Jouluhummus

Hurmaavan värinen hummus sopii myös joulupöytään.


Monet Lähi-idän maut sopivat loistavasti myös suomalaiseen joulupöytään. Monet eri Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maiden keittiöissä käytetyt mausteet, kuten kardemumma, kaneli, sumakki ja ras el hanout -mausteseos ovat meidänkin joulupöydässä jo ennestään tuttuja tai sujahtavat perinteisempien jouluruokien joukkoon ongelmitta.

Hummus on ruokalaji, josta en saa ikinä tarpeekseni. Tiesitkö muuten, että hummus tarjotaan usein lämpimänä? Tämäkin jouluinen hummus on ihanaa lämpimänä, mutta toki sopii herkuteltavaksi myös kylmänä. Hummuksen voit halutessasi lämmittää pannulla (lisää silloin vähän lisää vettä ja öljyä joukkoon).

jouluhummus

lisukkeeksi 4-6 annosta

 • 300 g punajuuria
 • öljyä ja suolaa paahtamiseen
 • 1 tlk / 230 g kikherneitä
 • 2 rkl säilykekikherneiden lientä
 • 2 rkl vaaleaa juoksevaa tahinia
 • 1 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä
 • ½ dl vettä
 • ¼ dl sitruunan mehua
 • 1 pieni valkosipulinkynsi
 • suolaa

koristeluun

 • saksanpähkinöitä
 • sumakkia
 • tuoretta timjamia
 • oliiviöljyä
 1. Kuumenna uuni (200°C). Kuori ja paloittele punajuuret. Levitä punajuuret uunipellille leivinpaperin päälle ja pyörittele öljyssä. Mausta kevyesti suolalla. Paahda punajuuret pehmeiksi (aika riippuu punajuurilohkojen koosta, mutta noin 20-30 minuuttia).
 2. Ota talteen 2 rkl kikherneiden säilykelientä. Huuhtele ja valuta kikherneet. Sekoita sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa yhteen kikherneet, punajuuret, kikherneiden säilykeliemi ja kaikki loput aineet. Lisää vettä, öljyä ja sitruunamehua maun mukaan kunnes hummuksen koostumus on sopiva.
 3. Levitä hummus lautaselle ja koristele saksanpähkinöillä, sumakilla, timjamilla ja öljyllä.

 

Huomoita reseptistä

 • Muita koristeluvaihtoehtoja: paahda ekstramäärä punajuuria ja koristele hummus niillä. Vaihda saksanpähkinät paahdettuihin auringonkukansiemeniin tai seesaminsiemeniin. Yrteiksi sopii mainiosti myös lehtipersilja tai rosmariini.
 • Oikeanlainen tahini on hyvän hummuksen juju. Hyvää tahinia löytyy esimerkiksi Foodin ja Filos -merkeiltä hyvinvarustetuista ruokakaupoista. Useimmissa kaupoissa myydään Urtekramin tummaa tahinia. En suosittele sitä tähän.
 • Lisäämällä hummukseen kikherneiden säilykelientä ja vettä saat siitä kuohkeaa.

2 vastausta kirjoitukseen “Jouluhummus

 1. Tätä hummusta tulee meille joulupöytään, se näyttää kuvissasi aivan mahtavalta! Ja löysin hyvää tahiniakin, en nyt ole tykännyt juosta kaupoissa. Tämän takia kävin aamulla varhain marketissa ja löysin samaa, jota käytin Portugalissa ollessamme huoneistomajoituksissa ja tein itse ruokaa. Muistin tutun purkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights