Lupiinitempe-ruisburgerit

Pestolla maustettua lupiinitempeä ruisleivän välissä. Toimii!

lupiinitempeburgert

Chocochiliin on toivottu usein tempereseptejä. Se on ollut aikaisemmin vähän hankalasti saatavilla ainakin täällä Turussa, mutta nyt kun omassa kaupassa on myynnissä tempeä useampaa eri sorttia, eiköhän näitä reseptejä ala tännekin ilmestyä!

Tempe on alun perin indonesialainen raaka-aine, joka valmistetaan perinteisesti fermentoiduista soijapavuista. Tempeä käytetään tofun tavoin, mutta monet perinteisin menetelmin valmistetut tempet ovat todella voimakkaan makuisia ja vaativat totuttelua. Kotimaisista tempeistä sen sijaan löytyy helpommin lähestyttäviä vaihtoehtoja, ja myös soijattomia versioita! Kotimainen Palkuainen valmistaa tempeä herneestä ja lupiinista, joista varsinkin jälkimmäinen on ihan superherkkua :) Palkokasvien hiilihydraatit muuten muuttuvat fermentointiprosessissa helpommin sulavaan muotoon, joten tempeä kannattaa kokeilla niidenkin, jotka saavat muista soija- tai paputuotteista vatsavaivoja.

lupiinitempe

Ohjeessa mainittu vegaaninen pesto on helppo tehdä itsekin surauttamalla sekaisin aurinkokuivattuja tomaatteja, oliiviöljyä, pinjansiemeniä (tai auringonkukansiemeniä edullisempaan versioon), basilikaa ja suolaa – tai voit toki käyttää myös valmista vegaanista pestoa.

Tässä yksinkertainen arki-illan terveellinen burgeri, olkaa hyvä! :)

Lupiinitempe-ruisburgerit

kahdelle

 • 1 pkt lupiinitempeä (150g)
 • 2 rkl vegaanista punaista pestoa
 • 4 viipaletta ruisleipää
 • vegaanista majoneesia*
 • chipotle-chilikastiketta
 • avokadoa
 • salaattia
 • basilikanlehtiä
 1. Leikkaa tempe kahtia niin, että saat paketista kaksi viipaletta. Kuumenna paistinpannu ja lisää siihen pesto ja tarvittaessa tilkka öljyä peston koostumuksesta riippuen. Lisää tempet ja paista ne kummaltakin puolelta kauniin väriseksi. Lisää suolaa tarvittaessa.
 2. Kokoa hampurilaiset. Lisää leivälle reilusti majoneesia, sitten tempet ja tilkka chipotle-kastiketta. Viimeistele hampurilaiset avokadoviipaleilla, salaatinlehdillä ja tuoreella basilikalla.
 3. Nauti.

*Olen tainnut jäädä vähän koukkuun Emil’sin mantelimajoneeseihin (Vegekaupasta). Niissä on niin yksinkertaiset raaka-aineet, että voisin kuvitella vastaavan tekemisen onnistuvan myös kotona Vitamixilla. Toivottavasti ehdin pian hommiin! :)

LogoCol

Yhteistyössä Turun Vegekauppa

3 vastausta kirjoitukseen “Lupiinitempe-ruisburgerit

 1. Palkuainen saisi tuoda noita maukkaita tuotteitaan tänne Hollantiinkin. Täällä tempeh on normaalia ruokakauppakamaa, jota sekasyöjätkin syövät yleisesti, kiitos indonesialaisen keittiön, joten varmasti menisi kaupaksi. Yosahan tänne rantautui hiljan ekokauppoihin, sitä tosin en valitettavasti pysty syömään.

  1. Joo, Hollannissa olen itsekin syönyt ensimmäistä kertaa hyvin valmistettua tempeä indonesialaisessa ravintolassa. Laita ihmeessä Palkuaiselle viestiä tai pyydä omaa ekokauppaasi siellä ottamaan Palkuaiseen yhteyttä. Pienten erien toimittaminen kylmäkuljetuksena on tosin älyttömän kallista, joten voi olla, että jää siitä kiinni.

 2. Hei, mahtavaa, että ”mainostat” tätä suomalaista kasviperäistä proteiininlähdettä! =) Olen itsekin kokeillut sitä ja hyvää on, vaikka tempehin tottumattomalle voi vaatia hetken ihmettelyä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights