Ruokakuvaus puhelimella osa 1

Kaupallinen yhteistyö: Samsung ja Indieplace – Miten saada puhelimella parempia ruokakuvia?


Kirjoitus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Samsungin ja Indieplacen kanssa. 

Olin jo pidempään miettinyt uuden puhelimen hankintaa, joten mahdollisuus päästä mukaan tähän kampanjaan Samsungin kanssa osui kreivin aikaan. Olin lopettanut lähes kokonaan puhelimella kuvaamisen, koska kuvien huono laatu oli alkanut turhauttaa. Järjestelmäkameran ominaisuuksiin ja kuvien laatuun tottuneelle vanhan puhelimeni kuvat eivät enää läpäisseet laatustandardejani, eikä huonolaatuisia kuvia tehnyt enää mieli jakaa mihinkään.

Sain tämän kampanjan myötä käyttööni Samsung Galaxy S10 -älypuhelimen, Galaxy buds -kuulokkeet ja Galaxy Watch Active2 -aktiivisuuskellon. Vaihto käyttöjärjestelmästä toiseen sujui yllättävän helposti ja olen tykästynyt erityisesti paitsi puhelimen superhyvään kameraan, myös kuulokkeisiin. Minulla ei ole ollut aikaisemmin langattomia kuulokkeita, mutta budsit pysyy korvissa paikallaan erinomaisesti ja sopii täydellisesti kaltaiselleni tyypille, joka kuuntelee musiikkia käytännössä ihan koko ajan.

Olen ollut tämän lyhyen testijakson aikana positiivisesti yllättynyt S10-puhelimen kamerasta. Värit toistuvat kauniisti, kuvista tulee hyvälaatuisia huonossakin valossa ja järjestelmäkameran käyttöön tottuneelle puhelimen kamerasta löytyy monia samoja ominaisuuksia. Erityisen tyytyväinen olen siihen, että kamera taipuu myös syväterävyyden kanssa pelaamiseen. Ruokakuvauksen lisäksi odotan innolla jo talven reissua, jossa pääsen testailemaan puhelimen kameraa tositoimissa myös maisemakuvauksessa.

Nyt kun olen taas innostunut uudelleen kuvaamaan puhelimen kanssa, naputtelin teillekin muutamia vinkkejä, miten saada parempia ruokakuvia puhelimella.

Ruokakuvaus puhelimella osa 1

1. Valo ja varjot

Jos mahdollista, kuvaa aina luonnonvalossa. Keinovalo saa ruoan sävyt usein näyttämään epäluonnollisilta ja sävyjä on vaikea korjata jälkikäteen. Voit myös kuvata ruokaa ulkona, mutta vältä suoraa auringonpaistetta. Liian kirkas keskipäivän aurinko saa kuviin liian kovat varjot ja vaaleat kohdat palavat helposti puhki.

Kiinnitä huomiota valon suuntaan: vastavaloon kuvatessa kuvan etualalla oleva ruoka jää helposti varjoon. Asettele ruoka niin, että valo osuu kauniisti annokseen. Syntyviä varjoja ei tarvitse välttää, mutta kannattaa huomioida, mihin ne osuvat.

Valo vaikuttaa myös moneen muuhun asiaan: kun valoa on riittävästi, saat kuvasta helpommin tarkan ja kaikki yksityiskohdat toistuvat kuvaan kauniisti.

2. kiinnitä huomiota taustaan

Kuvaa  mieluiten yksivärisellä, neutraalilla taustalla, joka ei riitele sävyillään ruoan kanssa. Värit ja sävyt ovat tietysti myös makuasioita, mutta omaa silmääni miellyttää luonnolliset neutraalit sävyt, joiden päällä etenkin kasvisten kauniit värit pääsevät oikeuksiinsa. Selkeä, yksivärinen tausta mahdollistaa sen, että kuvan pääkohde erottuu selkeästi.

3. Kuvaa parhaasta kuvakulmasta

Usein ruoan kuvaamiselle paras kuvakulma on suoraan ylhäältä. Annoksen kaikki yksityiskohdat pääsevät esille yläpuolelta kuvattaessa. Poikkeuksiakin kuitenkin on: monesti laseihin annostellut annokset tai esimerkiksi keoksi kasatut pannukakut näyttävät hyviltä suoraan sivulta kuvattuna.

Ylhäältä kuvaaminen on turvallisinta myös, jos kaipaat mahdollisimman luonnollista lopputulosta. Sivulta ja erityisen läheltä kuvattaessa kohteeseen tulee helposti linssin aiheuttamia vääristymiä, mikä saa mittasuhteet näyttämään hassuilta tai esimerkiksi astiat vinoilta.

4. huomioi etäisyys

Ruoka näyttää harvoin hyvältä, jos sitä kuvaa liian läheltä. Mieti vaikkapa makaronilaatikkoa: harmaanruskea mössö ei näytä kauniilta, jos kuvaat sen liian läheltä. Sen sijaan makaronilaatikostakin saa herkullisen näköisen, kun kuvaat sen tarpeeksi kaukaa kauniissa vuoassa ja lisäät kuvaan esimerkiksi yrttejä ja ruokailuvälineitä.

5. sommittelu

Kultainen leikkaus on hyvä ohjenuora, mutta ei kerro koko totuutta. Kuva voi näyttää hyvältä silloinkin, jos pääkohde on keskellä. Omaa visuaalista silmää harjoittaa parhaiten kuvaamalla ja tekemällä sommitelmia mahdollisimman paljon. Oma tyylini on melko simppeli ja monesti hyvänä ohjenuorana toimii tässäkin, että vähemmän on enemmän. Palaan sommitteluun, väreihin ja rekvisiittaan vielä tarkemmin tämän juttusarjan toisessa osassa!

6. kuvankäsittely

Samsungin puhelimien kameroissa on todella hyviä ominaisuuksia, joita kannattaa hyödyntää jo kuvausvaiheessa. Kuvan tummuutta ja taustan tarkkuutta on helppo säätää jo kuvaa ottaessa. Erityisen innoissani olen itse Samsungin S10-puhelimen kameran Pro-toiminnosta, josta hyötyvät erityisesti muutkin järjestelmäkameraan tottuneet kuvaajat: Pro-toiminnon avulla voi säätää aukkoa, ISO-arvoa, valkotasapainoa ja kuvan tarkkuutta.

Kuvan jälkikäsittelyyn käytän itse Lightroomia (johon on saatavilla myös mobiilisovellus) tai VSCO tai Snapseed-sovelluksia. Jälkikäsittely tulee tarpeen erityisesti silloin, jos kuvaustilanteessa ei ole ehtinyt tehdä erityisiä säätöjä puhelimen puolella. Säädän jälkikäsittelyllä yleensä valoa, kontrastia, värilämpötilaa ja värien syvyyttä.

Puhelimen kamera ei tietenkään tule jatkossakaan korvaamaan järjestelmäkameraa, mutta todellisuudessa iso ja painava järkkäri ei kuitenkaan kulje mukana läheskään aina. Sen takia on tärkeää, että taskussa kulkee puhelin, jonka kameraominaisuudet ovat erittäin kelpoja moneen tilanteeseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights