Vegaanin vitamiiniopas + ARVONTA

Mitä vitamiineja ja hivenaineita vegaaniruokavaliota noudattavan kannattaa syödä lisäravinteena?


Kaupallinen yhteistyö | Ainoa by Apteq

”Mitä ravintolisiä käytät?” on yksi yleisimmistä kysymyksistä, joita saan tämän blogin ja somekanavieni kautta. Syön perusterveellisesti ja monipuolisesti, mutta joihinkin ravintoaineisiin kannatta silti vegaanina kiinnittää erityishuomiota. Vitamiinien ja muiden ravintoaineiden imeytyminen on aina yksilöllistä ja tarpeet vaihtelevat myös sen mukaan, millaiseksi on oman ruokavalionsa koostanut. Jos haluaa varmistua kaikkien tarvittavien ravintoaineiden imeytymisestä, suosittelen käymään välillä mittauttamassa omat veriarvot lääkärissä, ja tietysti muistaa, ettei mitkään ravintolisät korvaa monipuolista ruokavaliota. Joitakin huomioitavia nyrkkisääntöjä vegaanin ravitsemukseen ja ravintolisiin kuitenkin liittyy yksilöllisistä eroista huolimatta, joten tässä pikaopas aiheeseen!

B12-vitamiini

B12-vitamiinin tärkeyttä ei voi tarpeeksi korostaa. B12-vitamiinia ei saa ollenkaan kasvipohjaisesta ravinnosta (ei edes levistä eikä hapatetuista tuotteista, vaikka tätä virheellistä väittämää välillä näkyykin), joten on ensisijaisen tärkeää huolehtia, että tätä vitamiinia tulee otettua purkista. B12-vitamiinin puutos aiheuttaa anemiaa ja mahdollisesti vakaviakin hermosto-oireita, joten muistathan syödä tätä lisäravinteena!

Päivittäisen B12-vitamiinin tarpeen saat tyydytettyä esimerkiksi Ainoa B12-vitamiinilla tai Ainoa monivitamiinilla.

d-vitamiini

Näillä leveysasteilla D-vitamiinia kannattaa syödä lisäravinteena ainakin talviaikaan ihan kaikkien, ei pelkästään vegaanien. D-vitamiinin virallinen saantisuositus on 10 μg/päivä, mutta määristä kiistellään yhä asiantuntijoidenkin kesken. Henkilökohtaisesti voin kertoa, että 10 μg ei pidä omia D-vitamiinitasojani lähellekään riittävinä. Ainoa D3-vitamiini sisältää 20 μg D3-vitamiinia.

Jodi

Jodin saannin tärkeydestä ei mielestäni puhuta riittävästi, mutta siihen pitää vegaaniruokavaliossa kiinnittää huomiota. Käytä ruoanlaittosuolana jodioitua suolaa ja ota merilevät osaksi ruokavaliota. Varmin tapa on kuitenkin syödä jodia lisäravinteena. Päivittäisen annoksen saat esimerkiksi Ainoa monivitamiinista.

rauta

Minulla on aina olleet erinomaiset rauta-arvot, eikä viime vuosina keskustelunaiheena olleissa ferritiiniarvoissakaan ole ollut valittamista. Kasviperäinen rauta kuitenkin imeytyy eläinperäistä hieman heikommin, mutta onneksi raudan imeytymistä voi tehostaa syömällä C-vitamiinia. Kannattaa siis myös tästä syystä valkata lautaselle joka aterialle tuoreita vihanneksia ja hedelmiä! Raudanpuutteesta kärsiville Ainoa-sarjasta löytyy myös rautavalmiste.

kalsium

Vegaanien kalsiumintarve tulee helposti täyteen valitsemalla ruokavalioonsa kalsiumilla rikastettuja kasvimaitotuotteita, tofua, manteleita, parsakaalia, tai jos ruokavalioon ei kuulu riittävästi kalsiumia sisältäviä tuotteita, voit varmistaa riittävän kalsiuminsaannin esimerkiksi Ainoan Kalsium + D3 -valmisteella. Kalsium vaatii imeytyäkseen D-vitamiinia, joten vahvan luustonkin kannalta on tärkeää muistaa pitää D-vitamiinin saannista hyvää huolta.

sinkki

Vegaaneille suositellaan sekaruokavaliota syöviä suurempaa päivittäistä sinkkiannosta, sillä sinkki imeytyy huonommin vegaanisista lähteistä. Riittävän sinkin saannin voit varmistaa esimerkiksi Ainoa sinkillä tai Ainoa monivitamiinilla.

Muita vinkkejä

Fineli on kätevä tietopankki, josta voit tarkistaa raaka-aineiden ravintoainepitoisuuksia. Voit hakea joko raaka-aineittain tai ravintoaineittain, näkyville saat esimerkiksi listan missä vegaanisissa raaka-aineissa on eniten vaikkapa rautaa tai kalsiumia.

Vegaaniliiton laillistettujen ravitsemusterapeuttien laatimat ravitsemustekstit vitamiineista, kivennäisaineista ja energiaravintoaineista.

ARVONTA!

Ainoa-tuotteet ovat kokonaan vegaanisia ja gluteenittomia ja valmistettu Suomessa. Tuotteet sopivat myös FODMAP-ruokavaliota noudattaville. Minulla on päässyt tämän yhteistyön myötä vakiokäyttöön Ainoan monitvitamiini, D3-vitamiini ja melatoniini, josta olen saanut apua lieviin nukkumisvaikeuksiin. Mitä Ainoa-tuotteita haluaisit itse testasta? Arvon kolme pakettia ravintolisiä ja jokainen paketti sisältää kaksi vapaavalintaista Ainoa-tuotetta.

Arvonnan säännöt 

Kurkkaa koko valikoima Ainoan nettisivuilta ja kerro kommenteissa mitkä kaksi tuotetta valitsisit, jos arpaonni osuu kohdalle. Jätä kommenttisi viimeistään sunnuntaina 10.5. Arvonnan päättymisen jälkeen tulleita kommentteja ei oteta huomioon. Jätäthän toimivan sähköpostiosoitteen sille varattuun kenttään, jotta saan sinuun tarvittaessa yhteyden arvonnan päätyttyä. Mikäli voittajaa ei saada kiinni 5 arkipäivän kuluessa arvonnan päätyttyä, palkinto arvotaan uudelleen. Ainoa tarjoaa arvontapalkinnot ja toimittaa ne voittajille.

268 vastausta kirjoitukseen “Vegaanin vitamiiniopas + ARVONTA

 1. B12 ja D-vitamiini ensi syksyä ajatellen tulisivat tarpeeseen. Miksei toki melatoniinikin, kun kevät sai unet huononemaan.

 2. Ompa ihanaa, että yhä useampi yritys panostaa vegaanisiin lisäravinteisiin! Ei ole mitään syytä käyttää eläimiä oman hyvinvoinnin parantamiseen, kun muitakin keinoja on olemassa. Näyttää myös siltä, että purkkien koossa on pyritty välttämään ylimääräistä tyhjää tilaa.

  Sinkki ja B12-vitamiini tulisivat tarpeeseen. :)

 3. Monivitamiini ja B-12 TAI melatoniini nyt napapiirin pohjoispuolella oleskellessani 🤔

 4. D-vitamiinin ja biotiinin. Niitä syön päivittäin ja olen huomannut hiuksissa ihan hurjan eron volyymissa!

 5. Valitsisin B12-vitamiinin sekä Monivitamiinin. Lämmin kiitos Ainoalle kaivatuista kotimaisista ja vegaanisista tuotteista!

 6. Hyvä kirjoitus tärkeästä aiheesta! Meille sopisi D3 ja monivitamiini :)

 7. D-vitamiini ja monivitamiini, sillä olen itsekin havahtunut D-vitamiinin todennäköisesti liian matalaan määrään itselläni.

 8. Monivitamiinia ottaisin kaksi purkkia, kun on kaikki kätevästi samassa😊

 9. D-vitamiini ja B12 käytössä, joten niitä kokeilisin mielelläni suomalaiselta valmistajalta!

 10. Laadukkaan oloisia tuotteita, joista etenkin kalsium ja monivitamiini tulisivat tarpeen!

 11. Testaisin mieluiten D3- ja B12-vitamiinivalmisteita, sillä ne ovat muutenkin lähes jatkuvassa käytössä.

 12. Hyvä kooste tärkeistä vitamiineista! :) Jos arpaonni sattuisi kohdalle, olisi käyttöä ehdottomasti B12-vitamiinille ja Kalsium + D3:lle!

 13. Monivitamiini vaikutti koostumukseltaan tosi hyvältä! Toiseksi valitsisin kalsium+D3 💪

 14. Melatoniinia ja magnesiumia olisi ihanaa päästä testaamaan uniongelmien ja levottomien jalkojen vuoksi :) Voisi unenlaatu parantua ja ehkäpä saisin lisää energiaa päiviin!

 15. Jos se olisi mahdollista, tahtoisin kaksi monivitamiinia, mutta sanotaan nyt vaikka monivitamiini ja B-12. :)

 16. Rauta+C, koska ferritiinitasoni ovat todella matalalla.
  Monivitamiini, koska vaikuttaa todella monipuoliselta vitamiinivalmisteelta. Olen ollutkin aikeissa ostaa näitä tuotteita, plussaa kivan näköisistä purkeista:)

 17. Monivitamiini ja Rauta+C. Haaveena olisi toinen lapsi ja nämä olisivat varmasti hyvät siihen tilanteeseen!

 18. Rauta+C sekä monivitamiini. Näitä haen kyllä ehdottomasti meillekin!

 19. Monivitamiini voisi olla tarpeen itselle, kun muutenkin on imeytymishäiriöitä. Lisäksi perheelle lähtisi tuo D3-vitamiinivalmiste.

 20. Monivitamiini ja biotiini sopisivat itselleni juuri tähän hetkeen.

 21. Kiva, tiivis postaus tärkeistä vitamiineista vegaani näkökulmasta!

  Jos onni osuisi kohdalle, ottaisin kalsiumin ja monivitamiinin.

 22. Hyvä, että vehaaniset valmisteet lisääntyvät tälläkin saralla!

 23. B12- vitamiinia haluaisin kokeilla, koska nyt käyttämäni maistuu ällöttävältä. Melatoniini kuuluu myös vakiokäyttöön, joten nämä kaksi. Täytyypä kuitenkin lueskella enemmän tuosta jodista, ei ole tullut sen saantia koskaan ajateltua. Kiitos resepteistä Elina, sulattelin just eilen pakastimesta cola-seitania, mahtavaa kamaa!

 24. Kokeilisin mieluiten kalsiumia ja monivitamiinia. Muitakin kiinnostavia tuotteissa on (esim. B12 ja melatoniini).

 25. Rauta + melatoniini, jaksamisen ja nukkumisen kanssa kun on ollut tänä keväänä hieman vaikeuksia :)

 26. Kalsium + d on kiinnostava, lapselle voisi kokeilla monivitamiinia

 27. Elina, aivan pakko kommentoida, että on todella hienoa kun mainitsit tekstissäsi jodin!

  Puhun jodista aina kaikille vegaaniudesta kiinnostuneille, sillä en itse saanut aikoinaan asiasta tarpeeksi valistusta. Säännönmukaisesti vegaanin ruokavaliograafien yhteydessä olevissa ravintolisä-kuvituskuvissa ovat ainoastaan B12- ja D-vitamiinit. Vegaaniliiton ravitsemusasiantuntija sanoi joskus, että täyttääkseen jodin tarpeen vegaanina, tulisi jodioitua suolaa kuluttaa suolan määrään nähden liikaa. Kuten sanoit, ovat ravintolisät paras jodin lähde.

  Työn iloa lapsiperheille suunnatun kirjanne kanssa — en malta odottaa sitä!

  1. Kiitos kommentista! Olen samaa mieltä, että jodista puhutaan liian vähän. Toivottavasti joku tän myötä alkoi kiinnittää asiaan enemmän huomiota!

  1. Duodecim-lehti: Onko K-vitamiinilisälle tarvetta?
   Suomalaisten K-vitamiinin saanti vaihtelee iästä ja sukupuolesta riippuen välillä 90 – 105 µg/vrk, josta noin kolmannes tulee kasviksista ja kolmannes rasvoista. Suomessa ei ole virallisia K-vitamiinin ravitsemussuosituksia. Usein K1-vitamiinin tarpeeksi mainitaan 1 µg/kg vuorokaudessa. Yhdysvaltalainen suositus naisille on 90 ja miehille 120 µg/vrk. Euroopan elintarvikeviraston vastaava saantisuositus on 75 µg/vrk. Nämä arviot perustuvat K1-vitamiinin keskimääräiseen saantiarvioon ravinnosta, koska K2-vitamiinien saannista, hyötyosuuksista ja veripitoisuuksista ei toistaiseksi ole kattavaa tietoa.

   Länsimaista ravintoa saavien veren K1-vitamiini on mitattavissa, mutta viitearvoja on vaikea asettaa lyhyen puoliintumisajan ja ravinnosta riippuvan vaihtelevan pitoisuuden vuoksi. K2-vitamiinien saantisuosituksien laatimista vaikeuttavat puutteelliset tiedot sen lähteistä ja hyötyosuudesta ravinnossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights