Ajatuksia säästökuurin varrelta

Kirjoittelin syyskuun lopussa, että aion lokakuussa säästää ruokamenoissa. Kuukausi sujui yllättävän kivuttomasti!

saastokuuri

Olen nyt ollut tällä säästökuurilla 31 päivää, joten on aika tehdä yhteenveto! Tämä viikko on poikkeuksellinen siinä mielessä, että olen kotona ainoastaan kaksi päivää, joten säästökuuri on sen aikana tauolla. Tarkoitus on kuitenkin jatkaa säästölinjalla ainakin vuoden loppuun – ainakin niin, että pidän kirjaa menoista ja olen huomattavasti tarkempi ostosteni kanssa! Sain tuohon aikaisempaan postaukseen teiltä todella hyviä vinkkejä, kiitos niistä! Olen viime viikot tunnollisesti noudattanut monia teidän antamistanne vinkeistä ja kiinnittänyt huomiota omiin sudenkuoppiini.

Kuukauden ruokamenot

31:n päivän aikana kulutin ruokaan seuraavan summan: 167,52€ = 5,40€/päivä

Summa on pääsääntöisesti yhden ihmisen ruokkimiseen, joskin pari kertaa tehdyistä aterioista osa on mennyt paremman puoliskon suihin, samoin kuin osa leivistä. Toisaalta sitten join itse miehen ostamaa glögiä ja viiniä. Kuukauden aikana sain blogin kautta pari pakettia Silmusalaatin ituja, jokusen olutpullon sekä Ekolosta paketin, jossa oli muutamia teepusseja, mantelimaitoa ja kookosvoita. Lisäksi anoppi toi mustikoita ja pari ruisleipää, ja omat vanhemmat suppilovahveroita. Näillä säästin joitakin euroja (oluita en ole juonut vieläkään ja mantelimaitoa tai kookosvoita en olisi tullut muuten ostaneeksi). Summan totuudenmukaisuutta vääristää vähän sekin, että minulla on vielä aika monta annosta tämän kuukauden aikana tehtyä ruokaa pakastimessa.

Olin alustavasti ajatellut, että 50€:n viikkobudjetti olisi realistinen, mutta huomasin nopeasti, että vähän vähemmälläkin pärjää. Muutamia turhia heräteostoksia tein kuukauden aikana. Oli aika yllättävää huomata, että karkkipussista ja olutpullosta syntyy helposti yhtä päiväbudjettia suurempi summa! Normaalisti en edes juuri koskaan osta karkkia, mutta kauppaan oli tullut vegaanisia uutuuksia, enkä voinut vastustaa kiusausta… Myöhemmin tuli morkkis, kun laskeskelin mitä kaikkea olisin voinut ostaa samalla summalla! Lisäksi Blogiringin kamppikseen tekemääni ruokaan kului rahaa 10,89€. Samalla rahalla olisin varmasti hankkinut muutoin edullisempia raaka-aineita.

Kuukauden turhuudet:

 • Pandan suklaarusinat 1,49€
 • Marianne Cafe Mocha -karkkipussi 2,29€
 • Olutpullo 3,20€

Yhteensä: 6,98€

Törsäsin torilla myös persimoneihin (3,90€) ja ostin mysliä Punnitse & Säästästä (5,10€). Samalla rahalla olisin ostanut kaupasta neljä kiloa puolalaisia omenoita ja Lidlistä mysliä ainakin kolme kertaa enemmän.

Näin säästin

Jatkoin säästämistä niillä keinoin, jotka mainitsin edellisessä postauksessa. Eli tein ruokaa valmiiksi etukäteen pakastimeen, en syönyt valmisruokia, söin sesongin mukaan, välttelin alkoholin ostamista, enkä heittänyt ruokaa pois. Lisäksi kiinnitin huomiota seuraaviin seikkoihin:

1. Pidin kirjaa menoista

Säästin kaupassa käydessäni kaikki kuitit ja kirjoitin ylös kaikki ruokaan käyttämäni rahat viikottain. Yllättävän vaivatonta, ja oikeasti ainoa tapa pysyä kärryillä mihin rahat menevät. Taidan laajentaa tätä jatkossa muihinkin menoihin!

2. Vähensin kaupassa käyntien määrää

Kävin kerran viikossa torilla hamstraamassa euron pusseja ja tein ruokaa sen mukaan, mitä siellä kulloinkin sattui olemaan. Muut ruokaostokset hoidin kerralla viikon tarpeiksi hommaamalla mm. soijamaitoa, leipää, margariinia jne. Lisäksi hain joitakin edullisempi perustarvikkeita erikoisliikkeistä tai Lidlistä.

3. Mietin mistä ostan

Liikun ainoastaan polkupyörällä, joten ihan aina ei ole mahdollista aikataulujen puitteissa juosta tarjousten perässä tai erikoiskaupoissa. Tästäkin selviää etukäteissuunnittelulla! Vegekaupasta saa kaikkein edullisimmat kuivatut pavut ja linssit, torilta vihannekset (tori ei tosin ikävä kyllä ole toiminnassa talvella) ja Lidlistä myslit. Olen aika hyvin perillä vihannesten kilohinnoista, joten hintavertailun tekeminen on helppoa ja ostan hyvin säilyviä tuotteita varastoon silloin kun ne on tarjouksessa. Olen yrittänyt kaikin keinoin vältellä sellaisia kauppoja kuin Punnitse & Säästä, Kuudes Maku tai Stockan Herkku, koska niissä tulee aina vähän hulluksi ja tulee osteltua kaikkea turhaa. Myös isot marketit on lähikauppaan tottuneelle huonoja paikkoja, koska valikoimaa on niin paljon ja heräteostosten tekeminen liian helppoa!

4. Huolehdin perusvarastosta

Mietin etukäteen, mitkä on sellaisia juttuja, joita ilman arki ei pyöri. Sitten pidin huolen, että niitä on aina kaapeissa. Yhden jutun takia on vaarallista lähteä kauppareissulle, koska sieltä tarttuu aina mukaan jotain muutakin! Minulle tärkeintä on, että kaapeista löytyy tuoreita hedelmiä ja vihanneksia, jotain proteiinia (pavut, linssit, soijarouhe, soijasuikaleet jne), kahvia ja soijamaitoa, ruisleipää (tai vähintään leiväntekoaineita), kaurahiutaleita sekä perustarpeisto mausteita ja öljyä.

5. Palasin kaurapuuron pariin

Perusaamiaiseni on aikaisemmin koostunut maustamattomasta soijajogurtista, marjoista ja myslistä. Säästökuurilaisena jouduin palaamaan kaurapuuron pariin, joka tulee ennen pitkää halvemmaksi. Kaurapuuron syöminen on kuitenkin ihan yhtä tyhjän kanssa, koska puolen tunnin päästä on taas kiljuva nälkä. Olenkin tuunannut aamupuuroani lisäämällä kaurahiutaleiden joukkoon proteiinijauhetta* ja kanelia ja keittänyt puuron veteen. Olen syönyt puuron mustikoiden, kurpitsansiemenien kanssa, höystettynä pikkulorauksella soijamaitoa. Ei pöllömpi aamiainen!

6. Jätin heräteostokset tekemättä

Karkkipussia ja olutpulloa lukuun ottamatta pärjäsin kuukauden aika hyvin ilman turhia mielitekoja kaupassa. Vähän ehkä harmittaa, etten ole vieläkään päässyt maistamaan uutta vegaanista lakritsijäätelöä, enkä ole raaskinut ostaa ruusukaaleja, tofua tai maapähkinävoita. Halloween-leivonnaisten tekeminenkin täytynee tälle vuodelle unohtaa. Ja täytyy sanoa, että ruokabloggaajaa ei hirveästi inspiroi, jos ruokakaappien mielenkiintoisimmat antimet on keräkaali ja purkillinen tomaattimurskaa. Mutta näillä mennään!

7. Vähensin kahvin juontia

Aamukahvini on tähän asti koostunut 2 dl:sta lämmitettyä soijamaitoa ja annoksesta mutteripannulla keitettyä espressoa. Arkipäivät menevät yleensä yhden kupillisen voimin, mutta varsinkin vapaapäivinä tulee kiskottua näitä useampi kupillinen päivässä. Ja eikä pelkästään se kahvi, vaan soijamaitokin tulee näillä määrillä melkoisen kalliiksi! Olenkin vähentänyt aamuisin soijamaidon määrän puoleen ja juonut vapaapäivinä ihan maksimissaan pari kuppia kahvia. Espressopavut jauhan itse, ja ostan ne joko Vegekaupasta tai Lidlistä. Voisin tietenkin alkaa juomaan myös jotain X-tra -kahvia, mutta joku raja täytyy vetää tähän säästämiseenkin. Mieluummin vähemmän, harvemmin ja parempaa kuin enemmän huonoa!

8. Vaihdoin tofun soijasuikaleisiin

Söin ennen tofua varmaan pari-kolme pakettia viikossa. Se tekee jotain 6-12 euron välillä, riippuen mitä merkkiä käyttää. Tofun sijaan olen tässä kuussa paistellut salaattien joukkoon Vegetukun soijasuikaleita. Yhden tofupaketin hinnalla saa soijasuikaleruokia koko kuukaudeksi.

Parannettavaa loppuvuodelle

Kuukauden jälkeen jäi kieltämättä vähän kaihertamaan mieltä, että 167€ kuukaudessa tuntuu silti aika isolta summalta. Jos tuosta lähtee vielä nipistämään, tarkoittaa se väistämättä sitä, että tuoreiden vihannesten ja hedelmien osuutta on pakko vähentää. Terveellisestä ruoasta en kuitenkaan haluaisi alkaa säästämään, mutta edelleen voisin kiinnittää paremmin huomiota juuresten hyödyntämiseen ja alkaa vaikkapa kasvattamaan ituja itse. Toisaalta ajattelen niinkin, että jos ja kun kerran vietän töissä 40 tuntia viikossa, niin kyllä sen vastapainoksi täytyy sentään olla edes varaa syödä hyvin! Kuinka paljon teillä muuten kulutetaan ruokaan rahaa kuukausittain?

Mitä jäi käteen?

Tärkeintä oli, että tili ei tällä kertaa ollut nollilla ennen seuraavaa palkkapäivää. Puutarha-alan työehtosopimuksen mukaan palkkaansa nauttiva ei nyt muutenkaan varsinaisesti pääse törsäilemään, mutta teki hyvää muistuttaa itseään siitä, mitä ruoka oikeasti maksaa. Vertailemalla hintoja ja heräteostoksia välttämällä pystyy säästämään kuukaudessa aika hyvän summan rahaa! Lisäksi otin haasteena sen, että ruoanlaitossa täytyy käyttää ehkä vielä enemmän mielikuvitusta, kun täytyy kehitellä jotain kiinnostavaa kaapeissa olevista perusaineista. Helppoahan se silloin on, jos voi hyvät ideat mielessä käydä hakemassa kaupasta mitä mieli tekee! Säästökuurin voi siis ottaa hyvänä luovuusharjoituksena. Köyhäilijän ruoanlaittotaidot korostuvat ehkä tavallista pulliaista enemmän, mikäli siis mielii kuitenkin syödä hyvin. Muistan kyllä hyvin ne ajat, kun olin päätoiminen opiskelija ja ruokavalioni koostui pääosin makaronista, soijarouheesta ja ketsupista. Onneksi nykyään syntyy keittiössä samalla rahalla vähän muutakin! Menojen kirjaaminen ylös on myös yllättävän koukuttavaa. Joka viikko tekee mieli haastaa itsensä säästämään vielä vähän enemmän.

*Proteiinijauheen voi joku mieltää kalliiksi erikoistuotteeksi, mutta laskeskelin, että se tulee lopulta aika edulliseksi ja sillä saa puuroaamiaisestakin ravitsemuksellisesti järkevän (Puuron joukkoon voi tietenkin lisätä myös soijahiutaleita tai vaaleaa soijarouhetta!). Syön itse SunWarriorin maustamatonta Warrior Blendiä, jonka hankin iHerbistä. Pussi voi tuntua kertaostoksena kalliilta, mutta se kestää minun käytössäni noin 4 kuukautta. Pussi maksaa iHerbissa vajaat 32 euroa (Ruohonjuuressa 72€). Jos muitakin kiinnostaa tilata tuolta, niin omalla alennuskoodillani RNB753 uudet asiakkaat saavat 5-10 dollarin alennuksen tilauksen loppusummasta riippuen (ja minä saan pienen osingon, jos koodia on käytetty).

54 vastausta kirjoitukseen “Ajatuksia säästökuurin varrelta

 1. Itselläni myös samoja kokemuksia tuosta kaurapuurosta. Tuntuu että se enemmänki aiheuttaa nälkää kuin vie sitä pois.
  Jostain kuitenkin luin että kun lorauttaa päälle öljyä niin se täyttää paremmin ja pitää nälän pidempään loitolla. Tuntuu kyllä toimivan. Ja saahan siitä kätevästi samalla hyviä rasvoja, eikä puuron maku muutu ellei käytä vahvan makuista öljyä.

  1. Mä en kyllä ole huomannut, että ”voi”silmä (tai öljy) pitäisi nälkää poissa yhtään kauemmin. Proteiini tuntuu mulla auttavan vähän paremmin :) Ja noi siemenet on myös hyviä joukossa!

 2. Ööh, kyllähän torilta saa vihanneksia ja hedelmiä ympäri vuoden? Siellä on ainakin aina ennen olleet ne pari sitkeää kojua läpi talven. Mitään eettistä lähituotettua ruokaa kyseessä toki ei ole, ja koska nuo kasvikset ovat _kypsiä_ pitää ne kuluttaa parin päivän sisällä. Mutta ainakin köyhälle opiskelijalle tori on ihan ehdoton edullisuutensa vuoksi. Eivätkö nuo pari sitkeää myyjää (myyvät ilmeisesti tukusta kypsiä kasviksia) enää ole paikalla läpi talven? :/ Ahdistus iskee, jos eivät ole!

  Mielenkiintoinen postaus kuitenkin! Vähän jäänyt Chocochilin lukeminen, mutta on kivaa kun luettavaa on nyt paljon! Mukavaa palata hyväksi havaittujen reseptien ääreen, kun tuntuu että itse säveltämäni kasvisruoka on aina kauhean mautonta / pahanmakuista.

  1. No mutta sehän on ihan mahtavaa, jos torilla on jotain talvellakin! Onkohan ne siellä jotenkin vähemmän aikaa päivästä, kun en muista törmänneeni niihin talvisaikaan… Ja juuri tuossa yhtenä päivänä yhdellä kojulla myyjä puheli heidän olevan siellä lokakuun loppuun, mutta se ei tainnutkaan olla siellä halpakojujen puolella. Kiitos oikaisusta!

   1. Ne halpakojut ovat mun mielestä paikalla läpi talven, ei nyt ehkä 25 asteen pakkasella :) Talvisin tori taitaa mennä kiinni jo kahdelta päivällä.
    Kaipaan niin Turun toria! Vaikkakin paikkana se onkin melkoisen ruma, niin kyllä on ikävä noita halpakojuja ja Sorria!

    1. Sorrin myyjät muuten juttelivat että avaavat Kauppahalliin myymälän tässä kuussa. Eivät viljele itse talvella, mutta jotain lähituotantoa kai olisi tarjolla.

 3. Mielenkiinnolla olen seurannut säästökuuriasi! En ole saanut aikaiseksi seurata vielä meidän ruokalaskua, mutta se on kyllä valtava:( meitä on 2 aikuista ja 4 ja 6v lapset. Toimimme molemmat aikuiset yrittäjinä kotona ja lapset ovat kotihoidossa myös, joten tämä tarkoittaa 5 aterian valmistamista joka ikinen päivä. Esikoinen syö kyllä lounaan koulussa. Arvioisin,että ehkä 500-600€ menee kuussa ruokaan. Ostamme kaiken mahdollisen joko luomuna tai sitten lähitiloilta suoraan. Valmistan kaikki ateriat itse alusta loppuun. Se toki säästää rahaa,mutta on työajasta ja lasten kanssa vietetystä ajasta pois.
  Kiitos inspiroivasta blogista, käyn lähes aina ensimmäiseksi etsimässä täältä ohjeita kun kaipaan virikkeitä ja uusia tuulia tähän jatkuvaan ruuanlaittoon!:)

  1. Kiva kuulla, että Chocochilistä on ollut inspiraatioksi!

   Mua kyllä kauhistuttaa, kun kuuntelen esimerkiksi työkavereiden juttuja siitä, millaisia määriä teini-ikäiset syö. Millä rahalla ne ikinä ruokkii? :D

 4. Talkkunapuuro pitää nälkää paljon paremmin kuin kaurapuuro. Johtunee siitä että kuitpupitoisuus on suurempi. Saattaa siinä protskuakin olla enempi. Siihen mustikoita, siemeniä tai muuta päälle niin hyvää on.
  Meillä menee kuukaudessa n.600€ juokseviin menoihin, siitä ehkä 400-500€ ruokaan. Kotiäiti on ikuisella säästökuurilla. Tuolla rahalla syö kaksi aikuista ja kaksi pientä lasta, toinen aikuinen syö lounaan töissä (sen hintaa ei ole tuossa huomioitu) ja toinen lapsi syö kolme lounasta ja välipalaa viikossa päiväkodissa. Uudet säästökohteet on koko ajan hakusessa. Ihan kaikesta en kuitenkaan ole valmis tinkimään.

  1. Talkkuna ei kyllä hivele mun makuhermoja, mutta ehkä sitä voisi taas joskus kokeilla!

   Ulkona lounaan syöminen tulisi kyllä ihan törkeän kalliiksi. Se tekee helposti 150-200 euroa lisää kuussa ruokalaskuun.

   1. Enpä mäkään suuremmin sitä talkkunaa rakasta mutta kun sen upottaa kaikkeen nannaan niinkuin kesällä poimittuihin mustikoihin niin uppoaa kyllä=) Tekee siinä määrin hyvää vatsalle, kukkarolle ja painonhallinnalle että jäi pysyväksi aamiaiseksi vaikka joudunkin vähän miettimään miten saan sen maistumaan hyvältä… ;)

 5. Minun säästöviikot menivät nyt vähän sellaiseks että ei oikein pysynyt kärryissä sittenkään. Varsinkin viime viikolla törssäiltiin, käytiin myös ravintolassa syömässä…

  Mutta kuitenkin omat ruuat eivät ole maksaneet kuukauden ajan enemmän kuin yhteensä: 177€

  Mutta paljon enemmän sitä voisi säästää, kaupankäyntejä pitäisi todellakin vähentää ja ruokaa tehdä isomman määrän kerralla pakkaseen. Heräteostoksia on mulla tullut aika monta.

  1. Kärryiltä putoaa kyllä helposti heti, jos tulee arkirutiineihin muutoksia. Katsotaan miten itse selviän tästä viikosta! :)

 6. Pitää vielä lisätä että minäkin harrastan kaurapuuroa, en voisi olla ilmaan sitä nyt kun on siihen tottunut. On jotenkin niin idyllistä istua aikaisin aamulla kun ulkona on vielä piimeää ja syödä lämmintä kaurapuuroa. Mustikoita, ”voi” silmä, hunajaa tai intiaanisokeria, kanelia ja kauramaitoa ovat ihan must mun puurossa.
  Minusta puuro on ihan tarpeeksi täyttävää, syön sitä aika ison lautallisen.

 7. Marianneissakin on palmuöljyä, kurjuus. Olen vasta viime viikkoina herännyt palmuöljyn haittapuoliin, mutta nyt pitää ruveta sitäkin syynäämään pakkauksista. Eläinten ystävien kantsii lukea esim. tämä: http://rawforbeauty.com/blog/say-no-to-palm-oil.html Ja se sertifioitu tavara ei ole kuulemma juurikaan sen parempaa.

  ps. kiva Elina, kun olet jättänyt eläinoikeusasioista paasaamisen vähemmälle, toivottavasti täällä kommenteissa sitä saa kuitenkin ainakin hiukan harjoittaa :)

  1. Mä koen boikotointia tärkeämmäksi sen, että yrityksille laittaa palautetta palmuöljyn käytöstä. Ketään ei varmasti kiinnosta, jos jätän sen takia yhden Marianne-pussin ostamatta vuodessa, mutta palautteen antaminen voi kyllä vaikuttaa tuotteiden koostumukseen!

   En ole kyllä itse ryhdistäytynyt tässä palmuöljyasiassa yhtään. Pitäisi varmaan!

   1. Joo, toi on kyllä totta, että palautteen antaminen on tärkeää! Eikä se yksi karkkipussi tosiaan mitään vaikuta, mutta sitten on vähän eri asia, jos jotain tuotetta on tottunut ostamaan jatkuvasti.

    Palmuöljyä on kyllä tungettu ihan ihme paikkoihin ja se piiloutuu usein sanan ”kasviöljy” taakse. Laitoin juuri meiliä mynämäkeläiselle Veraisen leipomolle, kun niiden leivissä luki tuo kasviöljy. Vastasivat käyttävänsä sekoitusta, jossa 80 % rypsiöljyä ja 20 % kasviöljyä. Mitähän varten tuollainen pieni leipomokin on päätynyt tuollaiseen sekoitukseen pelkän rypsiöljyn sijaan? Varmaan joku toinen firma on sen onnistunut heille markkinoimaan…

 8. Kiinnostavia pohdintoja! Jännä, miten erilaiset kulutustottumukset ihmisillä voikaan olla. :) Minä olen tottunut elämään melko säästeliäästi ja olemaan tarkka rahankäytön suhteen, vaikken ole oikeastaan koskaan kirjannut menoja ylös paperille. Kirjanpidon puutteesta huolimatta pärjään aika pienellä rahamäärällä. Minulla ei tosin ole kovin kalliita harrastuksia tai muita suuria kiinteitä menoja vuokran lisäksi. Suurin osa (tällä hetkellä hyvin pienistä) tuloista menee juuri ruokaan. Ja siitäpä en suostukaan kauheasti tinkimään. Köyhänä opiskelijanakin olen ostanut lähes pelkästään luomuruokaa ja toisinaan kalliitakin raaka-aineita, mutta tietysti kasvissyöjänä säästää jo paljon.

  1. No se on tietenkin varsin oiva keino pitää menot kurissa, että pitää tulot pieninä :D Minäkään en nyt näillä palkoilla voi älyttömiä törsäillä, mutta arvostan kyllä sitä, että kun elää arkena säästeliäästi, on pienipalkkaisenkin mahdollista matkustaa ja tehdä silloin tällöin muita isompia tarpeellisia hankintoja.

 9. Aika samoihin summiin per henkilö olemme päätyneet, kun ollaan ruokaa ostettu minulle, miehelleni ja kesäasukkaille (jotka tosin söivät lounaan muualla). Mekin käytiin hakemassa isoja satseja Lidlistä lähinnä kesäasukkaille (maidot, mehut, paahtoleipä, hillot, hedelmiä, lihaa/kalaa). Yllättäen corn flakesit ja jogurtit eivät olekaan Lidlissä halpoja, ne haimme cittarista. Itselle ostimme melkeinpä mitä vain halusimme syödä, mutta kilohintoja seuraamme aina ja valitsemme usein sen perusteella. Aina en kuitenkaan valitse halvinta, vaan suosin kotimaista ja luomua. Munat ostan aina luomuna eläinten hyvinvointisyistä. Lihaa en syö itse, niin se varmaankin pienentää tuota omaa ruokalaskua.
  Mun mielestä tuo sun karkkimäärä oli ihan älyttömän pieni, älä siitä tunne huonoa omaatuntoa lainkaan! Mä syön varmaan viikossa tuon verran.

  1. No en mä siitä varsinaisesti huonoa omaatuntoa pode, mutta onhan se nyt ihan älytöntä ostaa pussillinen karkkia, jos samalla rahalla ostaa yhden kokonaisen päivän (kunnon) ruoat! Tämäkin piti itselle kirjata paperille ylös, ennen kuin tajusin asian ;)

 10. Hyvä kooste, kiitos! Olen ehdottomasti samaa mieltä, että mieluummin vähemmän ja harvemmin, mutta parempaa. Lapsuudenkodissani lähtökohtana oli aina kilohinta, mutta vaikka olen ”peruspihi/säästäväinen”, koen nykyään tärkeämmäksi ostaa laadukkaita raaka-aineita. En ole uskaltanut kirjata kuukauden ruokamenoja, mutta olen melko varma, että kasvisruokaan siirtyminen on vähentänyt ruokamenoja paljon. Seurantaa vaikeuttaa nykyään myös se, että ennen kävimme aina samassa ruokakaupassa, ja kuukauden ruokamenot pystyi suhteellisen totuudenmukaisesti katsomaan kyseisen ketjun verkkopalvelusta. Nykyään ruokaostokset hajautuvat enemmän sinne sun tänne: päiväkodin luomupiiriin, torille, Turun seudun luomukassiin, ja K-kauppoihin, joissa on parempi valikoima ja tuoreempia raaka-aineita, kuin lähi S-kaupoissa, joissa olin tottunut käymään.

  Linkkaan vielä perusohjeen kotimysliin, jos jotakuta kiinnostaa! En ole laskenut, miten paljon halvempaa on kuin kaupan myslit, mutta ainakin saa juuri sellaista mysliä jota haluaa (ilman sokeria ja sitkeitä hedelmäpaloja!) :) http://kotivalossa.blogspot.fi/2013/08/rapea-kotimysli-sisaltaa-takuuvarmasti.html

  1. Mä ”tein” aikaisemmin mysliä sekoittelemalla Kuudes Maku/Punnitse &Säästä -kauppojen irtolaareista haluamiani juttuja. Se ei kyllä tullut halvaksi :D Jos budjetti ei olisi esteenä, mun mysli sisältäisi suurimmaksi osaksi siemeniä ja pähkinöitä.

 11. Olen yrittänyt seurailla omaa rahan menoa viimeisen kuukauden aikana, mutta muutamat juhlat ja Saksan reissu heittelivät budjettia niin paljon, että kirjaaminen tuntui turhalta. Muutaman viikon keräsin kauppakuitteja ja huomasin, että ruoka on todellakin pienin menoeräni. Verkkopankki paljasti, että suurin rahasyöppöni on vr ja illanviettopaikat. Luin jostain lehdestä vinkin, mitä olen jo kerran kokeillut. Nosta viikon alussa automaatista 60e. Sen pitäisi riittää hyvin ruokaan ja pieniin pakollisiin ostoksiin. Kun tietyn summan on riitettävä koko viikoksi heräteostokset jäävät pois automaattisesti. Kokeilu viikolla rahat riittivät todella hyvin kunnes pääsin lauantai iltana saksaan ja lähdimme ulos.. :D Nyt loman jälkeen jatkan taas säästökuuria. :)

  1. Noi VR:n hinnat on kyllä jotain ihan järkyttävää, nyt kun en enää ole opiskelija. Sen takia olen tänäkin aamuna neljältä ylhäällä, että ehdin Onnibussiin ja vitosen reitille Helsinkiin!

   Toi käteisen käyttäminen on kyllä ihan hyvä vinkki, jos se tuntuu itselle tarpeelliselta! Mä kokeilin samaa ekan viikon, mutta tulin siihen lopputulokseen että menojen kirjaaminen on enemmän mun juttu kuin käteisen kanssa pelaaminen :)

 12. Upean analyyttinen postaus säästökuurista! Olen melkein kateellinen, enkä edes kehtaa sanoa kuinka paljon ruokaan menee rahaa kuukaudessa, vaikka yritän tarkkana olla. Löysin paljon hyviä vinkkejä tilityksestäsi, kiitos ;)

 13. Mä keräsin viime kuussa kuitit talteen, mutten tajunnut pitää sen lisäksi kirjaa viikoittain. Loppukuusta olisi ollut järkyttävä setviminen, mikä sitten jäikin. Nyt on taas noin viikon kuitit kerättynä, joten aloitankin tuon kirjanpidon heti! Tämäpä hyvä vinkki!

  Meillä kahdella aikuisella ja kahdella pienellä lapsella meni ruokaan viime kuussa n. 530 euroa. Se on kamala summa, kun elämme kotihodontuella ja miehen palkalla. Mutta kovasti en enää keksi nipistettävää mm. tofua syödään vain pari kertaa kuussa enää. Soija- ja kauramaidoista, tuoreista kasviksista ja hedelmistä emme ole valmiita (emmekä lasten takia voikaan) tinkimään. Niihin meillä menee eniten rahaa. Täällä maalla kun ei ole tuollaista ihanaa Turun toria. Pitäisikin tehdä enemmän vielä kauppojen välillä vertailua eri tuotteiden hinnoissa. Huomasin vasta nyt, että S-marketissa soijamaitoa on 29 senttiä halvempaa, kuin K-kaupassa. Se on musta käsittämättömän paljon! Ehkä jatkossa pitää käydä tietyt tavarat hakemassa tetystä kaupasta jne. säästääkseen.

  Pihistelijälle minusta olennaista on hyvä maustevalikoima. Viime viikonloppuna tein kaalikoftia (kaura)kermaisessa tomaattikastikkeessa. Meillä oli kymmenen vierasta ja niiden ruokkiminen tuolla ruualla jälkiruokineen maksoi kymmenisen euroa. Ja ruoka sai todella paljon kehuja. Sen taika oli vain hyvässä maustamisessa. Raaka-aineina oli kaali, kikhernejauho, tomaattimurska ja riisi.

  1. Oli ihan kivaa huomata tämän kuun aikana, että hyvän ruoan ei ole pakko olla kallista! Edullisista perusaineista saa mielikuvitusta käyttämällä (ja maustamalla, niin kuin sanoit) todella hyviä ruokia aikaiseksi :)

  2. Kovasti kiinnostaa tuon kaaliruoan ohje. Löytyykö sitä netistä jostakin?

 14. Suosittelen kaupungissa asuville maahanmuuttajien kauppojen valikoimiin tutustumista. Ainakin Helsingissä Hämeentiellä kauppoja on useita. Vii Voanissa esim. puolen kilon tofupaketti maksaa 1,70, eikä ainakaan mainintaa lisäaineista. Linssit ja mausteet kans tosi edullisia. 500 gramman pussi voimakasta currymaustetta tais kustantaa kaksi euroa. Tämä opiskelija kiittää!

  1. Hyvä huomio, jota en itse tajunnut sanoa ääneen! Mä käyn aina ostamassa tosta paikallisesta Lähi-itä -kaupasta (jonka nimeä en ikinä muista) monet mausteet ja esim. currytahnat, ne maksaa siellä paljon vähemmän kuin normikaupoissa!

   Chinamarketin tofu on kyllä vähän epäilyttävää, kun niissä ei ole ikinä mainintaa siitä, mistä se soija tulee. Haluaisin kuitenkin sen kohdalla varmistua siitä, että se ei ole mitään sademetsänraiskaus-geenimuuntelu -tofua.

 15. Ootko kokeillut kauralesepuuroa? Tulee ehkä vähän kalliimmaksi, mutta parantaa ravintoarvoja. Ainakin osa hiutaleista kantsii korvata leseillä, mun mielestä koostumuskin paranee.

  Paljonko sulla on proteiinia tuossa aamupalassa grammoina? Kiinnostaa tietää kun oon laskeskellut omiani ja nykyään aamupalassani on reilu 15g. (hiutaleet, leseet, peölavansiemenrouhe, soijamaito ja pari pähkinää)

  1. No täytyy sanoa, että en ole tajunnut kauraleseidenkin käyvän puuron tekoon! Kiitos vinkistä. Testaan heti, kunhan saan kaurahiutalesäkkini syötyä :)

   En ole laskenut proteiinien määrää. Yritän vältellä kalorien ja ravintoaineiden laskemista ja syödä sen mukaan, mikä tuntuu hyvältä.

 16. Moi!

  Mä oon kanssa yrittänyt pitää ruokaostoksiani kurissa tässä tämän syksyn, kun arki taas loman jälkeen alkoi. Mulla menee noin 150 euroa ruokaan kuussa, tämä sisältää arkipäivien yhden hengen ruoat ja viikonloppuisin kahdelta hengeltä. Tähän lisään, että saan ilmaisen ruoan opinahjossani. Parhain keino rahan menon tarkkailuun on ollut se, että nostan aina tuon 150 euroa kuun alussa, ja se on ainoastaan ruokamenoihin tarkoitettu. Ruokalistan suunnittelu etukäteen on myös helpottanut hurjasti! Ajattelin nipistää ensi kuun ruokarahan 100 euroon, mutta tuo voi olla vähän turhan kunnianhimoinen tavoite.:D

  1. Jos saa päivittäin syötyä yhden aterian ilmaiseksi, niin sehän nipistää ruokalaskua ihan kivasti. 100 euroa ei kuulosta mun korvaan yhtään mahdottomalta :) Mä aion nipistää seuraavan 31 päivän ruoat ainakin tuohon 150 euroon.

 17. Mietitkö koskaan soijan epäterveellisyyttä? Itse luin jostain, että soija sekoittaa hormonitoimintaa ja useita muitakin haittapuolia siitä löytyi, mutta enpä nyt taas muista mitä. Olen ollut siitä lähtien vähän kahden vaiheilla, että pitäisikö tässä vähentää soijarouheiden sun muiden soijasta peräisin olevien tuotteiden käyttöä, vai onko tämä taas foliohattuilua?

  1. En oikeastaan, koska ei soija ole epäterveellistä tai haitallista. Netti on toki pullollaan näitä kaikenmaailman soijanparjaustutkimuksia, joiden rahoittajiksi paljastuu yleensä joku amerikkalainen maitoteollisuuden edustaja. Jussi Riekki on kirjoittanut mainion analyyttisen tekstin soijasta, suosittelen lukemaan sen, jos asia mietityttää. Juttu löytyy täältä.

   Toki se on ihan relevantti kysymys, onko pitkälle prosessoidut soijatuotteet suurina määrinä hyväksi kenellekään (kuten ei muukaan pitkälle prosessoitu välttämättä), mutta esimerkiksi luomusoijamaito tai luomutofu on ehdottomasti fiksua syötävää :) Mieluummin itsekin siis valitsisin tofun kuin soijasuikaleet, mutta en silti ole yhtään huolissani soijan syönnistä. Pyrin pitämään mun ruokavalion monipuolisena, enkä syö soijaa (tai yhtään mitään muutakaan) joka aterialla.

 18. Oletko harkinnut itse Tofun tekemistä? Siihen ei tarvita muuta kuin vettä, liotettuja soijapapuja ja leivinjauhetta. Muut tykötarpeet ovat kattila, kauha, kehikko/muotti, paino, harso, blenderi. Olen siis vietnamilainen juuriltani ja äitini tekee ihan itse maailman parasta tofua. Sitä kun on syönyt, niin ei paljoa tee mieli kaupan tofuja maistella.

  1. Olen harkinnut, mutta en ole tiennyt, että se on noin helppoa! Olen kuvitellut, että tofun tekemiseen tarvittaisiin magnesiumkloridia tai nigaria tai jotain muuta outoa, jota täytyy metsästää kissojen ja koirien kanssa. Mitä tuo leivinjauhe oikeastaan tekee tofulle? Jos sulla on tarkempaa reseptiä tai valmistusvinkkejä, niin otan mielelläni vastaan :)

   1. Listasta unohtui vielä se puristuspussi/harsopussi, jolla saa blendatusta soijasta sitten ne mehut puristettua. Ihan tavallista leivinjauhetta Lidlistä äitini käyttää. Mittasuhteita en tiedä, mutta resepti menee jotenkin näin:
    1. Liota soijapapuja vedessä yön yli.
    2. Heitä soijapavut blenderiin ja lisää liotusvettä mukaan.
    3. Purista tästä blendatusta soijamassasta soijamaito pois. Sen puristetun soijamassan voi sitten jatkokäyttää esim. pihveihin tms, tai sitten heittää pois.
    4. Keitä soijamaitoa, lisää leivinjauhe. Kun soijamaito on keittetty kasaan, niin se on valmis puristettavaksi. (Siitä tulee sellaista vähän niin kuin leikattavaa lämmintä hyytelöä).
    5. Vuorataan kehikko harsolla. Nostellaan massa kehikkoon ja laitetaan joku paino päälle. (Äidilläni on sellainen tiiliskiven tapainen).
    6. Irroitetaan harso, kun tofu on tiivistynyt. Jäähtyneestä tofusta on helpompi irrottaa harso kuin lämpimästä.

    Äitini tekee aika paljon ja isoja satseja kerrallaan tuota tofua, että hänellä on nykyään sellainen laite, joka blendaa ja työntää samalla toisesta päästä ylijäämä massan ulos ja toisesta päästä tulee sitten se puristettu soijamaito. Mutta muistan kun pienempänä ihan käsityönä tehtiin tuo puristus sen blendaamisen jälkeen :) Onhan tuo aika pitkä prosessi, mutta on siinä rahansäästöä.

    1. Kiitos, tätä täytyy testata! Jäin kyllä edelleen miettimään leivinjauheen funktiota. En ole koskaan käyttänyt sitä mihinkään, mikä keitetään. Mitä se oikeastaan tekee soijamaidolle?

    2. Minuakin kiinnostaa tämä kovasti. Onko näin että kun tuossa mainitset tuon leivinjauheen niin käytetään sen sijaan siis tätä Thạch cao juttua?

 19. Ei harmaintakaan aavistusta, mutta sen tiedän, että meidän äiti tekee maailman parasta tofua :D Laitoin sulle sähköpostia. Ehkä sä voit kutsua itsesi meidän äidin luo kylään katsomaan, kun se tekee tofua, jos joskus oot Espoossa päin.

  1. Valehtelin, se käyttääkin sitä leivinjauhetta joihinkin muihin vietnamilaisiin ruokiin. Eli äitini hyydyttää tofun kalsiumsulfaatilla ja sitä saa noista itämaisista kaupoista. Thạch cao on sen nimi vietnamiksi.

 20. Mä onnistuin joskus tekemään tofua ihan sitruunamehulla juoksettamalla. Ohje oli siitä ekasta Vegaanin keittokirjasta, joka ilmestyi joskus 90-luvun lopussa.

 21. Ainakin silken tofua saa tehtyä ihan vaan sitruunamehun avulla, tietysti tulee vähän sitruunainen makukin. Lämmitä ½ litraa soijamaitoa kädenlämpöiseksi ja lisää sitruunamehua kunnes seos juoksettuu (noin 1 sitruunan mehu). harsolla vuoratussa siivilässä ensin vapaasti ja sitten painon alla.

 22. Mielenkiintoinen juttu ja kiinnostavia kommentteja! Itse olen pyrkinyt edullisuuteen sillä, että suosin perusraaka-aineita (vihannekset, juurekset, jauhot, ryynit, jne) ja kokkailen niistä. Pitäisikin pitää kirjaa koko kuukauden ruokamenoista!

  Tofun suhteellinen kalleus oli hyvä pointti, jota itse en ollut paljon miettinyt (kun en muutenkaan kovin paljon syö tofua). Soijarouheen ja -suikaleiden lisäksi voi käyttää korvaamisessa hernerouhetta ja härkäpapuja, ainakin jos on kiinnostunut suosimaan kotimaista tai jostain syystä siirtymään pois soijatuotteista. Samoja ruokiahan näistä ei tietenkään tule kuten vaikkapa soijasuikaleista, joten pitää myös reseptivalikoimaa pistää uusiksi.

  Jäin miettimään tuota tuoreiden vihannesten ja hedelmien kalleutta, jota muutamat muutkin kommentoi keskustelun varrella. Lähinnä ekosyistä ja vähän vahingossa olen viime vuosina jättänyt talviaikaisen hedelmien syönnin vähemmälle. Syynä on toisaalta oma marja- ja omenasato: monenlaisia marjoja koko talveksi ja omenia syksyn ajan niin että napa ruskaa (nyt vasta alkaa tuorevarasto olla tyhjä). Nyt innostuin miettimään, että tämä taitaa olla samalla edullisempaakin. Jonkun verran eli noin kerran viikossa tulee ostettua sesongin mukaan myös ulkomaisia hedelmiä (esim. sitrukset ja banaanit), mutta vaikkapa ”kaupan omenat” on jääneet kokonaan pois :). Jos siis on mahdollista, itse poimien saa myös hyvin edullista ruokaa! Kasvisten kalleutta en ihan kokonaisuudessaan allekirjoita, kun edullisimpia ruokia kaupassa on juuri juurekset, sipulit, kaali, peruna, … eli kaikki nämä avomaan kotimaiset tuotteet. Annan kaalikoftien tapaan näistäkin saa mausteita käyttämällä muutakin kuin perinteistä kaalipataa. Näistä olisi kiva saada uudenlaisia reseptejä! En ole kovasti jäänyt kaipaamaan talvikauden aneemisia tomaatteja tai kasvihuonesalaattia, mutta uudet juuresnäkökulmat olisivat aina hauskoja :) Olen itse käyttänyt mm. Härkäpapua sarvista -keittokirjaa, jossa idea on vegaanisuuden lisäksi käyttää paljon kotimaisia raaka-aineita. Dal hernerouheesta on nykyinen suosikkini perunaroti-”leipästen” kanssa.

 23. Hei
  päädyin tänne blogiin ja huomasin tämän vähän vanhemman kirjoituksen. Olen liittynyt (luomu)ruokapiirin ja tuo kummasti säästöä! Tilataan noin kerran kuussa eri paikoista. Itse olen vege, mutta osa tilaa myös luomulihaa ja munia suoraan tuottajilta. Jauhot kerralla kotiin, juurekset myös. Tietää mistä tulee ja ilman välikäsiä. En siis maksa turhasta välikäsille. Viimeksi tilattiin pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä ja vaikka mitä. Isompi satsi kerralla, kaupassa ei tarvitse käydä läheskään niin usein kuin ennen. Parapähkinät olivat ihan eri luokkaa kuin irtomyynnissä ( ovat varmaan usein vanhoja) ja hintakin kilon pussilla puolet halvempi! Aiemmin kallista luksusherkuista tuli arkipäivää :)

 24. Hä mikä kaurapuurodissauskerho täällä on? Kaurapuuro on parasta. Rolled oats eikä mitään 30 sekunnin hilsettä.

  Muutoin oivallinen kirjoitus ja hyviä vinkkejä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights