Tofua maapähkinäkastikkeessa

Chocochilin vakiolukijat eivät ole voineet välttyä siltä, että rakastan maapähkinävoita. Tänään se upposi kastikkeeseen.

tofuamaapahkinakastikkeessa

Poden kamalaa Hollanti-ikävää. En millään ehdi tänä keväänä toteuttaa opiskelujen takia jokakeväistä traditiota ja matkustaa Hollantiin ihastelemaan kevättä ja tulppaaneja. En kestä, kun hollantilaiset työharjoitteluajalta kavereiksi jääneet lähettelevät kevätkuvia kaikista tutuista pakoista! Noh, jospa ehtisin Hollantiin taas syksyllä? Tai vaikka jo kesällä?

Pari vuotta sitten söin Amsterdamissa eräässä indonesialaisessa ravintolassa yhden parhaimmista aterioista ikinä, ja sitä muistellaan vieläkin lämmöllä. Tämä ketjap manisilla maustettu maapähkinäkastike on vähän indonesialaishenkinen, joten se auttoi hetkeksi pahimpaan ikävään.

tofuamaapahkinakastikkeessa2

Tämä resepti on mukaeltu Kalyn’s Kitchenin ohjeesta.

Tofua maapähkinäkastikkeessa

Kahdelle

 • 270 g kiinteää tofua (suosittelen Soyan tofua)
 • 2 valkosipulinkynttä viipaloituna
 • 2 rkl rypsiöljyä

Kastike

 • 3 rkl maapähkinävoita (makeuttamatonta!)
 • 3 rkl Ketjap manis -soijakastiketta
 • 2 rkl sitruunamehua
 • 1 rkl Srirachaa
 • 0,25 dl vettä
 • kourallinen silputtua kevätsipulia
 1. Sekoita kastikkeen aineet yhteen.
 2. Kuutioi tofu. Kuumenna öljy paistinpannussa ja lisää valkosipulinkynnet. Kuullota muutama minuutti ja lisää tofupalat. Paista, kunnes tofut ovat saaneet hiukan väriä. 
 3. Kaada kastike pannulle. Lisää 2/3 kevätsipuleista ja kuumenna minuutti-pari. Jos kastikkeesta tulee liian sakeaa, voit lisätä vettä enemmän kuin ohjeessa mainitaan.
 4. Tarjoa kastike tumman riisin kanssa ja lisää loput kevätsipulit annosten päälle.

P.S. Ketjap manis on indonesialaista, makeaa soijakastiketta, jota en suosittele korvaamaan tässä reseptissä tavallisella soijakastikkeella. Sitä myydään hyvinvarustetuissa ruokakaupoissa. Sriracha puolestaan on chilikastiketta, jota saa ainakin useista Citymarketeista. Srirachan tilalle voi halutessaan laittaa jotain muuta chilikastiketta.

44 vastausta kirjoitukseen “Tofua maapähkinäkastikkeessa

 1. Oi, näyttääpä hyvältä! Tätä täytyy kokeilla, kun maapähkinävoitakin on kaapissa vielä vähäsen. Kiitos muutenkin kivasta blogistasi. Yritän koko ajan syödä kasvispainotteisemmin ja täältä on löytynyt erittäin hyviä ohjeita. Ei tarvitse aina samaa linssipataa mussuttaa :)

 2. Voi mullakin on sellainen ihastumis-kokemus jäänyt Hollannista ja haluaisin sinne taas takaisin. Kävin Haagissa indonesialaisessa todella hienossa ja miljööltään suorastaan mystisessä ravintolassa.

 3. Ahaa, ehkä tämän kastikkeen salaisuus piileekin tuossa eksoottisessa soijakastikkeessa – kiitos vinkistä. Ja oi, Hollantiin ikävöin minäkin vaikka omasta reissusta on vasta pari viikkoa. Pian uudestaan!

  1. Ketjap manis on kyllä se juttu tässä :) Alkuperäisessä reseptissä oli tavallista soijakastiketta, mutta en mitenkään usko että sen kanssa olisi tullut yhtä hyvää.

 4. Kiitos ihanista resepteistä! :) Olen kohdannut nyt kovin haasteelliseksi ruoan valmistuksen kun vielä rintaruokinnalla oleva vauva on allerginen minun syömälleni soijalle ja saa hhirrmuisia vatsavaivoja muistakin pavuista + pähkinöistä tulee ihottumaa.. Yritä nyt siinä sitten keksiä jotain vaihtelua ruokaan. Jos toiveita saa esittää niin soijattomia reseptejä olisi kiva nähdä täälläkin! :)

  1. Soijattomia reseptejä täällä onkin jo paljon, esimerkiksi viimeisimmistä 10:stä julkaistusta reseptistä 8 on soijattomia tai helposti sellaiseksi muutettavia. Soijattomia reseptejä kysytään usein, joten pidän sen jatkossakin mielessä :) Sen sijaan jos pitää olla soijatonta, pavutonta ja pähkinätöntä, niin sitten menee kyllä sormi suuhun.

 5. Sopisiko tuohon maapähkinävoin tilalle tahini, vähän samansukuista makua…
  Miten saa nuo tofut paistettua ilman, että ottaa kiinni padan pohjaan? Vaikka laitan reilusti rypsiöljyä, enkä korvenna hirveen kuumalla, jotenkin se vaan aina vähän tarttuu kiinni, enkä saa paistopintaa. Tästä huolimatta resepti menee kyllä kokeiluun kun aineet maapähkinävoita lukuunottamatta löytyy… Nam!

  Kevät-ikävään vähän auttoi mustarastaan laulu hetki sitten vesisateessa:)

  1. Mun mielestä maapähkinävoilla ja tahinilla ei ole mitään tekemistä keskenään, enkä kyllä ensisijaisesti sitä tähän suosittelisi, mutta eihän sitä mikään estä kokeilemasta jos itse tykkäät tahinista :)

   Onko sulla huono paistinpannu? Kannattaa myös kuumentaa pannu kunnolla ennen tofun laittamista pannulle.

   1. Olen samaa mieltä tuon maapähkinävoin suhteen, mutta tahini ja tofu ovat yllättävän paljon saman makuisia tai ainakin melkein. Pavuista ja hernekasveistahan ne tehdään molemmat, toinen lähi-idässä ja toinen kauko-idässä ja maustaen makutottumusten tai perinteiden mukaan ;)

    1. No tuota… Tahinista ja tofusta en kyllä löydä mitään samaa hyvällä tahdollakaan ;) Tahini tehdään seesaminsiemenistä, ja tofu soijapavuista. Olomuotokin on aivan eri.

    2. Israelissa asuessani tuli syötyä usein Hummusta, jonka olennainen osa Tahinia Vierastin makua ensin, mutta totuttelun jäkeen siihen jäi ”haiku.” Kiinasta saamani Tofu ja erityisesti savustettu Tofu on todella hyvää. En voi sille mitään, että makuelämyksissä on jotain samaa vaikka olomuoto on ihan eri, sorry, makuelämyksistä ei kannata kiistellä, eihän ;)

 6. Pakko nyt kommentoida, kun kerta rupean laittamaan tätä ruokaa jo neljättä kertaa lyhyen aikavälin sisällä. Niiiin helppoa ja hyvää! : –) Ja aiemmin en ollut edes maistanut maapähkinävoita ja nyt himskatti siihen koukussa.

 7. Mistä näitä aina tulee … tipahtaa kuin tilattuna taivaasta juuri oikeaan aikaan. Ajattelinkin juuri herkutella tofulla viikonlopun aikana. Ilman marinointiahan tofu on tylsän makuista.

  1. Tofuun ei mun mielestä marinoimalla saa juurikaan makua, sen sijaan rapea, mausteinen paistopinta tekee paljon :)

 8. Tein tätä juuri äsken ensimmäistä kertaa ja hyvin onnistui! Sopii hyvin myös henkilölle, joka ei ole tottunut tofun makuun ja koostumukseen. Aijon tehdä tätä myös kavereille :)

 9. Hei! Kiitos ohjeesta, ruoasta tuli maukasta! Ostin nyt ensimmäistä kertaa Ketjap manis-kastiketta. Mietin vain, että koska sen ainesosat on palmusokeri, vesi, soijapapu, suola, vehnä ja tähtianis, niin saattaisi ehkä mennä täydestä, jos laittaisi pelkkää soijakastiketta ja sokeria/siirappia? Yleensäkin valmiiden maustekastikkeiden (esim. intialaiset) hankkiminen mietityttää, koska niiden sisältämät mausteet löytyy melko usein ihan omasta maustehyllystä. Jääkaapin pikkuhyllyt meinaa vaan aina kerätä ties minkälaisia pikku törppöjä…

 10. Löysin tämän ohjeen blogisi kätköistä, ja täytyy kiittää helposta ja maistuvasta reseptistä! Minulla ei ollut tuota erikoista soijakastiketta eikä Srirachaa, mutta hieman soveltamalla sain maistuvaa ruokaa aikaiseksi. Haluan kyllä kokeilla ohjetta noilla alkuperäisilläkin aineksilla.

  Vasta-alkaneena vegaanina nämä helpot ohjeet ovat parhaita, juuri sopivia sellaisiin hetkiin, jolloin ei jaksaisi tehdä mitään! Alkuvalmisteluineen, siivouksineen kaikkineen sain ruuanlaittoon kulumaan 20 minuuttia! :) Olen kokeillut muitakin blogisi resptejä, ja kaikki ovat herkullisia.

 11. Kiitos linkistö isänpäiväpostauksessa. Tehtiin eilen tofuwokkia, ja jäi yksi paketti tofua yli. Parasta ennen päivä on huomenna, joten me niiiiin miehen kanssa herkutellaan tällä! (Tosin kevätsipulia ei löydy kaapista, kannattaakohan laittaa tavallista vai jättää kokonaan pois?)

  1. Tavallista sipulia voi laittaa kastikkeen joukkoon, mutta sitä ei tietystikään kannata enää silputa pinnalle ;)

 12. Tein tämän toissapäivänä. Ihan upealta maistui!
  Yhdistelmä tulisuutta, hapokkuutta, makeutta ja maapähkinävoin tuomaa täyteläisyyttä oli kerrassaan elämyksellinen, kiitos sinulle siitä! :)

 13. Tein tätä pari päivää sitten ensimmäistä kertaa. Mies piti kovasti ja itsellenikin kyllä maku upposi, mutta koostumus oli turhan tönkkö ja tahmea. Onkohan ketjap manis -kastikkeissa eroa? Omani oli ainakin ihan siirappia. Ajattelin tänään kokeilla korvaamalla osan tuosta ihan tavallisella soijakastikkeella. Maapähkinävoi jota käytin ei myöskään ollut täysin sokeritonta, vaikka ei siis yhtään makealta maistunutkaan (sokeri ihan ainesosaluettelon lopussa, eli eipä paljoa varmasti ollut), eli en tiedä saattoiko tämä vaikuttaa koostumukseen. Väri ainakin oli selvästin tummempi kun sulla tossa kuvassa. Niin ja vettä laitoin miltei desin.

  1. Tämä kastike onkin sellaista tahmeahkoa, joka tarttuu hyvin tofuun kiinni, eikä siis mitään lusikoitavaa kastiketta. Veikkaan, että ketjap manisia enemmän kastikkeen koostumukseen vaikuttaa maapähkinävoi, jota on myös hyvin erilaisilla koostumuksilla. Vettä voi toki lisätä kastikkeeseen just niin paljon kuin haluaa :)

 14. Mulla ei ollut kejap manisia, mutta korvasin sen Kikkomanin makealla soijakastikkeella. Toimi! Paistoin tofun kanssa myös porkkanaa ja kesäkurpitsaa. Tuli superhyvä soosi!

 15. Moikka! Olisiko ideaa millä voisi maapähkinävoin korvata tämäntyyppisissä resepteissä kun on pähkinäallergikko?

  1. Melkein suosittelen kokeilemaan sitten jotain erityyppistä reseptiä. Maapähkinä on tässä valitettavasti aika oleellinen aines.

 16. Olipa hyvää ja jopa herkullista. Ensimmäinen omatekoinen vege-annos johon täysin tyytyväinen ja joka onnistui mielestäni täydellisesti. Kiitos!

 17. Hei Elina! Kokeilin reseptiäsi ilman, että selvittelin, mitä eroa ketjap manis soijakastikkeella ja ”tavallisella” soijakastikkeella on. Valmis ruoka oli todella suolaista, sillä käyttämässäni soijakastikkeessa oli 16 prosenttia suolaa (ketjap manis 3,5) ja en tajunnut vähentää sen määrää. Voisitko mainita suolapitoisuudesta reseptissä, kun ehkä joku muukin nakkaa ainekset kulhoon sen enempää ajattelematta?
  Aion tehdä tätä toistekin ja ehkä jopa ketjap manisilla. :)

 18. Tein tänään Beanitin härkäpapusuikaletta maapähkinäkastikkeessa, toimi tosi hyvin!

 19. Tämä on niin vakio resepti kyllä kotona jos haluaa jotain nopeata ja aina hyvää. Voisin melkein väittää että yksi arki-ruokien suosikeistani! Ketjap maniksella tulee parasta, mutta esim Shoyu tyyppiselläkin sojakastikkeella olen tehnyt, ja hyvää tulee. Laitan usein enemmän vettä ja annan kastikkeen hiukan kiehua kasaan, tulee niiin ihanan kermaista. Tän reseptin ansiosta aina välillä iskee oikea tofu-himo.
  Täysjyväriisin ja höyrytetyn parsakaalin kanssa ihan parasta.

 20. Osaatko sanoa kuinka paljon tässä ohjeessa on sokeria? Pyrin syömään terveellisesti ja välttämään liikaa sokeria.

  1. Ketjap manis -soijakastikkeiden sokeripitoisuus vaihtelee, joten varminta tarkistaa pakkauksesta. Muutenhan tässä ei ole lainkaan lisättyä sokeria.

 21. tosi hyvä kastike tässä! itse vaan mietin, että tofut kannattaisi ehkä paistaa rapeaksi ennen valkosipulin lisäämistä, koska ainakin mulla valkosipulit meinas jo kärtsätä siinä vaiheessa kun tofuun alkoi vähän tulla paistopintaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights