Vegaaninen fudge

Vegaaninen fudge valmistuu kondensoidusta kookosmaidosta. Nam!


Muistan, kun lapsena teimme isosiskon kanssa usein toffeeta erään lapsille suunnatun keittokirjan ohjeella. Emme koskaan jaksaneet keittää toffeeta niin kauan, että se olisi jähmettynyt, vaan päädyimme joka kerta lusikoimaan toffeen uunipelliltä parempiin suihin. No eipä sillä väliä, hyvää oli niinkin! Pienellä kärsivällisyydellä pehmeästä kermatoffeesta eli fudgesta saa kuitenkin ihan sellaista leikattavaakin syötävää aikaiseksi. Fudgea saa kyllä sekoitella ja jäähdytellä ajan kanssa, mutta vaiva palkitaan! Fudge ja toffee muuten eroavat toisistaan niin, että fudge on koostumukseltaa mureaa ja toffee sitkeää.

Kondensoitua maitoa käytetään monissa fudgeohjeissa, mutta sekin on nykyään helposti korjattavissa vegaanisella versiolla. Kondensoitua kookosmaitoa myydään Suomessa Vegekaupoissa (myös netissä). Kondensoitua kookosmaitoa voi käyttää ihan samaan tapaan kuin lehmänmaidosta tehtyä kondensoitua maitoa – minulla on tehtävälistalla ainakin jokin banoffee-leivonnainen sekä juustokakku, jonka massaan tulee kondensoitua kookosmaitoa.

Vegaaninen fudge

 • 1 tlk (320g) kondensoitua kookosmaitoa
 • 450 g kookossokeria
 • 2 dl täysrasvaista kookosmaitoa
 • 100 g kylmäpuristettua kookosöljyä
 1. Mittaa kaikki aineet paksupohjaiseen (pinnoitettuun) kattilaan.
 2. Keitä fudgea noin puoli tuntia koko ajan sekoittaen. Seos muuttuu ensin juoksevaksi, sitten hiljalleen jähmeämmäksi.
 3. Pudota pisara massaa kylmään veteen. Massa on valmista, jos siitä syntyy pehmeä, muotoiltava pallukka. Jos käytät lämpömittaria, massa on valmista, kun sen lämpötila on 115–116 astetta. Mitä kauemmin massaa keität, sitä murenevammaksi fudgen koostumus muuttuu.
 4. Nosta kattila liedeltä ja sekoittele fudgemassaa silloin tällöin noin puolen tunnin ajan, kunnes massa on jäähtynyt ja muuttunut murenevaksi. Massa muuttuu sekoittamisen aikana kiiltävästä mattapintaiseksi ja siihen syntyy fudgelle ominainen murtuva rakenne.
 5. Lusikoi jäähtynyt, jähmeäksi muuttunut massa leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan (noin 15×20 cm) ja tasoita sen pinta esimerkiksi veitsellä. Anna fudgen jähmettyä viileässä yön yli ja leikkaa se sitten paloiksi.

Kondensoitu kookosmaito on muuten Vegekaupoissa (Turku, Tampere ja Helsinki) ja Vegekaupan verkkokaupassa nyt tarjouksessa 2 prk 10€ (norm. 5,95€/prk) :) Tarjous on voimassa 30.9. saakka.

3 vastausta kirjoitukseen “Vegaaninen fudge

 1. Olen tavallisesta kondensoidusta maidosta tehnyt kinuskia mikrossa; iso astia 2x4min täydellä teholla. Onnistuisikohan tämä? Kuka pilaa mikronsa kokeillakseen ; ) ?

 2. Näyttää sellaiselta että haluaisin ottaa tuolta palasen.. Kookosmaidosta olen tehnyt vegaanista kondensoitua maitoa mutta ihan toffeeksi asti en ole sitä kokeillut,ensi kerralla sitten.

 3. Mahtaako toimia samalla tavalla kuin tavallinen kondensoitu maito myös kahden ainesosan fudgessa (kondensoitu maito + suklaa)? Ei varmaan auta kuin kokeilla :D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights