä tarkentava kysymys, eli tarkoitetaanko tässä sellerinvarrella sellaista tyvestä toisissaan kiinniolevaa kimppua vai kimpusta erotettua yhtä pötköä? Tuntuu, että käytäntö vaihtelee reseptistä riippuen, enkä ikinä oikein tiedä paljonko sitä pitäisi laittaa, varsinkin kun ei ole mikään mun suosikkimaku…

  1. Vastaan nyt Elinan puolesta, kun satuin tätä lukemaan… eli en ole kyllä ikinä nähnyt reseptiä, mihin olisi käytetty kokonainen varsiselleri! Sellerin maku on tosiaan niin voimakas, että pienikin määrä riittää. Eli taitat yhden varren ja jätät loput selleristä muihin ruokiin. Selleri-inho pohjaa varmaan siihen, että on joutunut syömään ruokaa, jossa sitä on liikaa… Sopivasti käytettynä tuo ruokiin täyteläisyyttä.

    1. Mun mies on allerginen mansikalle ja selleri aiheuttaa saman reaktion.

 3. Kiitos vastauksista! Minustakin tuo kokonainen varsiselleri tuntuu tosi hurjalta määrätä, mutta oon törmännyt netissä ohjeisiin, joissa reseptissä puhutaan yhdestä sellerinvarresta ja kuvassa pilkotaan kokonaista selleriä. Olipa helpotus, että tähän ketsuppiin tulee vain yksi varsi :)

 4. Oi vaikuttaapa maukkaalta! Itse olen sen tason ketsupin suurkuluttuja, että erot ”normiketsuppien” välillä huomaa heti. Pitääkin viikonlopuksi tehdä satsi tätä grillailuja varten!

 5. Ketsuppi kiehuu hellalla, nams! Kauankohan tämä pysyy hyvänä jääkaapissa?

 6. Hei! Yritin eilen tehdä ohjeellasi ketsuppia uuden vuoden juhliin. Tein ihan ohjeen mukaisesti, mutta jostain syystä soseutuksen jälkeen ketsuppi ei paksuuntunut ollenkaan. Yritin keittää sitä kasaan soseutuksen jälkeen jopa yli tunnin, mutta seos on silti hyvin juoksevaa. En tiedä tuliko nestettä liikaa talven tomaateista. Olisiko sinulla mitään vinkkiä, voinko jollakin konstilla suurustaa/paksuntaa edes osan seoksesta? Seos sinänsä maistuu todella hyvältä, juhlatkin on jo ylihuomenna :/ Kiitos kovasti!

   1. Viilennys paksunsi ketsuppia hieman, mutta melko juoksevaksi se edelleen jäi. Ensi kerralla toivottavasti parempi onni! Maku on kuitenkin todella hyvä.

    1. Luultavasti talvitomaatteja voi syyttää asiasta. Ehkä nyt ei ole ihan paras hetki vuodesta ketsupin keittelyyn :)

 7. Aivan paras ketsuppi! Teen tätä kattilallisen, pakastan jääpalarasiaan, ja käytän tomaattisten kastikkeiden ja keittojen maustamiseen. Ihanaa!

 8. Tää on erinomainen ohje. Semmoista tuunausta olen tehnyt, että tomaatit ovat kypsänä poimittuja Nams-tomaatteja, sokurina muscovado-sokeria ja viinietikkana roomalaistyylistä viinietikkaa. Kun nuo kolme ainetta valitsee paraasta päästä, tulee ketsupista aivan viimeisen päälle hyvää. Jääkaapoisäilytys parantaa makua. Erinomainen tomaatin makuhan sieltä päällimmäiseksi nousee.

 9. Meillä tulee kasvihuoneesta niin paljon tomaatteja, paprikoita ja chiliä ettei keritä tuoreena syömään, joten laitan kesänmittaan lohkoina ja kannat poistettuna pakastimeen, syksyn tullen keittelen ketsuppia ym. Pakasteesta otetut tomatit ovat sulatuksen jälkeen aika vetisiä, joten olen ratkaissut ongelman niin, että kiehautan ensin pelkkiä tomaatteja sen verran että enin neste irtoaa, valutan liian nesteen pois ja sitten varsinaisen ketsupin tekoon. Tuo valutettu mehu on todella hyvää tomaattimehua jäähdyttyään, ei tarvitse mitään maustamista eikä laimentamistakaan, en tiedä kuinka kauan säilyy koska meillä tulee käytettyä parissa päivässä.

 10. Kiitokset kivasta ohjeesta!

  Oli samalla hauska muistella ensimmäistä itse tehtyä ketsuppia, joka valmistui dyykatuista tomaateista kämppisten kanssa reilut 17 vuotta sitten…

  Odotan että pääsen tätä jäähtyneenä maistamaan. Ihanaa ketsuppikesää!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights