Budjettikokin raakakakku

Yhteistyössä GoGreen – Raakaleivonnaiset ovat ihania, mutta yhden kakun tekemiseen uppoaa helposti koko viikon ruokabudjetin verran rahaa. Tässä vähän edullisempi versio, olkaa hyvä :)

kakku2W (1 of 1)

Tähän kakkuun ei tule lainkaan kalliita pähkinöitä ja loput aineet voi hamstrata tarjouksesta. Edulliset auringonkukansiemenet osoittautuivat itse asiassa aika kivaksi raaka-aineeksi kakkujen täytteeseen cashewpähkinöiden tilalle! Vaaleita kakkuja niistä ei tosin voi tehdä, sillä ne muuttavat kakkumassan harmaaksi. Suklaan tai esimerkiksi paljon väriä sisältävien marjojen kanssa ne kyllä toimivat erinomaisesti.

Budjettiruokailijan raakakakku syntyy peruskauppojen edullisista aineista. Toki tätäkin kakkua varten joutuu ostamaan kokonaisen purkin esimerkiksi kookosöljyä ja raakakaakaojauhetta, mutta minulla on niitä yleensä muutenkin aina kaapissa.

Tässä vielä muutama vinkki budjettiruokailijalle:

 • Osta avokadot edullisissa pusseissa (ovat usein tarjouksessa) ja kypsyttele ne kotona ajan kanssa.  Älä missään nimessä osta niitä triplasti kalliimpia Ready To Eat -avokadoja!
 • Jos raakuudesta ei ole niin väliksi, voi raakakaakaojauheen korvata edullisemmalla tavallisella leivontakaakaojauheella. Kakusta tulee silloin hieman tummempi.
 • Vaniljajauheen voit korvata vaniljauutteella. Lisää sitä kakkuun maun mukaan.
 • Kakunkoristelussa luotan mitä-kaapista-löytyy -taktiikkaan. Tällä kertaa sieltä löytyi lahjaksi saatuja viikunaviipaleita ja ruusunnuppuja. Jos kasvattelet keittiössäsi yrttejä, saa esimerkiksi kookoshiutaleilla ja mintunlehdillä tehtyä ihanan koristelun. Ja kesäaikaan voi tietysti hyödyntää tuoreita kukkia.

kakku2W (1 of 1)-2

Kakusta tulisi kaunein, jos teet sen 20-22 cm kakkuvuokaan. Omistan itse 18 ja 24 cm vuoat, joten tein kakun niistä isompaan. Halkaisijaltaan muutaman sentin pienempi vuoka olisi tälle täydellinen!

Kakun tekemiseen tarvitaan tehokas tehosekoitin, joka jaksaa jauhaa siemenet tasaiseksi sileäksi massaksi.

Budjettikokin raakakakku

pohja

 • 100 g kookoshiutaleita
 • 10-12 pehmeää tuoretta taatelia kivet poistettuna
 • 1 rkl kookosöljyä
 • 3 rkl GoGreen pellavansiemenrouhetta
 • pikkuhyppysellinen suolaa

täyte

 • 2 dl GoGreen auringonkukansiemeniä
 • kookoskerma yhdestä kookosmaitotölkistä*
 • 300 g avokadoa (punnittu kuorittuna ja kivet poistettuna)
 • 2 limen raastettu kuori
 • 1 limen mehu
 • 3 rkl raakakaakojauhetta
 • 1 rkl kookosöljyä
 • 1,5 tl vaniljajauhetta
 • 0,5-0,75 dl agavesiirappia
 1. Laita kookosmaitotölkki pystyasennossa jääkaappiin yön ajaksi. Liota auringonkukansiemeniä kylmässä vedessä yön yli.
 2. Mittaa tehosekoittimen kannuun kookoshiutaleet, taatelit, kookosöljy, pellavansiemenrouhe ja suola. Surauta massaksi.
 3. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjan ja reunan väliin. Levitä pohjataikina tasaisesti vuoan pohjalle.
 4. Valuta auringonkukansiemenet. Lusikoi kookosmaitopurkin pinnalle hyytynyt kookoskerma tehosekoittimeen. Lisää kaikki loput aineet ja jauha massa mahdollisimman tasaiseksi.
 5. Levitä täyte vuokaan pohjan päälle, tasoita pinta ja laita kakku pakastimeen puoleksi tunniksi. Irrota kakku vuoan reunoista veitsen avulla, leikkaa paloiksi ja nauti.
 6. Säilytä kakku jääkaapissa. Kakun maku vain paranee, jos sitä malttaa säilyttää jääkaapissa päivän tai pari ennen tarjoilua.

*Huomaathan, että luomu- ja vähärasvaiset kookosmaidot eivät välttämättä hyydy jääkaapissa. Valitse täysrasvainen kookosmaito. Purkkiin jäävän nesteen voi hyödyntää esim. sosekeiton tai smoothien joukossa.

kakku3W (1 of 1)-2

P.S. Ihanaa maailman vegaanipäivää! :)

sponssi_musta (1)

Yhteistyössä GoGreen

35 vastausta kirjoitukseen “Budjettikokin raakakakku

 1. Heips! Itse olen tehnyt raakakakut aina käyttäen kuivattuja taateleita, joita saa suorakulmaisiin paketteihin tiukasti yhteen pakattuina. (Tulee halvimmaksi :-D) Leikkaan taateliköntistä sopivan palan, hienonnan sen rouheasti veitsellä, lisään hieman vettä ja mikrotan, jolloin massa pehmenee! Näin tuoretaatelit säästyvät yksistään herkuteltaviksi :-)

  1. Tätä kikkaa käytän itsekin, tulee tosiaan vieläkin halvemmaksi kaiken lisäksi ;) ja nyt on kyllä kerrankin sellainen resepti johon köyhällä opiskelijallakin on varaa, tämä menee taatusti kokeiluun! Kiitos paljon ohjeesta Elina! :)

 2. Tervehdys :)
  Pakko taas kysäistä kun olen tämmöinen aikasta ”vihriä” vegaani ton ravinnon suhteen
  ja miettinyt että mikähän noista sun raapustamista kirjoista olisi tämmöselle aloittelijalle parasta luettavaa ;)
  Samaa kysäissyt jo aikasemminkin mutta kun tuo muistiriepu on mitä on enkä nyt millään muista että millä sivustolla siitä kysyin…
  Kiitos taas kerran :)

 3. Kiitos vinkeistä! Raakakaakkua monesti tekis mieli tehdä, mutta hintavaa on se.
  Huomauttaisin kuitenkin, että kannattaa ostaa suomalaista pellavansiemenrouhetta, tai jos sitä ei saa, jauhaa suomalaiset pellavansiemenet tehosekoittimella rouheeksi. Gogreen kun ei ilmoita ikinä paketeissan, mistä tuotteensa ovat peräisin, eli todennäköisesti ne on rahdattu Kiinasta. Ja sen myös maistaa, useimmiten gogreenin versio on se kaikkein mauttomin. Myydään mielikuvaa vihreästä ja tiedostavasta ruuasta, vaikka oikeasti tuotteet ovatkin toiselta puolen maapalloa kuljetettua, halvinta mahdollista tehotuotantoruokaa. Vihreintä koko puljussa on ne ruokapakkaukset.

  1. Kiitos palautteesta, Santeri! GoGreenin pakkauksissa on aina ilmoitettu leimalla, mistä tuotteet ovat peräisin, ja pellavansiemenet ovat ruotsalaisia. GoGreeniltä on muuten viime aikoina tullut ilahduttavan paljon muitakin ruotsalaisia tuotteita, kuten Ruotsissa viljeltyjä papuja. Aika vihreää, sanoisin!

   Harmillista kyllä, että suomalaisia (tai edes ruotsalaisia) auringonkukansiemeniä ei saa mistään. Olen kysellyt monelta Vegekauppaan tavaraa toimittavalta viljelijöiltä asiasta, mutta kukaan ei tiedä yhtään kotimaista auringonkukansiementen viljelijää. Tällä hetkellä meillä on Vegekaupassa siis vain pellavan- ja hampunsiemenet kotimaisia, muut siemenet tulevat ulkomailta.

 4. Ainakin raakakaakaojauhetta löytyy Punnitse& Säästästä irtona, jos ei halua koko pussillista ostaa. Kiva resepti, pitääpä pistää kokeiluun!

  1. Yleisesti ottaenhan tulee kyllä edullisemmaksi ostaa suurempia pakkauksia. P&S:n kaakaojauhe lienee kilohinnaltaa ihan eri sfääreissä. Tosin jos tekee yhden raakakakun vuodessa, niin silloin lienee järkevintä ostaa pieni määrä :)

 5. Hei, kiva, että julkaisit tämän kakun ohjeen, olen itsekin harmitellut raakakakkuainesten älyttömiä hintoja, vallankin, kun yhdestä kakusta riittää aika kauan, kun sen paloina laittaa pakkaseen, on niin täyttä tavaraa. Jotenkin oli pakko kommentoida tuota pellavansiemenkeskustelua, että ymmärtääkseni esim. auringonkukan siement on kyllä terveellisempiä kuin rouhitut pellavansiemenet, ne sisältää käsittääkseni korkeita pitoisuuksia kadmiumia. Kokonaisissa siemenissähän sillä ei ole mitään väliä, kun elimistö ei niitä sulata kuitenkaan. Hmm, taisi mennä saivarteluksi…

  1. Pellavansiemenet ovat tosi terveellisiä niiden sisältämien hyvien rasvahappojen vuoksi, mutta pellavansiemenet tosiaan keräävät maaperästä kadmiumia ja niitä kannattaa sen vuoksi käyttää kohtuudella. Auringonkukansiementen rasvahappokoostumus ei puolestaan ole läheskään yhtä hyvä, mutta toki ne muuten sisältävät paljon kaikkea hyvää :)

 6. Hei, kiitos reseptistä! Tuliko massasta ja kakusta mielestäsi samanmakuinen kuin esim. cashew-pähkinöillä tehtäessä? Itselleni cashew’t eivät oikein sovi, joten mieluusti tekisin vastaavan ”kermaosan” esim. siemenistä. Hinta on tietty myös tekijä.

 7. Hei, kiitos reseptistä.

  Kunnon tehosekoitinta en omista, mutta uskoisin porakoneen sovellettuna ajavan saman asian.

    1. No täytyy sanoa, että ei kyllä käynyt mielessä :D Mutta mahtava vempele!

 8. Kiitos raaka-budjettiversiosta, tätä olen kaivannut, sillä kuten sanottu, raakaihanuuksiin saa valitettavasti uppoamaan talousrahat ja rajoittaa siksi kokeiluja.

 9. Voikohan tässä käyttää chia-siemeniä pellavansiementen tilalla?

  1. Käytin kakussa pellavansiemenrouhetta, joten ihan sama asia ei ole laittaa kokonaisia chiasiemeniä.

 10. Moi!
  Kritisoin gogreeniä, ja kiitos asiallisesta vastauksesta. Katoinpa sitten ite tarkemmin niitä paketteja, ja onhan niissä ne alkuperämaat merkattu. Ja siistiä, jos merkillä on ruotsalaisia auringonkukansiemeniä, täytyy vaihtaa kauempaa raahatut niihin. Ruottalaisista pavuista olin jo tietonen ja siitä kyllä pointsit puljulle.
  Kiitos hyvästä ja avuliaasta blogista! :)

  1. Itse asiassa auringonkukansiemenet eivät ole ruotsalaisia (vaan pellavansiemenet), mutta nekin ovat kyllä eurooppalaisia. Useinhan nekin tulevat Kiinasta.

   1. Auringonkukansiemenet ja auringonkukkaöljy tuodaan tänne Ruotsiin yleensä Ukrainasta. Saa nähdä miten nyt käy Ukrainan maataloustuotteiden viennin kun on sota. Hirveä tilanne ja elinkeinon tuhoutuminen mikäli niin käy ei myöskään ole pikku juttu.
    Voiko näitä pellavansiemeniä korvata jollakin muulla? Tietääkseni ne eivät ole terveellisiä vaikka tässä niitä on kyllä vain pieni määrä. Mikä niiden tehtävä on tässä kakussa? Siitä ja myös mausta riippuu tietysti millä voi korvata.
    Ihania ohjeita koko blogi täynnä. Rakastan leipomista ja olen jo vuosikymmeniä ollut lakto-ovo-kasvissyöjä. Nyt on muutama lähisukulainen joille mielelläni leivon siirtynyt veganismiin joten tarvitsen apua ja ohjeita leivonnaisten veganisoimiseen. Ruoan laitan yleensä ”omasta päästä” joten se sujuu hyvin. Olemme avosiipan kanssa vähentäneet eläinperäisten maitotuotteiden ja munien käyttöä muutenkin aika lailla. Toimii ja hyväksi avuksi ovat kaikki ihanat blogit ja instat.

    1. Mihin perustuu väite, ettei pellavansiemenet olisi terveellisiä? Niissä on hurjan hyvä rasvahappokoostumus. Pellavansiemeniä, kuten ei mitään muitakaan siemeniä, suositella syötäväksi suuria määriä koska ne keräävät maaperästä kadmiumia. Saantisuositusten rajoissa ne ovat kuitenkin tärkeä osa ruokavaliota!

     Pellavansiemenillä on sitovia ominaisuuksia, siksi ne ovat tässä reseptissä.

 11. Onnistunko käyttää pähkinää avokadon tilalle? En sitä pysty syömään. .entä paljonko arvioit tuota kookoskermaa tulevan kun sitä paketti valmiina.? Joten olisi helpoin käyttää tätä. Huippu hyvä ohje muuten, kaivannut näitä edullisempia versioita :)

  1. Jos käytät tähän pähkinää, niin kakku ei enää ole edullinen. Se oli tässä pointti, että ilman pähkinää saa kakun tehtyä edullisemmin :) Avokado ja pähkinät eivät ole koostumukseltaan ihan samanlaisia, joten en nyt ihan suoralta kädeltä osaa sanoa, miten homma toimii niiden kanssa.

    1. Heippa! Tämän kakun tekemisestä on niin kauan, että en valitettavasti osaa sanoa. Kerro miten toimii, jos kokeilet!

 12. Hei! Tein kakun eilen ja se menee huomenna tarjolle, otanko sen silti irti vuoasta vai vasta ennen tarjoilua?? :D Toivottavasti tämä (ensimmäinen raakaleipomukseni ikinä!) onnistui, jouduin käyttämään kuivattuja taateleita Lauran kikalla kun en onnistunut löytämään tuoreita.

 13. Hei, en löytänyt kommenteistakaan vastausta minkä kokoisen kookosmaitotölkin -kermat tähän tulee?
  Muuten loistava idea edullisempaan kakkuun. Menee kokeiluun. Kiitos :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights