Ruokakuvaus puhelimella osa 2

Kaupallinen yhteistyö Samsung ja Indieplace – Miten stailaat kauniit ruokakuvat?


Tämä kirjoitus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Samsungin ja Indieplacen kanssa. 

Ennen kuin jatkat lukemista pidemmälle, suosittelen lukemaan tämän juttusarjan ensimmäisen osan, jossa kerron ruokakuvauksesta puhelimella yleisemmällä tasolla. Tänään keskityn sommitteluun, väreihin ja rekvisiittaan.

Olen nyt kuvaillut Samsung S10 -älypuhelimen kameralla jonkun aikaa, ja olen siihen koko ajan tyytyväisempi, mitä paremmin kameran ominaisuuksien kanssa pääsee sinuiksi. Tätä blogikampanjaa varten sain käyttööni myös Galaxy Watch Active2 -älykellon ja Galaxy Buds -kuulokkeet, jotka ovat olleet musiikin suurkuluttajalle aivan täysosuma. Toisesta käyttöjärjestelmästä Androidiin vaihtaminenkin sujui yllättävän näppärästi.

Samsung-älypuhelinten kamerassa on muuten kätevä toiminto: kun kämmentä heilauttaa kuvassa, se ottaa selfien automaattisesti parin sekunnin viiveellä, eikä puhelinta tarvitse koskea lainkaan!

Oma tyylini on hyvin simppeli ja pidän maanläheisistä, toisiinsa sointuvista väreistä. En kikkaile kovin paljon erilaisen rekvisiitan kanssa, vaan haluan kuvien näyttävän luonnolliselta. Näihin asioihin ei kuitenkaan ole yhtä oikeaa tapaa, vaan kannattaa luottaa omaan tyyliin ja värisilmään.

1. kuvan sommittelu

Mieti ensin kuvasuhde. Kuvaan itse yleensä kuvakossa 3:4, joka on optimaalinen myös Instagramiin. Kuvan muoto määrittelee myös sommittelua. Mikä toimii neliön mallisessa kuvassa, ei välttämättä toimi muualla ja toisinpäin.

Kultainen leikkaus on hyvä ohjenuora, josta voit aloittaa. Kun kuvan pääkohde ei ole aivan keskellä, kuvasta tulee helpommin mielenkiintoisempi ja katse ohjautuu kuvan eri kohtaan. Keskelle sommitteluakin voi hyvin käyttää tehokeinona. Kannattaa kokeilla ottaa samasta kohteesta useita eri vaihtoehtoja ja valita paras jälkikäteen.

Kuvassa olevaa ”tyhjää” tilaa ei myöskään tarvitse pelätä. Voit hyvin sommitella lautaset kuvaan niin, että keskellä ei ole mitään.

2.värit

Minun silmääni miellyttää toisiinsa sointuvat sävyt ja lähivärit. Kaikki muistavat varmasti koulun kuvataidetunneilta väriympyrän, joka kannattaa pitää mielessä myös valokuvatessa. Vastavärejä voi hyvin käyttää tehokeinona, mutta kannattaa pitää silloinkin mielessä, että ruoka on kuvan pääasia. Jos taustalla on kovin voimakkaita kontrasteja, jää ruoka helposti niiden varjoon.

En yleensä muokkaa ruokakuvia mustavalkoiseksi, koska silloin ruoan herkullisuus jää taka-alalle. Joskus kuvan levottomia värejä ja tunnelmaa voi kuitenkin hallita paremmin, kun kuvan muokkaa mustavalkoiseksi. Minä en esimerkiksi pidä yhtään sinisen ja punaisen yhdistelmästä, mutta keittiössäni on vaaleansininen työtaso ja kirkkaanpunaiset kaapit. Sen takia muokkasin alla olevan kuvan mustavalkoiseksi, millä sain kuvasta huomattavasti harmonisemman.

Kuvissa voit hyödyntää myös saman värin useita eri sävyjä. Alla oleva sienikuva näyttää rauhalliselta, sillä siinä on vain useita eri ruskean sävyjä maustettuna pienellä ripauksella harmaata ja valkoista.

3. rekvisiitta

Olen keräillyt kaappeihin pitkälti sellaisia astioita, jotka sointuvat hyvin toisiinsa. Näin kuvausten tekeminen on helppoa. Minulla on myös erikseen puisia kuvausalustoja. Hankin lähes kaikki kuvauksiin käyttämäni astiat kierrätyskeskuksista, kirppareilta tai lainaan kavereilta, koska en halua ostaa jatkuvasti uutta.

Kuvausrekvisiittaa hankkiessa kannattaa pysytellä tyylilleen uskollisena. Kun ostat sellaisia astioita, joista pidät oikeasti, saat kauneinta jälkeä aikaseksi. Rekvisiitasta ei kuitenkaan kannata stressata: ilmaisilla materiaaleilla voi tehdä kaunista ruokakuvaa, kunhan käyttää mielikuvitusta. Voit hyödyntää kuvauksissa käsiä, viherkasveja, tyhjiä lasipurkkeja, leivinpaperia ja keittiöpyyhkeitä tai mennä ulos kuvaamaan metsään, kauniille kalliolle tai kiviportaille.

Kauniita annoksia ravintolassa on kiva kuvata, mutta kannattaa miettiä myös kuvan tarinankerronnallista puolta. Jätä kuviin raaka-aineita, kuvaa puutarhassa, pellolla ja vihannestiskillä. Ota kuvia siitä, kun ruokaa valmistetaan. Yhtä oikeaa tapaa kauniiden kuvien ottamiselle ei ole ja ainoa tapa tulla hyväksi on yksinkertaisesti ottaa paljon kuvia. Vain sillä harjaantuu!  Minä aion ottaa seuraavaksi projektikseni ruoan ohelle kaupunkikuvaamisen ja se on kätevintä puhelimella, se kun kulkee joka tapauksessa aina taskussa.

2 vastausta kirjoitukseen “Ruokakuvaus puhelimella osa 2

  1. Voi että, tuo sienikuva! Niin kaunis. Alkoi heti tehdä mieli sienikastiketta. Muutenkin upeita kuvia, kuten blogissasi yleensäkin on. :)

    1. Kiitos, ihana kuulla! Hauskaa kyllä, että puhelimellakin saa nykyään näin hyviä kuvia aikaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights