Vegaaniset piparkakut

Maailman parhaat, ihanan mausteiset ja täydellisen rapeat vegaaniset piparit ovat tässä.


Joulu ei tule ilman kotona leijailevaa piparkakkutaikinan tuoksua. Olen tainnut kirjoitella täällä aikaisemminkin, että en erityisemmin välitä valmiista pipareista, mutta kuulun raa’an piparkakkutaikinan rakastajien heimoon. Tällä ohjeella pipareista tulee kuitenkin niin ihanan mausteisia ja rapeita, että saatoin muuttaa mieleni! Tämän reseptin viilasin täydelliseksi Vegaanin joulukirjaan, jossa resepti ilmestyi ensimmäisen kerran.

Olen ollut ihan sydän sykkyrällä täällä kaikesta siitä ihanasta palautteesta, mitä olen saanut Vegaanin joulukirjasta. Opus sai pelkkiä kehuja myös Hesarin kirja-arviossa ja on päässyt testiin moneen blogiin (kiitos Sweet Food O’Mine, Ida’s Cozy Corner, Hannan soppa ja Kokit ja Potit!). Erityiskehuja kirjasta on saanut joulun pääruoat: mehevä seitankinkku, nyhtökaura-sieniwellington, mustapapu-punajuuripyörykät ja glaseerattu tofukinkku, joka on yksinkertaistettu versio täällä blogissa aikaisemmin ilmestyneestä reseptistä. Oma pää on kirjan kanssa vielä siinä vaiheessa, että näen siinä pelkkiä kirjoitusvirheitä ja asioita, joita olisin voinut tehdä toisin, mutta omia teoksiaan osaa onneksi katsoa aina uusin silmin, kunhan niille antaa vähän aikaa. Kiitos siis tuhannesti kaikista kirjaa koskevista viesteistä, mitä olen saanut sähköpostilla ja somen kautta, se merkitsee valtavasti! Ja ennen kaikkea toivottavasti kirja on mahdollisimman monelle avuksi vegaanisten jouluruokien suunnittelussa ja toteutuksessa.

Tässä kuitenkin tämä piparkakkujen resepti, joka on itse asiassa lukijatoive! Reseptiä toivoi ulkomailla asuva lukijani, jolle kirjan tilaaminen ei ollut mahdollista. Tässä siis maailman parhaiden piparkakkujen ohje jakoon teille kaikille, olkaa hyvä! :)

Vegaaniset piparit

 • 2 dl sokeria
 • 1 ½ dl tummaa siirappia
 • ¾ dl vettä
 • 3 rkl piparkakkumaustetta (esim. Santa Maria)
 • ¼ tl suolaa
 • 150 g vegaanista margariinia
 • 2 tl ruokasoodaa
 • noin 7 ½ dl vehnäjauhoja
 1. Kiehauta kattilassa sokeri, tumma siirappi ja vesi.
 2. Nosta kattila liedeltä ja lisää joukkoon margariini, piparkakkumauste ja suola. Anna jäähtyä hetken aikaa.
 3. Yhdistä jauhot ja sooda. Sekoita jauhot siirappiseokseen. Taikina saa olla pehmeää, sillä se kiinteytyy jäähtyessään. Pane taikina jääkaappiin yöksi.
 4. Kauli taikinasta ohuita levyjä jauhotetulla alustalla ja ota kuvioita piparimuotilla. Paista pipareita 200 asteessa noin 7 minuuttia.

Otsikon alla olevan kuvan on ottanut Suvi Elo.

34 vastausta kirjoitukseen “Vegaaniset piparkakut

  1. Määriä on vaikea arvoida, kun sehän riippuu siitä, minkä kokoista muottia pipareiden valmistamiseen käyttää. Reilu satsi tästä tulee kuitenkin :)

   1. Ja kuinka paljon malttaa olla syömättä taikinaa :D
    Tein just ja taikina taivaallista. Huomenna näkee kuinka paljon jää uuniin laitettavaksi.
    Hyvää Joulua ja kiitos vegaanisista ohjeistasi!!!!!

 1. Todella hyvä ohje, tulee ihanan makuisia pipareita ja taikinan rakennekin on mainio, kiitos!

 2. Kestäisikö hyvin kasassa jos tekee piparkakkutalon? Montakohan annosta pitäisi tehdä että saa pienehkön talon ja vielä joku kolmisenkymmentä piparia? hmm.

  1. Juu, taikina varmasti toimii myös talonrakennukseen. Mulla ei hermot kestä noita talonrakennusprojekteja, niin en valitettavasti osaa sanoa määristä mitään :D Auttaisko jos googlaat ja katsot täsmääkö ainemäärät suunnilleen?

  1. Kappas! En osaa sanoa, mutta eihän sillä ole väliä, kun resepteillä ei ole tekijänoikeuksia. Vegaanisia piparkakkuja ei niin hirveän monella eri tapaa voi tehdä, joten ihan mahdollista että tässä on kumpainenkin päätynyt oman kehitystyön tuloksena samaan lopputulokseen. Hauska yhteensattuma, mutta mä en muista nähneeni tuota Dansukkerin reseptiä aikaisemmin. Mulla on kuitenkin tapana mainita aina jos olen käyttänyt jonkun muun reseptiä ruokien tekemiseen, vaikkei se välttämätöntä olekaan.

  2. Lukaisin tota linkkaamaasi niin siinä on myös toteutuksen suhteen vähän eri tapa (rasva tulee heti mukaan ja kiehutellaan rauhassa). Anyways, eipä tuolla sinänsä niin väliä niinkuin Elina jo sanoikin, hienoa että vegaanisia ohjeita mahdollisimman monessa paikassa :)

 3. Hei! Googlailin tässä vegaanisia piparitaikinaohjeita, ja joissakin resepteissä on yhtenä ainesosana kaurakermaa. Mitähän se mahtaa tuoda taikinaan, muuttuuko koostumus, vai onko ehkä enemmän makuasia laittaako sitä vai jättääkö pois?

  1. Mäkin olen tehnyt joskus aikoinaan kaurakerman kanssa pipareita, mutta se ei kyllä oikein tuo siihen taikinaan mitään lisää. Tämä ohje on paras ihan tällaisenaan, suosittelen!

 4. Hei! Voikohan tästä jättää sokerin pois tai ainakin vähentää reilusti? Tai käyttää kookossokeria? :)

  1. Sokeri ja siirappi tekevät osan taikinan rakenteesta tähän, joten en ainakaan jättäisi mitään pois. Kookossokerin käyttämisestä mulla ei ole tässä kokemusta maun puolesta, mutta eiköhän se muuten tässä toimi ihan siinä missä tavallinenkin sokeri.

 5. Toimii hyvin myös vaihtamalla vehnäjauhon gluteenittomaan jauhoseokseen :)

 6. Hei, onnistuuko jos vaihtaa tumman siirapin vaahterasiirappiin? 😊 sehän on hieman lirumpaa

  1. Heippa! Varmaankin jollain suhteella onnistuu, mutta en valitettavasti osaa sanoa paljonko sitä kannattaisi laittaa juuri tuon koostumusasian takia. Vaahterasiirappi on myös paljon miedomman makuista, joten se ei ehkä ole ihan optimaalinen tähän – ja minusta myös menee piparkakkujen mausteisuuden kanssa vähän hukkaan, kun se on myös aika kallista.

 7. Mitä veikkaat, tuleeko sinisellä Keijulla tarpeeksi kiinteää takinaa leivottavaksi, vai kannattaako käyttää jotain niitä käärepapereissa tulevia kovempia margariinipalikoita?

  1. Mä en koskaan käytä leivontamargariinia, koska ne kaikki maistuu ihan kamalalle. Levitemargariini (eli esim tummansininen Keiju) passaa tähän erinomaisesti!

 8. Tämä resepti toimii loistavasti korvaamalla margariinin samalla määrällä oliiviöljyllä. Kokeilin ja maistuu todella hyvältä. Öljyä voi lisätä hieman taikinaan kun leipoo ja taikina kuivuu jauhotetun pöydän takia. Jos on muitakin jotka ei tykkää margariinista :)
  Hyvä resepti!

 9. Menee ehdottomasti tänä jouluna testiin. Kauanko taikina säilyy jääkaapissa tai pakkasessa?

 10. Todella hyvä taikina!
  Jokin meni kyllä minulla vikaan, sillä piparit nousivat hyvin uunissa mutta lässähtivät hieman epämääräisen muotoiseksi kun otin uunista? Olisiko margariini pitänyt sekoittaa paremmin?

  1. Kiva kuulla, että piparit maistui! Margariini ei vaikuta taikinan kohoamiseen, mutta lässähtämiseen vaikuttaa se, jos taikina oli jätetty kauliessa hieman liian paksuksi. Ensi kerralla ehkä vielä vähän ohuemmaksi, niin piparit pitävät hyvin muotonsa.

 11. Viime aikoina on markkinoitu voin korvaajana Violife Block -nimistä tuotetta. Oletko tutustunut siihen leivonnassa (huomasin kyllä tuotetta käytetyn eräässä ruokareseptissäsi)? Mietin, että käytönkö sinistä Keijua, merisuola-Keijua vaiko tuota Violifea – mikä maistuu mielestäsi parhaalle? Olen vasta ensiaskelilla vegaanisen ruoan osalta, sen vuoksi tekee mieli kysellä tällaisia makuasioitakin 😊

  1. Kaikki näistä käy minusta tähän piparkakkutaikinaan erinomaisesti! Kannattaa siis valita se tuote, jonka ostaisi kaupasta muutenkin ja löytyy lopulle pakkaukselle muutakin käyttöä :)

 12. Tällä tehty meidän perheen piparit jo monena jouluna. Ihanaa! Ainut miinus siitä että pipareiksi asti ei päädy tarpeeksi kun taikina on niin hyvän makuista että se päätyy parempiin suihin!:P

 13. Hei Elina! Asun ulkomailla ja täältä ei löydy tummaa siirappia. Mitä voisin käyttää sen tilalla? Fariinisokeria liotettuna veteen? Kiitos ihanista resepteistä, ovat meidän keittiön vakkarimenü! :)

  1. Moikka! Fariinisokerista ja vedestä voi tosiaan itse keitellä siirappia, mutta varmaan tähän sopii myös vaahtera- tai joku muu siirappi. Tumma siirappi on vähän paksumpaa koostumukseltaan, joten siirapin vaihtaminen saattaa vaikuttaa pipareiden koostumukseen ja toki myös väriin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights