Ruskea kastike tofusta & misoperunamuusi

Kaupallinen yhteistyö Meira | Ruskea tofukastike on superherkullista misolla maustetun perunamuusin kanssa.


Olin taannoin mukana kehittämässä Meiralle kasviproteiinien maustamiseen soveltuvia maustesekoituksia. Soijarouheen, tofun, Härkiksen, Nyhtökauran ja muut kasviproteiinit voi tietenkin maustaa ihan samoilla mausteilla ja maustesekoituksilla kuin lihankin, mutta jos kasviproteiinit ovat vähän vieraampia, voi niiden maustaminen tuottaa päänvaivaa. Meiralla haluttiinkin kehitellä maustehyllystä helposti löytyvät tuotteet, joiden kanssa ei tarvitse pähkäillä miten kasviproteiinit maustetaan. Erityiseti tofu voi olla tottumattomalle hankala: miten siitä saa oikeasti hyvää?

Kehittelin yhdessä Meiran tuotekehitystiimin kanssa tofulle toimivan perusmausteen, eli savuisen tofun mausteseoksen. Testailimme tästä monta eri versiota viime vuonna ja lopputuloksesta tuli tosi hyvä! Meiran savuinen tofun mausteseos on oiva perusmauste, joka sopii tofun maustamiseen moneen tarkoitukseen. Tällä mausteseoksella maustettu tofu sopii esimerkiksi makaronilaatikkoon, kiusauksiin, sellaisenaan salaatteihin, pasteijoihin ja erityisen hyvin ruskean kastikkeen joukkoon!

Meiran valikoimista löytyy myös soijarouheen mausteseos. Ja jos tofu tai soijarouhe on vielä vieraampia raaka-aineita, maustamisohjeet löytyvät Meiran maustepussien takaa!

Viime aikoina on taas tehnyt mieli tällaisia perinteisiä ja tavallisia lapsuudesta tuttuja kotiruokia, mutta vähän uudella vivahteella. Ruskea kastike valmistuu helposti vegaanisena ja hyvin maustettu tofu toimii siinä proteiinina erinomaisesti. Kastikkeen kaveriksi sopii tietysti parhaiten perunamuusi, jonka maustoin tällä kertaa misolla. Miso tuo perunamuusin mahtavasti umamia ja siitä tuli ihan erityisen herkullista. Kannattaa kokeilla!

Uusi lempitapani maustaa ja paistaa tofua on ollut ensin repiä se käsin muruiksi, painella pikaisesti kuivaksi ja sitten paistaa mausteiden kanssa. Voit toki tähänkin kastikkeeseen leikata tofun kuutioiksi, mutta jotenkin tuntuu, että mausteetkin tarttuvat revittyyn tofuun sileää pintaa paremmin!

ruskea tofukastike

4 annosta

 • 1 sipuli
 • noin 250 g maustamatonta tofua
 • 1 rkl rypsiöljyä
 • 1 tl Meiran savuista tofun mausteseosta
 • 2 tl soijakastiketta
 • 2 rkl vegaanista voita (tai margariinia)
 • ½ dl vehnäjauhoja
 • 3-4 dl kiehuvaa vettä
 • 2 dl kaurakermaa
 • 1 ½ – 2 rkl soijakastiketta
 • 1-2 tl sinappia
 • pippurisekoitusta myllystä
 • tuoretta timjamia tarjoiluun
 1. Kuori ja silppua sipuli. Revi tofu käsin suupaloiksi ja painele tofupalaset kevyesti kuivaksi talouspaperilla tai keittiöpyyhkeellä.
 2. Kuumenna pannulla 1 rkl rypsiöljyä. Lisää sipulit ja kuullota noin minuutin ajan. Lisää sitten pannulle tofu ja jatka paistamista, kunnes sipuli on pehmeää ja tofu on saanut hieman väriä pintaansa. Sekoittele tofumausteseos joukkoon. Nosta pannu liedeltä ja sekoita pannulle vielä 2 tl soijakastiketta. Siirrä tofu-sipulipaistos toiseen astiaan.
 3. Kuumenna pannu uudelleen. Lisää pannulle 2 rkl vegevoita ja anna sen sulaa. Lisää pannulle vehnäjauhot ja sekoittele seosta pannulla 5-8 minuuttia tai kunnes jauhot alkavat ruskistua.
 4. Keitä vesi ja kaada se ohuena nauhana pannulle koko ajan vispilällä sekoittaen. Pienennä lieden lämpötilaa ja sekoittele kastikkeen joukkoon vielä kaurakerma, soijakastike ja sinappi. Lisää tofupaistos kastikkeen joukkoon ja mausta reilulla määrällä pippurisekoitusta.
 5. Syö kastike misoperunamuusin kanssa ja viimeistele annokset tuoreella timjamilla.

misoperunamuusi

4 annosta

 • 1 kg perunoita
 • vettä ja suolaa keittämiseen
 • 2 dl kaurakermaa
 • 2 rkl vaaleaa misotahnaa
 • 3 rkl vegaanista voita tai margariinia
 1. Kuori ja paloittele perunat ja keitä ne pehmeiksi suolalla maustetussa vedessä.
 2. Sillä välin kun perunat kiehuvat, sulata vegevoi kattilassa. Lisää kaurakerma ja miso ja sekoita vispilällä tasaiseksi. Siirrä kattila sivuun.
 3. Kun perunat ovat kypsiä, ota talteen muutama desi keitinvettä ja kaada loput pois. Lisää kattilaan kerma-misoseos ja survo perunasurvimella muusiksi. Lisää keitinvettä, kunnes muusin koostumus on sopiva.

Huomioita reseptistä

 • Vegaanista voita löytyy esimerkiksi Eleplant-tuotemerkin alta, mutta voit korvata sen mieleisellä vegaanisella margariinilla.
 • Voit tehdä ruskean kastikkeen myös gluteenittomana käyttämällä gluteenitonta jauhoseosta. Vaihda tarvittaessa myös soijakastike gluteenittomaan!
 • Misotahna on japanilaisesta keittiöstä tuttu, erittäin umaminen maustetahna, joka valmistetaan fermentoiduista soijapavuista. Miso on suolaista ja umamista ja sopii ihanasti melkein kaiken maustamiseen! Misoa löytyy hyvinvarustetuista ruokakaupoista, mutta hifistelijöiden kannattaa suunnata myös aasialaisia ruokatarvikkeita myyviin kauppoihin, joista löytyy yleensä hyllymetreittäin erilaisia misotahnoja.

4 vastausta kirjoitukseen “Ruskea kastike tofusta & misoperunamuusi

  1. Moikka! Mulla on viime aikoina ollut käytössä Hikari Mison white miso, jota löytyy aasialaisten ruokakauppojen lisäksi joistakin hyvinvarustetuista K-kaupoista. Omani ostan yleensä Vii Voanista.

   Yutakan vaalea miso on myös ihan kelpoa, sitä on helpommin saatavilla.

 1. Ihanan helppoa ja hyvää! Tein ihan perusmuusin, tarvii joskus kokeilla tuota misoperunamuusia, mut siis tuo kastike nam! Sekasyöjän kommentti vierestä et tätä vois tehdä uudestaankin hänen puolesta :D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights