Puputyttö ja vohvelisankari

Juuri ilmestynyt vegaaninen leivontakirja Puputyttö ja vohvelisankari tuli ihan täytenä yllätyksenä! Tällaisia spektaakkeleja kuuluisi hehkuttaa joka paikassa vähintään vuotta etukäteen.


Suomeksi on toki ilmestynyt jo useita vegaanisia keittokirjoja, ja leivontakirjakin (Saara Törmän Saa vaivata) löytyy. Mutta että pelkästään herkkuihin keskittynyt kirja! Ensivaikutelmaltaan Puputyttö ja vohvelisankari on kuin Vegan Cupcakes Take Over the World ja Vegan Cookies Invade Your Cookie Jar yksissä kansissa, mutta paljon suloisempi – ja suomeksi! Minä en pidä englanninkielisten leivonta- ja ruokaohjeiden seuraamista vaivalloisena ja ainakin toistaiseksi on tuntunut siltä, että jää paljosta paitsi, jos seurailee vain kotimaisia ohjeita. Nyt alkaisi kuitenkin näyttää siltä, että kotimainenkin vegaaniruokakirjatarjonta alkaa kehittyä huimaa vauhtia!

Puputyttö ja vohvelisankari on jaettu viiteen osioon: pikkukakkusiin (eli cupcakeihin), browniehin, pikkuleipiin, herkkuihin ja karkkeihin sekä täytekakkuihin. Alusta löytyy esittely vegaanileipojan ruoka- ja tarvikekaapista, mikä tuntui kerrankin ihan mielekkäältä lukea, kun tuotteet ja brändit löytyvät lähikaupasta. Kirjan valokuvat on ihan mielettömän hienoja ja herkullisia, ja niiden ansiosta tekee mieli välittömästi testata melkein jokaista reseptiä. Testiin on laitettava heti pikimmiten ainakin Salaiset agentit, maapähkinä-hilloneliöt (peanut butter & jelly sandwichit on heikko kohtani) ja Piparminttu-pipsat.

Kirjassa ei ole reseptejä aivan valtavaa määrää, mikä on mielestäni pelkästään hyvä asia. Minulla on taipumusta turhautua 300 sivuisten keittokirjojen äärellä, varsinkin, jos kaikista resepteistä ei ole kuvia. Ruokaohje ilman kuvaa on minulle täysin turha, sillä en yleensä oikeastaan lue reseptejä vaan katson kuvia ja sovellan niistä jotain omaa. Lueskelin kyllä Puputytön reseptejä sen verran, että ne vaikuttivat helpoilta, yksinkertaisilta ja herkullisilta, eli juuri siltä, mitä vegaaninen leivonta parhaimmillaan on.

Toisinaan Puputyttö ja vohvelisankari muistuttaa ehkä hiukan liikaakin jo heti alussa mainitsemiani Isa Chandra Moskowitzin ja Terry Hope Romeron cupcake- ja keksikirjoja. Viva Las Vegas -pikkukakkuset ovat kuin ilmetty Banana Split Cupcake ja vihreä tee -cupcaketkin on jo nähty. Edellä mainitut makuyhdistelmät tuskin ovat kuitenkaan Moskowitzin ja Romeron hengentuotteita, joten eipä siinä mitään, että niistä löytyy nyt ohjeet myös suomeksi. Puputyttö on myös oikaissut mutkat suoriksi ja tekee pikkukakkuset ilman etikan ja muiden turhien ainesosien kanssa kikkailua, mikä ei vaikuta lopputulokseen millään tavalla.

Suosittelen lämpimästi hakeutumaan heti lähimpään kirjakauppaan!

P.S. Raisa Kettusen lanseeraama pikkukakkuset -termi on loistava suomennos cupcakeille! Taidan ottaa sen itsekin käyttöön.

19 vastausta kirjoitukseen “Puputyttö ja vohvelisankari

 1. Hyvä tietää,että tuollainen on markkinoilla:-)Entäs se sinun kuvaamasi kirja;koska se ilmestyy`?

 2. Hups hei, tämä tuli tosiaan puskan takaa..! Kiitos tiedosta. Hienoa, että saadaan suomenkielisiä ja toivottavasti innostavia vegaanisia leivontakirjoja lisää.

 3. Luin pari viikkoa sitten Hesarista tästä kirjasta ja oon sen jälkeen yrittänyt bongailla kirjakaupoista selailtavaksi, mutta eipä ole näkynyt. Sekä tämä että Faunan uusi keittokirja oli muuten luokiteltu jutussa ravitsemus ja hyvä olo-kategoriaan laihdutuskirjojen rinnalle, aika kummallista, kun siellä kuitenkin oli erikseen leivontakirjatkin.

  Mutta tämä vaikuttaa tosi ihanalta, toivottavasti löydän pian. <3

 4. Minä myös bongasin tämän Hesarista – mukava lukea ”käyttäjän kommentteja”! Täytynee suunnistaa kirjakauppaan ainakin hypistelytarkoituksessa :) Ja sitä Faunan keittokirjaa minäkin malttamattomasti odottelen…

 5. Yaelian & Hilla-Mari, en oo nyt enää ihan perillä noista ilmestymisaikatauluista, mutta joskus tässä kevään aikana sen pitäisi tulla. Varoituksen sanana tosin, ettei kirjasta hirveästi irtoa mitään uutta kokeneelle vegaanikokkaajalle.

  Okriina, en epäile ollenkaan, etteikö tämä innostaisi :)

  Raisa, no onpa ihmeellistä kategoriointia! Ehkä sit jonkun mielestä rasvalla, sokerilla ja valkoisilla vehnäjauhoilla kyllästetyt leivonnaiset on laihdutusruokaa :D

  Mari, kannattaa :)

 6. Ostin tän just tänään, ja noi kuvat on niin parhaita! Itse en oo mikään hyvä soveltaja leivonnassa, joten siks tää tuli tarpeeseen. Inhoan myös lukea ulkomaisia leipomiskirjoja, joissa on outoja aineita joita ei täältä ihan joka paikasta löydy. Itse en ainakaan kauheasti jaksa lähteä metsästämään erikoisia raaka-aineita, vaan meen mielummin vaan lähimpään kauppaan.

  Ja sun keittokirjasi odotellessa, toivottavasti siinä on paljon kuvia!

 7. Kappas tosiaan! En ole mikään hillitön sokerihiiri ja keräilen yleensä mieluummin suolaisia reseptejä, mutta tuo taitaa kyllä mennä pakkohankintalistalle.

 8. Anne, mun mielestä taas leivonta (ja ruoanlaitto yleensäkin) on tylsää, jos ei voi yhtään soveltaa. Mutta jos kaipaa valmiita, toimivia ohjeita, niin sitten tietysti tämäkin kirja on varmasti paikallaan (ja on muutenkin) :)

  Faunan Vegaanin uusi keittokirja ei ole mun keittokirja. Jos kirjoittaisin itse keittokirjan, niin se olisi kyllä ihan totaalisen erilainen :D Kuvia ei valitettavasti ole kovin paljoa, koska aikataulujen venymisen takia en ehtinyt niitä ottaa. Projektista sovittiin kesällä 2008 ja pääsin valokuvaamaan vasta melkein vuoden päästä – juuri pahimpaan kiireaikaan töiden kannalta.

  Malitsu, tän myötä voi hyvinkin olla, että muutut sokerihiireksi :)

 9. Piti käydä heti ostamassa tämä kirja ja kokeilla samantien pikkukaukkusia, vaikka yömyöhälle menikin! Ensimmäiseksi kokeiluksi päätyivät Dalmatialaiset ja hyvin onnistuivat *sluprs*. Simppeleitä ja ihanan epäterveellisiä ohjeita!

  Helsingin keskustan Akateemisessa hyllyyn jäi enää yksi kappale Puputyttöä. Toivottavasti varastossa on lisää, kun vegaanileipurit tekevät invaasion keittokirjaosastolle :)

 10. Sain lahjaksi tämän viehättävältä näyttävän kirjan viime viikolla. Vegan Cupcakes Take Over The World- teos on mullistanut elämääni ( nam!) noin vuoden ajan ja täytyy sanoa että todella paljon nojautuivat pikkukakkuohjeet kyseisen teoksen tuotoksiin. Myös kirjan rakenne oli samantyylinen. Visuaalinen ulkoasu kehittyy Puputytössä kyllä todella herkulliseksi. Itse en ole sitä Vegan Cookies Invade Your Cookie Jar kirjaa nähnyt, en tiedä löytävätkö nuo muut ohjeet sitten juurensa sieltä. Mainintaa kyseisiin teoksiin tai tekijöihin ei kuitenkaan Puputytöstä löydy.

  Hienoa että tulee vegaanisia herkkukirjoja suomeksi, mutta mielestäni ei voi kokonaisen kirjan ohjeita kuitenkaan kääntää suomeksi ja muuttamalla kuppimittoja desimitoiksi esittää omina ideoidaan muiden juttuja. Inspiroivaan lähteeseen olisi kohteliasta ainakin viitata ja ehkäpä myös kiittää.

 11. Mallu, ei nuo ohjeet kuitenkaan ihan suoraan ole sieltä Moskowitzin ja Romeron kirjasta kopioitu. Muutamat ideat selvästi on sieltä, mutta kyllä resepteistä kuitenkin huomaa, että ne on itse testattu ja sovellettu sopiviksi. Samaa mieltä olen kyllä siitä, että olisi ehkä ollut kohteliasta mainita asiasta vaikka kiitoslistassa :)

 12. Joo, sillä maininnallahan se ois ollu ok. Tuskin maininta tuosta teoksesta kuitenkaan vähentäis lukijakuntaa, kun suomeksi ei tällasta ole aiemmin tullu. On se kyllä herkullisennäköinen teos. Pitäs vaan päättää mitä niistä kokeilis viikonloppuna.

  Kiitos muuten blogista. Selkeät ohjeet, hyvät kuvat, mielenkiintoinen ja monipuolinen. Pitäs kokeilla enempi noita sun suolasia leipomuksia, aina jotenki menee tohon makeaan..

  Oottelen innolla sitä sun kirjaas myös. :)

 13. Mallu, ai mitä kirjaa? Mun keittokirja on vasta ajatus jossain pääkopan perukoilla :)

  Ja kiva jos oot pitänyt Chocochilistä! Muista tulla kommentoimaan, jos testaat reseptejä.

 14. No jostain täältä sen keksin että jotaki olis tulossa. Oishan sulla täällä jo matskua yhteen kirjaan! Eikös ne monesti blogeista ala noi kirjaprojektit nykyään. Olen testannu vasta rosmariiniseitanin, mutta varmasti tulee muutaki kokeiltua, pikkusuolaiset kiinnostais erityisesti.

 15. alkoi ihan maiskututtamaan ja suuta kuivaamaan kun tästä lueskelin. täytyykin heti etsiä kirja käsiini! Loistavaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights