Inkivääribataatit & avokadodippi

Olen kärsinyt loputtomasta avokadohimosta koko viikon, ja olen nautiskellut kyseistä hedelmää lähinnä guacamolen muodossa leivän päällä. Tänään jalostin guacamolen majoneesilla ja dippailin siihen inkiväärillä ja chilillä maustettuja bataattilohkoja. Loistavaa sunnuntairuokaa!

bataatit ja avokadodippi

Suomesta on välillä vähän haasteellista löytää kypsiä avokadoja. Olen ratkaissut asian ostamalla aina varastoon muutaman raa’an yksilön, jotka kypsyvät jääkaapissa yleensä sopivasti siihen mennessä, että keksin tehdä niistä jotain syötävää. Joskus kaupoissa näkyy myös ready to eat -avokadoja, jotka tosin ovat useimmiten jo ehtineet homeeseen. Parhaimmat avokadot löytyvät yleensä luomuhyllystä, joten kannattaa luomuavokadotarjonta tarkistaa aina ensimmäiseksi.

Kaikki tuoreista avokadoista valmistetut herkut kannattaa nautiskella suht nopealla aikataululla, sillä avokado tummuu äkkiä. Sitruunamehu tosin hidastaa tummumista.

INKIVÄÄRIBATAATIT

 • 1 keskikokoinen bataatti (n. 650 g)
 • 1 rkl raastettua inkivääriä
 • öljyä
 • chilirouhetta
 • suolaa ja pippuria
 1. Kuori ja lohko bataatti. Raasta inkivääri.
 2. Sekoita bataattien joukkoon öljy, inkivääri ja mausteet.
 3. Paista bataattilohkoja uunissa 225 asteessa kunnes ne ovat pehmeitä.

AVOKADODIPPI

 • 1 iso kypsä avokado
 • 2 tl sitruunamehua
 • 1 pieni kesäsipuli (talvella kannattaa käyttää salottisipulia)
 • 1 tomaatti
 • 2 rkl majoneesia (esim. X-tra kevytmajoneesi)
 • suolaa ja pippuria
 1. Muussaa avokado esim. haarukalla yhdessä sitruunamehun kanssa.
 2. Hienonna sipuli ja tomaatti. Sekoita kaikki aineet yhteen ja mausta lopuksi suolalla ja pippurilla.

P.S. Pahoittelen koko kesän (ja kevään…) jatkunutta hidasta päivitystahtia, joka johtuu siitä, että olen päivät töissä ja illat pakerran erinäisten ruoka- ja valokuvausprojektien parissa. Toivottavasti syksyllä vähän tahti hiljenisi ja ehtisi taas vähän paneutua omiin ruokajuttuihinkin enemmän!

19 vastausta kirjoitukseen “Inkivääribataatit & avokadodippi

 1. Hei, taas herkullinen ohje! Avokado ja bataatti on hyvä yhdistelmä.

 2. Samaa mieltä avokaadon ja bataatin kombinaatiosta. En olekaan pitkään aikaan syönyt avokaadoja,kun ovat olleet kalliita, mutta kohta ne täällä taas halpenevat…

 3. Okriina, totta! Tän yhdistelmän kanssa kun tarjoaa vielä jerk seitania, niin ei ruoka enää paljon paremmaksi tästä muutu :)

  Yaelian, avokadot taitaa Suomessa olla ympäri vuoden melkein yhtä kalliita. Torilta tosin joskus tekee halvalla löytöjä.

 4. Kiitos vinkistä! Nytpä tiedän, mitä illalla voitaisiin syödä. Kauanko suunnilleen bataattilohkot kypsyvät – varttitunnin vai kauemmin?

  Blogisi on kiinnostava ja varsinkin kuvien kannalta upea inspiraation lähde.

 5. Möme, riippuu tietysti lohkojen paksuudesta, mutta varmaan parisenkymmentä minuuttia menee. Ja kiitos kehuista :)

 6. AIvan ihanan näköinen blogi! tupsahdin tänne jonkun muun ruokablogin kautta ja kuvat koukuttivat heti. Ja vegaaniruoka sopii mainiosti vaikken varsinaisesti vegaani olekkaan. Jään kyllä mielelläni seuraamaan menoasi…

 7. Pitää vissiin kokeilla, kun raahattiin K-supermarketin hedelmäalennuksesta kassillinen avokadoja..

 8. Varmasti todella hyvä yhdistelmä. Ja väritkin hivelevät silmää. Harmi vaan, että kypsiä avokadoja on välillä vaikea löytää.

 9. Kanelibasilika, akuutin avokadohimon iskiessä on tosiaan vähän valitettavaa, jos kaupasta ei löydy yhtään kypsää yksilöä. Mutta toisaalta sama juttu se on melkein kaikkien muidenkin hedelmien kanssa näillä leveyksillä.

 10. Ah ihana avokado! Harmi että lähikauppa tuntuu myyvän lähes poikkeuksetta raakoja avokadoja. Kypsiä kyllä saa, mutta lähes tuplahinnalla! Mikäköhän siinäkin on, että kypsästä vihanneksesta joutuu pulittamaan enemmän?

 11. Fakta Farfalle, yksi syy on varmaan sekin, että kypsyessään hedelmä haihduttaa, eli raakana hedelmä painaa enemmän kuin kypsänä ja näin siitä saa paremman hinnan. Oon huomannut tän aika monta kertaa, kun käytän mun keittiövaakaa usein hedelmäkorina. Puolen kilon nektariinipaketti painaakin parin päivän päästä jo aika paljon vähemmän, vaikkei yhtään yksilöä olisi syöty.

 12. Meillä tuntuu käyvän niinkin päin, että kun yritämme kypsyttää avokadoja, ne ehtivät homehtua kotonakin. Mistä erottaa kypsän avokadon raa’asta?

 13. Tiina, avokadoja on tietysti eri lajikkeita, mutta Suomessa on useimmiten myynnissä Hass-lajiketta, joka on raakana tumman vihreä ja muuttuu ruskeammaksi kypsyessään. Kypsä avokado tuntuu hiukan pehmeältä kun sitä painelee kevyesti sormella. Ylikypsissä yksilöissä taas yleensä tuntuu selvästi ilmaa kuoren ja hedelmälihan välissä, joten kannattaa yrittää syödä hedelmät ennen tätä vaihetta :)

 14. Suvi, no ainakin toi avokadodippi :) Tulee aika tärkkelyspitoista ruokaa, jos laittaa tortillan väliin vielä bataattia – vaikka ihan varmasti maistuu hyvältä, en epäile!

 15. Mun avokadokypsennysprojekti onnistui ekan kerran (jei!!) ja päätin sitten kokeilla tätä…namskis. On se vaan niin että yksinkertaisimmista raaka-aineista saa parhaat safkat. Ainiin, mä tein siis vaan tän avokadodipin, käytin sitä kastikkeena perunoiden ja falafelien kera :) Kiitos siis tästäkin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights