Saaristolaisleipä

Helppo saaristolaisleivän resepti, olkaa hyvä! Tämä sopii mainiosti myös joulupöytään tai vaikka lahjaksi.

saaristolaisleipä

Koin pari kulttuurishokkia, kun muutin Turkuun vuonna 2005. En puhunut paikallista kieltä ja järkytyin turkulaisen ruisleivän ominaisuuksista. Sukujuureni ovat Itä-Suomessa, joten olen lapsena tottunut syömään todella hapanta, rapeakuorista ja sisältä pehmeää ruisleipää. Turussa sen sijaan ruisleipä ei ollut hapanta nähnytkään ja se oli aina höystetty kuminalla, tai sitten ruisleipä oli kokonaan korvattu makealla saaristolaisleivällä. Tarpeeksi hapanta, juureen tehtyä ruisleipää sai täällä metsästää kissojen ja koirien kanssa. Vietettyäni Turussa jo lähes kymmenen vuotta, opin paitsi edelleen jatkuvasti uusia sanoja, olen myös näiden vuosien aikana oppinut pitämään sekä kuminasta ruisleivässä että ymmärtänyt saaristolaisleivän hienouden (vaikkei sillä nyt mitään tekemistä kunnon ruisleivän kanssa olekaan). Ja onneksi Turusta saa nykyään Vilmusen ruisleipää, joka on ihan yhtä hyvää kuin lapsuuden ruisleivät.

Otti kuitenkin lähes kymmenen vuotta ennen kuin innostuin itse leipomaan saaristolaisleipää. Mies laittoi viikonloppuna taas uuden oluterän tulemaan, joten yli jääneet maltaat piti saada hyötykäyttöön. Itse tehty saaristolaisleipä ylitti kyllä odotukset. Älyttömän herkullista, ja vieläpä helppo tehdä!

Saaristolaisleipä sopii hyvin myös joulupöytään. Seitankinkku sopii loistavasti saaristolaisleivän päälle, mutta itse mutustelen leivän mieluiten Vegekaupassa myytävän Vianan savutofun kanssa. Kokeile päälle myös avokadoa, nam!

Saaristolaisleipä

2 leipää

 • 8 dl makeuttamatonta soijamaitoa
 • 50 g hiivaa
 • 2,5 dl tummaa siirappia
 • 2 tl suolaa
 • 3 dl liotettuja olutmaltaita
 • 3 dl ruisleseitä
 • 5 dl ruisjauhoja
 • noin 7 dl vehnäjauhoja
 • siirappi-vesiseosta leipien voiteluun
 1. Jos kotona ei ole oluen teosta yli jääneitä maltaita, laita maltaat ensin puoleksi tunniksi veteen likomaan. Muuten jatka suoraan kohtaan 2.
 2. Lämmitä soijamaito kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva joukkoon. Sekoita nesteisiin siirappi ja lisää sitten kuivat aineet. Sekoita tasaiseksi taikinaksi ja anna kohota lämpimässä paikassa noin 1,5 tuntia.
 3. Sekoita kohonneesta taikinasta ilmakuplat pois. Kaada taikina kahteen silikoniseen* leipävuokaan ja tasoita pinta. Anna leipien kohota puolisen tuntia.
 4. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Paista leipiä uunin alatasolla noin tunti. Voitele leivät sitten siirappi-vesiseoksella (puolet vettä ja puolet siirappia) ja jatka paistamista vielä puoli tuntia.
 5. Anna leipien jäähtyä hyvin. Leipien maku vain paranee, jos annat niiden levätä jääkaapissa päivän tai pari.

*Jos käytät alumiinista leipävuokaa, voitele se ensin rypsiöljyllä tai vegaanisella margariinilla.

Saaristolaisleipä on ihana joululahja. Pakkaa leipä kauniisti ja anna lahjaksi. Taatusti mieluinen paketti :)

21 vastausta kirjoitukseen “Saaristolaisleipä

 1. Koin saman kulttuurishokin Savosta Tampereelle muuttaessa, makeaa ruisleipää vain saatavilla! Mutta anoppilan ohjeen mukaan tehty saaristolaisleipä kuuluu meilläkin jouluun, tosin puolukoilla maustettuna siirapin vastapainoksi :).

  1. En tiennytkään, että tamperelaisetkin ovat makean leivän perään!

   Puolukkaversio kuulostaa herkulliselta sekin. Pitääköhän laittaa kokeiluun, kun taas tulee erä maltaita käyttöön? :)

 2. Nam,saaristolaisleipä on ihanaa.Toin kesällä Suomesta olutmaltaitakin sellaista varten,kun en niitä täällä löytänyt,joten pitäisi joku päivä kyllä leipoa tuota herkkua.

  1. Maltaat sopii kyllä tosi hyvin muihinkin leipätaikinoihin. Mies tehtailee tuota olutta sitä vauhtia, että täällä tulee varmasti testailtua muitakin mallasleipiä lähikuukausina :)

 3. Saaristolaisleipä <3
  Itse kyseisen leivän vaikutusalueella kasvaneena leipä on hyvinkin tuttu, ja olen täällä Helsingissä asuessa törmännyt välillä ihan ihmeellisiin leipiin joita nimitetään saaristolaisleiviksi mutta eivät ole sinne päinkään. "Ai kauhhia mitä nää on tehre meijä leiväl?!" :D Oikeaoppisesti leipä tehdään joko piimään tai omenamehuun, myös appelsiinimehu sopii nesteeksi. Vegaanillehan mehut sopivat, ja myös maustamaton soijajogurtti happamana ja paksumpana piimänkaltaisena tuotteena kävisi mainiosti. Taikinan kuuluu olla löysää ja vellimäistä, moni siinä vaiheessa säikähtääkin että onko jauhojen määrä ohjeessa väärin.
  Kai siinä on muuten joku syntyperän vaikutus mitä tuotteita kaipaa elämäänsä; miekkoseni kun on Kuopiosta lähtöisin niin meillä pitää aina olla ruisleipää, semmoista juureen tehtyä arinassa paistettua pyöreää limppua. Itse taas olen enemmän varsinais-suomalaisena tottunut hiivaleipään, setsuuriin ja tämmöisiin vähän makeisiin leipiin. :)

  1. Onneksi mun ei vieraspaikkakuntalaisena tarvitse olla niin tarkka autenttisuudesta ;) Oikeaoppisestihan saaristolaisleipää pitäisi kai myös valmistaa kolme päivää, mutta harvalla riittää moiseen kärsivällisyys.

   Mietin kyllä muuten ensin soijajogurtin käyttöä, mutta hapanta soijajogurttia ei saa kuin S-ryhmän kaupoista (Alpro on nykyään tosi makeaa), niin päädyin käyttämään soijamaitoa. Mun mielestä lopputuloksesta tuli tosi hyvä.

 4. Ite oon tehnyt nyt monesti saaristolaisleipää, ekalla kerralla koitin piimää mutta nyt oon tehnyt sekä omenamehuun 100% ja myös appelsiinimehuun 100%, tulee tosi namia varsinkin omppomehulla. Näyttää hyvälle tämä sinun versiosi, pitää testata tätäkin.

 5. Huomasin juuri, että Alpro on muuttanut maustamattoman soijajugurttinsa ainesosaluetteloa: siinä ei ole enää lainkaan makeutta! Kai sitä samaa myydään täällä Tukholmassa kuin Suomessakin.

  Saaristolaisleipä, avokado ja granaattiomena on yksi lempiyhdistelmistäni! Joku mainitsi puolukat, ehkä nekin sopisivat päälle granaattiomenan sijasta :—)

  1. Alprolta tuli aikaisemmin tietoa, että jogurtti muuttuisi taas oikeasti maustamattomaksi ja makeuttamattomaksi vuoden alusta. Itse en ole ainakaan vielä bongaillut tuota kaupasta, eikä sitä näytä olevan Alpron nettisivuillakaan. Toivottavasti kuitenkin rantautuu tänne pian, sillä toi Alpron loppukesästä uudistettu jogurtti on ihan kamalaa!

   Onneksi Oatlylta on sen sijaan tullut ihana maustamaton kaurajogurtti :)

 6. Oi miten oli hyvää! Säädin vähän: mantelimaitoa ja soijajogurttia, vähemmän vehnäjauhoa. Mitenkähän tuota malttaisi jättää jouluun asti…!

 7. heipsun :) jos teen muuten normaalin saaristolaisleivän, piimällä (muille joukupöytään) mutta korvaan oman satsini piimän soijamaidolla, mitä luulet, toimiiko?

  1. Suosittelen, että kokeilet tehdä kaikille samalla vaivalla sen vegaanisen version. Olen ihan varma, ettei kukaan huomaa eroa :) Voit käyttää nesteenä soija- tai kauramaitoa ja jos haluat vähän happamuutta, lisää sekaan kaurajogurttia (esim. turkkilaista).

 8. Ihan liian suuri määrä taikinaa kahteen vuokaan. Menee uunin pesuksi ja leivistä tulee kyllä kummallisia muotopuolia. Toivottavasti maku pelastaa.

  1. Hei! Tosi harmi kuulla! Tämä on jo vuosikausia vanha resepti, enkä ole hoksannut silloin kirjoittaa ylös esimerkiksi vuokien kokoja. Ehkäpä kehittelen jossain vaiheessa uuden tarkemman reseptin tämän tilalle.

   1. 1,5l vuoat oli. Taikina kohosi jo ulos kulhostaankin vajaan tunnin kohotuksella. Olikohan mun hiiva jotain superlaatua?

 9. Usean vuoden tehnyt ja hyvää joka kerta! Ainoa harmitus on, että vajoaa leipä uunissa lopulta keskeltä ja ei tule niin kaunista. Mikäköhän syynä? Viimeistään voiteluvaiheessa tai sen jälkeen vajoaa.

 10. Mikä on ohjeessa vuokien koko? Tein kahteen 1,5 l vuokaan ja yli valuu reilusti.

  1. Tämä on sen verran vanha resepti, että en valitettavasti nyt enää osaa sanoa. Laitan sen tähän ylös jos ehdin joskus testailemaan uudelleen!

 11. Voiko tämän pakastaa? Ei ainakaan omaan silmään näy mitään syytä, joka aiheuttaisi ettei..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights