Uunissa kuivatut tomaatit

Tomaattien kuivattaminen kotioloissa on helppoa, mutta vie kauan aikaa. Uunin vahtimiseen käytetty aika ei tosin enää harmita yhtään, kun valmiita tomaatteja pääsee maistelemaan. Nämä ovat ihan toista maata kuin kaupan aurinkokuivatut tomaatit!


Kuivattuihin tomaatteihin kannattaa käyttää luumutomaatteja, sillä ne eivät ole sisältä yhtä vetisiä kuin tavalliset tomaattilajikkeet. Turkulaisille suosittelen luumutomaattien hankkimista torilta. Paikallisilta viljelijöitä saa ehdottomasti parhaat tomaatit.

Tomaattien kuivattamiseen kuluva aika riippuu uunista ja ennen kaikkea tomaateista: suuremmat ja mehukkaamat yksilöt kuivuvat hitaasti. Omat tomaattini kuivuivat hiukan epätasaiseen tahtiin: toiset olivat kuivia kuudessa tunnissa, toiset vasta kahdeksan tunnin kuluttua.

UUNISSA KUIVATUT LUUMUTOMAATIT

 • 10-15 luumutomaattia
 • merisuolaa
 • oliiviöljyä
 • kuivattuja yrttejä
 • valkosipulia
 1. Leikkaa tomaatit puoliksi ja asettele ne leikkauspinta ylöspäin uunipellille. Ripottele pinnalle kevyesti merisuolaa.
 2. Kuivata tomaatteja 80-100 asteessa, kunnes ne ovat keskeltä vielä pehmeitä, mutta eivät enää vetisiä ja reunat ovat käpristyneet.
 3. Anna tomaattien jäähtyä ja säilö ne lasipurkkiin. Kaada päälle oliiviöljyä kunnes tomaatit peittyvät. Halutessasi voit maustaa tomaatit vielä kuivatulla oreganolla, timjamilla tai basilikalla sekä valkosipulinkynsillä.

Kuivattuja tomaatteja voi käyttää tavallisten aurinkokuivattujen tomaattien tapaan. Minä taidan napostella omani sellaisenaan, tuoreen vaalean leivän päällä. Tomaattien syömisen jälkeen ylijäänyt öljy kannattaa käyttää hyödyksi. Miedosti makeilla tomaateilla maustettu oliiviöljy toimii loistavasti vaikka salaatinkastikkeena.

P.S. Kuten olet saattanut huomata sivuston oikeasta reunasta, Chocochilille lätkäistiin Suomalaisen ruokakulttuurin edistämisohjelman kuukauden ruokablogin titteli! Mahtavaa, kiitos kunniasta :)

8 vastausta kirjoitukseen “Uunissa kuivatut tomaatit

 1. Nam! Osaatko säilyä, kauanko nämä säilyvät (siis lukuun ottamatta sitä, että menevät heti).

 2. Maija, muutamia viikkoja, veikkaisin. Lasipurkki tietysti kannattaa steriloida ja onkia tomaatteja purkista vain puhtaalla haarukalla, niin käyttöikä pitenee huomattavasti.

 3. Olen kanssa tehnyt itse kuivattuja tomaatteja, ja vahvistan tuon muutaman viikon säilymisen. Ei siis säily kuukausia, valitettavasti. Vinkkinä muuten: kirsikkatomaatit kuivuvat huomattavasti nopeammin. Silloin joskus kun niitä saa (suomalaisia siis) tarjouksesta, niin eikun kuivaamaan. Olivat vielä isoja tomaatteja mielettömästi parempia.

 4. Kirsikka, kiitos vinkistä! Noita kirsikkatomaatteja (tai miniluumutomaatteja) täytyykin kokeilla seuraavaksi. Nämä isot luumutomaatit olivat kuivattuina niin älyttömän hyviä, etten edes uskalla kuvitella miten hyviä nuo kirsikkatomaatit ovat, jos ne ovat vielä mielettömästi parempia ;)

 5. Oonkin pitkään miettinyt että onnistuuko tomaattien kuivaaminen kotioloissa! Täytyykin kokeilla.

 6. Elina: joo ja eikä niitä kirsikka/luumutomaatteja tartte ees ihan kuivaksi asti päästää jos haluaa käyttää ne heti. Ovat ihania myös puolikuivina…

 7. Säilyvätkö nämä huoneenlämmössä lasipurkissa vai pitääkö olla kylmässä esim. kellari tai jääkaappi?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights