Kurkku-melonismoothie

Juhannuksena tuli mässäiltyä oikein olan takaa, joten kroppa huutaa vieläkin viikonlopun jäljiltä jotain vihreää ja helposti sulavaa. Olenkin nyt surautellut parina iltana smoothieita iltapalaksi, vaikka en niitä yleensä kovin usein juokaan. Tästä versiosta tuli varsin mainio (helle)päivän päätös.

kurkku-melonismoothie

Minttu on kasvanut parvekkeellani tänä kesänä ihan poikkeuksellisen hyvin. Siivosin mintulle tilaa siihen yhteen ainoaan nurkkaan, johon paistaa aurinko muutaman tunnin, ja siellä se rehottaa ja voi hyvin. Tuntuu luksukselta, että saa mojitoon ja smoothieihin hyödynnettyä omat mintut, eikä tarvitse aina kipittää kauppaan sen takia. Muuten kyllä käyn parhaillaan sotaa kirvoja, ansarijauhiaisia ja ripsiäisiä vastaan, mutta olen ainakin vielä toistaiseksi voiton puolella ;)

Tähänkin smoothieen kävin nyppimässä parvekkeelta muutaman mintun oksan. Kurkun ja melonin kaverina siitä tulee erityisen raikas yhdistelmä. Lisäsin smoothieen vielä pari ruokalusikallista kuorittuja hampunsiemeniä. Kuoritut siemenet sulavat hyvin ja hamppuhan tunnetusti sisältää runsaasti hyviä rasvahappoja ja proteiinia. Jos ei tällä lähde juhannuspöhö, niin ei sitten millään!

Kurkku-melonismoothie

kahdelle

 • puolikas hunajameloni
 • puolikas kurkku
 • 1 limen mehu
 • 2 rkl kuorittuja hampunsiemeniä
 • muutama vihermintun oksa
 • vettä ja jääpaloja
 1. Kuori ja paloittele meloni. Pilko kurkku. Purista limen mehu.
 2. Blendaa kaikki aineet sekaisin ja nauti heti.

P.S. Juhannuksesta jäi paitsi ähky, myös loputon perunasalaattihimo. Palaan asiaan!

8 vastausta kirjoitukseen “Kurkku-melonismoothie

 1. Kurkku, minttu ja meloni ovat kyllä pistämätön kolmikko helleähkyn taltuttamiseen :)

  Outi/Keittiökameleontti

 2. Hei, mitä käytät kirvoihin ja ansarijauhiaisiin? Mullakin molempien invaasio parvekkeella. Kirvoihin on auttanut jonkin verran Neudorffin pyretriini-öljy-seos, mutta lehtien alapintojenkin suihkuttelusta huolimatta aina joku jää jonnekin henkiin ja viikon päästä näyttää samalta kuin aiemmin. Lisäksi ei ole mitään ilmaista tuo litku ja kohta purkki mennyt kolmeen chilintaimeen.. Nuihin jauhiaisiin en oo keksiny mitään tepsivää keinoa ja monta kasvia on lentänyt roskiin.
  Mistä parvekkeelle saisi leppäkerttuja ja petopunkkeja, ne kun kuulemma auttaisivat? Luomuviljelijät tilaavat niitä ilmeisemmin netistä, mutta onkohan niillä jotain sisäpiiridiilereitä siellä.. (:

  1. Heippa Niina!

   Mulla on myös käytössä tuo Neudorffin Sprutzit, mutta se ei tosiaan ole mitään ihmeainetta. Mun kokemuksen mukaan se lähinnä auttaa pitämään ötökät kurissa, mutta ei hävitä niitä kokonaan. Yrttien kanssa sen käyttö on lisäksi siinäkin mielessä vähän ongelmallista, että sitä on pakko suihkuttaa kerran viikossa jos siitä aikoo saada jotain tehoja irti. Maustekasveilla on myös viikon varoaika, joten niitä ei sitten ehdi missään välissä syömään ;) Eihän noista ötököistä oikein millään pääse kokonaan eroon, ikävä kyllä.

   Petopunkkeja ja muita torjuntaelöitä voi tilata ainakin Biotuksesta. Siitähän ei ole mitään takuita, miten nuo öttiäiset viihtyävät parvekkeella, mutta itseänikin kiinnostaisi kokeilla olisko niistä apua.

   1. Kiitos kovasti vinkistä! Melko isot näyttää olevan pakkauskoot ja suolaiset hinnat harrastelijoille nuissa – mun parveke kun on noin 3 neliötä. Ehkä on hätävarjelun liiottelua hankkia max 200 neliölle tarkotettu torjunta-putkilo, varsinkin jos torjuntatulos itsessään ei ole taattu.. :/
    Toisaalta eikös sitä sanota, että kallein kilohinta on itse kasvatetussa. Eli aidosti fiksut ostaa yrtit torilta ja unohtaa kotihippeilyt.. Ite oon kuitenki niin rakastunu siihen vehreyteen, etten ainakaan vielä pysty moiseen.

    Jauhiaisiin aattelin hommata seuraavaks nuita Neudorffin torjuntatikkuja.
    Chileille puolestaan kokeiluun menee mäntysuopakäsittely (10-20 min vaikutus, sitten huuhtelu) ja päälle Neem-öljyt. Josko auttaisi uuden invaasion pysäyttämisessä. Ja samettikukkiakin oon istutellu ympäriinsä, koska niiden hajun pitäs karkottaa luonnostaan tuholaisia – ovat vielä ihan nättejäkin ja torilla 1€/kpl. Niistä ei tuu siis konkurssia, vaikka olisivatkin vain esteettinen lisä.

    Ei oo kyllä ikinä avomaalla viljellessä ollut tällaista ongelmaa kuin lasitetulla parvekkeella kaupungissa.. Jos jotain hyvää pitää sanoa, niin arvostus Luomua kohtaan on noussu pilviin tänä kesänä. Ei tunnu enää yhtään suolaselta ne tehoruokaa pikkasen korkeemmat hinnat.

    1. No joo, taisto tuholaisia vastaan tulee kyllä aika kalliiksi ;) Ja jos laskee hinnan kaikelle kasvien hoitoon kuluvalle ajalle, niin ei tässä nyt varsinaisesti mitään säästöä synny…!

     Parveke on kyllä aika haastava viljelypaikka. Ja olen ollut huomaavinani, että tuholaiset iskevät ainakin omalle parvekkeelleni erityisen helposti, kun olosuhteet eivät ole kasveille ihan optimaaliset (liian varjoisa, mutta lämmin ja kastelu välillä vähän niin ja näin ;)).

 3. Kommentoin aiemmin parvekeviljelypostaukseesi ja toivoit silloin, että minulla olisi paremma kasvuolosuhteet parvekkeellani kuin sinulla. No, nyt voi jo todeta, että kaikki kasvaa kyllä uskomattoman hyvin! On juuri sopivasti paljon valoa ja lämpöä (mutta ei liikaa paitsi ihan kuumimpina päivinä). Olen ollut ihan innoissani, kun kaikki kasvit pärjäävät niin hyvin!

  No, kirvainvaasio minullakin oli – suihkuttelin yrttejä laimealla mäntysuopaliuoksella ja otin pois ruukusta korianterin, josta nuo kirvat ilmeisesti tulivat, nyt ne ovat jo aika vähissä onneksi. En tiedä tekeekö mäntysuopakin pahaa yrteille, jos ne syö, mutta hyvin huuhdeltuna ei ainakaan ole ollut ongelmia… Kyllä parvekeviljely on mukavaa :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights