Punajuurismoothie

Punajuurta ei ole tullut juuri syötyä raakana sitten kouluaikojen, mutta se uppoaa loistavasti ainakin smoothieen – ihanan värin kera tietysti!

punajuurismoothie

Laitoin smoothieen ensin pelkkää omenaa ja punajuurta, ja oli se niinkin ihan hyvänmakuista. En kuitenkaan voinut välttyä peruskouluflashbackeilta: smoothie maistui samalta kuin koulun ruokalassa tarjottu punajuuri-omenaraaste. Oli pakko lisätä sekaan mustikoita, jotta pääsin epämukavista mielikuvista eroon ja siitä tulikin sitten aika hyvä sekoitus :)

Jos haluaa smoothien joukkoon vielä vähän lehtivihreää, voi sekaan surauttaa huoletta kourallisen lehtikaalia.

Punajuurismoothie

1-2 annosta

 • 1 keskikokoinen punajuuri
 • 1 suuri omena
 • 1 dl pakastemustikoita
 • vettä
 1.  Kuori punajuuri. Paloittele punajuuri ja omena tehosekoittimeen.
 2. Lisää mustikat ja vesi. Blendaa tasaiseksi.

P.S. Evirahan muuten suosittelee syömään punajuuren vain kypsennettynä, mutta koska ilmeisesti edelleenkään ei ole mitään järkevää selitystä löydetty sille, miksi punajuuri olisi raakana pahasta, popsin sitä huoletta jatkossakin kypsentämättä. Ja olenhan koko peruskoulun ajankin vedellyt sitä punajuuriraastetta ilman ruokamyrkytyksiä…

5 vastausta kirjoitukseen “Punajuurismoothie

 1. Ihme juttu tuo punajuuren kypsennyssuositus! Olisi tosiaan mukava saada siihen joku selitys.
  Tämä smoothie houkuttelee jo värinsäkin puolesta! Itse olen (tehosekoittimen puutteessa) mehustanut punajuurta omenan kanssa ja se onkin herkullista mehua.

 2. Olen ymmärtänyt, että tuo kypsennyssuositus liittyy punajuuren kuoreen helposti jäävästä mikrobista (joka esiintyy mullassa ja aiheuttaa ruokamyrkytyksiä). Mutta jos punajuuren pesee kunnolla ei ongelmaa pitäisi olla.

 3. Käsittääkseni vain osalle ihmisistä saa raaka punajuuri aiheuttaa myrkytysoireita, osalle ei. Itse saan voimakasta päänsärkyä, joka katoaa muutamassa tunnissa. Samalla tavalla joidenkin elimistö pilkkoo punaisen värin mutta muilla se näkyy virtsassa. Hygieniasta huolehtiminen on tietenkin tärkeää kaikille :)

 4. Eipä ollut tullut mieleenkään laittaa punajuurta smoothieen.. Pistin parista punajuuresta mehustimen kautta mehut ja sit kourallisen jäisiä mansikoita ja kourallisen jäisiä omenanpaloja. Superhyvää! Kiitos inspiksestä. :)

 5. Punajuuren kypsennyssuositus perustuu siihen että raaka punajuuri on aiheuttanut useita laajoja ruokamyrkytysepidemioita. Evira siis suosittelee syömään punajuurta ainoastaan kypsennettynä. Eviran sivuilla kuitenkin luki että näytteistä ei ole löydetty mikrobeja eikä toksiineja eli myrkytysoireet aiheuttaa ilmeisesti joku muu. Useissa ravintolaketjuissa ja kuntien keittiöissä on raa´an punajuuren käyttökielto mutta jos itse tietää sietävänsä sitä hyvin niin miksikäs sitä ei voisi käyttää…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights