Apple Pie

Amerikkalainen omenapiirakka on klassikko, jota on pakko saada aina syksyisin!

apple-pie

Mietin pitkään, teenkö amerikkalaista omenapiirakkaa vai itävaltalaista apfelstrudelia ja vietin aamun netin reseptiarkistoja selaillen. Olin ostanut jo valmiiksi omenat, piirakkavuoan ja filotaikinaakin, jos struudeli vetäisi pidemmän korren. Reseptien lukeminen ei yleensä selvennä ruokaongelmia ollenkaan, vaan pää menee entistä pahemmin sekaisin. Pitäisikö struudelitaikina tehdä itse vai käyttää filotaikinaa? Onko struudeli käärittävä rullalle, vai onko se enää struudelia ollenkaan, jos sen paistaa uunivuoassa ja leikkaa paloiksi? Laitetaanko täytteeseen rommia vai ei? Huoh, ensi kerralla en lue yhtään reseptiä, vaan teen mitä mieleen juolahtaa. Applen pien kanssa ei tarvitse kikkailla turhia, joten se sopi paremmin tämän päivän ohjelmaan.

kaneli

Tein piirakan Konsta-omenoista, mikä osoittaui täydelliseksi lajikevalinnaksi. Konsta on juuri sopivan hapan, kiinteä omena. Talousomenaksi se on varsin mainio, mutta ainakin omasta mielestäni ihan liian hapan ja mauton sellaisenaan syötäväksi.

AMERIKKALAINEN OMENAPIIRAKKA

Taikina:

 • 4,5 dl vehnäjauhoja
 • 2 rkl ruokosokeria
 • 150 g tummansinistä Keijua
 • 0,75 dl vettä

Täyte:

 • 1 kg hapahkoja omenoita
 • 3 rkl sitruunan mehua
 • 1 dl ruokosokeria
 • 0,5 dl fariinisokeria
 • 1 tl kanelia
 • 2 rkl vehnäjauhoja
 • margariininokareita
 1. Sekoita yhteen jauhot ja sokeri. Nypi joukkoon jääkaappikylmä margariini. Lisää vesi ja sekoita taikinaksi. Laita taikina jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.
 2. Kuori omenat ja poista siemenkodat. Pilko omenat kuutioiksi ja lisää joukkoon sitruunamehu. Sekoita yhteen sokerit, kaneli ja vehnäjauhot ja sekoita seos omenien joukkoon.
 3. Kauli taikinasta kaksi pyöreää levyä. Aseta toinen piirakkavuoan pohjalle ja levitä päälle omenaseos. Ripottele omenaseoksen päälle muutama margariininokare ja tee toisesta taikinalevystä piirakalle kansi. Pistele pinta haarukalla tai leikkaa pintaan neljä pientä viiltoa.
 4. Paista piirakkaa ensin 200 asteessa uunin alatasolla 15 minuuttia, vähennä sitten lämpöä 175 asteeseen ja paista vielä noin 45 minuuttia. Anna jäähtyä ja tarjoa esimerkiksi kauravaniljakastikkeen kanssa.

apple-pie2

8 vastausta kirjoitukseen “Apple Pie

 1. Hih, juuri toissapäivänä leipaistiin meilläkin amerikkalaista omenapiirasta, ja just olin itsekin tulossa sen bloggaamaan :) hyvännäköistä tämä sinunkin versiosi!

 2. Yaelian, tämä oli kyllä tosi hyvää :)

  Sanna, kappas vain :) Jos kokkailee yhtään sesonkien mukaan, niin kyllähän näitä samoja reseptejä ja ainakin aiheita vilisee ruokablogeissa aina samaan aikaan.

 3. Tein tätä eilen kun noita ihania kotimaisia omenia on nyt kaupoissa, tuli tosi hyvää :) Kaverina kokeilin Alpro Soyn uutta vaniljakastiketta, ja se kyllä yllätti positiivisesti. Oli hyvää ja mukavan paksua rakenteeltaan.

 4. Katselin tästä reseptistä tänään mallia, kun tein omppupiirakkaa, mutta taisin laittaa vain puoli desiä sokeria ja oli silti todella makeaa. Miun omput ei tainnut olla kovin happamia.. :D

 5. Leivoin juuri tätä hieman muunneltuna versiona! En löytänyt kaulinta joten painelin taikinan kokonaisuudessaan isohkoon piirakkavuokaan. Lisäsin hieman kanelin määrää täytteeseen ja kumosin täytteen vain pohjan päälle ilman kantta ja laitoin aika runsaasti margariininokareita. Paistelin alkuun 200 asteessa reseptin mukaisesti ja 15 min jälkeen noin 25 min lisää 175 asteessa. Tuli oikein hyvä piirakka, vinkkinä muille kaulimettomille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights