Rukiinen maa-artisokkafocaccia

Minuun on iskenyt joku outo leipomisvimma! Kaikki taisi alkaa sipulipiirakasta, joka oli niin herkkua, että sen jälkeen on koko ajan tehnyt mieli leipoa – erityisesti kaikkea suolaista. Eilen leivoin uuden vuoden ruokapöytään ruisjauhoja sisältävää maa-artisokkafocacciaa. Nam!

maa-artisokkafocaccia

Uuden vuoden juhlinta ei meillä sen ihmeemmin kuulu ohjelmaan. Yleensä kuitenkin poksautetaan kuohuviinipullo, katsotaan joku hyvä elokuva ja minä tietenkin käytän hyväkseni juhlapäivän tarjoaman tekosyyn hyvän ruoan kokkaamiseen. Vaikka ei uutta vuotta sen ihmeemmin juhlistaisikaan, on vuodenvaihde kuitenkin aina hyvä hetki muistella kaikkea vuoden aikana tapahtunutta ja ehkä suunnitella tulevaa. Varsinaisia uudenvuodenlupauksia en yleensä tee, mutta suunnitelmia ja tavoitteita senkin edestä.

Eilen ruokapöydästä löytyi avokado-perunasalaattia ja tätä focacciaa, sekä vähän erilaisella reseptillä tehtyjä falafeleja, joita testailin tulevaa kirjaa varten. Jälkkäriksi naposteltiin tällä kertaa ihan vain tuoreita hedelmiä – ananasta ja viinirypäleitä, mikä olikin ihan hyvä valinta kuoharin kaveriksi.

Maa-artisokkafocaccia ruispohjalla

Taikinasta tulee reilun kokoinen uunivuoallinen (28×28 cm). Jos teet pellillisen, tee taikina kaksinkertaisena.

Pohja:

 • 1,5 dl ruisjauhoja
 • noin 5,5 dl vehnäjauhoja
 • 0,5 pss kuivahiivaa
 • 1 tl suolaa
 • 3 dl lämmintä vettä
 • 2 tl oliiviöljyä
 • 1 tl tummaa siirappia

Täyte:

 • 3-4 maa-artisokkaa
 • oliiviöljyä
 • 1 tl timjamia
 • merisuolaa myllystä
 1. Sekoita yhteen kuivat aineet. Yhdistä vesi, öljy ja siirappi ja lisää neste kuivien aineiden joukkoon. Vaivaa taikinaksi ja jätä kohoamaan. 
 2. Kun taikina on kohonnut, vaivaa sitä vielä hetki ja levitä se sitten uunivuoan pohjalle leivinpaperin päälle ja jätä vielä kohoamaan.
 3. Pese sillä aikaa maa-artisokat huolellisesti juuresharjalla ja viipaloi ne ohuiksi siivuiksi. Paista artisokkaviipaleita paistinpannulla runsaassa oliiviöljyssä keskilämmöllä noin 3-5 minuuttia tai kunnes ne ovat pehmenneet. Mausta suolalla ja 0,5 teelusikallisella timjamia.
 4. Levitä maa-artisokkaviipaleet kohonneen focacciapohjan päälle. Ripottele pinnalle loput timjamista. Valuta pinnalle vielä runsaasti oliiviöljyä ja rouhi päälle reilusti merisuolaa. Paista 200 asteessa noin 15-20 minuuttia tai kunnes leipä on saanut kauniin värin.

P.S. Muistakaahan vielä käydä osallistumassa GoGreen-tuotepaketin arvontaan täällä!

8 vastausta kirjoitukseen “Rukiinen maa-artisokkafocaccia

 1. Tämä leipomisvimma taitaa olla tarttuvaa sorttia, mutta mikä ettei, kun on hyvistä aineista kysymys ;)

  1. Se on vielä ”päätyy ehkä tulevaan kirjaan” -listalla. Jos siis ei tänne ilmesty, löytyy ohje kirjasta ensi syksynä ;)

 2. Hei! Aivan ihana blogi sinulla, siskoni kautta löysin ja melko uutena kasvissyöjänä tulee varmasti tarpeeseen! Itse aloitin vähän aikaa sitten leivontablogin, olisin tosi iloinen jos ehtisit tsekkamaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights