Raparperimurukakku

Se on taas paras aika vuodesta, eli raparperisesonki!


Jos minun pitäisi mainita kaksi ruokaesikuvaani, nimeäminen ei ole vaikeaa. Jamie Oliver ja vegaanikokki Isa Chandra Moskowitz ovat heti listan kärjessä. Moni pitkään vegaaneina viihtyneistä muistaa varmasti Post Punk Kitchenin ja Veganomiconin, mutta suosittelen uusillekin vegaaneille Moskowitchin tuotantoon tutustumista! Omia suosikkejani on Terry Hope Romeron kanssa tehdyt keksi- ja cupcakekirjat.

Moskowitzin uusin ruokakirja The Superfun Times – Vegan Holiday Cookbook rantautui keittokirjahyllyyni jo ennen joulua, mutta en ole vielä ehtinyt muuta kuin kuolaamaan kirjan reseptejä. Ihan kaikki Moskowitzin kirjat eivät ole viime vuosina innostaneet, mutta tämä uusin opus on taas todella hyvä ja inspiroiva. Kirja on rakennettu Yhdysvalloissa vietettävien juhlapäivien ympärille, mutta vaikka 4th of July tai Cinco de Mayo ei täällä Suomessa hetkauttaisikaan, löytyy kaikkien juhlapäivien alta reseptejä, joita tekee mieli kokeilla ihan muuten vain. Ja tietysti esimerkiksi kirjan joulu- ja pääsiäisreseptit sopivat meillekin ihan sellaisenaan. Kirja on paksu ja siellä on ihan hurja määrä resptejä, joten opuksesta riittää kokkailtavaa pitkäksi aikaa.

Amerikkalaisten keittokirjojen seuraamista ja ohjeiden toteuttamista muuten helpottaa, kun hankit kotiin cup-mitat. Niitä löytyy keittiötarvikeliikkeistä, hyvin varustetuista tavarataloista ja nettikaupoista. Alla olevan reseptin muokkasin kuitenkin suomalaisiin mittoihin sopivaksi. Reseptiä tehdessäni epäilin hieman muruseoksen valtavaa määrää, leivinjauhon määrää ja kakkutaikinan löysyyttä, mutta lopputuloksesta tuli oikein onnistunut! Muruseoksesta tuli mukavan kanelinen ja itse kakusta todella mehevä.

Uskoisin, että tämän leivonnaisen voi hyvin paistaa myös pyöreässä irtopohjavuoassa, mikäli haluat näyttävämmän, korkeamman kakun. Paistoaikaa saattaa siinä tapauksessa joutua pidentämään.

Raparperimurukakku

noin 12 palaa

Muruseos:

 • 4,5 dl vehnäjauhoja
 • 1,25 dl sokeria
 • 0,5 dl fariinisokeria (tiiviiksi painettuna)
 • 1 rkl kanelia
 • 0,5 tl leivinjauhetta
 • 0,75 dl kookosöljyä

Kakku:

 • 3,5 dl kasvimaito
 • 1,25 dl rypsiöljyä
 • 0,75 dl makeuttamatonta omenasosetta
 • 1 rkl vaniljauutetta
 • 1 rkl omenaviinietikkaa
 • 6 dl vehnäjauhoja
 • 1,5 dl sokeria
 • 2 rkl leivinjauhetta
 • 1 tl suolaa
 • 3,5 dl raparperia pieninä paloina
 1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
 2. Sekoita kulhossa yhteen jauhot, sokerit, kaneli ja leivinjauhe. Sekoita kookosöljy joukkoon käsin, kunnes seos on muodostunut murumaiseksi. Osa kuorrutteesta saattaa jäädä irtonaiseksi, mutta se ei haittaa.
 3. Valmista sitten kakkutaikina. Sekoita toisessa kulhossa yhteen kasvimaito, öljy, omenasose, vaniljauute ja viinietikka. Lisää joukkoon jauhot, sokeri, leivinjauhe ja suola ja sekoita taikina tasaiseksi. Kääntele vielä raparperipalat taikinan sekaan.
 4. Kaada taikina uunivuokaan (noin 28×28 cm) leivinpaperin päälle. Ripottele muruseos tasaisesti taikinan päälle. Paista kakkua noin 40-45 minuuttia uunin keskitasolla, tai kunnes kokeilutikkuun ei enää tartu taikinaa.
 5. Anna kakun jäähtyä hyvin ja leikkaa se sitten paloiksi.

Vinkki! Kookosöljy saisi olla olomuodoltaan kuin huoneenlämpöistä voita. Kookosöljyn koostumus muuttuu lämpötilan mukaan, joten juoksevan kookosöljyn voi laittaa hetkeksi jääkaappiin tai liian kovaa öljyä voi lämmittää hetken.

Alkuperäinen resepti: Isa Chandra Moskowitz: The Superfun Times – Vegan Holiday Cookbook

Pari murua jäi jäljelle. Herkullista uutta viikkoa!

14 vastausta kirjoitukseen “Raparperimurukakku

 1. Tätä on ihan pakko kokeilla jossain vaiheessa, kuulostaa ihanalta!

  Onko tuossa kirjassa enemmänkin tällaisia helppoja/helpohkoja ohjeita? Houkuttaisi tämä kirja, mutta en ole vielä ostanut, kun on vähän arveluttanut – niin iso osa Moskowitzin ja Romeron ohjeista tuntuu niin monimutkaisilta ja vaativat paljon outoja/kalliita raaka-aineita.

  1. Kirjasta löytyy kaikentasoisia reseptejä, tällaisia helppoja ja nopeita sekä vähän aikaavievempiä ja vaativampia. Suurimmassa osassa reseptejä on ihan tavallisia raaka-aineita, joita löytyy meidänkin kaupoista ihan ongelmitta. Erikoisemmat raaka-aineet taitavat olla ravintohiivahiutaleet ja miso, mutta niitäkin on nykyään Suomessa jo hyvin saatavilla :)

   Suosittelen kyllä tota kirjaa, aion ehdottomasti itsekin jatkaa kokkailuja sen parissa!

 2. Moi! Mitä luulet toimisiko tämä jos korvaisi raparperin omenalla? joka tapauksessa ihana resepti, pitää laittaa kokeiltavien listalle! :)

 3. Kokeilin tätä reseptiä eilen viemisiksi ystävän illalliselle ja oi että! Tosi maukas kakku ja kaikki tykkäsivät :) Yllätyin myös pohjaosan mehevyydestä ja kuohkeudesta, tosi hyvä rakenne ja herkullinen kakku. Seuraavalla kerralla laittaisin tosin ehkä vähän enemmän raparperiä kuin ohjeessa.

  1. Ihana kuulla, että tykkäsitte! :) Raparperin määrää mietin itsekin, mutta mahtaakohan isompi määrä vaikuttaa jo kakun koostumukseen?

 4. kiva ohje! mutta voiko kookosöljyn korvata jollain esim vegaanisella voilla tms ?

 5. Tein tätä ja korvasin omenasoseen päärynämehukeitolla sekä raparperit päärynällä. Todella hyvää😋

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights