Vegaaninen nakkikastike

Kotiruokaklassikko nakkikastike onnistuu helposti myös vegaaniversiona!


Kyselin teiltä taannoin Instagramissa, minkälaisia reseptejä toivoisitte Chocochiliin tänä syksynä. Helpot, tavalliset arkiruoat saivat ehdottomasti eniten ääniä, joten niitä putkahtelee blogiin koko syksyn. Tällä kertaa vuorossa on arkiruokaklassikko nakkikastike!

Ennen nakkikastiketta kuitenkin pari sanaa perunamuusista: käytän perunamuusin nesteenä aina kaurakermaa, en koskaan maitoa. Sen kanssa muusista tulee kermainen ja pehmeän makuinen. Ja joskus korvaan muusin margariinin oliiviöljyllä, koska siitä tulee vähän vaihtelua makuun.

Nakkien valinnassa kannattaa olla tarkkana. Suosittelen lämpimästi pysyttelemaan Poutun tofunakeista kaukana, mutta esimerkiksi Bon Soyan nakit sopivat tähän erinomaisesti.  Myös Muu-nakit sopivat tähän loistavasti, samoin Pirkan ja Makukeittiön kasvisnakit.

vegaaninen nakkikastike

noin 4 annosta

 • 250 g vegaanisia nakkeja (esim. Bon Soya)
 • 1 sipuli
 • 3 rkl vegaanista margariinia
 • 1/2 dl vehnäjauhoja
 • 3 dl kiehuvaa vettä
 • 2 dl kaurakermaa (Planti/Pirkka)
 • 1 1/2 – 2 rkl soijakastiketta
 • 1 tl sinappia
 • mustapippuria myllystä
 1. Pilko nakit ja silppua sipuli. Sulata paistinpannulla 1 rkl margariinia. Lisää sipuli ja kuullota hetki. Lisää sitten pannulle nakit ja ruskista sipuleita ja nakkeja, kunnes ne ovat kauniin värisiä. Siirrä nakkipaistos toiseen astiaan.
 2. Kiehauta vesi vedenkeittimessä. Kuumenna pannu uudelleen ja lisää 2 rkl margariinia. Lisää jauhot ja paahda keskilämmöllä säännöllisesti sekoitellen noin 5-8 minuuttia tai kunnes jauhot ovat ruskistuneet.
 3. Kaada kuuma vesi pannulle muutamassa erässä vispilällä koko ajan sekoittaen. Lisää vielä kaurakerma ja sekoita tasaiseksi. Mausta soijakastikkeella, sinapilla ja mustapippurilla.
 4. Lisää nakkipaistos kastikkeen joukkoon ja kuumenna.

 

Edit 5.9.2021: nakkibrändien päivitys tehty, kun uusia tuotteita on tullut markkinoille.

10 vastausta kirjoitukseen “Vegaaninen nakkikastike

 1. Olen samaa mieltä, että Poutun tofunakit eivät ole vegenakkien aatelia, mutta niillekin on paikkansa. Onko olemassa muita gluteenittomia vaihtoehtoja? On hankalaa, jos kasvisruokavalio ei ole ainoa ”ruokarajoite”, vaan kuvioissa on myös esimerkiksi keliakia.

  1. Gluteenittomana vaihtoehtona Poutun nakit ovat tosiaan ihan kelpo, mutta tämä resepti ei muutenkaan ole gluteeniton, joten sikäli se ei ole tässä oleellista. Vegekaupoista löytyy grillikaudella yleensä myös erilaisia gluteenittomia nakkivaihtoehtoja, mutta mitkään niistä ei minusta ole kovin hyviä. Mutta siis oikeassa olet, että on hyvä kun kaupoista löytyy myös gluteeniton vaihtoehto!

 2. Oon varmaan maailman ainoo ihminen jonka mielestä Poutun tofunakit on just parhaita :D

 3. Laitoin aasialaisesta ruokakaupasta ostettua tummaa soijakastiketta ja väristä tuli paljon tummemman ruskea, mitä halusinkin! :) Kiitos reseptistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights