Kikherne-kesäkurpitsapihvit

Olen varmaan joskus aikaisemminkin tullut maininneeksi, etten oikein ymmärrä miksi juuresraasteista ja jauhoista täytyy tehdä ”pihvejä”. Syön mieluummin juurekset juureksina, ja kaipaan pastan, perunan tai riisin kaveriksi jotain täyttävämpää ja joka tarjoaa hampaillekin vähän töitä. Alun perin Veganomicon -keittokirjasta peräisin oleva chickpea cutlets -resepti on muuntunut keittiössäni kesäkurpitsalliseksi versioksi, joka toimii loistavasti kaurakermapastan kanssa.

kikhernepihvit

Gluteenijauhojen lisääminen kasvispihvitaikinaan tuo niihin mukavasti sitkoa, eikä ole pelkoa, että pihvit hajoaisivat kesken paistamisen. Tämä ruoka ei tosiaan ole kaikkein kevyimmästä päästä, mutta saahan sitä välillä herkutella! Olen syöttänyt näitä pihvejä menestyksekkäästi myös useille sekasyöjille, joten jos mietit sopivaa illallisruokaa joka sopii sekä lihisteille että kasvissyöjille, suosittelen näitä.

Kaurakermapastan reseptistä kiitokset Antille!

KESÄKURPITSA-KIKHERNEPIHVIT

6 kpl

 • 3 dl keitettyjä kikherneitä
 • 2 tl oliiviöljyä
 • 1,5 dl korppujauhoja
 • 1,5 dl raastettua kesäkurpitsaa
 • 2 valkosipulinkynttä puristettuna
 • 1 sitruunan raastettu kuori
 • 0,5 tl timjamia
 • 0,5 tl paprikajauhetta
 • 1,5 dl gluteenijauhoja
 • 2 rkl soijakastiketta
 • 0,75-1 dl vettä
 • 0,5 tl kasvisliemijauhetta
 1. Muussaa kikherneet (esim. perunasurvimen ja haarukan avulla) oliiviöljyn kanssa niin, ettei yhtään kokonaista ole enää jäljellä
 2. Sekoita kuivat aineet ja kesäkurpitsaraaste kikherneiden joukkoon. Sekoita kasvisliemijauhe ja vesi ja lisää se soijakastikkeen kanssa muiden ainesten joukkoon. Taikina saa jäädä melko kuivaksi, niin että ainekset sekoittuvat juuri ja juuri yhteen.
 3. Vaivaa taikinaa hetki, kunnes gluteeni alkaa muodostaa sitkoa.
 4. Muotoile taikinasta pihvejä ja paista ne runsaassa öljyssä paistinpannulla noin 5 minuttia/puoli. Tarkkaile paistamisen aikana pannun lämpötilaa, sillä liian kuumalla pannulla pihvit palavat eivätkä ehdi kypsyä keskeltä. Lisää pannulle myös tarvittaessa öljyä paistamisen aikana.

TOMAATTINEN KAURAKERMAPASTA

 • 1 sipuli
 • 2 valkosipulinkynttä
 • 10 kirsikkatomaattia
 • 2 rkl silputtuja aurinkokuivattuja tomaatteja
 • 0,5 tl basilikaa
 • 0,5 tl paprikajauhetta
 • 0,5 kasvisliemikuutio
 • mustapippuria
 • 2 dl kaurakermaa (Oatly tai Keiju)
 • tagliatellea
 1. Silppua sipuli ja valkosipuli ja kuutioi tomaatit. Kuullota sipulisilppua kattilan pohjalla oliiviöljyssä muutama minuutti, lisää sitten tomaatit ja mausteet.
 2. Kaada joukkoon kaurakerma ja anna kastikkeen hautua pienellä lämmöllä muutamia minuutteja. Suurusta kastike tarvittaessa vehnäjauholla.
 3. Keitä pasta ja sekoita kastike joukkoon.

Jos keittokirjahyllystäsi ei vielä löydy tuota Veganomicon-kirjaa, suosittelen lämpimästi sen hankintaa. Kirjaa saa halpaan hintaan ainakin Adlibrikseltä.


23 vastausta kirjoitukseen “Kikherne-kesäkurpitsapihvit

 1. tämä vaikuttaa tosi hyvältä ohjeelta! tuo gluteenijauhojen lisääminen on varmasti paikallaan, itse olen aina kasvispihvien kanssa hätää kärsimässä kun meinaavat hajota käsiin. kiitos vinkistä. :)

 2. Ihanan näköisiä! Tekisi kovasti mieli kokeilla, mutta oon yrittäny tehä noita chickpea cutletseja monta kertaa ja jostain syystä en vaan onnistu. Oon sit vaan vääntäny pelkkiä seitanpihvejä :P

 3. katri, kannattaa kokeilla :)

  Kurrnau, mikä niissä menee aina pieleen, tai siis millaisia niistä tulee?

 4. Niistä on tullu aina huonoja rakenteeltaan, sitkeitä ja venyviä. Semmosia purkkamaisia. Koitin sit laittaa avokin tekemään, mut ei sekään saanut hyvää rakennetta niihin. En sit enää keksiny mikä vois mennä molemmilla pieleen ni luovutin :/

 5. Kurrnau, kyllä noista tuleekin vähän venyviä ja sitkeitä, mutta ei missään tapauksessa mitenkään epämiellyttävällä tavalla. Jos vielä joskus kokeilet näitä, niin kannattaa ehkä kokeilla laittaa vähän vähemmän nestettä ja paistaa kauemmin.

  Mutta siis ei nämä muistuta koostumukseltaan mitään normaaleja kasvispihvejä, eikä seitaniakaan.

 6. Mä en ymmärrä. Mikä on tämä gluteeni tässä sinun ruokaohjeesi yhteydess?

  Gluteeni on vehnän, ohran ja rukiin sisältämien varastoproteiinien, gliadiinin ja gluteniinin, muodostama aine. Gluteenilla on merkittävä rooli leivän ja leivonnaisten valmistuksessa. Jauhoista ja vedestä tehtyä taikinaa vaivatessa gliadiini ja gluteniini järjestyvät gluteeniksi, eli tiiviiksi, venyväksi ja joustavaksi verkostoksi, joka antaa taikinalle sen sitkon

 7. justus, Wikipedia kertoo lisää. Gluteenijauho on nimensä mukaisesti juurikin gluteenia ja siitä saa sitko-ominaisuuksiensa avulla valmistettua monenlaisia ruokia, jotka muistuttavat koostumukseltaan lihaa.

 8. Elina, mutta kun kaikki jauhot ovat gluteenijauhoja paitsi gluteenittomat jauhot.

  Aijaa, tarkoitit tollasta seitania. En ollut kuullutkaan. Mistä tuollaista vehnägluteenia saa ostettua? Minkähän takia muuten kasvissyöjät pyrkivät aina valmistamaan mahdollisimman lihan kaltaisia ruokia?

  1. Minä ainakin olen kasvissyöjä eettisistä syistä, en niinkään siksi että inhoaisin lihaa tai sen makua. Jos on mahdollisuus vähentää kärsimystä, kuolemaa ja säästää luonnon resursseja, niin miksi en sitä tekisi?

 9. justus, siis gluteenijauho on pelkkää gluteenia, muissa jauhoissa gluteenia on vain pieni osa. Gluteenijauhoa saa ostettua ekokaupoista, esimerkiksi Ruohonjuuresta tai jos sellaista ei paikkakunnalta löydy, myös Ekolon nettikaupasta saa sitä tilattua.

  Kovin moni kasvissyöjä ei lopeta lihansyöntiä tai muidenkaan eläintuotteiden käyttöä sen takia, että ne olisivat pahan makuisia, vaan koska kokevat niiden käytön epäeettiseksi.

 10. Hei! Onko mahdollista korvata gluteenijauho jollakin muulla? Soijajauholla tai tavallisella vehnäjauholla? Ohje vaikuttaa herkulliselta :)

 11. Jepa, ei valitettavasti voi. Gluteenijauhoja käytetään myös seitanin valmistamiseen, ja niillä saadaan aikaan sitkeämpi rakenne pihveihin. Ei onnistu vehnäjauhojen tai minkään muunkaan jauhojen kanssa!

 12. Heippa! Siskoni testasi tätä reseptiä tehdessään mulle kasvisruokaa. En tiedä, kuinka tarkkaan hän ohjetta seurasi, mutta hyviä pihvejä tuli kuitenkin =) Tuo sitruunaisuus oli jännän piristävä lisä. Kiitos tästäkin =)

 13. Olen tehnyt noita alkuperäisen reseptin mukaisia pihvejä nyt jo varmaan kolmesti (viimeksi eilen), ja niissä on ongelmana se, että lopputulos on vähän kuivakka. Ilmeisesti tuo kesäkurpitsa kosteuttaa pihvimassaa jonkin verran?

 14. Moikka!

  Ajattelin tehdä näitä huomenna, kuulostavat nameilta! Voiko korppujauhot korvata kokonan gluteenijauhoilla (proteiinia!)?

 15. Kaisa, kannattaa kyllä laittaa sitä korppujauhoa kans, sillä on oma osuutensa pihvien rakenteessa.

 16. Me ollaan nyt tehty noita avokin kanssa pari kertaa ja tosi hyviä tuli, ihan tavallisilla vehnäjauhoilla kun ei kaapissa ollut muuta. Hyvin pysyi kasassa, ei mitään ongelmaa!

 17. Ihme, etten ole tänne aikaisemmin kommentoinut Noista kikhernepihveistä on nimittäin tullut minun aivan ehdoton lempiruokani! Olen hiukan muunnellut reseptiä, mutta pääasiassa ohje on sama. Olen testannut esimerkiksi vaihtaa kesäkurpitsaa porkkanaan ja pinaattiin, ja tosiaan tehnyt näitä jo ehkä parisen vuotta. Joten kiitos hirveästi, nämä pihvit ovat aivan ylimahtavia!! Tämä on kaikkien aikojen nettireseptilöytöni! Söisin niitä joka päivä, jos pystyisin.. :)

 18. Testasin tehdä samanmoisia pihvejä gluteenittomana, koska minulla on keliakia. Vaihdoin korppujauhot gluteenittomiin korppujauhoihin ja gluteenijauhon sijaan laitoin taikinaan desin tummia jytte-jauhoja sekä pari ruokalusikallista soijajauhoja. Lisäsin myös kasvislieminesteen sekaan puoli tl psylliumia, jos se olisi tuonut lisää sitkoa, kuten leipomuksissa. Maustoin taikinan puserretulla inkiväärillä ja tuoreella korianterilla sekä sipulijauheella. Pihvien kanssa oli salaattia sekä korianteri-lime-jogurttia. Kiitos hyvästä ohjeesta!

 19. Ihan pakko tulla kommentoimaan näinkin vanhaan postaukseen, koska siis aivan mielettömän hyvää ruokaa saa sinun ohjeilla tehtyä! Mukailin hieman, mitä kaapista löytyy periaatteella ja jätin gluuteenijauhon pois. Laitoin aquafabaa, maissijauhoa ja vehnäjauhoa massaan ja hyvin pysyy kasassa ja on herkkua 😍

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights