Havaijin herkut

Terveisiä Havaijilta!


Palasimme eilen kotiin puolentoista viikon Havaijin-matkalta. Oli kyllä mahtava paikka! Kaikki tuli nähtyä ja koettua, mitä oli etukäteen odotettukin. Reissun parasta antia oli varmasti snorklaaminen kilpikonnien kanssa, tulivuoren näkeminen, Waimea canyonin upeat maisemat ja tietysti kaikki ihanat tuoreet herkut.

Reissun ehdottomasti parhaita herkkuja oli taro fries, joita käytiin pariin otteeseen mutustelemassa Kalapaki Beach Hutissa. Taro oli jännä uusi tuttavuus, jota voisi verrata perunaan ja maniokkiin. Superhyvää! Tuossa otsikon alla olevassa kuvassa näkyy taropelto Kauain saarelta.

Rakastan avokadoa muutenkin, mutta paikallinen täydellisen kypsä ja tuore avokado vei makunautinnon ihan uusiin sfääreihin.

Havaijin kasvisruokatarjonta ei ollut kovin kummoinen, mutta Kauain saarelta joka kulman takaa löytyvät smoothiepaikat olivat paras sauma vegaanisen ruoan etsimiseen. Monet tarjosivat huippuhyvien smoothieiden lisäksi erilaisia salaatteja ja esim. avokadolla ja hummuksella täytettyjä leipiä.

En ole oikein ymmärtänyt kookosvesihehkutusta ennen kuin pääsin maistamaan tätä tuoretta tavaraa. Paikalliset farmers marketit myivät tuoreita jääkylmiä kookoksia pillin kerran 3-5 dollarilla. Ihan tajuttoman hyvää, ja niin eri maailmasta kuin pullotettu kookosvesi. Fruit standeilta sai ostaa myös kookosta paloina, mikä oli myös hauskaa nakerreltavaa automatkoille.

Kookosolutta! Niiiin hyvää.

Cafe Ono tarjosi ihan mielettömän hyvää vegaanista ananaskeikauskakkua – eikä tietenkään mitään tölkkiananaskamaa!

Se pakollinen Mai tai.

Reissun paras smoothie löytyi Moloa’a Sunrise Fruit Standilta. Kookosta, banaania, chai-mausteseosta, kahvia ja soijamaitoa. Vieressä tuore guava. Nam!

Puka Dog bongattiin Anthony Bourdainin Havaiji-jaksosta. Normimakkaran lisäksi puka doginsa saa vegeversiona, joka oli kyllä hyvää!

Olin jotenkin kuvitellut, että shave ice olisi oikeasti tehty hedelmämehuista, mutta ehei, sehän paljastuikin isoksi palloksi jäähilettä, jonka päälle valutettiin makusiirapit. Tässä versiossa oli makuina lime (aika huima väri!), tiger’s blood (maistui kirsikalle) ja root beer (olenko ainoa, jonka mielestä se maistuu hammastahnalle?). Oudon virkistävää kuitenkin, tosin pidättäydyin itse kookoksen makuisessa shave icessa, joka maistui ehkä vähiten keinotekoiselta.

Kava oli yksi niistä monista asioista, joita maistoin Havaijilla ensimmäistä kertaa – tai itse asiassa kuulin koko kasvista ylipäätään. Makunautintona ei sellaisenaan mikään ihmeellinen, mutta kavaa sai myös tuoreella kookosvedellä jatkettuna.

Tuore papaija oli niin hyvää, että jouduin ensimmäisenä aamuna innin aamiaisella miettimään pääni puhki mitä hedelmää oikein syön, kun se ei maistunut yhtään siltä papaijalta mihin olen täällä tottunut :D Big Islandilla majailimme innissä, joka oli makadamiapähkinä- ja hedelmäfarmin vieressä. Aamiaisella oli joka päivä tuoreita hedelmiä viereiseltä farmilta, eikä kyllä sen paremmaksi tuoreet hedelmät enää mene. Tuttujen ananaksen, papaijan, guavan ja melonien mutustelun lisäksi maistoin ensimmäistä kertaa elämässäni mamey sapote -hedelmää (onko sillä edes suomenkielistä nimeä?), joka oli tekstuuriltaan vähän kuin avokadoa ja maultaan kuin todella makeaa bataattia tai kurpitsaa.

Kävimme Hawaiian Vanilla Companyssä päiväkahvittelemassa. Olisi ollut ihan mielenkiintoista nähdä vaniljan kasvatusta lähempää, mutta tutustumisretket olisi pitänyt varata etukäteen, ja se olisi maksanut 50 dollaria kahdelta. Tuoreen vaniljakahvin juominen ja takapihalta bongattu vanilja oli vähän halvempaa viihdykettä.

Ja ne makadamiapähkinät! Tässä on rantaeväänä farmers marketilta ostettuja tuoreita makadamiapähkinöitä. Oh so good! Voin kertoa, että tummalla suklaalla kuorrutettuja makadamioitakin tuli syötyä muutamia, mistä johtunee kahden ja puolen kilon lisäys elopainoon matkan aikana ;)

Hanaleissa oli pieni pähkinäpaahtimo, josta kävimme hakemassa matkaevästä. Paikassa sai maistella kaikkia pähkinälaatuja. Kookos-li hing -pekaanit oli niiiin hyviä! Li Hing -jauhe oli myös uusi tuttavuus, joka oli superhyvää paitsi näiden pähkinöiden mausteena, myös ihanaa tuoreiden hedelmien päälle ripoteltuna.

Kävimme myös paikallisella kahvifarmilla ihmettelemässä. Havaijilla sai melkein joka paikasta paikallista kahvia, joka oli kyllä hyvää. Vaikka kotona olenkin espressoihmisiä, niin tuo paikallinen pehmeänmakuinen kahvi oli mahtavaa. Ei sitä ihan joka paikassa saa lähikahvia juodakseen.

Tuoretta papaijaa ja kahvia tulee ikävä, mutta ihanaa olla taas kotona! Seuraava snorklausmatka on jo hautumassa korvan takana…

15 vastausta kirjoitukseen “Havaijin herkut

 1. Ihania kuvia ja juttuja! Voi mahtavuus, mahtoi olla upea matka. Omasta reissusta haaveillessa… Oliko vegaanisia ruokia helppo löytää? Voisi kuvitella, että siellä kasvispainotteinen kokkailu olisi yleistäkin. En jostain syystä osaa kuvitella Havaijille lehmiä, vaikka miksei niitä sielläkin olisi. :)

 2. Ihana postaus! Ja kiva kuulla millaista siellä on ruokapuoli.Tuo kookos pilleineen sai minut kaipaamaan Venezuelaa,mutta kylläpä se on tyyristä Hawaijilla;Caracasissa oli useissa paikoissa ,ihan kadunvarsilla kookoskasoja,joita sitten avattiin machetella ja laitettiin pilli sisään eikä maksanut paljon mitään. Millainen oli muuten hintataso tuolla?
  Mamey sapote on ihana hedelmä:sitäkin olen Venezuelassa syönyt.Tuoreet hedelmät maistuivat kyllä parhaimmilta siellä missä ne kasvavat…..

 3. Kaisa, vegaaninen ruokatarjonta oli aika samanlaista kuin meillä, tosin kaupoista ei juuri löytynyt mitään erikoistuotteita soijamaitoa ja tofua lukuun ottamatta (meillähän on ihan valtavan hyvät valikoimat esim. soijajogurtteja ja -maitoja). Paikallinen ruokavalio on aika perusamerikkalainen ja siellä syötiin paljon lihaa ja kalaa. Turistipaikoista löytyi helpoiten kasvisvaihtoehtoja, ja mikä oli erityisen kivaa toisin kuin meillä, Havaijin ravintoloiden kasvisruokavaihtoehdot ei tosiaankaan aina sisältänyt automaattisesti juustoa, vaan just erilaisia kasvissandwichejä sai ihan vaan kasviksilla ja esim. hummuksella täytettynä. Paikalliset smoothiet oli tosi täyttäviä ja paksuja, eikä sellaisia vesilitkuja kuin meillä. Kauain saarella oli paljon noita smoothie-/mehupaikkoja, josta tosiaan sai myös noita leipiä yms, Big Islandilta niitä ei löytynyt juurikaan (ainakaan itäpuolelta saarta), mutta siellä oli taas Island Naturals, joka oli vähän kuin iso Ruohonjuuri delillä varustettuna. Veikkaan, että Oahu ja erityisesti Honolulu olisi helpoin paikka vegaanille, koska siellä on eniten ihmisiä (ja eniten turisteja), mutta me ei käyty koko saarella muuten ollenkaan kuin vaihdettiin vaan lentokonetta pariin otteeseen Honolulussa.

  Ja kyllä siellä lehmiäkin oli, mutta ymmärtääkseni suurin osa saaren maitotuotteista tulee mantereelta.

  Yaelian, hinnat oli suunnilleen samoissa kuin meillä, mutta dollareina. Ruoka oli ehkä vähän halvempaa kuin meillä, mutta ravintoloissa tuli tietysti vielä tippi päälle.

 4. Onpas ihania kuvia! Ja voin vaan kuvitella paikallisten ja tuoreiden hedelmien maun. Kiva lukea Havaiji postaus, kun sinne on jossain vaiheessa elämää toivonut itsekin pääsevän! Nyt matkakuumetta taas pukkaa!

 5. Gitta, varsinkin tuo Kauai oli ihana paikka, kannattaa ehdottomasti mennä jos mahdollisuus tulee :)

 6. Ohooo, mieletöntä! Oma kosketukseni Havaijiin on rajoittunut lähinnä lapsuuden Havaiji-barbeihin ja vanhoihin amerikkalaisiin tv-sarjoihin – kiva tietää, että siellä on ihan oikeasti jotakin näkemistä (ja syömistä) :)

  Muutenkin olisi kiva päästä toteamaan tuo paikallisen ja paikan päälle rahdatun hedelmän ero, Suomessa kun se lähes ainoa lähihedelmä taitaa olla omena.

 7. Ihana matkaraportti!

  Kookosveden hintaan kiinnitin minäkin huomiota; king coconut (josta vesi saadaan) oli esim. Sri Lankassa ihan mitättömän arvoinen ”peruskookokseen” verrattuna ja hintakin oli sen mukainen, yhden arvo n. 25-30 senttiä.

  Suklaa-macadamiat kuulostavat parhaalta! :)

 8. Tiia, onhan tuo Havaiji vähän niin kuin Amerikan Kanariansaaret; vähän korni ja jämähtänyt, mutta luonto oli ihan mielettömän upeaa. Eikä se amerikkalaisten turistien määrä juuri häirinnyt, kun itse on muualta ;)

  nonnis, hyvinvointivaltion hintoja on vähän epäreilua verrata kolmannen maailman vastaaviin. Ei mun mielestä 3$ (2,10€) ole paha hinta paikallisen itse kasvattamasta, poimimasta ja myymästä tuotteesta.

 9. Elina, en halunnut verrata noita hintoja keskenään vaan hinnan mainitsemalla osoittaa, että se kattoi mielestäni lähinnä kookoksen avaajan vaivanpalkan. Se ei kieltämättä ihan välittynyt viestistäni.. En tiennyt että noita kasvatetaan kookosveden takia jossain, olen ollut siinä uskossa että ne ovat samalla lailla vapaata riistaa kuin marjat ja sienet täällä. Silloinhan hinta on tosi kohtuullinen, varsinkin jos ruoka muuten liikkui samassa hintaluokassa kuin täällä.

 10. Todella, todella, todella mielenkiintoinen raportti. Kiitos tästä! Matkakuume nousi uusiin sfääreihin.

 11. nonnis, ei niitä varmasti pelkästään kookosveden takia kasvatetakaan. Jos olisi välineet, niin tokihan tuon koko kookoksen käyttäisi hyödyksi, kun sen kerran ostaa :)

  Salla, heh, matkustamalla se ei ainakaan parane, matkakuume meinaan :D

 12. Kadekadekadekade! Oltiin suunniteltu loppuvuodeksi reissua Havaijille, mut ei saatu enää lentoja… Ja olin NIIN jo innoissani asiasta :( No, ehkä ensi vuonna. Siellä näyttää JUST niin ihanalta kuin kuvittelinkin!

  1. Inez, onpa outoa. Mekin varattiin lennot vissiin 5 viikkoa ennen lähtöä, ja vaihtoehtoja oli vaikka millä mitalla. Vai olitteko jollain pakettimatkalla menossa?

 13. Ihanan näköistä ja vesi tuli kielelle ruoista ja juomista lukiessa. Etkä ole ainoa jonka mielestä root beer maistuu hammastahnalle! :P

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights