Hasselpähkinämokkapalat

Kauan odotettu Satu Saunion Tuulispään leivontakirja on rantautunut kauppoihin! Testasin kirjasta ensimmäiseksi hasselpähkinämokkapaloja.

hasselpahkinamokkapalat (1 of 1)

Kamomillan konditoria -blogista tutun Sadun leivontakirjaa odotettiin ainakin tässä osoitteessa kuin kuuta nousevaa. Ja nyt se on täällä! :) Tuulispään leivontakirja kokoaa yhteen 60 herkullista vegaanista leivonnaista, ja mikä parasta, osa kirjan tuotosta lahjoitetaan Eläinsuojelukeskus Tuulispäälle.

Tuulispään leivontakirjan ohjeet sopivat sekä aloitteleville että kokeneemmille vegaanileipureille. Kirjan takakannessakin jo luvataan, että leivonnaisten tekeminen onnistuu kaikilta, jotka osaavat mitata ja sekoittaa. Kuulostaa mun jutulta! En varsinaisesti ole sellainen kärsivällinen näpertelijäleipuri, mutta Sadun ohjeilla kaltaiseni pyöräyttää kyllä mokkapalat, letut, muffinssit, tortut ja kakut. Kokeneemmallekin vegaanileipureille kirjasta löytyy paljon hyviä ohjeita. Kirjan resepteissä on herkullisia makuyhdistelmiä ja uusia oivalluksia, joita en varmasti tulisi itsekseni testanneeksi ilman hyviä ohjeita.

Kaiken kaikkiaan Tuulispään leivontakirja on loistava perusteos jokaiselle vegaanista leivontaa harrastavalle. Kirjan reseptit ovat paitsi kananmunattomia ja maidottomia (tietenkin), löytyy monille kirjan resepteille myös gluteeniton ja soijaton versio. Kirjaa voi hyvillä mielin suositella myös monille ruokarajoitteisille. Lisäksi kirjan kattava vinkkiosio vastaa varmasti jokaiseen leivontapulmaan.

Testasin kirjasta ensimmäiseksi hasselpähkinämokkapaloja. Tosiaan, mokkapalojen ei aina tarvitse olla suklaisia! Tähän hätään ei tosin löytynyt hasselpähkinäjauhoja, joten korvasin ne käyttämällä hasselpähkinämaitoa ja mantelijauhoja. Toimi niinkin :) Mokkapaloista tuli kerrassaan herkullisia, joskin mantelijauhojen vuoksi aavistuksen murenevia. Ensi kerralla joukkoon voisi laittaa hiukan omenasosetta tai soijajogurttia, niin palat olisivat vielä helpommin leikattavissa.

Hasselpähkinämokkapalat

vuokaan

 • vegaanista margariinia tai öljyä
 • korppujauhoja

pohja

 • 3 dl kaura- tai soijamaitoa (käytin hasselpähkinämaitoa)
 • 0,5 dl öljyä
 • 2,5 dl sokeria
 • 0,5 tl suolaa
 • 2 tl vaniljasokeria
 • 2 dl hasselpähkinäjauhetta (noin 70g) (käytin mantelijauhetta)
 • 4 dl vehnäjauhoja
 • 1,5 tl leivinjauhetta

kuorrute

 • 0,5 dl vahvaa kahvia
 • hyppysellinen suolaa
 • 2 tl vaniljasokeria
 • 5 dl tomusokeria
 1. Rasvaa ja korppujauhota vuoka. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
 2. Valmista pohjataikina. Sekoita maito, öljy, sokeri, suola, vaniljasokeri sekä hasselpähkinäjauhe. Siivilöi vehnäjauhot sekä leivinjauhe ensin toiseen kulhoon ja sekoita hyvin. Lisää jauhot taikinaan ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Vältä ylisekoittamista, jotta taikina ei sitkostu.
 3. Kaada taikina vuokaan tasaiseksi kerrokseksi. Paista pohjaa esilämmiteyn uunin keskitasolla 35 minuuttia tai kunnes kokeilutikkuun ei enää tartu taikinaa.
 4. Valmista paistamisen aikana mokkapalojen kuorrute. Sekoita kaikki kuorrutteen ainekset keskenään ja levitä se vielä lämpimän pohjan päälle.
 5. Anna leivonnaisten jäähtyä hyvin ja leikkaa sitten paloiksi.
 6. Säilytä valmiit mokkapalat jääkaapissa tai ilmatiiviisti huoneenlämmössä.

Ohje Satu Saunio, Tuulispään leivontakirja (FinnLectura 2015).

hasselpahkinamokkapalat2 (1 of 1)

Tuulispään leivontakirjaa saa ostaa esimerkiksi Turun Vegekaupasta, kirjakaupoista ja suoraan Tuulispäästä.

Edit: Kirjaa saa nyt myös Vegekaupan verkkokaupasta!

16 vastausta kirjoitukseen “Hasselpähkinämokkapalat

 1. Kiva kun tulee näitä uusia vegaanisia reseptikirjoja :) Rupesin vasta viime vuonna vegaaniksi ja jo tässä lyhyessä ajassa on tullut paljon lisää helpotuksia tähän vegaaniuteen.

  Onkos vegetukku nettikauppa jo pian valmis? :)

  1. Niinpä! Ihanaa että tarjonta kasvaa koko ajan! :) Oletko muuten tutustunut Puputyttö ja vohvelisankari -kirjaan? Sekin on aivan ihana vegaaninen leivontakirja!

   Vegetukku-verkkokauppaa ei kohta enää ole, vaan sekin muuttuu Vegekaupaksi. Uusimmat kuulumiset voi lukea Facebookista: https://www.facebook.com/vegekauppa.fi
   Meillä on ollut pieniä teknisiä vaikeuksia, mutta toivomme että kauppa saataisiin auki ihan lähipäivinä!

 2. Kuulostaa herkulliselta, pakko varmaan tulla taas joku päivä käymään ja nappaamaan tämäkin kirja keittiöön avuksi!
  Kokonaan vegaaniksi olen siirtynyt vasta äskettäin, ja suuri apu on ollut sinun kirjasi; jokainen jo testaamani resepti on ollut toistaan maistuvampi:)
  Onko eteenpäin lähetettävä lahjoitus samansuuruinen jokaisesta paikasta ostetun kirjan kohdalla?

  1. Kivaa, tervetuloa! :) Tämä kirja on kyllä aivan ihana, en voi muuta kuin suositella lämpimästi. Ja ihanaa kuulla, että minunkin kirjoistani on ollut apua!

   Olen ymmärtänyt, että kustantaja tilittää tuotot Tuulispäälle, joten ostopaikalla ei sinänsä ole merkitystä. Toki jos kirjan ostaa suoraan Tuulispäästä, niin sitten myös myyntivoitto menee sinne.

 3. Näyttää tosi hyvältä ja varmasti maistuukin, pitää kokeilla. Sitä vaan jäin ihmettelemään, että eikö kuorrutteeseen todellakaan tule lainkaan rasvaa?

 4. Oon ollut kasvissyöjä nyt noin puoli vuotta, mutta tarkoitus olisi ryhtyä täysin vegaaniksi. Vaikeinta mulle tulee ehkä olemaan suklaan syönnin lopettaminen. Minkälaisia maidottomia vaihtoehtoja sille olisi? Toinen mitä tässä mietin, että miten korvaan kananmunat proteiininlähteenä. Noegg sopii hyvin leivonnaisiin, mutta oliskohan esim. Jalotofun pehmeä tofu hyvää smoothieen?

  Aion myös vihdoin selata sun koko blogin läpi, ja alkaa käyttää näitä reseptejä. Täällä pikku kaupungissa vaan harmittaa se, ettei monia hyviä vaihtoehtoja löydy kaupoista. Hälsans kökiä löytyy, mutta se sisältää kananmunaa. Niiden tuotteita oon tähän asti käyttänyt, mutta sekin loppuu nyt.

  Kiitos jos ehdit vastata noihin muutamiin kysymyksiin. :)

  1. Ihanaa kuulla, että olet siirtymässä vegaanisempaan suuntaan! :)

   Vegaaneillahan on nykyään hyvät oltavat ihan normikauppojenkin antimilla! Nykyään isoista marketeista löytyy tosi hyvät valikoimat vegaanisia tuotteita. Tiesitkö muuten, että osa Hälsans Kökin tuotteista on muuttuneet nyt syksyn aikana vegaanisiksi? Kannattaa tutusta vegaanituotteet.net -sivustoon. Siitä on taatusti hyöytyä ostoksille lähtiessä. Vegekaupan uusi verkkokauppa avautuu ihan pian, joten Turun Vegekaupan suklaavalikoima on ihan kohta kaikkien ulottuvilla :)

   Smoothieen laittaisin itse maustamatonta soijajogurttia ja sen lisäksi lusikallisen vaikkapa herne- tai hamppuproteiinia. Tofuakin voi toki laittaa, mutta pehmeässä tofussa on itse asiassa yllättävän vähän proteiinia (siinä on siis suhteessa enemmän vettä, pehmeää kun on). Muuten tofu on kyllä erinomainen proteiininlähde esim. leivän päällä ja ruoanlaitossa.

   Tsemppiä! :)

  2. Vinkki tulee puoli vuotta myöhässä, mutta sellainen merkki kuin Vivani valmistaa iChoc-sarjaa jossa on vegaanisia riisimaitosuklaalevyjä! Perus maitosuklaan lisäksi on valkosuklaata, hasselpähkinää, keksisuklaata, appelsiini-mantelia ym! Maku ihan kuin ”normisuklaassa”, erona vain että ne on valmisettu riisimaidosta :) Myös Vivanin patukoiden puolella on vegaanisia vaihtoehtoja. Näitä löytää ainakin Ruohonjuurista, mahdollisesti myös joistain isoimmista marketeista.

 5. Kiitos Elina kivasta arviosta!

  Sivuhuomautuksena sellainen, että jos kuorrutteeseen lisää margariinia, sitä ei voi levittää lämpimän pohjan päälle, koska margariini sulaa ja kuorrute voi imeytyä pohjaan :)

 6. Menikö minulta ohi vai mainitaan tässäohjeessa vuoan kokoa? Nyt piti vähän arvuutella. ☺

   1. Vuoan koolla ei sinänsä ole mitään valtaisan suurta merkitystä – isommassa vuoassa paloista tulee vähän ohuempia ja pienemmässä vähän muhkeampia. Paistoaikaa joutuu joka tapauksessa tarkastelemaan kun uunit ovat erilaisia. Oma vuoka on tässä ollut luultavasti 28x28cm.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights