Kalattomat pyörykät

Herkullinen vegaaniversio kalapyöryköistä.


Vegaaniset kalapyörykät valmistetaan kikherneistä ja savutofusta ja maustetaan sitruunalla, tillillä ja kapriksilla. Nämä helpot pyörykät ovat herkullisia perunamuusin ja kylmän kaurafraichekastikkeen kanssa tarjottuna. Jos kaipailet vegaaniselle perunamuusille hyvää ohjetta, se löytyy täältä.

kalattomat pyörykät

25-30 kpl

 • 1 prk / 230 g kikherneitä
 • 1 pkt / 300 g kylmäsavutofua (Jalotofu)
 • 1 salottisipuli
 • 2 valkosipulinkynttä
 • 1 rkl pieniä kapriksia
 • 1 sitruunan raastettu kuori
 • 2 rkl sitruunan mehua
 • 1 rkl oliiviöljyä
 • ½ dl korppujauhoja
 • ½ dl vehnäjauhoja
 • 1 rkl kuivattua tilliä
 • 1 tl sipulijauhetta
 • 1 tl valkosipulijauhetta
 • ¼ – ½ tl suolaa
 • mustapippuria myllystä

kastike

 • 2 dl kaurafraichea
 • ½ sitruunan raastettu kuori
 • 1-2 tl sitruunan mehua
 • 1 tl kuivattua tilliä
 • 1 tl valkosipulijauhetta
 • suolaa ja mustapippuria myllystä
 • oliiviöljyä paistamiseen
 1. Huuhtele ja valuta kikherneet. Hienonna ne kulhossa esimerkiksi haarukalla.
 2. Murentele savutofu joukkoon.
 3. Silppua sipuli ja valkosipulinkynnet hienoksi silpuksi. Hienonna kaprikset.
 4. Lisää kaikki aineet kulhoon ja sekoita käsin tasaiseksi massaksi.
 5. Anna pyörykkämassan turvota noin 15 minuuttia. Sekoita sillä välin kastikkeen aineet yhteen ja laita se jääkaappiin maustumaan.
 6. Muotoile massasta noin 25-30 pyörykkää. Älä tee pyöryköistä liian isoja, jotta ne kypsyvät myös sisältä. Kuumenna öljy (tarttumattoman) paistinpannun pohjalla. Paista pyöryköitä noin 5 minuuttia välillä käännellen tai kunnes ne ovat saaneet kauniin värin pintaansa.
 7. Syö pyörykät perunamuusin ja kaurafraichekastikkeen kanssa.

Huomioita reseptistä

 • Resepti on testattu Jalotofun savutofulla, joka on koostumukseltaan melko pehmeää ja kosteaa. Jos käytät jonkun muun merkkistä savutofua, nesteen ja jauhojen määrä voi olla eri kuin ohjeessa.
 • Reseptistä saat gluteenittoman käyttämällä gluteenittomia korppujauhoja ja vehnäjauhojen tilalla gluteenittomia kaurajauhoja.
 • Jos haluat, karpikset voi jättää pois reseptistä.
 • En lähtökohtaisesti suosittele pyöryköiden valmistamista uunissa, sillä pannulla paistaminen tuo niihin runsaasti makua ja kauniin paistopinnan.

 

19 vastausta kirjoitukseen “Kalattomat pyörykät

 1. Miksi pitää kalatonta kalapullaa sanoa ylipäänsä kalapullaksi, miksi ei vaan savutofu pulla tms, häh

  1. Harmillista, että tästä asiasta joutuu vääntämään vuodesta toiseen! Mutta jälleen pähkinänkuoressa: harva on kasvissyöjä sen takia, että liha olisi pahaa, vaan koska pitää sen syömistä epäeettisenä. Sen vuoksi minä, ja monet muutkin, kaipaavat lautaselleen tuttuja makuja, joiden vuoksi ei kuitenkaan ole vahingoitettu ketään. Lisäksi ruokien nimeäminen niiden käyttötarkoituksen mukaan (esim. seitankinkku, soijamaito jne) on käytännöllistä. Keneltäkään ei ole pois, jos ruokia nimeää näin, enkä rehellisesti sanottuna ihan ymmärrä miksi tämä aina kuumentaa lihansyöjien tunteita niin kovasti.

   Ja huomauttaisin vielä, että en nimennyt reseptiä kalapullaksi vaan kalattomaksi.

   1. Näin juuri! Tässä kommentissa osut täysin naulan kantaan, Elina! 🙂😊 Itsekään en IKINÄ lopettanut lihan tai kalan syömistä siksi, että olisi pahaa. Enkä maito-ja kananmuna-ja muiden eläinperäisten tuotteiden käyttöä siksi, että olisi pahaa. Päinvastoin, pidin niitä lopettaessanikin erittäin maukkaan makuisina (silti, vaikkei muuten tehnyt niitä mieli enää syödä) – ja haluan edelleen saada samantapaisia makunautintoja näin vegaaninakin. 🙂

  2. Kommentoija voi varmaan tällä samalla nillitysenergialla mennä kielitoimistoon nillittämään siitä miksii kookoskerma ja maapähkinävoi ovat olleet suomeksi tuossa muodossa ainakin 70-luvulta alkaen ennen kuin veganismista moni oli kuullutkaan, ja se ei silloin ollut kenellekään ongelma. Miten tämä nyt on yllättäen joillekin lihansyöjille niin kovin vaikeaa? Joku snowflake-ilmiö on ilmeisesti tässäkin…

 2. Olipas mainiota! Ostin joskus aiemmassa elämässä kalapyöryköitä ja söin niitä kermaviilikastikkeen kanssa, mutta tämähän oli vielä paljon parempaa :) En jaksanut vääntää perunamuussia kiireisenä päivänä, mutta nämäpä sopivatkin aivan loistavasti yhteen myös joululta pakastamani kookos-bataattilaatikon kanssa.

 3. Muotoutuuko pyörykät parhaiten kostutetuin käsin vai mikä on suositeltu metodi? Ohjeessa laitettiin taikina turpoamaan ja sitten paistettiin, niin jäin miettimään, onko pyöryköiden muotoiluissa mitään erityistä.

  1. Moikka! Kiitos hyvästä kysymyksestä! Pyöryköiden muotoilussa ei ole mitään erityistä, eikä niitä tarvitse muotoilla kostutetuin käsin. Massa on helposti käsiteltävää ja muotoutuu pyöryköiksi ihan sellaisenaan.

 4. Ekaa kertaa kommentoin, mutta pakko tulla kertomaan et nää on kyllä ihan parhaita! Kiitos tästä reseptistä! Oon saattanut tehdä näitä jo niin monta kertaa tässä parin viikon sisään, et muistan reseptin ja ainesosien määrät jo ulkoa…

  1. Kiva kun kävit kommentoimassa <3
   Ja ihan mahtavaa, onpa huippua kuulla, että nämä ovat maistuneet!

 5. Mahtavan kuuloinen resepti! Kalaton kiusaus on ollut meillä jo pitkään arkiruokalistan vakkarina, nämä tulee sinne ehdottomasti myös! Kiitos sinulle blogistasi jonka ansiosta olemme kotonamme pystyneet lisäämään vegaaniruokien määrää helposti ja herkullisesti! :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *