Viininlehtikääryleet

Gelan superhyvät mausteiset viininlehtikääryleet.


Viime perjantaina pääsin oppimaan jotain uutta ja mielenkiintoista, nimittäin viininlehtikääryleiden tekemistä! Olen päässyt onnekseni tutustumaan Ripaus kurkumaa -blogin Gelaan ja odotan jo niin innolla, mitä kaikkea keksimme yhdessä!

Lähi-idän keittiö on minulle kaikkine mausteineen ja raaka-aineineen yksi lemppareistani ja haluaisin kovasti oppia siitä lisää. Gelaan tutustuminen on avannut minulle taas uusia maailmoja – vaikka teen kotona paljon Lähi-idän keittiöistä inspiroitunutta ruokaa, on ollut superkiinnostavaa oppia uutta!

Tunnustan, että tykkään myös niistä säilyketölkkiin pakatuista viininlehtikääryleistä, mutta nämä Gelan kääryleet olivat jostain ihan toisesta maailmasta ja vielä todella paljon parempia kuin ne, joita olen syönyt joskus Kreikassa. Gelan viininlehtikääryleiden täytteessä ei säästellä mausteita ja vaikka kääryleiden valmistamisessa meneekin jonkun aikaa, on niiden tekeminen kaiken vaivan arvoista. Kannattaa pyytää kaverit kylään ja pitää viininlehtikääryletalkoot!

Viininlehtikääryleet voi syödä sellaisenaan, dippailla valkosipulilla ja sitruunalla maustettuun turkkilaiseen kaurajogurttiin tai tarjota osana mezepöytää. Jos kääryleitä jää yli, voit seuraavana päivänä lämmittää ne höyryttämällä ne kattilassa.

Gelan viininlehtikääryleet

noin 80 kpl

Täyte

 • 1 sipuli
 • 2–3 rkl öljyä
 • 1 tl kurkumaa
 • 4 dl (puuro)riisiä
 • 6–7 dl vettä
 • 1 rkl tomaattisosetta
 • (½ rkl tulista paprikatahnaa)
 • 2 tl kuivattua minttua
 • 1 rkl kuivattua tilliä
 • 1 tl kanelia
 • 1 nippu persiljaa (tai 2–3 rkl kuivattua persiljaa)
 • 1 tl mustapippuria
 • 1 tl valkosipulijauhetta
 • 1 kasvisliemikuutio
 • 2 tl suolaa

Lisäksi

 • 400 g säilöttyjä viininlehtiä
 • 2 -3 rkl oliiviöljyä
 • 1 sitruuna
 1. Silppua sipuli. Kuumenna paistinpannu ja lisää sille öljy ja sipuli. Kuullota sipuli pehmeäksi ja lisää kurkuma. Lisää tomaattisoses, paprikatahna, mausteet, kasvisliemikuutio ja suola.
 2. Lisää puuroriisi pannulle ja kaada päälle vesi ja sekoita. Keittele miedolla lämmöllä, kunnes vesi on imeytynyt. Riisi saa jäädä tässä vaiheessa raa’aksi.
 3. Täytä reilun kokoinen kattila vedellä. Lisää1 rkl oliiviöljyä, viininlehdet ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä lehtiä noin 5 minuuttia ja valuta vesi pois.
 4. Poista lehdistä kanta ja tarvittaessa myös pätkä lehtiruotia, jos se on kovin paksu. Levitä lehdet yksi kerrallaan esimerkiksi leikkuulaudalle. Lusikoi päälle täytteestä pitkulainen keko ja kääri lehdet rullalle. Jatka, kunnes kaikki täyte on käytetty.
 5. Levitä repeytyneet (ja muut vialliset) lehdet kattilan pohjalle, jotta kääryleet eivät tartu kiinni. Asettele kääryleet taitekohta alaspäin kattilaan. Kaada kattila täyteen kiehuvaa vettä niin, että kääryleet peittyvät kokonaan. Lisää kattilaan vielä muutama sitruunaviipale sekä 2 rkl oliiviöljyä. Laita viininlehtikääryleiden päälle painoksi hieman kattilaa pienempi lautanen, jotta kääryleet pitävät muotonsa keitettäessä.
 6. Keitä kääryleitä matalalla lämmöllä kannen alla noin 35-45 minuuttia tai kunnes riisi on kypsää. Lisää kattilaan tarvittaessa vettä keittämisen aikana.

Huomioita reseptistä

 • Säilöttyjä viinilehtiä löytyy joistakin hyvinvarustetuista ruokakaupoista (olen bongaillut esim. K-Supermarketeista), mutta varmimmin niitä löytyy Lähi-idän elintarvikkeita myyvistä kaupoista.
 • Tulista paprikatahnaa voi myös ostaa Lähi-idän elintarvikkeita myyvistä kaupoista. Halutessasi voit korvata sen tomaattisoseella ja ripauksella chiliä.

2 vastausta kirjoitukseen “Viininlehtikääryleet

 1. Tein näitä poikani yo- juhliin salaattipöydän lisukkeeksi. Olivat herkullisia ja kaikki kehuivat, suosittelen! Tein täytteen 1,5 kertaisena ja sain 85 kpl. Ensimmäistä kertaa pyörittelin kääryleitä itse, kerta ei taatusti jää viimeiseksi niin herkullisia olivat. Kiitos!

  1. Ooh, onpa kiva kuulla että tykkäsit näistä! Pitää kyllä itsekin ottaa taas uudet kääryleidentekotalkoot pian!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights