Merileväleipä

Kirjoittelin pari viikkoa sitten merileväleipäkokeilusta. Silloin oli vähän epäonninen leivänleipomispäivä, eikä uunista putkahtanut leipä ollut julkiseen levitykseen soveltuvan näköistä materiaalia. Tänään onnistui paremmin!

merilevaleipa

Olen tässä säästökuurin tiimoilta tyhjennellyt ruokakaappeja kaikesta sinne kertyneistä ruokatarvikkeista. Minulta löytyy kaapeista edelleen aivan uskomaton määrä merilevää, varsinkin kun ottaa huomioon, etten edes pidä siitä ;) Osaltaan merileväongelmani on aiheutunut vegaanien ruokapakettivaihdosta. Viimekesäinen pakettikaverini oli Japanista, ja sieltä tuli jos jonkunlaista merilevätuotetta, joita nyt yritän saada väkisin tuhottua.

Merileväleivän tekeminen on itse asiassa kummitellut mielessäni jo vuosikausia. Leipäinspiraationani on tällä kertaa ollut Meri-Tuuli Lindström, joka teki merileväsämpylöitä monta vuotta sitten ruokaohjelmassa jonkanimeäenjuurinytmuistaVaikka ei merilevästä tykkäisikään, niin tässä muodossa se on aivan syötävää :) Jos siis kärsit mystisestä kaappeihin kertyneen merilevän ongelmasta tai etsit muuten vain kyseiselle raaka-aineelle uusia sijoituskohteita, on leipä varsin oiva vaihtoehto! Tämä sopii myös pientä merileväkammoa poteville. Jos syöt merilevää sujuvasti, voi leipätaikinan joukkoon upottaa vähän isommankin määrän levää.

Merileväleipä

2 kpl

 • 0,25 dl silputtua merilevää + kylmää vettä
 • noin 9 dl vehnäjauhoja
 • 3 dl ohrajauhoja
 • 1 pss kuivahiivaa
 • 1,5 tl suolaa
 • 1 tl sokeria
 • 5 dl vettä (42 °C)
 • 0,5 dl öljyä
 1. Laita merilevä likoamaan kylmään veteen noin vartiksi. Purista ylimääräinen vesi pois nyrkissä. 
 2. Yhdistä kuivat aineet. Lisää lämmin vesi ja öljy. Sekoita taikina ja vaivaa sitä jauhotetulla alustalla hetken aikaa. Anna kohota leivinliinalla peitettynä kaksinkertaiseksi.
 3. Jaa taikina kahteen osaan ja vaivaa muutama minuutti. Muotoile leiviksi ja laita ne leivinpaperin päälle uunipellille. Leikkaa muutama viilto leipien päälle terävällä veitsellä. Anna vielä kohota.
 4. Paista leipiä 200 asteessa noin 25 minuuttia tai kunnes ne ovat kauniin värisiä.

Käytin leipään hijiki -merilevää, joka oli sellaisenaan sopivaa silppua taikinaan. Luin tosin jälkikäteen Wikipediasta, että kyseistä levää ei suositella syötäväksi korkean arseenipitoisuuden takia! Japanissa ei kylläkään vastaavaa suositusta ole annettu. Noh, kyllä tässä nyt henki ainakin toistaiseksi pihisee. Jos hijiki ja arseeni ei houkuttele, sopii leipään mainiosti myös esimerkiksi dulse. Jos käytät niitä paahdettuja norilevyjä, ne voisi varmasti silputa ja laittaa leipätaikinaan sellaisenaan ilman liottamista.

10 vastausta kirjoitukseen “Merileväleipä

 1. Ihan loistava ohje, itselläni odottaa juuri avattu pussi wakamea, joka ei kyllä raakana oikein maistu, käy siis varmaan tähän ohjeeseen?
  Olen melko uusi lukija, en vielä ihan vegaani, mutta koko ajan lähempänä täysvegaaniutta, ja aivan hullaantunut tähän blogiisi! Iso kiitos siis blogistasi, olen jo suunnitellut joulupöydän antimetkin hyvin pitkälti ohjeidesi avulla :)

  1. Joo, varmasti wakamekin toimii! En ole itse maistanut sitä ikinä, enkä tiedä miten voimakkaan makuista se on verrattuna hijikiin, mutta varmasti sopii tähän reseptiin hyvin.

   Ja ihanaa kuulla, että Chocochilistä on ollut iloa! :)

 2. Kiinnostava ohje! Tosin oma merileväongelmani on aivan päinvastainen. Levät ovat aina lopussa :) Hijikin arseenipitoisuus vähenee liotettaessa ja kunnolla kypsentäessä. Määrät jäävät muutenkin yhden leväsatsin kohdalla aika pieniksi, joten kyllä sitä voi ihan huoletta käsittääkseni syödä aina silloin tällölin. Itse pidän siitä aivan erityisesti sekä reilun rakenteen että voimakkaan maun vuoksi.
  Outi/Keittiökameleontti

  1. Kiitos tiedosta, Outi!

   Mihin sä käytät merilevää? Itseäni ärsyttää suunnattomasti, että poden tällaista ruokavammaa, koska muuten syön kyllä ihan kaikkea enkä pidä itseäni yhtään nirsona. Merilevä ei vaan ala maistua vaikka sitä söisi miten paljon.

  1. Se uppoaa parhaiten smoothieiden joukkoon, en ole oikein muita käyttötarkoituksia sille keksinyt. Olen kohta juottanut purkillisen miehelleni, koska en itse oikeastaan koskaan juo smoothieita :) Aluksi joutuu varmasti testailemaan eri makuyhdistelmiä (ja myös totuttelemaan spirulinan makuun) ennen kuin se alkaa uppoamaan.

 3. Mielenkiintoinen ohje, kiitos!

  Onko joku käyttänyt merilevää, jonka tuotenimi on Chung Jung? Löysin sitä taannoin Vii Voanista Helsingistä ja nyt löysin myös hyvän ohjeen sen tuhoamiseen. :) Mietin lähinnä sitä, mitä lajiketta tuo mahtaisi olla.

 4. Tämä leipä menee heti kokeiluun, kaapissa kun on merilevää muodossa jos toisessa, odottamassa käyttöä.

  Sitten se pointti kommentoimiseeni: Kiitos Elina, on enemmän kuin upeaa että jaat reseptejäsi!

  Puolisoni on italialainen, ja tämä on ihan hullaantunut vegaaniruokavalioon kun kuukausia sitten aloin sinun reseptiesi innoittamana kokata kokonaan vegaania ruokaa tälle (aiemmin vain lakto-ovo).
  En osaa sanoin kuvailla miten kiitollinen olen blogistasi, jonka ansiosta jopa saapasmaan kansalainen ryhtyi arvostamaan, syömään ja nauttimaan vegaania ruokaa.

  Grazie mille!

 5. Tein tätä ja upotin merilevänä joukkoon wakamea, jotain pari kertaa enemmän ku ohjeessa. Nam! Kerrankin onnistu leipä hyvin, kohosikin tosi nätisti :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights