Seitanin valmistaminen

Kyselin lukijoilta alkuvuodesta, olisiko tarpeen kirjoitella yksityiskohtaiset ohjeet esimerkiksi seitanin valmistamiseen, tofun marinoimiseen ja kananmunan korvaamiseen leivonnassa. Idea sai hyvän vastaanoton, joten tässä kokkikoulun ensimmäinen osa. Miten tehdään hyvää seitania?


Seitanin valmistaminen ei ole vaikeaa, ja jos seitanin keittämis- ja marinoimisaikaa ei lasketa mukaan, ei sen tekeminen edes ole kovin aikaavievää puuhaa. Muutaman kerran jälkeen seitanin tekeminen onnistuu vaikka silmät ummessa ja kerralla voi hyvin tehdä isommankin satsin.

Usein kysyttyjä kysymyksiä seitanista:

Mitä seitan on?

Seitan on vehnän proteiinista, eli gluteenista, valmistettua ruokaa, jota käytetään lihan tapaan.

Mistä gluteenijauhoja saa ostettua? Entä gramjauhoja?

Gluteenijauhoja voi ostaa Vegekaupoista,  ekokaupoista ja Punnitse & Säästä -liikkeistä. Netissä gluteenijauhoja myydään ainakin Vegekaupassa. Gram- eli kikhernejauhoja voi katsella samoista kaupoista, sekä etnisiä ruokia myyvistä liikkeistä.

Mistä saa savupaprikajauhetta? Entä nestesavua?

Savupaprikajauhetta myydään Vegekaupoissa, Punnitse & Säästä -liikkeissä sekä isommissa ruokakaupoissa. Nestesavua saa monien ruokakauppojen chilikastikehyllyltä, mutta voit kysellä sitä myös P&S:stä ja Stockmannilta sekä Vegekaupasta.  Nestesavu on hyvä lisä joihinkin marinadeihin, mutta ei mikään välttämätön ainesosa. Kannattaa kuitenkin kokeilla!

Olen joskus syönyt seitania, mutta se oli koostumukseltaan kuin purkkaa. Mikä oli vialla?

Gramjauhojen lisääminen taikinaan tekee seitanista mureampaa. Todennäköisesti syömäsi seitan oli tehty pelkistä gluteenijauhoista.

Voinko korvata gramjauhot jollain muulla?

Olen joskus laittanut hätätapauksessa gramjauhojen tilalle soijajauhoja, mutta en suosittele sitä. Soijajauhojen maku tulee valmiista seitanista liikaa läpi, eikä peity edes marinoimalla. Koostumuskaan ei ole aivan yhtä hyvä kuin gramjauhojen kanssa tehtynä.

Voiko seitania tehdä tavallisista vehnäjauhoista?

Voi, mutta en suosittele. Seitanin tekeminen vehnäjauhoista on todella aikaavievä prosessi, eikä ole kaiken vaivan arvoista. Ohjeet vehnäjauhoseitanin tekemiseen löytyy täältä. Vehnäjauhoseitaniin ei saa samalla tavalla makua kuin gluteenijauhoista tehtyyn, eikä koostumuskaan ole kovin hyvä.

Saako seitania ostettua valmiina?

Ekokaupoissa myydään valmista seitania lasipurkissa, mutta itse tehty on paljon parempaa (ja halvempaa). Seitanista tehtyjä makkaroita, nakkeja ja leikkeleitä löytyy myös ekokaupoista. Erityisesti Wheaty -merkkiset ovat hyviä!

Voiko seitania pakastaa?

Kyllä voi! Rakenne ei kärsi pakastimessa.

SEITANIN TEKEMINEN:

Tällä ohjeella seitania riittää noin neljälle syöjälle pääruoaksi.

Seitantaikina:

 • 2,5 dl gluteenijauhoja
 • 1,25 dl gramjauhoja
 • 1 tl savupaprikajauhetta
 • 2 tl  soijakastiketta
 • 1,5 dl vettä

Keitinliemi:

 • n. 1,5 l vettä
 • 2 kasvisliemikuutiota
 • 0,25 dl soijakastiketta
 • 0,25 dl balsamicoa

1. Sekoita kuivat aineet yhteen suuressa kulhossa.

2. Yhdistä vesi ja soijakastike. Sekoita neste kuiviin aineisiin esim. haarukalla.

3. Vaivaa taikinaa hetki, kunnes siihen alkaa muodostumaan sitkoa. Jos taikina meinaa tarttua alustaan kiinni, kastele kädet vedellä ja jatka vaivaamista.  Mutoile taikina pötköksi ja leikkaa viipaleiksi. Älä säilytä seitanviipaleita pöydällä päällekkäin, sillä ne tarttuvat toisiinsa kiinni. Kiehauta keitinliemi.

4. Leikkaa seitanviipaleet haluamasi kokoisiksi tai painele ne hiukan litteämmiksi, mutta ota huomioon, että ne turpoavat reilusti keittäessä. Tiputtele palat yksitellen kiehuvaan liemeen. Keitä noin puoli tuntia ja kaada liemi pois. Seitan on nyt valmista marinoitavaksi.

Seitan on käyttökelpoista heti keittämisen jälkeen, jolloin sen voi vaikka paistaa pannulla. Suosittelen kuitenkin vielä marinoimaan seitanin. Jerk-marinadi sopii seitanille loistavasti ja saa varmasti ensimmäisiä kertoja seitania kokkailevan vakuuttuneeksi. Seitanin kannattaa antaa marinoitua yön yli tai vähintään pari tuntia ja paistaa sitten pannulla tai grillissä. Voit toki käyttää marinointiin myös valmiita kastikkeita. Jos luet keittokirjoja tai selailet netin reseptiarkistoja, kannattaa pitää silmät auki myös lihareseptien kohdalla, sillä lihan marinointiohjeista saa hyviä vinkkejä myös seitanin valmistamiseen!

Seitania tehdessä kannattaa muuten ottaa huomioon, että gluteenijauho tarttuu märkänä ihan joka paikkaan kiinni. Kulhot ja työvälineet kannattaa laittaa heti käytön jälkeen likoamaan, muuten gluteenijauho jämähtää niihin kiinni ja puhdistaminen on lähes mahdotonta.

P.S. Otsikon alla olevan kuvan seitan on tehty aikaisemmin postaamallani seitania ja luumuja -reseptillä. Ruoka toimitti tänä vuonna ystävänpäiväpäivällisen virkaa.

Edit: tuotteiden myyntipaikat päivitetty 14.5.2016

90 vastausta kirjoitukseen “Seitanin valmistaminen

 1. Itse en ollut yhtään ajatellut että erilliset ”koulutusosiot” olisivat tarpeen, mutta nyt aloin miettiä uudestaan. Tämähän selventää kovasti, jopa tällaiselle kokeneelle seitanintekijälle.. Lähinnä siis Seitti-metodeja selventää – katsos jos haluaa matkia quru-Seittiä niin nyt tietää miten saa taatusti hyvän lopputuloksen. Sen sijaan että käyttäisi sinänsä luotettavien keittokirjojen ainemääriä ja testaisi maun itse..

  ;P

 2. Esteria, kannattaa kuitenkin muistaa, ettei nyt olla siellä eräällä keskustelufoorumilla, joten mun nimi ei ole Seitti :D
  Mut suosittelen kyllä kaikille ruokaa laittaville testaamaan ja kokeilemaan kaikkea mahdollisimman paljon ihan itse – makujakin kun on monia.

 3. Kyhäsin just yhen satsin tässä. Gramjauhoja ei ollut, joten panin puoli vuotta sitten parasta ennen -päiväyksensä kohdanneita soijajauhoja tilalle.

  Keitin seitanin viipalemöykkynokareina liemessä, jossa oli mainittu määrä soijakastiketta, kasvisliemijauhetta ja balsamicon puutteessa riisiviinaetikkaa tilkka :). Ai niin ja pari kynttä valkosipulia ja yksi pieni sipuli ja keksinpä heittää sekaan vielä ruoanlaiton lomassa nakertamani omenan raadon. (Ruoka tuli vain itselleni, joten hygieniasta viis.)

  Annoin keittämisen jälkeen seistä liemessä vajaat puoli tuntia ja paistoin sitten saman tien palaset öljyssä, ketsupissa, paprikajauheessa ja chilitahnassa sipulisilpun kera. Lisukkeeksi keitin riisiä samassa keitinliemessä, josta olin siivilöinyt sipulit, omenat ja muut sattumat pois.

  Om nom nom. Hyvää tuli, vaikken jaksanut erikseen marinoida ja odotella.

 4. Hö, poista sitte vaikka tuo viesti jos jäi vaivaamaan.

  Mä oon joka paikassa Esteria niin ei käy sit mielessä että toiset ei oo samannimisiä. Aina saa moitteita vaikka koittais kehua :S

 5. Jee, seitan! Itse teen nähtävästi aika samanlaisella ohjeella, tosin mausteiden kanssa sooloilen aika runsaasti. Esim. seitanin nesteeksi lisään usein veden ja soijakastikkeen lisäksi mm. ketsuppia tai chipotlekastiketta, tulee enemmän makua kun en kuitenkaan aina ehdi/jaksa marinoida, eikä tarvi sitten keitinliemeenkään niin paljoa maustetta. Ja savupaprika on ihan ehdoton!

  Niin, ja itse oon nykyään koittanut fiksata seitanin ravintoainekoostumusta sekoittamalla 2-2,5 gluteenijauhoa, 0,7 dl gramjauhoa ja 0,7 dl soijajauhoa, tuossa kombinaatiossa ei IMO maistu soijajauho yhtään läpi.

 6. Tuomo, seitanin maustamisessa vain mielikuvitus on rajana! Tämä on ihan pelkkä perusohje, jota saa ja kannattaa varioida mielen mukaan.

  Esteria, no en mä sitä noin tarkoittanut! Meinasin vaan, ettei kaikki ehkä tajua mistä ihmeen seitistä sä oikein puhut.

  Miia, Yllin kyllin -keittokirjassa (jonka ohjeilla opin itsekin tekemään hyvää seitania), on perusohjeessa just toi soijajauholisä. Mä en laita sitä, kun se tuntuu turhalta, eikä soijajauhoille ole kotona mitään muuta käyttöä. Soijaa tulee käytettyä muutenkin niin paljon, etten näe tarpeelliseksi lisätä sitä seitaniinkin erikseen.

 7. Mulla on tuolla kaapissa jotain hampunsiemenrouhetta, joka on niin hienoa että on melkein jauhoa. Siinä on vähän karvas maku, jos laitta liikaa, mutta ajattelin kokeilla seuraavaan seitan-satsiin vähän ujuttaa sitä mukaan.

 8. Hei! Olen seurannut blogiasi alusta asti, mutta nyt vasta uskaltaudun kommentoimaan. Olen sekasyöjä, mutta kasvisruoka on alkanut kiinnostaa. Tein muutama päivä sitten ohjeellasi jerk-seitania (tosin olin laiska ja käytin marinoimiseen valmista jerk-mausteseosta) ja siitä tuli aivan mielettömän hyvää! Teen taatusti uudelleenkin, mutta varmaan kokeilen muitakin marinadeja. Ihan loistava blogi tämä, ja valokuvasi ovat upeita!

  Onko sinulla muuten ideoita, mihin muuhun kikhernejauhoja voisi käyttää? Letuntapaisiin varmaan ainakin? Ostin ison pussin ko. jauhoja, ja ne pitäisi jotenkin saada kulumaan ennen kuin menevät pahaksi…

 9. Anu, kiva kuulla! Hyvä kasvisruoka ei suinkaan ole mikään vegaanien yksinoikeus :) Kiva että olet kokeillut uusia reseptejä – kasvisruokien maailmasta löytyy vaikka mitä jännää ja herkullista, mitä monet sekasyöjät eivät välttämättä tule ikinä maistaneeksi.

  Kikhernejauhoista voi paistaa juurikin sellaisia letuntapaisia! Välimeren keittiössä kikhernejauhoja käytetään aika paljon, niistä voi tehdä esimerkiksi farinata-”pannukakkua”. Kikhernejauhot säilyy kyllä aika kauan, varsinkin jos ne on mahdollista laittaa johonkin viileämpään paikkaan. Seitaniakin voi tehdä ison satsin pakastimeen odottelemaan :)

 10. Kiitos ohjeistuksesta!

  Missä vaiheessa seitan kannattaa pakastaa? Keittämisen jälkeen ilman marinadia, marinadissa vai paistettuna?

 11. Osaatko kuule sanoa, kuinka energia- ja kaloripitoista ruokaa seitan on? Aloin sitä vaan tässä funtsimaan…

 12. Heips,
  eilen kokeilin tehdä tätä ensimmäistä kertaa ja yllätyin kuinka helppoa seitanin teko olikaan!
  Ensi kerralla annan tosin marinoitua yön yli, koska enemmän makua olisi voinut olla, mutta ihan huippuohje siis!
  Kiitos :)

 13. Oon nyt pari kertaa tehny tällä ohjeella seitania, ja hyvin toimii. Eikä ees oo vaikeeta!

 14. Kiitos paljon tästä seitanohjeesta! Se sai tällaisen sekasyöjäpariskunnankin niin vakuuttuneeksi, että kokeiltua tulee varmasti uudestaan ja monenlaisilla mausteilla. :)

  Erityisesti kiitosta saa blogin ulkoasu kokonaisuudessaan ja hyvät kuvat – kokeiluintoa lisäsi varmasti se, että olet saanut tehtyä ohjeesta houkuttelevan näköisen. Blogi on kaiken kaikkiaan täynnä ihanan näköisiä ohjeita. :)

 15. Sen vaan sanon Elina, että tämä sun blogi on kamalaa luettavaa, kun nälkää näkien odottaa kotiin pääsyä töistä (ja vieläpä haitaksi työnteolle!) ;D

  Kiitos siis siitä :D! Niin paljon ihania kokeiltavia reseptejä siirtymässäni vega-sekasyöjästä piirun verran enemmän vegeksi, että tarttis vaan tietää millä ajalla niitä kaikkia kokeilee! Uskaltaudun aloittamaan seitanista; onnistuneiden kommentit rohkaisevat :D

  Hyvää kevään jatkoa!!!

 16. Oletko koskaan ajatellut laittaa seitania savustuspussiin? En ole koskaan tehnyt itse seitania, joten pohdin kuinka se kannattaisi valmistaa savustuspussissa. Kypsentää kokonaan uunissa pussissa vai ensiksi keittää ja vasta sitten laittaa uuniin pussiin? Savustuspussiinhan laitetaan ainekset raakoina.

 17. Olen alkanut epäillä, että gluteenijauhoerissä on eroja. Ensimmäinen koskaan ostamani jauhoerä teki kaikesta purkkaa. Melkein lopetin seitankokeiluni, kunnes uuden jauhoerän kanssa aloin onnistua. Sen jälkeen olen käyttänyt useamman jauhopussin menestyksellä, kunnes viime viikolla ostamistani jauhoista tuli jälleen rakenteeltaan purkkamaista seitania. Onko joku huomannut saman asian tai unohdanko toisinaan reseptistä jotain? :)

  Jauhoja olen ostanut P&S:stä ja Ruohonjuuresta. Käytän tämän blogin jerk-seitanin ohjetta, joka on muuten aivan mahtava, kiitos siitä ja kiitos inspiroivasta blogista.

  Tiina

 18. Tiina, mä en itse ole huomannut mitään suuri eroavaisuuksia, mutta kyllähän ihan tavallisten jauhojenkin sitko vaihtelee esim. satokauden mukaan, joten kuulostaa ihan järkeenkäyvältä! Ei siis kannata lannistua jos ensimmäinen seitanerä ei onnistu odotetulla tavalla. Uutta vaan kehiin!

 19. Kokeilin jerk- marinadilla ja tuli tosi ihanaa! Seitanin pakastamisesta kysyisin, että kannattaa varmaan heittää pakastimeen marinadiin upottamisen jälkeen, vai? Suositteletko sulattamaan ennen paistamista vai heittämään jäisenä pannulle (vai onko sillä merkitystä)?

 20. Hups, olitkin vastannut kysymykseen jo ylempänä, sori!:D Skrollailin viestit kyllä läpi mutta meni näköjään silmien ohi.

 21. Hei! Ohjeesi oli loistava. Olen tehnyt tuon reseptin mukaan seitania jos useita kertoja ja aina on onnistunut hyvin. Kiitos sinulle. :)

 22. Innostuin seitanista niin paljon, että taidan suunnata heti läheisiin puljuihin. Mietin tässä vain, että eikö mausteita voisi lisätä jo taikinan sekoitusvaiheessa? Tällöin maku olisi tasaisesti koko ”lihassa” jo keittämisvaiheessa, eikä sitä tarvitsisi lainkaan marinoida.

  1. Gloria, maut jonkun verran laimenee keittämisvaiheessa, mutta toki jo taikinaankin voi lisätä reilummin mausteita kuin ohjeessa on! Marinointi kuitenkin kannattaa :)

 23. Moikka,

  kiitosta hyvästä palstasta. Kysyisin teiltä seuraavaa: otin marinoimattoman seitanin perjantaina pakkasesta jääkaappiin tiiviissä rasiassa ja lähdin ”vahingossa” viihteelle sillä seurauksella, että tuo kyseinen seitan odottaa vielä jääkaapin hyllyllä. Onkohan tuo kunnossa vielä ja onko jollakulla kokemusta seitanin pilaantumisesta?

  Pakastan seitanin keittämisen jälkeen ilman keitinlientä tilan säästämiseksi ja yleensä marinoin heti kun on sulanut ja käytän parin päivän sisään.

  Kiitosta kaikista vastauksista,

  Hoffa600

  1. Hoffa600, Kyllä se varmaan noin vajaan viikon säilyy jääkaapissa. Jos se ei haise tai näytä oudolta, niin poskeen vaan :)

 24. Moikka,

  kiitosta ripeästä vastauksesta. Ihan normaalilta näyttää ja tuoksuu, hiukan kuivahtanut ehkä. Maistellaan pois…

  Hyviä makuhetkiä kaikille,

  Hoffa

 25. Moi! Kuule Elina..osaatko sanoa tän sun perus seitanohjeen ravintoarvoista mitään? Mun omat jauhot on punnitse ja säästä liikkeestä joten ei hajuakaan. Karppaajana kiinnostais et kuinka usein uskaltaapi tehdä et pysyy hiilarit kondiksessa. maun puolesta vaikka joka päivä..omomomo

 26. Paljon kiitoksia tästä reseptistä! Tein nyt ensimmäistä kertaa seitania(tuolla Jerk -marinadilla) ja oikein hyvää tuli :) Ei yhtään sitkeää, vaan juuri sopivaa.
  Olin aika yllättynyt kuinka hyvää tästä seitanista tulikaan! Tein Jouluna jostain Ruohonjuuren valmiista sekoituksesta ”kinkun”, mutta pakko sanoa että sitä ei kyllä voinut syödä. Ei maistunut hyvältä yhtään. Onneksi tämä pelasti käsitykseni ”kasvislihasta” ;)

 27. Sellainen kysymys vielä seitan -ohjeestasi, että miten tästä tehdään makkaraa? Siis mietin sitä sen takia, koska netissä näin sellaisen seitanmakkara -ohjeen, jossa mausteet laitettiin kaikki itse taikinan joukkoon, eikä taikinaa marinoitu tai keitetty, vaan laitettiin suoraan uuniin. Kyseisessä ohjeessa ei myöskään oltu käytetty gramjauhoja. Ja haluaisin mielummin tehdä sinun neuvoillasi seitanmakkaraa, koska tämä ohje oli muutenkin niin hyvä. :)

 28. Hei Elina, olemme uusia kasvisruokia kokeillessa turvautuneet monesti chocochilin apuun, koskaan pettymättä :) Halusimme vastapalvelukseksi linkittää erittäin kattavan ja selkeän seitantietopakettisi tuoreen vaellusaiheisen blogimme artikkeliin ”Vaellukselle valmistautuminen – Ensimmäinen resepti”.

  http://vaelluspulit.blogspot.fi/2013/08/vaellukselle-valmistautuminen_8.html

  Ehdotimme omatekoista kuivattua vaellusmuonaa valmisteltaessa kanan korvikkeeksi esimerkiksi kuivattua seitania. Tässä yhteydessä linkkasimme reseptimme oheen chocochilin ohjeen seitanin valmistamiseksi. Toivottavasti tämä on ok :)

 29. Heij !
  En nahnyt aijemmissa viesteissa tallasta kysymysta mutta kysympahan kumminkin. Itsellani ei ole gram_ eika soijajauhoja, joten pari kysymysta. Saakohan normaali kaupasta esim. S/market ? Jos ei niin, voiko korvata vai huomaako ees eroa? Gluteenijauhoa sentaan loytyy. Ihme ja kumma..
  Anteeksi, kone sukkaa niin ei saa oikeen millaan a missa on pisteet

  1. Soijajauhoja kyllä pitäisi löytyä myös S-Marketeista, Soyappetit -merkin alta. Tietysti valikoima voi vaihdella vähän kaupoittain. Jotain suosittelen laittamaan gluteenijauhojen lisäksi. Jos olen tehnyt seitania pelkistä gluteenijauhoista, niin siitä tulee helposti koostumukseltaan kuin purkkaa. Korppujauhokin saattaa toimia, mutta sitä en ole itse testannut.

 30. Hei.

  Millaisia ravintoarvoja ylläolevan ohjeen mukainen lopputuote (marinoimaton) sisältää?

 31. Hei. Kiusaan sinua vielä kerran.

  Olen tehnyt seitania ohjeesi mukaan ja se on saanut huippuinnostuneen vastaanoton.

  Tulipahan vain mieleeni, että voisikohan ohjetta soveltaa kotitekoisen lakritsan valmistukseen?

  1. Mä en ole koskaan itse tehnyt lakritsia, mutta sehän kuitenkin tehdään vehnäjauhoista, ei pelkästä gluteenista. Periaatteessa kai valmistumetodi on vähän saman tyyppinen, mutta ymmärtääkseni esim. lämpötilojen kanssa täytyy olla tarkempana jne. Täytyypä perehtyä aiheeseen!

   1. Olen käynyt lakutehtaalla ja mieleen jäi ennenkaikkea se, kuinka kauan sitä massaa täytyy kypsytellä oikean konsistenssin aikaansaamiseksi. Muistaakseni kysymys oli noin vuorokauden mittaisesta prosessista.

    Gluteenilla saataisiin varmaan sama tulos puolessa tunnissa.

    Lakun mausteet löytyvät helposti, muutkin ainekset ihan kaupan hyllyltä.

 32. Hei, kiitos hienosta blogista! Tein ensimmäistä kertaa seitania ohjeellasi, mutta koostumusnirsona henkilönä en ollut yhtään tyytyväinen koostumukseen. Seitan pysyi kyllä hyvin kasassa, mutta jäi pehmeäksi lulluksi. Suutuntumaltaan seitan muistutti jotain kamalia broilerin paistisuikaleita, eli ei hyvä. Söin lauantaina ravintolassa loistavaa seitania, joka oli aivan lihamaista. Mitenköhän siihen saisi lihamaisemman/mureamman tunnun?

  1. Onpa kummaa, koska tällä ohjeella seitanista pitäisi nimenomaan tulla mureaa. Onkohan joukkoon mahdollisesti mennyt liikaa nestettä? Se voisi selittää koostumuksen. Myös sillä, minkälaisiksi paloiksi seitanin leikkaa, on väliä. Parhaita tulee, kun seitanin leikkaa viipaleiksi, venyttää ja painelee ”pihveiksi” ja leikkaa vasta keittämisen jälkeen lopulliseen haluttuun kokoon.

 33. MIten seitanista saisi kiinteämpää?
  Olen tehnyt tämän ohjeen mukaan ja pienillä muutoksilla seitania muutaman kerran. Seitanista tulee enimmäkseen aika ilmavaa. Toimi kyllä hyvin grillissä viime kesänä. Pakastin viimekesänä yli jääneet seitanit marinadissaan ja söin ne pari viikoa sitten. Hyvältä maistui edelleen :)

  Olen nyt muutaman kerran käynyt syömässä Soi Soi ravintolassa seitan ruokia ja heidän käyttämä seitan on ihan erilaista kun kotona tehty: http://www.soisoi.fi/image/77571346766

  Toi seitan on todella kiinteää. He hankkivansa omansa kaupasta joten se on jotain tehdastavaraa, mikä osittain selittää koostumuksen, mutta haluaisin saada tehtyä vastaavaa myös kotioloissa.

  Gram jauhot muuten toimii paremmin kuin soijajauhot. Tai ainakin maistuu paremmalle.

  1. Mä saan tällä ohjeella kyllä aikaiseksi kiinteää (ja samalla mureaa) seitania. Voit kokeilla vaivata taikinaa pidempään, jolloin siihen syntyy enemmän sitkoa. Soi Soin seitania en ole maistanut, joten en valitettavasti osaa vertailla näitä kahta.

  2. Hei,

   Soi Soi Kasvisravintolan seitan on käsityötä, emme osta sitä kaupasta. Seitan mestarimme reseptiä on hiottu 8 vuotta! Juuri kokeilemalla ja oppimalla on saavutettu meille mieluinen koostumus. Kun jaksaa panostaa esivalmisteluun ja maustamiseen, itse seitanin kokkaaminen ateriaksi tapahtuu hetkessä.
   Kannattaa siis valmistella rauhassa ja ajan kanssa!

   Aurinkoisin terveisin,
   Soi Soi Kasvisravintola

 34. Olen huomannut seitanin rakenteesta sellaisen asian, että se on kuohkeimmillaan juuri keittämisen jälkeen, lämpimänä. Jääkaapissa oleminen muuttaa rakennetta kiinteämmäksi. Myöskin liika sekoittaminen tekee seitanin rakenteen liian sitkeäksi. En tiedä, odotanko seitanilta sellaista rakennetta, jota ei siitä edes pitäisi syntyä… Mielestäni paras suutuntuma siinä on sen ollessa kuohkeaa ja pehmeää.
  Kyseisestä reseptistä täytyy sanoa, että se on aivan ihana ja olen tehnyt seitania sen avulla monen monta kertaa :)

 35. Osaisitko antaa vinkkejä, miten marinoida seitan kun tarkoitus käyttää sitä vegaanin karjalanpaistin teossa? Käytin viimeksi soijasuikaleita, mutta en ollut tyytyväinen makuun ja koostumuskin oli vähän pielessä.

  Missä vaiheessa seitan kannattaa pakastaa, marinoinnin jälkeen vai ennen sitä?

 36. Moi!

  Olen tehnyt tällä ohjeella seitania monesti (mausteita tosin eri suhteessa riippuen tilanteesta) ja nyt pakon edessä sovelsin soijajauhojen (olen käyttänyt niitä, kun en ole vielä gramjauhoja käsiini saanut) tilalle ruisjauhoja ja en oikeastaan huomaa eroa. Tämmöinen info vain tänne, tuolla aiemmin kuin pohdittiin toimisiko esim. korppujauho, että tuskin ainakaan pilalle menee.

  Kiitos kaikista ihanista vegaaniresepteistäsi! Kirjasikin on kotona :)

 37. Hei, olen todella noviisi seitanin kanssa (ei niin maistuvia kokemuksia…), tämä ohje sai minusta seitanfanin. :)

  Suurin ongelma on se, että kun ostaa P&S:stä jauhoja, niin aina jää jotain yli tai toista alle. Viime kerralla (tänään) en antanut asian häiritä, ja gram-jauhojen jatkoksi laitoin masa harina -maissijauhoa (jonka päiväys mennyt umpeen kun ei niitä tortilloja niin usein tulekaan tehtyä). Siis siten, että puolet gramista onkin masa harinaa. Tulos: taikina on helpommin käsiteltävää ja seitan (ainakin vastakeitettynä) vieläkin mureampaa. Marinoituna en vielä osaa sanoa, huomenna olen viisaampi. :)

  Sopisikohan lupiini seitaniin?

  Kiitos Elina ihanasta blogista, olen tosissani siirtymässä sataprosenttisesti vegaaniseen ruokavalioon ja sinä olet auttanut huiman paljon!

 38. Kuinka kauan seitan säilyy jääkaapissa/huoneenlämmössä?

  1. Saman verran kuin mikä tahansa muukin valmis ruoka, vajaan viikon jääkaapissa. Huoneenlämmössä seitania ei kannata säilytellä muutamaa tuntia kauempaa. Mutta seitaniahan voi mainiosti myös pakastaa! :)

 39. Moi!
  Tein juuri seitania ensimmäistä kertaa ja käytin tätä sun ohjetta. Oli pakko maistaa vähän heti keittämisen jälkeen ja melkein alkoi pikkuisen itkettää kun oli niin hyvää! :D Laitoin palat kuitenkin vielä marinadiin, vaikka maku oli tosi hyvä ilmankin.
  Ainoa asia mikä tässä nyt harmittaa, on se että en ole tehnyt seitania aiemmin!
  Kiitos hyvästä ja selkeästä ohjeesta, ja inspiroivasta blogista! Kokeilin juuri myös pähkinävoipuusteja ohjeellasi, hyviä tuli niistäkin. :)

 40. Moi! Voiko soijakastikkeen korvata jollain muulla, tai jättää pois? =)

 41. Miten nuo kikhernejauhot kun näytti olevan päiväys jo menny niin uskaltaakohan näitä käyttää? Vehnäjauhoja käyttäisin kysymättä, muttakun on tämmöinen erikoistuote niin pakko saada asiantuntijalta varmuus. :) Maaliskuussa oli mennyt päiväys, että yli puoli vuotta vanhoja ovat.

  1. Kikhernejauhoissa on jonkun verran rasvaa ja se saattaa härskiintyä. Mutta jos jauhot eivät haise oudolta, eikä siellä vilise ylimääräistä elämää, niin napaan vaan :)

 42. Kokeilin tänään ensimmäistä kertaa seitania ja voi hyvä ku tuli hyvää! Nyt on kaapissa marinoitumassa ja innolla odotellaan lopputulosta. Käytin soijakastikkeen tilalta tomaattipyreetä, kun en soijaa halua käyttää, mutta halusin umamin makua (suosittelen). Kiitoksia mainiosta ohjeesta! Tästä tulee kyllä osa viikkorutiinia :)

 43. Yksi kysymys, kun seitan on keitetty, puristetaanko seitan paloista ylmimääräinen vesi pois? Olen tehnyt muutaman kerran (eri ohjeella tosin) ja keittämisen jälkeen seitan palat ovat täynnä vettä, kuin liitutaulun pyyhkimis-sienet :).

  1. Ei tarvitse! Seitan kiinteytyy jäähtyessään, eli suoraan vaan kattilasta kuumana marinadiin :)

 44. Tiedätkö mitä kieltä seitan on?
  Englantia? Japania? Jotain muuta?
  Täytyyhän ihmisen sekin tietää!

   1. Ok, japania siis. Sen kyllä tiesin, että Japanista on tuo ruoka-aine alunperin lähtöisin (tai niin meille ainakin sanotaan…mutta mistäs noista tietää), mutta halusin vielä varmistaa sanan etymologian. Aikoinaan, kun ensimmäisen kerran näin tuon sanan olevan käytössä (eräässä ruokalassa oli esillä ”seitan-pihvejä”) en voinut olla huvittumatta, sillä olin hieman sitä ennen kuullut erään muslimin hengellisen esitelmän, jossa hän monta kertaa puhui meille kuulijoille ”seitanista”, jolla hän tarkoitti tietenkin itse sielunvihollista. Ja sitten sellaista tarjoillaan minulle ruokalassa! ;-)

    Miten muuten on seitanin terveellisyyden kanssa?
    Esim. tällaista tietoa löytyy:
    https://draxe.com/seitan/

 45. Hei!
  Tiedätkö mitä kieltä seitan on?
  Englantia? Japania? Jotain muuta?
  Täytyyhän seitania syövän tuo tietää, eikö vain!

 46. Hiukan myös etymologiaa:
  The etymology of the word is: “SEI” means “made” and “TAN” means “proteins”.

 47. Kiitos blogista. Pari päivää sitten kokeilin ”Puoliporkkalaa” olen aina inhonut kraavilihen ja lähes kaikkien kalojen makua. Tonnikala meni kylmänä sekaani aikoina noin vuosi sitten.

  Täältä sinun blogista sain innostuksen kokeila suolata porkkanaa ja kokeila jotain samantapaista suolasta. Tein muuten samoin, mutta nakkasin Grillimausteta päälle ja yöksi jääkaappiin. No prkl sinne meni.

  Toki tiedostetut ongelmat tuli taas takaisin ja tänään olen kävellyt ovenkarmeihin pahki. SUOLA. Tiesin, mutta maun kannalta halusin kokeilla. Oli hyvää. Täytyy kokeilla jotain keitettyä/uunitettua suolattomalla Grillimausteella maustettuja siivuja jokin päivä.

  Ja nyt se herramme Seitan :)

  Sinun linkittämällä Voima.fi Wannabe Seitan ohjeilla olen tehnyt ja ei se maku kauheaa ole. Tosin hirveänä saa keitin veteen tuhrata kaikkea, että jotain makua tarttuu.

  En siis käytä mitään suola juttuja, Natrium Glutamaattia, Mono Sodium Glutamaattia, joten ohjeista jää aikalailla pois.

  Tein nyt tänään ekaa kertaa Seitania ihan oikeista aineista ja maustoin Mustapippurilla, paprikalla ja Chilipaprikalla. Nam! Siis tää oli hyvää ja makuakin oli.

  toki sitä savupaprika ja tai toista savujuttua olis voinut laittaa, mutta ei ollut sellaista.

  Muuten ohje kumpienkin jauhojen sujteen oli kohdillaan ja kiitoksia kovasti.

  Illalla ajattelin kokeilla, jos ropsautan raakaa sipulia ja valkosipulia taikinaan.

  En vegaanina kaipaa mitään lihan makuista tai koostumusta tai kalan limaista koostumusta ja lietelammen makua. Kalasta en ole koskaan tykännyt.

  Porkkala ohje antoi virikettä leivän päälle laitettavasta ja Seitan ohje uutta ponnetta erillaisille suikaleille ja pihvekkeille. Jos huomenna olis vaikkapa ruoaksi Perunamuusia, Ruskeakastike ja pippurisia, sipulisia seitanpihvejä.

  Kiitos mahtavista resepteistä ja jos tuntuu niin voit keksiä jotain suolattomia ja Natrium Glutamaattomia ja muut myrkyt, mausteseoksia ruokiin ja marinadeihin. Kaikkiin valmiisiin ohjeisiin tulee Soijakastiketta, suolaa ja valmista sitä ja tätä. YÖK. Eikä sovi itselle. Silmän aluset turpoaa ja kävelen seiniin pahki.

  Hyvä Blogi. Jatka samaan malliin.

  – Pasi Timonen

 48. Dear Elina! I want to start making my own seitan at home but I have some doubts. Do I really need to use the soijakastike and the savupaprikajauhetta? What are they for? I would like to have a very neutral seitan which then I could season/marinate accordingly to each recipe I make. Soijakastike flavor doesn’t necessarily go well in any recipe… and also it’s so salty that then maybe I don’t want to give the seitan to my toddler. Thank you so much!!

  1. Well, in my opinion seitan is awful if you don’t season it with lots of salt and other flavours as well. As you might have guessed, the soy sauce and smoked paprika are there for the flavour, but feel free to leave them out or subsitute with whatever you wish :)

 49. Olen huomannut, että vaikka keittäisi vähemmän aikaa, seitanista tulee todella hyvää. Jostakin ohjeesta aikanaan luin, että kun se alkaa kellua veden pinnalla, se on jo valmista.

  1. Gluteenijauho on lähes pelkkää proteiinia, eli siinä ei ole tärkkelystä mitä pitäisi poistaa. Tuossa jutussa on mainittu linkki vehnäjauhoista tehtyyn seitaniin, mutta en näe mitään syytä tehdä asioita niin vaikeaksi :)

 50. Hei!

  Onko kokemusta jos seitanin keittämisen jättää väliin ja laittaa palat suoraan pataan esim. juuresten ja mausteliemen kanssa ja antaa muhia useamman tunnin (4-5h) 150-175 asteessa? Pitäisi saada hirvipaistille kilpaileva tuotos.

 51. En ihan hirveästi hehkuttaisi Wheaty -merkin tuotteita. Ostin viime jouluksi vegepaistin vai mikäköhän mahtoikaan olla nimeltään, mutta syömättä jäi muutamaa ensimmäistä siivua lukuunottamatta järkyttävän suolaisuuden takia. Oli kyllä hirveää…

 52. Terve.

  Mites jos meinaa tehdä kerralla vähän enemmän niin kerrotaanko reseptiä vaan tarpeeksi monta kertaa?

  1. Reseptin voi kyllä hyvin ainakin tuplata ongelmitta, mutta sitten jos oikein tosi isoja määriä tekee, niin sitten ei ihan kaikkea enää voi suoraan vaan kertoa. Jos teet isommalle porukalle ruokaa enemmänkin, niin kannattaa tutustua Inna Somersalon Yllin kyllin -kirjaan :)

 53. Moikka! Olisikohan savupaprikajauheelle jotain sopivaa korviketta? :) Se on just niitä harvoja mausteita joista en yhtään pidä ja lahjoitin pussillisen just menemään :D

 54. Voisiko seitanin keittää ja marinoida pötkönä, esim jonkun verkon sisällä ja vasta sitten leikata pihveiksi hampurilaisen väliin?

  1. Voi varmasti, mutta pihvejä ei voi sitten enää jälkikäteen muotoilla. Kattila saa myös olla melkoisen kokoinen, että sen pötkön saa sinne mahtumaan.

  2. Voihan sen tehdä uunissakin murekkeen tapaan. Kokeile. Helppo leikata sopivan paksusia pihvejä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights