Omena-manteliriisipuuro

Yleensä keittelen joulun alla vaniljaista riisipuuroa, mutta tällä kertaa keitin puuron mantelimaitoon ja lisäsin joukkoon myös omenaa. Nam!

omena-manteliriisipuuro

Törmäsin muuten eilen kaupassa tummaan puuroriisiin! En tiedä onko sellaista ollut jo pitkäänkin myynnissä, mutta minä en ainakaan ollut ennen nähnyt. Olin jo heittämässä paketillista ostoskoriin, mutta muistin, että kaapissa notkuu avaamaton pussillinen sushiriisiä. Minulla on varmaan joskus ollut vakaa aikomus tehdä sushia, mutta se homma ei ole oikein ottanut tuulta alleen. Riisistä oli päiväyskin mennyt jo umpeen, mutta kyllä se säästökuurilaiselle upposi :) Ja ihan mainio riisipuuro siitä sushiriisistäkin syntyi, enkä kyllä huomannut mitään eroa tavalliseen. Tästä voisi päätellä, että jos vielä iskee sushintekoinnostus, voisi yhtä hyvin ostaa halvempaa puuroriisiä…

Keitin puuron Alpron makeuttamattomaan mantelimaitoon. Jos käytät makeutettua mantelimaitoa, vaniljasokeria ei välttämättä tarvita. Koska mantelimaito on melko vähärasvaista, lisäsin puuron joukkoon pari teelusikkallista kookosöljyä, joka toi makuun kaivattua täyteläisyyttä. Tarjoilin puuron kanelin ja vaahterasiirapin kanssa. Toimii!

Omena-manteliriisipuuro

4-5 annosta

 • 2 dl vettä
 • 1 tl suolaa
 • 2 dl puuroriisiä
 • noin 1 l mantelimaitoa
 • 1 kanelitanko
 • 1 omena
 • 2 tl kookosöljyä
 • 2 tl vaniljasokeria
 • kanelia ja vaahterasiirappia tarjoiluun
 1. Kiehauta vesi kattilassa. Lisää suola ja riisi. Keitä, kunnes vesi on imeytynyt. 
 2. Lisää mantelimaito ja kanelitanko kattilaan. Anna kiehua miedolla lämmöllä välillä sekoitellen noin 40 minuuttia.
 3. Kuori ja kuutioi omena ja lisää se joukkoon noin keittämisen puolivälissä. Lisää samalla sekaan myös kookosöljy.
 4. Lisää lopuksi vaniljasokeri puuron joukkoon ja poista kanelitanko ennen tarjoilua. Ripottele valmiiden puuroannosten päälle kanelia ja viimeistele vaahterasiirapilla.

P.S. Kyllä näistä salamavalon kanssa iltaisin otetuista kuvistakin tulee ihan kelvollisia, vai mitäs tykkäätte? Kuten sanoin aikaisemminkin, kaunista luonnonvaloa ei saa millään korvattua, mutta parempi kaiketi näin kuin jättää postaus kokonaan tekemättä.

24 vastausta kirjoitukseen “Omena-manteliriisipuuro

 1. Taas kolahti siihen makuhermoon ;) … ihan kuin tietäisit sen mistä mä tykkään. ISO KIITOS!
  Mantelimaitoon keitetty riisipuuro on melkein lohturuokaa ryyditettynä omenalohkoilla (pitäisköhän nekin karamellisoida?), kanelin ja siirapin kanssa tarjoiltuna. Ne ”toivomus mantelit” saa laittaa puuron sekaan varmaankin vasta jouluaattona?
  PS. Sushi-riisihän on sitä puuroutuvaa riisiä myös, liisteröityvän tärkkelyksen takia, siitä vaan saa paremman hinnan kuin puuroriisistä. Minullakin on sushin teko ajatuksen asteella vielä.

  1. No joo, tietty jos haluaa ihan ekstrasuperherkkua, niin tietty omenat voi karamellisoida pannulla ja lisätä puuron joukkoon jälkikäteen. Ei huono idea!

 2. Hei, herkullinen resepti! En itse suosittele käyttämään puuroriisiä sushin tekoon, sillä maku ja koostumus ovat täysin erilaiset jos vertaa esim. jasmiiniriisiin. Jasmiiniriisi on lähinnä sitä riisiä jota japanilaisetkin käyttävät sushin tekoon. Itse suosin pirkan jasmiiniriisiä ja ei ole kallista. :)

  1. Hmm… Vaikka en sushin teosta juuri mitään tiedäkään, niin rohkenen olla eri mieltä! Sushiriisihän on pyöreäjyväistä ja helposti puuroutuvaa, kun taas jasmiiniriisi (joka on muuten kotoisin Thaimaasta) on pitkäjyväistä ja pysyy irtonaisena. Ja aivan eri makuista! En oikein tiedä, miten jasmiiniriisi ja merilevä sopivat makujensa puolesta yhteen…

   Noin näppituntumalla sanoisin, että suurin ero puuro- ja sushiriisin välillä lienee erilainen valmistustapa. Sushiriisiä ei keitetä samanlaiseksi mössöksi, vaan se kiehautetaan ja annetaan sen jälkeen hautua kypsäksi.

   1. Ymmärrän pointtisi, mutta kun olin Japanissa niin kaikki kolme isäntäperhettäni käyttivät jasmiiniriisin kaltaista riisiä sushin teossa. Suomessa ei vaan myydä oikein kunnollista riisiä muutenkaan, kun täällä syödään aina perunaa. Toki tämäkin on makuasia ja itse olen sattuneesta syystä oppinut ja tottunut käyttämään pitkäjyväistä riisiä. :)

    1. Mielenkiintoista! Keitettiinkö se riisi siis kuitenkin puuroksi, vai pidettiin irtonaisena? Miten sellainen toimii siellä sushirullan välissä?

    2. Riisi ei niinkään puuroudu tai jää irtonaiseksi, vaan tahmaiseksi. Siitä saa tehtyä erinomaisia nigirejä ja susheja, kun koostumus on sopivan ”tahmainen” ,joten koko paketti pysyy aina kasassa. Tässä kohtaa oikea keittotapa on erittäin tärkeä, jonka pointtina on laittaa kiehuvaan veteen huuhdellut riisit jonka jälkeen riisi saa hiljalleen kiehua ja hautua. Kantta ei saa missään tilanteessa avata tai sekoitella riisiä. Näin hyvä japanilainen ystäväni opetti minut tekemään riisiä ja joka kerralla on onnistunut. :) Suosittelen lämpimästi kokeilemaan. :) Luettuani aiempia kommentteja toteankin, että Japanissa on niin paljon ihmisiä ja tapoja, eikä mikään taida olla sen oikeampi tai väärempi tapa tehdä ruokaa.

    3. Kiitos infosta! :)

     Joo, onhan täällä Suomessakin yhtä monta tapaa tehdä asioita kuin on perinneruokiakin!

 3. Voi nam! Just ajattelin, että oisko kohta jo riisipuuron aika. Universumi vastaa, kun sille huutelee.;) Eli meillä syödään tätä viikonloppuna.

  Kaunista päivää!

  1. Ihanaa! :) Riisipuuro on kyllä niin parasta herkkua. Voisi kyllä tänä talvena keitellä myös ekologisempaa ohrapuuroa…

 4. Jes, mullakin on puuroriisiä odottamassa keittämistä, ehkäpä tätä aamupalaksi viikonloppuna! Miltä se Alpron makeuttamaton mantelimaito muuten maistuu? Mantelimaidot on ihan vakiokamaa mun keittiössä, mutta toistaiseksi oon käyttänyt vaan agavella tms. makeutettuja.

  1. Se maistuu… mantelilta :) Taisin tykästyä tohon makeuttamattomaan enemmän kuin siihen ”tavalliseen”.

   1. Mäkin tykkään tosi paljon siitä makeuttamattomasta mantelimaidosta. Siinä on tosi mieto ja ihana maku.

 5. Itse olen aina käyttänyt puuroriisiä sushiin, kun japanilainen tuttavani sitä joskus suositteli. :) Kuten totesitkin, jasmiiniriisi ei sushissa toimisi ollenkaan.

  Mutta se, mikä minun oikeastaan piti sanoa: tuo kuva on pakahduttavan kaunis! Reseptikin kuulostaa ihanalta.

  1. Hyvä tietää! Ei se varmasti ihan huono vaihtoehto siis ole, jos saa paikallisiltakin hyväksynnän :)

   Mä en ole vielä ihan täysin tyytyväinen tuohon valaistukseen, mutta jatkan harjoituksia! :)

 6. Hei,
  Meinasin keittää riisipuuron soijamaitoon, mutta muistin että äidilleni se ei käy (allergia) ja nyt epäilen, että käykö mantelimaitokaan.. Osaisitko suositella jotain muuta vaihtoehtoa, että puurosta tulisi täyteläinen?

   1. Kookos vois toimia, pitää vaan varmistaa vielä, että tykkääkö äiti siitä, tuntuu että kookos jakaa ihmiset joko tykkääjiin tai vihaajiin ;)
    Mieleen tuli myös riisimaito, hauskalta kuulostaisi riisipuuro riisimaidolla.

    1. Riisimaidosta ei tule yhtä täyteläistä puuroa, koska se on itsessään melko vetistä. Olen joskus tainnut lorauttaa puuron joukkoon myös purkillisen kaurakermaa keittämisen loppuvaiheessa. Ei huono vaihtoehto sekään!

 7. Aivan ihanaa!!!! Onneksi otin vasta maistiaisen ja saan kohta syödä iiison annoksen, kunhan saan lapset nukkumaan… ;)

 8. Moi! Huomasin täällä pohdiskelua, että mikä riisi sopii hyvin japanilaiseen ruokiin. Suurin osa tuntemistani Suomessa asuvista tai asuneista japanilaisista sekä japanilaisen ruuan harrastajista käyttää riisiin ihan Myllyn Paras -puuroriisiä. Kuulemma hinta-laatu-suhde paras.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights