Kotitekoinen vaniljauute

En enää taida koskea kaupan vaniljaesansseihin!


Vaniljauutteen tekeminen kotona ei voisi enää helpompaa olla, tosin uutteen valmistumista täytyy odotella pari kuukautta. Tarvitaan vain viinaa ja vaniljatankoja, ja huumaavan tuoksuinen leivonta-aromi on valmis!

Itse tehty vaniljauute on huipputuote paitsi omaan käyttöön, myös ihana lahjaidea.

Kotitekoinen vaniljauute

 • 2 dl viinaa (käytin Koskenkorva vodkaa)
 • 6-10 vaniljatankoa
 1. Halkaise vaniljatangot ja raaputa siemenet. Leikkaa tangot paloiksi.
 2. Laita tangonpalat ja siemet lasipulloon ja kaada viina päälle.
 3. Anna tekeytyä vähintään 2 kuukautta. Ravista pulloa kevyesti kerran-pari viikossa.
 4. Siivilöi uute ennen käyttöä.

P.S. Toivottavasti muillakin on jo Jerk seitan valmiina pakastimessa odottamassa, vegenakit ostettu ja oluet jäähtymässä! Rentoa juhannusta kaikille! :)

32 vastausta kirjoitukseen “Kotitekoinen vaniljauute

 1. Kysymys ehkä tyhmä sellainen :) mutta annetaanko ton tekeytyä huoneenlämmössä vai jääkaapissa? Olen löytänyt täältä monta helppoa ja hyvää reseptiä, Kiitos!!

 2. Ihana, helppo ja toimiva resepti, suosittelen minäkin. :) Sitä piti kysymäni, että mahtaisiko olla tiedossa vinkkejä siihen, mistä noita (tai vastaavia) sieviä pieniä pulloja saisi? Jos tosiaan haluaisi lahjaksi antaa.

  1. Anni, muakin kiinnostaisi, mistä pieniä lasipulloja saisi ostaa! Joku kerran vihjaisi, että niitä voisi kysellä apteekeista, mutta en ole vielä muistanut käydä tiedustelemassa. Kuvan pullo on uudelleen käytetty chilikastikepullo.

   Tanja, ostin vaniljatangot kauppahallista, missä ne oli vähän edullisempia kuin kaupassa. Maustekaupat voisi muutenkin olla hyvä vaihtoehto. Kyllä ne vaniljatangot taitavat aika samaa kokoluokkaa olla yleensä, mutta ei se ole tässä niin tarkkaa.

 3. Ihana idea! Taitaa olla aika kallista puuhaa, kun kahteen desiin menee noin paljon tankoja? Mietin ovatkohan tangot aina standardikokoisia, kun painoa ei ainakaan netissä yleensä mainita? Hmm… kiinnostaisi kyllä kovasti kokeilla tätä! Meksikosta ollaan joskus ostettu vaniljauutetta, mutta ne on jo käytetty. :)

 4. Luomu tankoja tilattu netistä. Jospa tästä ratkeaisi ensi joulun lahjat! ;)

 5. Hei vaan!

  Työpäivä ohi, päivän pikasiivous tehty ja tyttö nukkumassa. Nyt alkaa se mamman kullan arvoinen oma aika! Istun sohvalla peiton alla, ulkona alkaa jo hämärtämään. Käsissäni on oikea aarre jota ei vain sovi kiireessä silmäillä.

  Tutkin kansia huolellisesti, edestä ja takaa. Niin kaunis selkäkin sillä on! Avaan kannen varovasti ja kurkistan.. Voi taivas! Se on upea! Saan jo ihan kylmiä väreitä. Luen tarkkaan, hitaasti, joka sanan ettei mikään jää ymmärtämättä. Niin kaunis kirjasinkin! Ja ne kuvat..

  No, arvannetkin varmaan jo. Kyllä, käsissäni on Viiden tähden Vegaani! Juuri se kappale joka on ystävällesi Jatalle omistettu (Jatta on muuten herttainen työtoverini). Se että Jatta kertoi sinusta tekee tästä kirjasta niin erityisen. Se että joku ns tavallinen ihminen on sen ihan oikeasti tehnyt, reseptit ja kuvat.

  Kirja on NIIN upea, aivan uskomattoman hienoja kuvia! Tämä on pakko saada vaikka olenkin oikea A-luokan lihansyöjä, ja kasvisruokaa pelkästään tulee laitettua harvoin (hävettää ihan myöntää mutta vuoden aikana voi kerrat laskea yhden käden sormilla).

  No missähän syy? Siinä varmaankin että niitä hyviä reseptejä ei ole löytynyt laiskan kokeilun johdosta. Minä haluan tehdä nuo kaikki! Tomaattikeittoa, Seitania (näyttää aivan lihalta!), Tofu-pyöryköitä, Täytettyjä kirsikkatomaatteja… Jatkanko vielä? :) Tuli jo ihan hirmunälkä.

  Tämä kirjaa kuuluu ehdottomasti keittokirjakokoelmaani. Kaikkien unelmieni joukuossa on myös haave kirjoittaa oma reseptikirja, ehkä lastenruoista.

  Saanko esittää vielä kysymyksen tämän päätteeksi? Paljastatko mikä kamera sinulla on? (No se on varmasti kovin kallis kun oikein harrastat valokuvausta, mutta..) Meille hankittiin kamera vähän niinkuin vertailematta muita malleja enkä kyllä ole tyytyväinen. Haluaisin kovasti saada otettua juuri tuollaisia kuvia aikaansaannoksistani ja tytöstäni.

  Kertakaikkiaan kiva kokemus oli lukea tuo kirja (muutama sivu vielä jäljellä) ja luulen että käsitykseni kasvisruoasta on viimein muuttunut. Varmaksi tiedän vasta kun reseptejä kokeilen. :) Lisään chocochilin blogiini, nähdään varmasti täällä vielä!

  Kiitos tästä!

  Ihanin kesäterveisin,
  Annica Lindén

 6. Heippa Annica,

  olipa ihanaa herätä tänä aamuna, kun tällainen viesti odotti sähköpostissa! :)
  Ihan mahtavaa kuulla, että kirja on ihastuttanut! Hyvä kasvisruokahan ei suinkaan ole mikään vegaanien yksinoikeus, vaan ihan oikeasti kannattaa kyllä kokeilla kasvisreseptejä vaikka lihaa söisikin.

  Tiedätkö, minun on vieläkin välillä vaikea uskoa, että olen oikeasti kirjoittanut keittokirjan! Toivottavasti Viiden tähden vegaanista on innoitusta myös siihen, että keittokirjan kirjoittaminen onnistuu myös ihan tavalliselta pulliaiselta.

  Minulla on käytössä ihan perusjärkkäri, Canon EOS 400D (tämäkin tieto löytyy tuolta info-osiosta). Ei sitä niin ihmeellisiä vempeleitäkään tarvita välttämättä :)

 7. Sun blogi = parhaat vegereseptit ikinä. Mitään huonoa reseptiä ei ole vielä(kään) tullut vastaan ja tämä aromi lähtee ehdottomasti kokeiluun, kun syksymmälle mennään. Tarttee ehkä ostaa sun keittokirjakin!

  Jerk seitania on toki valmiina ;)

 8. Tuota perusuutetta on myös helppo tuunailla eri käyttötarkoituksiin. Minulla on parin desin pilttipurkki ancho-vaniljauutetta: puoli tusinaa vaniljatankoja halki ja pätkiksi, ancho-chilejä niin paljon kuin mahtuu (melkein koko Hot Headz-paketin sain menemään kun pilkoin nuo savukuivatut Poblanot), vähän vuorotellen täytin purkin, ja päälle rommia niin paljon kuin mahtuu. Juustokakkukuorrutteiseen vanilja-pähkinä-suklaabrowniehen olen tuota käyttänyt, kun sen reseptin yhteydessä oli tuon uutteenkin ohje. Toimii kyllä about kaiken suklaisen kanssa. ;)

 9. Antti, kuulostaa ihan sairaan hyvältä! Pakko testata, siis sekä tuota chili-vaniljauutetta että sen käyttöä suklaaleivonnaisiin. Omnomnom!

 10. Tässä vielä linkki tuohon alkuperäiseen brownie-reseptiin: http://standuponit.livejournal.com/32756.html

  Tuossahan käytetään vuohenjuustoa, mutta ainakaan täältä Kausalan suunnalta saatavat ovat niin tönkköä tavaraa että kuorrutetta kannattaa jatkaa esim. rahkalla jolloin siitä saa helpommin levittyvää ja rakenteeltaankin vähän ilmavampaa – tosin sitten pinta palaa herkemmin. Vegaanistahan se ei sitten tietenkään ole, kuten ei perusreseptikään, mutta pullaosuuden osaat varmasti muuttaa sopivasti. Todella tuhtia tavaraahan tuo on ilmankin kuorrutetta. Ancho-vaniljauutettakin laitan yleensä 2-3-kertaisen määrän, kun se tuppaa hukkumaan kaiken tuon suklaan ja kaakaon alle.

 11. Antti, joo kyllä niitä brownieita voi tehdä vegaanisenakin :) Kuorrutteenkin voi tehdä vaikka maustamattomasta soijatuorejuustosta.

  Kauan tuota ancho-vaniljauutetta täytyy pitää tekeytymässä? Tuon parisen kuukautta, vai onko sitten jo liian vahvaa?

 12. Hmmm… vastaus onkin hukkunut johonkin? Tai ainakin luulin vastanneeni eilen…

  Anyway, mulla on siis vieläkin siinä purkissa anchot ja vaniljat, enkä mitenkään sitä ihmeemmin suodata. Pilkkomisen yhteydessä jätin anchoista enimmät siemenet pois vain. Purkista varoen kaadan lusikkaan tai mittalusikalla kauhaisen suoraan purkista vain.

  Joskus viime syksynä otin ison osan ekoista anchoista pois ja laitoin uutta tilalle kun halusin vähän enemmän ytyä siihen, samalla lisäsin pari vaniljatankoa taas ja täytin rommilla. Eka satsi oli sen verran hentoa että kypsästä browniesta se ei päässyt oikein ollenkaan läpi.

  Tiedätkö muuten, saako suomesta jostain tuota käsittelemätöntä tummaa kaakaota? Fazerit ja Van Houtenit on mun käsittääkseni kaikki ”dutch process” tavaraa. Sitä siis olen käyttänyt yhteenlasketun kaakaomäärän verran aina tuota tehdessäni. Sen verran hyvää oli että viisi vai kuusi kertaa tein vuoden aikana, nyt on kyllä ollut vähän taukoa.

 13. Antti, kuvittelin kyllä itsekin lukeneeni sen kommentin, mutta nyt sitä ei löydy mistään. Outoa!

  Googlailin joskus tuota kaakaoasiaa aikaisemminkin, mutta en päässyt ihan varmasti selvyyteen, että onko black cocoa, natural cocoa ja raw cocoa sama asia. Jos joo, niin raakakaakaojauhetta saa kyllä nykyään yhdestä sun toisesta paikasta ton superfood -villityksen myötä. Esim. Vegetukku myy raakakaakaota.

 14. Blackistä en mene takuuseen, mutta natural ja raw varmaan ovat juurikin tuota samaista raakakaakaota. On kyllä aika tyyriin oloista ainakin Xoco.fi-kaupassa. :-/ Kouvostoliiton nurkilta ei kuukkelin avulla ainakaan näytä löytyvän, pitää vielä kysellä tutuilta jos joku tietäisi.

  Mites muuten sulla chilit jakselee, ootko välttynyt tuholaisilta?

 15. Antti, no saahan sitä netistä tilattua mihin vain :)

  Chilithän on siellä anopin hoivassa, en oo nähnyt niitä sen jälkeen kun päästiin putkiremonttievakosta takaisin kotiin. Mutta on kuulemma ainakin osa hengissä ;)

 16. Hei, tulipahan mieleeni, että löysin tuossa taannoin vanhempieni kaapista pölyttymästä ulkomailta ostetun purnukan avaamattomana, jossa on varmaan 1,5 dl verran aitoa vaniljaa. Ainekset ovat alkoholi, vanilja ja maissisiirappi. Vanhentumispäivämäärä on vuodelta 07, mutta kai se vielä käyttökelpoista silti voisi olla? Viinaanhan se on säilöttynä se vaniljauute… Mitä mieltä olet? Pidänkö vaniljauutteen vai heitänkö menemään?

  1. Heippa Essi,
   jos se uute ei tuoksu oudolta, eikä vaniljatangot näytä omituisilta, niin eiköhän se ole ihan käyttökelpoista. Kannattanee luottaa omaan nenään :)

 17. Täyty ehdottomasti kokeilla tätä vaniljauutetta. Tyhmähkö kysymys kuitenkin. Kannella vai ilman? siis tämä 2 kk?

 18. Moikka Elina,

  täähän on loistoidea joululahjaksi tai pikkujoulupaketteihin laittaa :) Voisitko tällaselle kokemattomammalle vielä listata missä tätä esimerkiksi voisi käyttää? Mausteeksi leivonnaisiin..etc?

  Kiitti, tää blogisi on aivan ihana!!

 19. Nyt ovat madagaskarilaiset luomu vaniljatangot venäläisessä ”eko” vodkassa (etiketin mukaan tukee Baikal-järveä) valmistumassa! :) Ehtinee vielä juuri jouluksi. Tankojen rakenne oli yllätys. Kai ne kuuluivatkin olla sisältä sellaista mössöä, etteivät olleet pilaantuneita? :)

  1. Tanja, juuri sellainen vaniljatangon kuuluu olla! Jos se on sisältä ihan kuiva, se on todennäköisesti jo tosi vanha.

 20. moi! tää vaniljauute kuulostas tosi ihanalta lahjalta! onko tuo 2kk miten pakollinen aika? vai eikö se ’valmistu’ jos pitää vähemmän aikaa? (:

 21. Senja, se ei vaan ole riittävän voimakkaan makuista, jos sen ei anna rauhassa tekeytyä. Lahjaksi voi kuitenkin antaa mun mielestä hyvin myös tekeytymässä olevan version, laittaa vaan mukaan päivämäärän, milloin se on käyttövalmista! :)

 22. taijanpa tehä näin (: on muuten tosi ihania reseptejä sulla,tekis mieli kokeilla kaikkia tässä ja nyt! :D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights