Paputahna

Kotona ollaan! Eteinen on vielä täynnä työmiesten rojuja, mutta keittiö on jo saatu siivottua pahimman pölyn alta käyttöön. Sain sopivasti tupaantuliaislahjaksi isän paistamia lepuskoita (joita toiset kutsuvat rieskoiksi), ja ensi töikseni pyöräytin niille sopivan paputahnan. Paputahna toki sopii loistavasti muidenkin leipien päälle!


Ette uskokaan, miten pienistä asioista voi olla onnellinen kymmen viikon evakon jälkeen! Ihanaa, kun saa juoda aamukahvit yksin kaikessa rauhassa, käydä lähikaupassa, tilata Vegetukun savutofua kotiovelle ja ennen kaikkea tehdä ruokaa omassa keittiössä! Remontti jatkuu kyllä ensi viikolla olohuoneen seinien tapettien poistolla ja maalauksella, mutta onneksi se ei keittiötouhuihin vaikuta. Ja voi sentään kuitenkin olla kotona!

Kirjoitin evakossa kilometrin pituisen to do -listan kaikesta, mitä aion kokkailla kun pääsen takaisin kotiin. Tänään oli kieltämättä vähän vaikeuksia päättää mistä sitä oikein aloittaa, mutta päätin käynnistää ruoanlaittotouhut uudelleen tällaisella helpolla reseptillä.

Paputahna

 • 2 valkosipulinkynttä
 • 0,5 tl korianterinsiemeniä
 • 0,5 tl juustokuminan siemeniä
 • 1 tlk valkoisia papuja
 • 1 tlk ruskeita papuja
 • 0,5 tl chilirouhetta
 • 0,5 sitruunan mehu
 • 3 rkl öljyä
 • suolaa ja pippuria
 • ruohosipulisilppua
 1. Hienonna valkosipulinkynnet sekä murskaa korianterin- ja juustokuminansiemenet morttelissa. Kuullota valkosipulia ja mausteita tilkassa öljyä hetki, kunnes valkosipuli on hiukan pehmennyt.
 2. Huuhtele ja valuta pavut. Soseuta kaikki aineet paitsi ruohosipuli sauvasekoittimella tasaikseksi massaksi.
 3. Sekoita paputahnan joukkoon lopuksi ruohosipulisilppu.

Lepuskareseptiin palaan, kunhan opin tekemään niitä yhtä hyvin kuin oikeat karjalaiset.

P.S. Kiitos ihanasta palautteesta, jota olette antaneet Viiden tähden vegaanista!

15 vastausta kirjoitukseen “Paputahna

 1. Ihana sattuma, juuri tänään yritin googlata paputahnaan ohjetta mutta en löytänyt sopivaa. Pitääkin kokeilla tätä ja toivoa että vihdoin löytyy resepti joka ratkaisee ikuisen pulman että mitä leivän päälle.

 2. Erja, hummus on mulla se perusjuttu jota mätän leivän päälle, mutta joskus siihenkin kyllästyy. Tämä toimii hyvin sen tilalla!

  Turussa Cantina Aztecasta saa fajitaksien kanssa ihan tajuttoman hyvää paputahnaa, mutta en ole vielä ihan päässyt jyvälle mitä kaikkea siitä löytyy. Kokeilut jatkuu!

 3. Korianterin- ja juustokuminan siemenet tulee varmaan murskata morttelissa, eikä valkosipulinkynsiä, vaikka varmaan kaikki huomaa tuon tehdessä, eivätkä yritä valkosipulia murskata morttelissa.

 4. Tupu, kiitos!

  Anni, no kaipa ne valkosipulitkin voisi siellä morttelissa murskata, ei siitä suurta vahinkoa synny ;) Muutin nyt ja -sanan tilalle sekä, niin ei tule epäselvyyksiä.

 5. Jos lepuskoilla tarkoitetaan niitä perunamuussipohjaisia leipäsiä, niin parhaat saa edellisenä päivänä tehdystä, mielellään sellaisesta hellalla vähän ikävännäköiseksi jäähtyneestä :) Mukaan ohrajauhoja sen verran, että seoksesta tulee jotakuinkin leivottavaa, mutta ei siis todellakaan liian paksua! Varsinkin vegaanisessa versiossa (johon ei tule kananmunaa) on tärkeää, ettei tee taikinasta liian tönkköä, jolloin mausta tulee ikävän jauhoinen. Ohrajauhoista tai puolikarkeista spelttijauhoista tulee paras maku, vehnäjauhoja ei kannata edes kokeilla! Suolaa voi lisätä hiukan oman maun mukaan. Litteiksi leipäsiksi taputellut lepuskat pistellään haarukalla ja paistetaan 200-225-asteisessa uunissa niin pitkään, että saavat vähän väriä (joku 15-20 min riippuen leipästen paksuudesta). Omnom!

 6. Minna, kiitos reseptistä! Leivon omat lepuskani vanhempien reseptillä, mutta palailen siihen myöhemmin :) Ei ne vaan ikinä maistu samalta kuin kotona.

 7. Jep, tuossakin on varmasti jotain aluekohtaisia eroja: Etelä-Karjalassa käytetään aina nimenomaan ohrajauhoja, perusleipätaikinassakin :) Mun mielestäni vaikeinta oli löytää oikeanlainen rakenne jätettyäni kananmunan pois -ja olin iloisen huvittunut tajuttuani, ettei äitini laita juuri koskaan kananmunaa koko taikinaa, eli ilmeisesti kananmuna on alunperinkin jonkun kiireisen kaupunkilaisen keksintöä! :)

 8. Kaikkia aineksia ei ollut enkä edes tajunnut lukea koko ohjetta (esim valkosipulin paistamista en tehnyt), mutta tahnasta tuli aivan taivaallisen hyvää.

  Kiitos

 9. Hei,

  Tahna oli aivan taivaallisen hyvää, ISO kiitos loistavasta reseptistä :-)

  KIITOS!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights