Jauhoton siemenleipä

Leipää kokonaan ilman jauhoja tai muita viljatuotteita? Ja vegaanistakin vielä? Onnistuu!

siemenleipa

Tämä Santeri Hämäläisen siemenleivän reseptistä muokattu leipä tarjosi sekin uuden oivalluksen keittiössä. Herkullista leipää varten ei tarvitse jauhoja, eikä vaihtoehtoisesti myöskään mitään erikoisia raaka-aineita. Tämä leipä syntyy lähikaupan raaka-aineista ja on helposti muokattavissa pähkinälaatuja vaihtelemalla :)

Alkuperäisessä reseptissä kehotetaan leipomaan leivästä joko leipä tai sämpylöitä muffinivuoissa. Jos kaipaat viljatonta eväsleipää esimerkiksi töihin lounaskeiton kaveriksi, kannattanee ohje silloin tehdä muffinivuokiin. Leikattuna tämä leipä ei kestä kuljetusta kovin hyvin, vaikka säilyykin hyvin kasassa matkalla leipälautaselta suuhun.

Alkuperäinen resepti löytyy täältä.

Siemenleipä

 • 2 rkl psylliumia
 • 3,5 dl vettä
 • 200 g pähkinäsekoitusta
 • 1 dl kuivattuja karpaloita (tai rusinoita)
 • 100 g seesaminsiemeniä
 • 100 g auringonkukansiemeniä
 • 100 g pellavansiemeniä
 • 0,5 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä
 • 1,5 tl himalajansuolaa  
 1. Sekoita yhteen psyllium ja vesi. Jätä turpoamaan vähintään viideksi minuutiksi.
 2. Murskaa sillä välin pähkinät monitoimikoneessa (tai ison veitsen ja tukevan leikkuulaudan avulla). Pähkinät saavat jäädä reilusti karkeaksi rouheeksi!
 3. Hienonna karpaloita hiukan veitsen avulla.
 4. Sekoita kulhossa pähkinäsekoitus, karpalot, seesaminsiemenet, auringonkukansiemenet, pellavansiemenet, oliiviöljy ja suola. Kääntele joukkoon psylliumseos ja anna taikinan seistä hetki.
 5. Voitele (silikoninen) leipävuoka oliiviöljyllä ja laita taikina vuokaan. Paista 175 asteessa noin 65-70 minuuttia.
 6. Anna jäähtyä hyvin ja kumoa leipä sitten leikkuulaudalle.

siemenleipa2

Entäs sitten ne leivänpäälliset? Hyviä vinkkejä löydät mitä vegaani laittaa leivän päälle -postauksesta. Tämän leivän herkuttelin sivelemällä leiville tahinia, viipaloimalla päälle vähän avokadoa ja rouhimalla myllystä vähän suolaa päälle. Nam!

29 vastausta kirjoitukseen “Jauhoton siemenleipä

  1. Psyllium on intialaisen Plantago ovata -kasvin jauhettuja siemeniä. Psyllium turpoaa nesteen kanssa geelimäiseksi hyytelöksi, jolla on esimerkiksi leivonnassa sitovia ominaisuuksia. (Google kertoo asiasta lisää :) )

   Psyllium on tässä nimenomaan se juttu, joka pitää leivän kasassa. Jos laitat leipävuokaan pelkkiä siemeniä ja pähkinöitä, on lopputuloksena kasa siemeniä ja pähkinöitä, jotka ovat paahtuneet uunissa :) Psylliumia saa tavallisten ruokakauppojen leivontatarvikeosastolta.

 1. Onko sinulla mielessä millä psylliumin voisi korvata tässä ihanan kuuloisessa reseptissä? Harmillisesti poikaystäväni saa allergisen reaktion psylliumista.

 2. Kiitos Elina ! Kuumeisesti etsin aina erilaisia gluteenittomia leipäohjeita,sillä kärsin samantapaisista vatsavaivoista ja huomannut viljattoman ruokavalion tekevän pelkästään hyvää. Joten kokeiluun menee heti, kaikki aineksetkin löytyy kotoa. Kiitti!

 3. Mukavan kuuloinen leipänen! Tämän tyyppisiä munallisia versioita on paljon näkynyt blogeissa, joten kiva tietää, että ihan vegenäkin onnistuu.
  Hih, minäkin olen sen verran ”syvällä” tässä ruokaharrastuksessa, että mutkikkaammatkin ruokarajoitteet ovat hauskoja haasteita. Läheskään kaikki kokeilut eivät ole ihan blogikelpoisia, mutta ainakin itse opin uutta.

  1. Joo, tämä resepti on yksi niistä harvoista johon ei tule kananmunaa. Ja myös sellaisia versioita olen nähnyt, joihin tulee siemenien ja pähkinöiden lisäksi kaurahiutaleita. Sellaista voisi koittaa joskus myöhemmin :)

   Heh, ei täälläkään ihan aina mene hommat nappiin :D Mutta niistä erehdyksistäkin oppii aina jotain uutta!

 4. Minulta nuo vaivat hävisivät kun aloin käyttää luomuspelttiä ainoana viljana talossa. Tosin syön viljaa vain aamupuurona päivittäin ja herkuttelen kotitekoisilla (makeilla) leivonnaisilla viikonloppuisin, käytän vain spelttijauhoja leivonnassa. Muutoin koetan vältellä leipää ja pastaa enkä osta niitä kotiin. Välipalaan laitan toisinaan speltti -mutta joskus myös muita – leseitä n. 0,5-1dl rahkan, jogurtin tms. joukkoon tuomaan kuituja. Toki joskus herkuttelen tietoisesti leivällä seuraukset iloisesti kärsien.

  Leipää hyvin tuntevat sanovat, että nykyisissä kaupan leivissä (esim. ruispalat yms.) vilja ei ehdi kypsyä nopeassa prosessissa ja sekin aiheuttaa vatsan väänteitä. Aivan tuoreesta, oikeasta leivinuunissa kypsytetystä maalaisruisleivästä voi saada vielä pärinää aikaan, mutta jo päivän vanha tekee harvoin samaa.

  Psylliumia voi kokeilla korvata liotetuilla pellavansiemenillä, vaikkei ihan samaa tulosta saakkaan.

  1. Mä olen syönyt tässä kuukauden aikana lähinnä tattarihiutaleita, ne tuntuu sopivan ihan hyvin. Mutta vatsa ei ikävä kyllä tunnu reagoivan ruoka-aineisiin ihan loogisesti, joten kyllä tässä on vielä vähän ihmettelemistä. Viljatuotteiden poisjättäminen on kyllä selkeästi vähentänyt oireita huomattavasti!

   Pellavansiemenistä ei taida tulla ihan niin napakkaa hyytelöä kuin psylliumista. En uskaltaisi ihan sellaisenaan korvata psylliumia sillä… :)

 5. Ja jäi sanomatta että näkkileipä tekee harvalle samoja vaivoja kuin muu tuore leipä.

  1. Näkkileipä ei myöskään ole mistään kotoisin :D Oon mieluummin ilman leipää kuin syön kuivaa näkkäriä.

 6. Hei!
  Hyväntuntuinen ja näköinen resepti. Ajattelin kokeilla suolaisempaa versiota aurinkokuivatuilla tomaateilla karpaloiden/rusinoiden sijaan. Pitänee vähentää vähän suolaa. Maistamalla varmaan löytyy sopiva määrä:)
  Kiitos hyvistä blogeistasi ja kiitettävän tiheästä päivitystahdista. Ja upeista kuvista. Uutta keittokirjaa vesi kielellä odotan…

  1. Alkuperäisessä reseptissä oli suolaa 2 tl, ja vaikka mä tykkään suolaisesta leivästä, niin se oli tähän ihan liikaa. Jos laitat jotain suolaisia juttuja sekaan, niin kannattaa tosiaan vielä vähentää :)

   Mä taidan kokeilla tätä ensi kerralla niin, että laitan osan pähkinöistä paahdettuna. Voisi tulla aika herkkua, jos seassa käyttäisi paahdettuja auringonkukansiemeniä ja savumanteleita!

 7. Ihana resepti! Minulla jäi hieman epäselväksi, miksi alkuperäisessä reseptissä lukee ei kohdassa ”soveltuu kasvissyöjälle”?

  1. Mun piti itse asiassa itsekin kommentoida tuota asiaa tässä kirjoituksessa, mutta unohdin! Se pisti kyllä hiukan hymyilyttämään :D En tiedä mikä moka on käynyt – en tiedä miksi tämä resepti ei myöskään sovellu alkuperäisen ohjeen mukaan lapsille!

 8. Pellavansiementen vuoksi todnäk. Niissä on kadmiumia, jossa on saantirajoituksia. En heti foobisoituisi. :)

 9. Hei! Tämä on huippuhyvä resepti. Jos haluan pakastaa leivän, tulisiko se tehdä taikinana vai valmiina? Kiitos :)

  1. En ole itse pakastanut tätä koskaan, en valitettavasti osaa omasta kokemuksesta sanoa. Itse ehkä kokeilisin ennemmin pakastaa valmiin tuotteen :)

 10. Tulipa hyvää, vaikkakin aika tuhtia. Ensi kerralla pistän pikkasen vähemmän öljyä. Kuinka kauan tällainen leipä säilyy, ja pitääkö säilyttää jääkaapissa?

 11. Moikka.
  Millä pähkinät voi korvata pähkinäallergian vuoksi? Mitä muuta voisi tarjota vegaaneille jotka tulee tänään kylään? Jotain helppoa ja nopeaa.. Oon ihan lukossa enkä keksi mitään.

  1. Moi Sallamari, ja pahoittelut, en ehtinyt eilen vastaamaan! Tämä tulee nyt auttamattomasti myöhässä, mutta tämän leivän voinee tehdä hyvin myös kokonaan siemenistä. Helppoja itse tehtäviä leivonnaisia on esimerkiksi joku nopea itse tehty leipä, vaikkapa focaccia, jonka voi tarjota esim. hummuksen kanssa. Helppoa ja nopeaa makeaa taas on monet keksit, esim. nämä. Jos haluat mennä ruokakaupan antimilla, tsekkaa vegaanituotteet.net :)

 12. Hei, käytin tätä reseptiä pohjana. Jätin karpalon pois ja korvasin sen kaikella pähkinällä. Laitoin nokkosjauhetta, valkosipulijauhetta sekä valkopippria. Voihan vietävä kun tuli hyvää.

  Itse olen käyttänyt 20 vuotta speltjauhoja, koska jalostetusta vehnästä, luomustakin, tulee aivan valtavat vatsakivut sekä lisätystä gluteenista (pahin) en pysty syömää seitania lainkaan, koska on vehnänproteiinista eli gluteenista tehty.

  Tein yli vuosi sitten juuren ja nyt elämänlaatuni vatsan osalta on parantunut huikeasti. Käytän spelttiä, hirssiä ja tattaria. Ja vatsa kiittää.

  Herkuttelen näillä siemenleivillä useasti ja tämän onneksi löysin, koska chiansiemenet tekevät leivästä vähän kumimaisen.

  Kiitos reseptistä!

 13. Tämä huikee leipäohje on ollut käytössä nyt parisen vuotta ja parempaan en ole törmännyt.
  Pakastan valmiita paloja ja paahtimeen.
  Eli kiitos maailman parhaasta leipäreseptistä !

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights