Vegaaninen salamipizza

Kaupallinen yhteistyö Santun Seitan | Näin teet herkullista napolilaishenkistä vegaanista pizzaa kotiuunissa!


Kirjoitus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Santun Seitanin kanssa.

Rakastan hyvää pizzaa, mutta keittiössäni ei (ainakaan vielä!) ole napolilaista pizzauunia ja haluaisin muutenkin aina mieluiten toteuttaa asiat mahdollisimman helposti ja suoraviivaisesti. Kun pizzataikinan tekemisen yhteydessä aletaan puhua autolyyseistä ja kosteusprosenteista, tekee mieli heittää hanskat tiskiin saman tien. Mutta hyviä uutisia teille muillekin: superhyvää pizzaa voi tehdä kotona myös ihan tavallisessa uunissa ja pizzataikinan tekeminenkin on oikeastaan aika helppoa kun sitä treenailee muutaman kerran.

Vegaaniset pizzantäytteetkin on keittiössäni optimoitu tässä vuosien varrella. Yksi ehdottomista lempitäytteistäni on kotimaiset Santun Seitanin mahtavat Vegvurstit, joista löytyy sekä salamin että pepperonin tyyppinen vehnäproteiinista valmistettu vegeversio. Kaikki vannoutuneet lihansyöjätkin ovat kokemukseni mukaan innostuneet Vegvurstista, jossa on kyllä ihan todella hämmästyttävän lihaisa ja umaminen maku! Santun Seitanin tuotteet on olleet mukana myös monissa makutesteissä ja niittäneet voittoja, enkä ihmettele!

Lisäksi oleellinen juttu on juustossa: vegaaniset juustot eivät veny samalla tavalla kuin lehmänmaitoversiot, mutta niistä saa hyvin sulaneen, kauniisti ruskistuvan ja herkullisen täytteen pizzalle kun vegejuuston sekoittaa kaurakermaan. Vegvurstin ja hyvän vegejuuston yhdistelmä tekee pizzoista koukuttavan hyviä!

Opiskelin pizzataikinan tekemistä tämän Youtube-videon avulla. Suosittelen teille muillekin videon katsomista, sillä se helpottaa hahmottamaan pizzataikinan käsittelyn vaiheita ja minkälaisia otteita taikina kaipaa. Ehkä jossain vaiheessa kuvaan omankin videon, mutta luotan nyt tässä italialaisiin mieluummin! Ja kyllä, jos sinulla on mahdollisuus käyttää esimerkiksi Oonia pizzan paistamiseen, lopputulos on sillä vielä parempi. Mutta kotiuunissakin pizza onnistuu joko pizzakiven tai esikuumennetun uunipellin avulla sekä käyttämällä kiertoilmaa ja grillivastusta. Pizzataikinan tekeminen saattaa aluksi näyttää monimutkaiselta usean eri työvaiheen takia, mutta jo muutaman leipomiskerran jälkeen siinä pääsee hyvin jyvälle ja lopputulos on ehdottomasti kaiken vaivan arvoinen!

Tarvikkeet pizzan valmistukseen

 • kannellinen noin 1 l vetoinen purkki
 • desimitta
 • leivontakulho
 • keittiöpyyhe
 • digitaalinen keittiövaaka
 • leivinlasta
 • (pizzakivi ja pizzalapio)

Ennen kuin aloitat, suosittelen tämän Youtube-videon katsomista. Se helpottaa hahmottamaan taikinan käsittelyn eri vaiheita.

Jauhoista sen verran, että pizzataikinan saa tehtyä myös tavallisilla vehnäjauhoilla, mutta lopputuloksessa huomaa selvän eron, kun käyttää ohjeen mukaan yhdinvehnästä valmistettuja 00-vehnäjauhoja sekä korkean proteiinipitoisuuden manitoba-jauhoja.

Vegaaninen salamipizza

4 pizzaa

pizzataikina

Vaihe 1: Esitaikina 

 • 200 g vettä
 • 5 g tuorehiivaa
 • 5 g agavesiirappia
 • 200 g 00-jauhoja
 1.  Liuota litran vetoisessa kannellisessa purkissa veteen ensin hiiva, sitten siirappi ja sekoita lopuksi jauhot joukkoon. Anna seistä ilman kantta huoneenlämmössä ensin 15 minuuttia, sulje kansi ja anna tekeytyä huoneenlämmössä 1 h.
 2. Siirrä sitten esitaikina jääkaappiin ja anna tekeytyä siellä 16-24h.

Vaihe 2: taikinan valmistaminen

 • esitaikina
 • 300 g manitoba-jauhoja
 • 300 g vettä
 • 20 g suolaa
 • 200 g 00-jauhoja
 1. Sekoita aineet yhteen suuressa kulhossa. Sekoita taikina ensin käsin kulhossa, nosta sitten työtasolle ja vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia. Muotoile pyöreäksi ja taputtele oliiviöljyllä. Anna levätä 15 minuuttia. (kuvassa yllä).
 2. Taittele levännyt taikina varovasti palloksi (älä vaivaa) taivuttamalla taikinan reunoja taikinapallon alle. Tarkoitus on säilyttää taikinan sisälle syntyneet ilmakuplat ehjinä. Taputtele oliiviöljyllä ja jätä tunniksi kostean keittiöpyyhkeen alle (kuvassa alla).
 3. Leikkaa taikina leivinlastalla neljään osaan ja taittele taikinapalat varovasti pyöreiksi. Sulje ilmakuplat taikinapallon sisälle nipistämällä taikinapallon pohja kiinni peukalon ja etusormen välissä. Taputtele taikinapallot kevyesti oliiviöljyllä ja peitä uunipelti kelmulla. Jo tässä vaiheessa taikinassa pitäisi olla selviä ilmakuplia näkyvissä. Kohota kaksinkertaiseksi, noin 1 h 15 minuuttia.
 4. Valmista taikinan kohoamista odotellessa tomaattikastike ja valmistele täytteet.

Vaihe 3: pizzan muotoilu, täyttäminen ja paistaminen

 1. Laita pizzakivi uuniin ja kuumenna uuni 275°C.  Anna pizzakiven kuumentua uunissa vähintään puoli tuntia. Käytä pizzan paistamisen aikana kiertoilmaa ja grillivastusta.
 2. Taputtele pizzapalat yksi kerrallaan kevyesti jauholla ja nosta ne jauhotetulle leivinalustalle. Painele ilmakuplat varovasti pizzataikinan reunoille rikkomatta taikinan pintaa, samalla venyttäen pohjaa isommaksi. Käännä pizzapohja muutaman kerran muotoilun aikana.
 3. Lusikoi pizzan päälle noin 3-4 rkl tomaattikastiketta (ohje alempana) ja lisää päälle Vegvursti, oliivit, punasipuli sekä juustokastike nokareina.  Älä laita tomaattikastiketta liikaa, jotta pizzapohja ei jää vetiseksi. Suosittelen malttia myös muiden täytteiden kanssa!
 4. Nosta pizza pizzalapion avulla kuumalle pizzakivelle ja paista uunista riippuen noin 5-6 minuuttia tai kunnes pizzan reunat alkavat selvästi tummua.

Muutama vinkki:

 • Jos sinulla ei ole pizzakiveä eikä pizzalapiota toimi näin: laita pizzakiven sijaan ylösalaisin käännetty uunipelti uuniin kuumenemaan. Paista pizza leivinpaperin päällä, jotta saat sen liikuteltua. Leikkaa kuitenkin paperin reunat lähes pizzan kokoiseksi, jotta se ei syty palamaan kuumassa uunissa. Pizzan paistaminen suoraan pizzakiven (tai uunipellin) päällä tekee kuitenkin pohjasta rapeamman, joten suositus pizzalapion hankkimiselle!
 • Jos uunisi ei kuumene 275-asteiseksi, kuumenna se niin kuumaksi kuin mahdollista. Esilämmitä uunia vähintään puoli tuntia ennen ensimmäisen pizzan paistamista. Paistoaika vaihtelee uunin lämpötilan ja pizzapohjan paksuuden mukaan, joten oikean paistoajan oppii vain treenaamalla.

tomaattikastike pizzalle

 • 1 tlk säilöttyjä kirsikkatomaatteja
 • ½ tl suolaa
 • 1-2 valkosipulinkynttä
 • kourallinen tuoretta basilikaa
 1. Kaada kirsikkatomaatit kulhoon ja puristele ne käsin rikki. Lisää suola.
 2. Leikkaa valkosipulinkynnet ohuiksi siivuiksi. Revi basilika. Sekoita kaikki aineet yhteen ja anna tekeytyä jääkaapissa.

Vegaaninen juustokastike pizzalle

 • 150 g vegaanista sulavaa juustoa (esim. Porlammin Vege Plus)
 • 2 dl kaurakermaa
 1. Raasta juusto melko hienoksi. Sekoita yhteen kaurakerma kanssa. Jos kaurakerma on koostumukseltaan juoksevampaa, voit lisätä sitä hieman vähemmän.

muut täytteet

 • ½ pkt Santun Seitan Vegvurstia ohuina siivuina
 • ½-1 punasipuli puolirenkaina
 • oliiveja
 • tuoreita kirsikkatomaatteja halkaistuna
 • tuoretta basilikaa (lisää uunista ottamisen jälkeen)

Muutama vinkki pizzan täytteisiin

 • Santun Seitanin Vegvursti kannattaa leikata melko ohuiksi siivuiksi – mielestäni parhaimmillaan se on, kun reunat ehtivät vähän rapeutua uunissa! Vegvurstia löytyy laajasti K- ja S-kaupoista.
 • Jos haluat juustokastikkeeseen lisää makua, voit maustaa seoksen vielä ravintohiivahiutaleilla, sipulijauheella, valkosipulijauheella ja mustapippurilla.

P.S. Jos et juuri nyt jaksa itse ryhtyä pizzanpaistopuuhiin, Santun Seitania saa nykyään jo monesta pizzeriastakin! Oma suosikkini täällä Helsingissä on Daddy Greens.

4 vastausta kirjoitukseen “Vegaaninen salamipizza

 1. Kiitos! Tässä ohjeessa ja videossa asioita oli selostettu niin että sain elämäni ensimmäisen kerran sekä rapean pohjan että kunnon pulleat ja rapeapintaiset reunat kotona tehtyyn pizzaan, mikä ilahdutti kovasti!

  Ensi kerraksi pitää yrittää saada hankittua vielä tuota vegepepperonia isommasta kaupungista siellä käydessä – suomi on edelleen tosi jakautunut vähänkään erikoisempien vegetuotteiden valikoiman suhteen…

  1. Oi jee, onpa ihana kuulla! <3
   Jos Santun Seitania ei löydy sun lähikaupasta, kannattaa pyytää sitä valikoimiin! Ainakin K-kaupoissa yleensä auliisti kuunnellaan tuotetoiveita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights