Yrttien kasvattaminen kotona

Miten saat yrtit viihtymään ikkunalaudalla? Kuinka kaupan yrtit saa kasvamaan uudelleen? Kurkkaa tästä vinkit ikkunalaudan yrttitarhaan.


Rakastan tuoreita yrttejä ja laitankin niitä lähes joka ruokaan. Tuoreet yrtit ovat usein kokkailuideni kulmakivi, mutta yrtteihin saa kyllä uppoamaan sievoiset summat rahaa, jos niitä ostaa joka kerta kaupasta. Yrtit saa onneksi pienellä vaivalla helposti kasvamaan uudelleen ja yhdestä parin euron ruukusta saa kerättyä monta satoa. Näillä vinkeillä onnistut, vaikka viherpeukalo olisi keskellä kämmentä!

 

Huolehdi valaistuksesta

Talvella yrtit saa rehottamaan kasvilampun alla, kesällä riittää aurinkoinen ikkunalauta. Kasveille sopivia päivänvalolamppuja saa alle kahdella kympillä. Jos keittiön työtasolla on tilaa lampun alla, vaihda lamppu kasvivaloksi ja laita yrtit sen alle kasvamaan. 

 

Miten saat kaupan yrtit kasvamaan uudelleen? 

Kaupan yrttien valinnassa kannattaa olla tarkkana. Jos yrttien kasvattaminen ei onnistu, vika ei aina ole sinussa: paljasjuuriset, vesiviljelyssä kasvatetut yrtit eivät välttämättä viihdy kotona multaan istutettuna ja juuret ovat saattaneet kaupassa päästä pahasti kuivumaan. Osta siis mieluiten sellaisia yrttejä, jotka ovat jo valmiiksi mullassa. Tarkista myös ostaessasi, että yrtti on terhakan näköinen eikä multa ole kuiva. Korianteri on yrteistä kinkkisin tapaus ja hankala saada viihtymään sisätiloissa, mutta esimerkiksi basilikat, erilaiset mintut ja persilja ovat helpoimpia. Kannattaa kokeilla myös esimerkiksi salviaa ja timjamia! 

 

Istuta isompaan ruukkuun

Kasvit jaksavat kasvaa paremmin, kun niiden juuristolla on riittävästi tilaa. Isompi ruukku myös pidentää kasteluvälejä. Ole kuitenkin varovainen istuttaessasi yrttejä uuteen ruukkuun: erityisesti basilikalla on herkät juuret, jotka vaurioituvat helposti. Irrota ruukku yrteistä varovasti ja istuta viherkasveille tai yrteille tarkoitettuun multaan. Käytä mieluiten ruukkua, jossa on reikä pohjassa, niin liika kasteluvesi valuu pois. 

 

Kastele tasaisesti 

Kaikki yrtit pitävät säännöllisestä kastelusta ja tasaisesta kosteudesta – poikkeuksena rosmariini ja timjami, jotka eivät ota nokkiinsa vaikka ne pääsisivät välillä hiukan kuivahtamaan. Jos olet yhtä huonomuistinen kastelija kuin minäkin, voit kokeilla altakasteluruukkuja. Yrteille tarkoitettuja altakasteluruukkuja saa tavarataloista ja puutarhamyymälöistä edullisesti. 

 

Muista lannoitus

Kasvitkaan eivät jaksa pelkän veden ja auringonvalon voimin, vaan nekin tarvitsevat ravinteita. Valitse omien mieltymysten mukaan joko kasteluveden mukana annettava tai suoraan kasvualustaan istutuksen yhteydessä sekoitettava lannoite. Annostele pakkauksen ohjeen mukaan. 

 

Tarkkaile tuholaisia

Yrttien yleisimpiä tuholaisia ovat kirvat, ansarijauhiaiset, ripsiäiset. Ne leviävät hetkessä kasvista toiseen, saavat nopeasti tuhoja aikaan ja ovat hankala hävittää. Suosittelen yrttien poisheittämistä välittömästi, jos niissä näkyy tuholaisia. 

Huomaa myös, että hyvin hoidetut yrtit ovat vastustuskykyisempiä tuholaisia vastaan! Älä siis laiminlyö kastelua ja lannoitusta. 

Muista leikata!

Yrtit kasvavat ja haaroittuvat sitä paremmin, mitä useammin niitä leikkaa. Omaa yrttisatoa kannattaa siis hyödyntää ruoanlaitossa säännöllisesti! Älä leikkaa koko kasvia matalaksi kerralla, vaan typistä kasvustoa sieltä täältä, haarautuvien lehtien kohdalta. Muista myös poistaa kuivuneet oksat ja lehdet. 

Harkitse vesiviljelylaitetta

Jos asuntosi on kovin pimeä, lisävalaistuksen mahdollisuutta ei ole ja olet kaiken lisäksi hajamielinen kastelija, suosittelen jotakin yrteille tarkoitettua vesiviljelylaitetta. Minulla on ollut käytössä tämän vanhempi malli, josta tykkäsin kovasti, mutta jouduin Helsinkiin muuttaessani luopumaan siitä tilanpuutteen vuoksi.

Entä jos mikään ei auta?

Jotkut yrtit eivät välttämättä vain viihdy juuri siellä sinun ikkunalaudallasi, vaikka tekisit mitä. Minä ja rosmariini esimerkiksi emme tule toimeen ja olen jo luovuttanut sen suhteen. Sen sijaan thaibasilika ja minttu tuntuvat viihtyvän keittiössäni paremmin kuin hyvin. Kokeile siis rohkeasti erilaisia yrttejä ja valitse kasvatettavaksi ne lajit, jotka viihtyvät.

4 vastausta kirjoitukseen “Yrttien kasvattaminen kotona

    1. Moikka! Jos sulla on mahdollisuus kasvivaloihin, niin silloin voit aloittaa koska tahansa. Keskellä pimeintä talvea ilman lisävalaistusta voi muuten olla vähän hankalaa. Mutta maalis-huhtikuussa alkaa olla jo tarpeeksi valoa, jos yrtit voi sijoittaa suoraan ikkunan eteen.

  1. Miten yrttejä harvennetaan? Siis vedetäänkö juurineen vai katkaistaan saksilla?

    1. En heti keksi kotikeittiössä tilannetta, jossa yrttien harventamiselle olisi tarvetta. Kasvu lakkaa kyllä, kun yrttejä leikkaa läheltä mullan pintaa. Juurineen varsia ei kannata kiskoa ylös.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights