Pizzariumin vegaanipizzat

Kuinka monessa Suomen kaupungissa on aito italialainen pizzeria, jossa on myös kokonaan vegaaninen pizzamenu? No kuulkaa, meiltä täältä Turusta löytyy!

pizzarium

Ihan ensiksi on pakko mainita, että Pizzarium sijaitsee aivan kamalalla paikalla kauppakeskuksen yläkerran ravintolakeskittymässä. Herkkupizzaa täytyy syödä Subwayn ja Raxin vieressä, istuen muovituoleilla ja kuunnellen kauppakeskuksen älämölöä. Jos puitteiden ei anna häiritä elämystä, saa Pizzariumista kuitenkin taatusti Turun parasta pizzaa!

Pizzariumin vegaanisella pizzalistalla oli kymmenkunta vaihtoehtoa. Listalta löytyi perinteistä marinaraa (niin, pizza ei tosiaankaan aina automaattisesti sisällä juustoa!) sekä erilaisilla kasvistäytteillä höystettyjä pizzoja. Listapizzoja tarjoillaan vain lounasajan jälkeen, ja lounasaikaan tarjoillaan vain pizzapaloja. Tänäänkin pizzapalavalikoimassa olisi kuitenkin ollut muutamaa eri vegaanivaihtoehtoa!

Valitsin itse listalta enemmän focaccia -tyyppisen pizzan, jossa ei ollut lainkaan paistettuja täytteitä. Tiedättehän, kun raaka-aineet on kunnossa, ei pizzakaan kaipaa kuin paria eri juttua. Täydellinen pizzapohja, hyvää oliiviöljyä, tuoretta rucolaa ja kirsikkatomaatteja, saksanpähkinämuruja sekä päälle pirskoteltua ihanaa balsamicoa. Nam! Pizzani jäi tiskille hetkeksi odottomaan pöytään pääsyä ja se keräsi muilta jonottavilta asiakkailta ihastuneita kommentteja. Ei ihme! Herää vain kysymys, miksi vegaanista pizzalistaa piilotellaan tiskin takana, kun kysyntää voisi olla muutenkin?

pizzarium2

Pizzariumissa pizzojen tekemiseen tunnutaan suhtautuvan sellaisella intohimolla, ettei lopputulos voi olla muuta kuin hyvä. Taikinaa vaivataan ja kohotellaan ajan kanssa, ja täytteet on aina huolella valittuja. Palvelukin paikassa oli todella ystävällistä, jonka ansiosta saattoi hetkeksi unohtaa olevansa kauppakeskuksessa. Aion kyllä ehdottomasti mennä toistekin, koska kyllä se vegaaninen pizzalista täytyy melkein maistella läpi! Jos kauppakeskuksessa istuminen ei houkuttele, niin onneksi Pizzariumista saa pizzaa myös mukaan. Ehkäpä ensi perjantaina laitan miehen töistä tullessaan pizzanhakureissulle…

pizzarium3

Maistuis varmaan sullekin?

16 vastausta kirjoitukseen “Pizzariumin vegaanipizzat

 1. Pizzariumista saa koko Suomen parasta pitsaa! Se on niin hyvää, että ulkoisilla puitteilla ei ole mitään väliä. Just eilen ilmoitin perheelle, että mun synttäreitä vietetään siellä, tullaan Helsingistä varta vasten. ;)

 2. Kiitos makumatkasta Turkkuseen. Olipa taas upea lukea postaustasi ja ylistystä vegepizzasta. Kuvia katsellessa nieleskelin jo nautinnosta ja pizzan rapeasta reunasta, kasviskimarasta puhumattakaan.

 3. Oltiin juuri pari päivää Turussa ja käytiin eilen lounasaikaan katsomassa tuota pizzariumia. Mutta täytyy sanoa että jono sen edessä ja ankean näköinen ympäristö saivat meidät kääntymään pois. Ehkäpä seuraavalla reissulla annetaan uusi mahdollisuus, kun kuulostaa noin herkulliselta.

 4. Sieltä pystyy ostamaan myös take awaynä eli jos ei halua siinä ympäristössä syödä, voi ottaa pizzan kotiin mukaan :)

 5. Täytyypä ehdottomasti vierailla, kun seuraavan kerran käydään Turussa! Kuulostaa tosi hyvältä.
  Vaan näinkö on, että vegaanista listaa täytyy osata erikseen kysyä? Sama vika täällä Tampereella yhdessä vohvelikahvilassa. Vegaanisia vohveleita on useita, mutta niistä ei ole tietoa missään näkyvillä. En olisi koskaan tullut asioineeksi koko paikassa ellen olisi saanut vihjettä tästä salaisesta vegaanimenusta. En vaan käsitä.

  1. Joo, eilen ainakin listan sai erikseen pyytämällä. Eihän se nyt sinänsä mikään ongelma ole, mutta tällaiset jutut jää yleensä harmillisesti monilta kuulematta, jos ei ole jatkuvasti vegaanien puskaradion äärellä.

 6. Olen ollut pizzariumin vakiasiakkaita heti paikan perustamisesta lähtien (: Ihana paikka tosiaan myös kasvissyöjälle (ja vegaanillekin sitten näemmä!). Mua ei myöskään ole koskaan haitannut se paikan sijainti, ehkä sitä mölyä lukuunottamatta. Omistajathan ovat perusteelleet sijaintia juuri tällä helpolla lähestyttävyydellä myös niiden kannalta, jotka eivät yleensä ravintoloihin uskaltaudu tai kokevat että niihin voi mennä vain ykköset yllä.

  1. Asia on varmaan ihan eri silloin, jos kauppakeskus ympäristönä ei muuten häiritse ollenkaan. Mä teen yleensä ihan mitä tahansa muuta mieluummin kuin vietän aikaani kauppakeskuksissa, enkä siis sen takia mene sinne mielelläni myöskään syömään :)

 7. Itse tutustuin Pizzariumiin viime keväänä, kun italialais-suomalainen kaveripariskunta oli Helsingistä kylässä. Kuulemma niin hyvää pizzaa, että Helsingin italialaiset tilaa sitä silloin tällöin porukalla erikoiskuljetuksena :) Eikä ihme! Harvinaista herkkua Suomessa.

 8. Mitä vegaanisia vaihtoehtoja käytät juuston asemassa ruoanlaitossa? Entä tämän ravintolan pitsoissa, miten lehmänmaidosta tehty juusto oli korvattu?

  1. En yleensä mitään. Olen ollut vegaani niin kauan, että en kaipaa juustoa mihinkään :) Pizzaan laitan joskus Cheezlyn mozzarellaa, se on mielestäni parasta valmista vegaanista juustoa. Ja sitten teen joskus pähkinöistä tuorejuuston tyyppisiä: https://chocochili.net/2013/09/pahkinatuorejuusto-ja-riisimaitorinkelit/
   Ja esimerkiksi lasagneen upotan kaurakermaa.

   Pizzariumissa ei käytetä myöskään mitään juuston tilalla. Kuten sanoin postauksessakin, niin eihän italialainen pizza aina edes sisällä perinteisesti juustoa (marinara!).

 9. Haluan kokeilla maidotonta ruokavaliota terveyssyistä. Maitoa on vain niin joka paikassa. Tämä vaatii aivan uuden ajattelun ja tarkkuutta ainesosaluetteloiden kanssa. Osaisitko vinkata, miten voin korvata maitotaloustuotteet ym?

  1. Jos kokkaa itse, on maitotuotteiden korvaaminen helppoa. Ostat vain kaupasta mieleisesi kasvismaitovaihtoehdon tilalle :) Pikavinkkinä voisin antaa sellaiset, että Alpron Light -soijamaito on parasta kahvissa, maustamaton soijajogurtti (Alpron ekojogurtti on parasta) toimii niin rahkan, kermaviilin kuin smetanankin tilalla ja Nordicin kaurakerma (lukiskohan paketissa ihan vaan Ruoka 15%) on loistokamaa ruoanlaittoon. Kasvimaitoja ja jogurtteja ja muita kasviperäisiä tuotteita on nykyään tarjolla vaikka mitä erilaisia, joten siitä vaan maistelemaan ja testailemaan mistä itse tykkäät eniten. Tämä sivusto voi myös tulla tarpeeseen, jos käytät enemmän valmisjuttuja: http://vegaanituotteet.net/

 10. Kiitos Elina! Teen itse kaikki ruoat. Olen vain käyttänyt aika paljon smoothien pohjana piimää puolukkasmoothiessa, syönyt rahkaa ja jogurttia marjojen kanssa. Lisäksi parmesan ja feta ollut käytössä. Juustot taitavat olla vaikein kompastuskivi täällä. Nyt vain uutta etsien ja siksi myös luen ja vierailen sinunkin blogissasi. Perheessäni syödään kasvisruokapainotteista ruokaa, joten blogisi ja kirjasi ovat minulle jo kyllä ennestään tuttuja. Nyt vain tutkin reseptejäsi vielä tarkemmin. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights