Gluteenittomat härkäpapubrowniet

Ihanaa, nyt on taas niin viileää, että uuninkin voi laittaa päälle! Sunnuntain ja vapaapäivän kunniaksi paistelin heti aamutuimaan brownieita.

harkapapubrowniet1

En oikein vieläkään koe olevani kuin kala vedessä mitä tulee gluteenittomaan leivontaan. Useimmiten uunista kuitenkin putkahtaa ihan kelpoja leivonnaisia, vaikka leipoessa kalvaa aina pieni epäilys siitä, että mitähän tästä mahtaa tulla. Tällä kertaa piilotin taikinaan myös härkäpapujauhoja. Joten ainakin teoriassa tämä herkku on ravintoarvoiltaankin vähän fiksumpaa. Jos siis ei puhuta sokerista ja suklaasta mitään ;)

Seuraavaksi aion gluteenittoman leivonnan saralla alkaa opetella käyttämään luonnostaan gluteenittomia jauhoja, kuten kaura-, riisi- ja tattarijauhoja ihan sellaisenaan. Gluteenittomat jauhoseokset ovat käteviä, mutta niissä on usein kaikenlaisia turhia lisäaineita. Täytyy seuraavaksi lähteä jauho-ostoksille isompaan kauppaan, koska lähikauppani ei varsinaisesti ole kunnostautunut gluteenittoman leivonnan saralla – sieltä saa ainoastaan näitä valmiita seoksia sekä kookos- ja mantelijauhoja. Toivottavasti näistä kokeiluista on iloa teille, jotka olette kovasti kyselleet gluteenittomien leivonnaisreseptien perään :)

Näiden leivonnaisten tekeminen oli todella helppoa ja lopputuloskin mitä mainioin. Paistoaikaan täytyy kuitenkin kiinnittää ensi kerralla vähän enemmän huomiota: pidin brownieita uunissa 35 minuuttia ja se oli hiukan liikaa. Aavistuksen lyhyemmällä paistoajalla browniet jäävät kosteammiksi sisältä.

Gluteenittomat härkäpapubrowniet

6-8 palaa

Sokeriseos:

 • 2 dl fariinisokeria
 • 1 rkl psylliumia
 • 1,5 tl vaniljasokeria
 • 1 rkl pikakahvijauhetta
 • 0,5 dl rypsiöljyä
 • 1,5 dl vettä

Kuivat aineet:

 • 2,5 dl gluteenitonta jauhoseosta (käytin Semperin Fin Mixiä)
 • 1 dl härkäpapujauhoja*
 • 1 tl leivinjauhetta
 • 2 rkl kaakaojauhetta
 • ripaus suolaa

Lisäksi:

 • 100 g tummaa suklaata
 • 1,5 dl (jäisiä) vadelmia 
 1. Sekoita ensin kaikki sokeriseoksen aineet yhteen ja jätä se tekeytymään (=psyllium turpoamaan) noin 10 minuutiksi.
 2. Sekoita sillä välin kuivat aineet yhteen suuressa kulhossa. Rouhi suklaa karkeaksi rouheeksi tukevan leikkuulaudan ja ison keittiöveitsen avulla.
 3. Kun sokeriseos on tekeytynyt, sekoita se kuivien aineiden joukkoon. Kääntele lopuksi sekaan rouhittu suklaa ja vadelmat.
 4. Levitä taikina pieneen uunivuokaan (noin 25 x 20 cm) leivinpaperin päälle. Paista 175 asteisen uunin keskitasolla noin 30-35 minuuttia.
 5. Browniet ovat parhaimmillaan lämpiminä vegaanisen vaniljajäätelön kanssa tarjoiltuna.

*Härkäpapujauhoja saa edullisesti ainakin Turun Vegekaupasta ja törkyhinnalla Ruohonjuuresta.

harkapapubrowniet2

P.S. Toinen superherkullinen (ja terveellinen!) brownieresepti löytyy täältä. Sen reseptin salainen ainesosa on mustapavut :)

4 vastausta kirjoitukseen “Gluteenittomat härkäpapubrowniet

 1. Oi! Kuulostaa mielenkiintoiselta, voisin kuvitella että ovat aika meheviä. :) Minä(kin) olen vatsavaivojen takia harkinnut gluteenin vähentämistä, paistoin itsekin juuri brownieita, tattarijauhoilla ja carobjauheella, saa nähdä minkälaisia tulee.. ;)

  1. Joo, monesti härkäpapujauhoja näytetään käyttävän juuri kikhernejauhojen kanssa. Mikään järin yleinen raaka-aine se ei kyllä näytä olevan, koska mitään valtaisaa määrää reseptejä ei kyllä googlettamallakaan löydy. Härkäpapujauhojen (ja muiden härkäpapujuttujen) käytön soisi kyllä lisääntyvän! Hinta on tosin monesti ainakin itselläni esteenä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights