Melbourne, Australia

Melbournen herkut, olkaa hyvä!


Näinä maailman aikoina tuntuu vähän väärältä ottaa esille mitään matkustamiseen liittyvää ilman puhetta ympäristöasioista. Kirjoittelen kuitenkin ehkä joskus myöhemmin vielä lisää matkustamisen epäekologisuudesta ja kuinka aion vähentää reissaamista ensi vuonna. Ja kyllä, poden todella huonoa omaatuntoa kaikesta tästä matkustamisesta. Olen nyt  kuitenkin yrittänyt olla stressaamatta liikoja, kun kerran täällä olen ja yrittänyt muuten matkailla vastuullisesti.

Olen ollut Australiassa nyt noin puolitoista viikkoa ja olen viihtynyt! Yksin matkustava vegaani on pärjännyt täällä paremmin kuin hyvin. Sydneyn tarjonta on vielä koluamatta (sinne suuntaan bussilla huomenna heti aamusta), mutta tähänastisista Melbourne on kyllä ollut ruokatarjonnaltaan aivan erinomainen. Pidin kaupungin fiiliksestä kovasti muutenkin, enkä olisi ollenkaan pahoillani jos pääsisin sinne vielä joskus uudelleen.

Melbournessa on pari kaupunginosaa, joissa vegaaneilla on erityisen hyvät oltavat. Fitzroy ympäristöineen on tarjonnaltaan aivan ehdoton. Siellä on vegaanisia ravintoloita ja kahviloita vieri vieressä, tai jos pulju ei sattumalta ole kokonaan vegaaninen, niin sieltä saa ainakin useita vegaanisia vaihtoehtoja. Pidin Fitzroyn yleisfiiliksestä muutenkin kovasti: hurmaavasti ränsistyneet 1800-luvun lopun rakennukset miellyttivät silmää! Fitzroyssa kannattaa laittaa korvan taakse myös ainakin Vegie Bar (vaikka paikan Big Mac -burgeria en erityisesti lähtisi suosittelemaan), Girls & Boysin jäätelöt ja Red Sparrown pizzat. Toinen hyvä kaupunginosa vegaaniruoalla herkutteluun on St Kilda, joka on lähellä kivaa rantaa ja kasvitieteellistä puutarhaa.

Smith & daughters

Paikallinen vegaaniruokainstituutio Smith & Daughters Fitzroyssa on se paikka, jota ei kannata jättää Melbourne-visiitillä väliin. Olin Suomessa selaillut ravintolan omaa keittokirjaakin ja ihastunut siihen, joten en voinut jättää testaamatta tätä paikkaa. Kävin Smith & Daughtersissa lauantaiaamuna brunssilla ja söin paahdettua hapanjuurileipää parmesaani-tofuscramblellä. Ihan todella hyvää! En keksinyt annoksesta mitään valittamista. Yleensä en ole valmiiden vegaanisten juustojen ystävä, mutta tässä vegaaninen parmesaani toimi erinomaisesti. Tofukokkelin koostumus oli täydellisen pehmeä, juuri sopivasti suolattu, eikä ravintohiivahiutaleiden maku hallinnut liikaa. Leipä oli sopivan sitkeää, kuten hyvän hapanjuurileivän kuuluu.

weirdoughs

Ydinkeskustan alueella sijaitseva Weirdoughs on kokonaan vegaaninen leipomo, jossa ei paistella iänikuisia kuppikakkuja! Weirdoughsin croissantit (suklaatäyttellä tai ilman) ja ihanan pehmeät munkit saattoivat jopa vedellä vertoja pariisilaisen vegaanikonditorian herkuille. Testasin myyjän suosituksesta vadelmamunkin ja pan au chocolatin, enkä pettynyt! Muutamia suolaisiakin leivonnaisia olisi löytynyt, mutta en harmikseni ehtinyt kokeilemaan niitä.


Urban projuice

St Kildan alueella sijaitseva Urban Projuice on muuten vegaaninen, mutta joihinkin annoksiin saa halutessaan lisättyä kananmunaa. Lihaa tai maitotuotteita tässä kahvilassa ei käytetä lainkaan. UP oli mitä mainion paikka aamuna, jolloin teki mieli jotain astetta terveellisempää, mutta silti täyttävää ja maukasta. Omasta brunssikulhostani ei puuttunut makua: broccolinit oli paahdettu täydellisesti, tofuscramble oli mukavan kermaista ja täyttävää ja salaatin kastike oli ihanan raikas. Saatoin juoda täällä myös elämäni parhaan matchalatten! 

Matcha mylkbar

Toinen St Kildan alueella suosituksen ansaitsevista kahviloista on kokonaan vegaaninen Matcha Mylkbar. Söin testikerralla matchapannukakkuja, jotka olivat gluteenittomuudesta huolimatta herkullisia (mutta vehnäjauhoista tehtynä olisivat olleet varmasti vielä parempia). Annoksessa oli lisänä superherkullista suolakaramellijäätelöä, suklaakastiketta, vadelmia ja suolapähkinöitä. Kaakaonibsit olisin kyllä jättänyt tästä pois, vaikka annos olikin kokonaisuutena varsin mainio!

Lord of the fries

Kävin ensimmäisen kerran Lord of the Friesissa tammikuussa Uudessa-Seelannissa, ja tämä vegaaninen pikaruokaketju onkin mitä mainioin akuuttiin mättöruoan tarpeeseen. Burgerit maksaa noin 6-7€ ja vaikka ne ei pikaruokaloista tuttuun tapaan näytä kääreestä otettuna erityisen herkulliselta, niin maku on aivan mainio. Suositus erityisesti LotFin kalaburgerille!

Melbournessa voisi hyvin viettää kerralla ainakin viikon ja lyllertää ravintolasta toiseen. Nyt jäi vielä monta kiinnostavaa paikkaa testaamatta! Jos menet joskus Australiaan, niin älä jätä Melbournea väliin.

14 vastausta kirjoitukseen “Melbourne, Australia

 1. Nyt on pakko kommentoida Ylen haastattelussa esittämääsi mielipidettä. ”Elina Innasen mukaan on vain huonoja tekosyitä, että syö edelleen lihaa.” Lapseni on allerginen sekä palkokasveille että valtaosalle pähkinöistä. Miten hänen ruokavalionsa saisi täysipainoiseksi ilman lihaa, kalaa ja maitotuotteita? Kyseessä on alle kouluikäinen lapsi. Syömme kyllä kasvispainotteista ruokaa. Lihaa ja kalaa syömme yleensä vain pari kertaa viikossa. Käytän kasvisruoassa siemeniä, erityisesti hampunsiemeniä, mutta siementen syömisen rajoittamisestakin on suosituksia annettu niihin kertyvien haitallisten aineiden takia. Haluaisin siis ihan vilpittömästi saada neuvoja tilanteeseen. Tuskin lopetamme eläinperäisten tuotteiden käyttöä kokonaan, mutta ympäristösyistä haluaisin edelleen vähentää näiden tuotteiden käyttöä, jos vain saisin vinkkejä ruokavalion koostamiseen. Perheen ainoana aikuisena en jaksa tehdä aina rinnakkaisia ruokia, vaikka sillä tavalla voisin itse vegaanista ruokavaliota noudattaakin. Tämä on ehkä sitten sellainen mainitsemasi huono tekosyy.

  1. No allergiat ja muut vakavat ruokarajoitteet on tietysti asia erikseen, se on sitten ihan eri keskustelu eikä tietenkään omalla terveydellään pidä leikkiä. Kannattaa ottaa yhteyttä vaikkapa Vegaaniliiton laillistettuun ravitsemusterapeuttiin Lotta Pelkoseen, jolta saat varmasti hyviä neuvoja! ravitsemus@vegaaniliitto.fi

   Ja kuten sanottua, niin jo vähentäminen on askel parempaan! :)

 2. Kasvisruoan ystävänä ja ilmastoahdistuneena olen oikeasti tosi hämmästynyt siltä, miten rohkeasti arvotat ja arvioit ihmisten tekoja ja valintoja vaikkapa eläinten oikeuksien ja ilmastonmuutoksen suhteen. Esimerkiksi lauseella ”tuo on jo askel parempaan!”. Myös Ylen uutinen huokui asennetta siitä, että omat valintasi ruoan suhteen ovat niitä oikeita ja toisin valitsevat ovat vanhanaikaisia.

  Ja kaikkea tätä rummutat maailman toiselta puolelta lenneltyäsi ympäri Aasiaa ja Oseaniaa useita viikkoja? On helppo ”kuitata” tilanne sanomalla, että en yritä olla täydellinen ja jokaisen on tärkeää tehdä jotain. Ristiriita viestisi ja omien tekojesi välillä on silti juuri nyt käsittämättömän iso, ja tuntuu tosi kornilta kuulla, että ”yrität vähentää lentopäästöjä ensi vuonna”. Suurin osa maailman ihmisistä ei koskaan lennä lentokoneella eikä siten aiheuta tuollaisia päästöjä.

  On hienoa, miten jaksat tehdä töitä kasvisruoan suosion edistämiseksi. Kunpa se vain sisältäisi vähemmän ihmisten arvojen ja tekojen arvottamista ja mittaamista maailman toiselta puolelta käsin.

  1. Kiitos kommentistasi!

   Esimerkiksi lauseella ”tuo on jo askel parempaan!”. Myös Ylen uutinen huokui asennetta siitä, että omat valintasi ruoan suhteen ovat niitä oikeita ja toisin valitsevat ovat vanhanaikaisia.
   Eläintuotteiden vähentämisen puolustaminen ilmastoasioiden nojalla ei ole minun mielipiteeni, vaan perustuu tutkimustuloksiin. Tuossa Ylen jutussakin on viitattu useampaan. Ja kyllä, olen toisaalta sitä mieltä että ylenmääräinen lihan popsiminen saisi olla jo mennyttä aikaa, sekä ympäristön että eläinten oikeuksien kannalta.

   Ja kaikkea tätä rummutat maailman toiselta puolelta lenneltyäsi ympäri Aasiaa ja Oseaniaa useita viikkoja? On helppo ”kuitata” tilanne sanomalla, että en yritä olla täydellinen ja jokaisen on tärkeää tehdä jotain. Ristiriita viestisi ja omien tekojesi välillä on silti juuri nyt käsittämättömän iso, ja tuntuu tosi kornilta kuulla, että ”yrität vähentää lentopäästöjä ensi vuonna”. Suurin osa maailman ihmisistä ei koskaan lennä lentokoneella eikä siten aiheuta tuollaisia päästöjä.
   Kuten sanoinkin tämän jutun alussa, niin poden todella huonoa omaatuntoa kaikesta tästä lentämisestä ja aion vähentää matkustamista radikaalisti ensi vuonna. Minusta ei ole minkään asian kuittaamista, jos sanon, että jokaisen on tärkeää tehdä jotain. Koska on, ja me voimme ihan jokainen katsoa kulutustottumuksiamme kriittisesti. Kenellä sinun mielestäsi olisi oikeus puhua ilmastonmuutoksesta? Eikö ole helpommin lähestyttävää, että me kaikki tavallisetkin pulliaiset yritämme tässä maailman houkutusten äärellä tehdä muutoksia elämäntapoihimme? Lentämistäni saa kritisoida ihan niin paljon kuin haluaa ja teen sitä tietenkin itsekin. Mutta sehän ei onneksi vie faktapohjaa pois siltä, että ruoantuotanto on edelleen yksi tärkeimmistä ilmastonmuutoksen aiheuttajista.

 3. ”Elina Innasen mukaan on vain huonoja tekosyitä, että syö edelleen lihaa.”

  Tästä olen ihan samaa mieltä, mutta samalla logiikalla voisin todeta, että on vain huonoja tekosyitä, jos edelleen matkustaa omaksi ilokseen lentokoneella ja vieläpä monta kertaa vuodessa.

  Olen itsekin ollut intohimoinen reissaaja, mutta en vaan voi enää oikeuttaa sitä itselleni, koska kaikilla maailman ihmisillä ei siihen ole mahdollisuutta ja jos olisikin niin maailma olisi tuhoutunut jo ajat sitten. En siis enää kestä itseäni sellaisena etuoikeutettuna länsimaalaisena, joka tekee jotain vaan koska voi (ja se on normaalia ja hyväksyttyä omassa kulttuurissa), ja pahimmassa tapauksessa muut maksaa seuraukset.

  Tulevat reissut tulee tapahtumaan junalla ja polkupyörällä, ainoa mistä koen luopuvani on pikamatkat jonnekin silloin kun aikaa on rajallisesti. Nytkin haluaisin lähteä joululomalla, mutta eipä hitailla menetelmillä pitkälle pötki, joten taidan jäädä kotiin. Vähän tietenkin harmittaa, mutta ei niin paljon, että olisin valmis joustamaan periaatteistani, joissa minä ja minun mielihyväni ei ole se ykkösasia.

  Kiva, että olet kuitenkin kirjoittamassa aiheesta lisää pian!

  1. …on vain huonoja tekosyitä, jos edelleen matkustaa omaksi ilokseen lentokoneella ja vieläpä monta kertaa vuodessa.

   Olen ihan samaa mieltä! Matkustaminen on ollut mulle se juttu. Olen säästänyt rahaa yli kymmenen vuotta sitä varten, että nyt tänä vuonna olen voinut matkustaa. Ja poden siitä ihan helvetin huonoa omaatuntoa. Mun täytyy nyt miettiä ihan mun koko elämä uusiksi ensi vuonna.

   Harmi, jos tosta Ylen jutusta jäi sellainen kuva, että syyllistäisin ihmisiä. Koska sillä me ei tätä ongelmaa ratkaista. Se, että vuorotellen kyttäämme toistemme elämäntapoja ja syyllistämme toisiamme tekemisistämme, ei saa mitään hyvää aikaiseksi. Mutta ihan jokainen meistä voi tarkastella omia tekemisiään, minäkin. Ihan joka osa-alueella ja yrittää tehdä jatkossa taas vähän paremmin.

 4. Toivon kovasti ettei tällainen kulttuuri enää lisääntyisi, että ihmiset osoittelevat toisiaan syyttävällä sormella. Kaikilla on varmasti jotain, joka ei ole välttämätöntä, mutta mistä ei ole vielä valmis luopumaan.. Inspirointi omilla valinnoilla on paljon parempi kuin toisten painaminen alas.
  Minäkään en harrasta kaukomatkustelua, mutta silti on ollut kiva lukea matkajuttujasi ja päästä kurkistelemaan tätä kautta vaikkapa millaista vegeruokaa löytyy toiselta puolelta maapalloa. Tuo matchakahvilan annos on ihanan näköinen! Nauti matkastasi!

  1. Kiitos viestistäsi, Anna! Olen ihan samaa mieltä. Minustakin sellainen positiivinen kannustaminen parempien valintojen pariin on paljon rakentavampaa (ja varmasti myös tehokkaampaa). Mutta silti, olen kaiken kritiikin ansainnut lentomatkailustani ja tosiaan on aikomus sille(kin) asialle tehdä jotain.

 5. Olen seurannut blogiasi pitkään. Arvostan sitä työtä, mitä olet tehnyt eläinten oikeuksien ja ympäristön hyväksi. Nyt on kuitenkin pakko sanoa, että yhdyn edellisiin kommentteihin. Minäkin luin Ylen haastattelun, ja olin sen jälkeen hyvin hämmästynyt. Otat suorasukaisesti kantaa sekasyöjien aiheuttamaan ilmastokuormaan. Samaan aikaan postaat kuvia elämysmatkoilta maapallon toiselta puolelta. Irvokasta. Sanojen ja tekojen ristiriitaa ei poista se, että toistelet, kuinka huono omatunto sinulla on. Uskottavuus meni.

  1. En oikein tiedä kenelle olen velvollinen olemaan ”uskottava”. Sen sijaan, että esittelisin somessa täydellisen ekologista elämääni, niin ehkäpä se on kuitenkin lopulta inhmillisempää että minäkin olen vain ihminen jolle houkutus matkustaa on liian suuri enkä ole vielä pystynyt luopumaan siitä kokonaan. Sanoisin, että hedelmällisempää muutenkin lienee kritisoida meidän länsimaisten elämäntyyliä ja siihen kuuluvia asioita ylipäätään, sen sijaan että syyttelemme yksittäisiä ihmisiä. Huono omatunto ei tietenkään asioita paranna, mutta kuten totesin täällä ja Ylen jutussa, vähennän matkustamistani huomattavasti ensi vuonna, kenties en lennä ollenkaan. Tehtyjä matkoja en saa takaisin, mutta voin jatkossa tehdä paremmin.

 6. En yleensä lähde näihin kommenttikeskusteluihin, koska ylilyöntejä tulee herkästi, tulee sanottua rumemmin kuin tarkoittaa ja yleensäkin keskustelujen sävy on melko ala-arvoista. Elinan blogissa en ole tähän törmännyt aikaisemmin, mutta nyt en voi olla ottamatta kantaa (vaikka varmaan menee minullakin nyt sinne ylilyönnin puolelle…).

  Ei heti äkkiseltään tule mieleen montaakaan ihmistä Suomessa, joka olisi tehnyt niin paljon hyvää, positiivista ja ennen kaikkea hyvällä asenteella kasvissyönnin (ja vegaaniuden) eteen, kuin Elina. Jokainen tämänkin kommenttiboksin osallistuja varmasti on hyödyntänyt Elinan oppeja, kun täällä kerran on. Varmasti on totta, että jonkinlainen synti on matkustaa, mutta tällä hetkellä tuntuu olevan vallalla trendi, että kaikkea matkustamista käydään hurskastelemassa ja kauhistelemassa. Tulee varmasti ”hyvä ihminen” -olo itselle, kun käy kauhistelemassa toisen matkaa (ja parhaimmillaan toteaa, että ”itse käyn tänä vuonna vain Jyväskylässä, jos sitäkään, koska sinnekin matkustaminen kuormittaa ilmastoa”).

  Yksi ihminen ei voi tehdä kaikkea. Kaikkensa voi yrittää, mutta on epäinhimillistä edellyttää keneltäkään täydellisyyttä. Toki 1% meistä (jos sitäkään) kykenee siihen, mutta pitäisi riittää, että lopuista 99%:sta edes suurin osa tekee parhaansa.

  Olen lukion maantieteen opettaja, joten tiedän kaikki mahdolliset faktat, joten niistä on turha tulla minua muistuttamaan. Elinan ohjeilla olen ”käännyttänyt” ison määrän nuoria kokeilemaan kasvisruokailua ja moni on jäänyt sille tielle. Painin itse päivittäin riittämättömyyden tunteen, syyllisyyden ja kaiken mahdollisen ilmastotuskan parissa, mutta sitä ei todellakaan paranna se, että joku käy minulle irvailemassa omista vääristä teoistani. Teen paljon hyvää, kuten Elinakin. Yhden ihmisen osalta sen on riitettävä, että tekee parhaansa. Pitäisi keskittyä niihin, jotka eivät tee mitään.

  Ja lopuksi, mitä tulee YLE:n haastatteluun. Elina totesi mielestäni tarpeellisen ärhäkkäästi aiheesta ja ravisteli lihansyöjiä. Jos ei saa sanoa ”pahasti” (mitä Elina ei kyllä tehnyt) lihansyönnistä, miksi sitten saa sanoa matkustamisesta? Miksi pitää yleensäkään sanoa PAHASTI mistään? Nykyinen kommentointikulttuuri on todella syvältä ja olen tosi pahoillani, että tämä tapa on rantautunut myös tämän blogin puolelle.

  Haluan kiittää Elinaa loistavasta työstä, jota olet tehnyt ja teet jatkuvasti ja toivon, että blogisi pysyy jatkossakin hyvän mielen paikkana. Toivotan Sinulle hyvää, ansaittua ja hyvän omantunnon matkan jatkoa, ihanaa Joulun aikaa ja positiivista vuotta 2019.

 7. Ihailtavan pitkämielisesti on Elina jaksanut vastata täällä muutamiin harmillisiin kommentteihin. Itse en olisi viitsinyt välittää mokomista ilkeilyistä. Huonoa omaatuntoa potevat ne vaan yrittävät lieventää omaa oloaan kaivamalla väkisin jotain vikaa Elinan hyväämieltä tuottavasta työstä.

  Jos on 17 vuotta ollut vegaani, niin kyllä minun mielestäni voi muutaman lentomatkan tehdä, erityisesti kun niistä niin kivasti nätein kuvin kerrotaan täällä blogissa. Minusta ainakin tuntui kuin olisin itsekin ollut Australiassa maistelemassa eukalyptuksen lehdillä savustettuja sieniä. Tuli jo heti lämpimämpi olo tänne Pohjolan pimeyteekin, jotta jaksaa sitten kesällä kokeilla jotain samankaltaista, vaikkapa lepän lehdillä savustettuna.

  Noin yleensä lentomatkustamisesta aiheutuvan huonon omantunnon potemisen pitäisi ensi kädessä lähteä ihan toisesta ihmisryhmästä, kuten vaikka lihaasyövistä seksituristeista, jotka piipahtavat viikonlopuksi Thaimaahan ja yms. kohteisiin ja tulevat sitten takaisin tänne rasittamaan verorahoilla kustannettua terveydenhoitoa sukupuolitaudeillaan. Valitettavan usein kuitenkin näin ei käy ja oikein tekevät ihmiset saavat harteillaan maailman tuskan ankarammin. Sitten vielä kaiken lisäksi heitä ivallisesti piikitellään, jos ei olekaan joka suhteessa täysi pyhimys.

  Jos haluaa laittaa näille nettiänkyröille jauhot suuhun, niin se vaatisi sitä, että eläisi kuplassa (että ei vahingossa tapa yhtäkään ötökkää hengittäessään tai kävellessään) ja fotosyntetisoi oman ravintonsa itse vedestä, ilmasta ja auringonvalosta. Niin kauan kun tämä ei ole mahdollista, niin kaikki eläminen on aina jossain määrin joltain muulta jotain pois. Se vain kuuluu luontoon. Vegaaninen elämäntapa on kuitenkin se vaihtoehto, jossa kaikille aiheutettu harmi on minimoitu yksinkertaisella vaivannäöllä (käden siirtäminen kaupassa tiettyyn kohtaan hyllyä = ei vaivannäköä ollenkaan kun käymme kaupassa joka tapauksessa). Se on kokonaisuudessaan yksinkertaisesti kaikkein eettisin, ekologisin ja terveellisin ruokavalio oikein koostettuna perusterveelle ihmiselle.

  Mielestäni näitä kaikkia kolmea pitäisi miettiä tekipä mitä hyvänsä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights