Vegaanin joulukinkku

Kasvissyöjän ei tarvitse joulupöydässä mutustella pelkkiä laatikoita, sillä kinkkukin luonnistuu pienellä vaivalla gluteenijauhoista. Kinkku säilyy hyvänä jääkaapissa lähes viikon ja sen voi myös pakastaa. Tämä ruokalaji kannattaa muutenkin valmistaa vähintään päivää etukäteen, sillä se vain paranee levättyään yön tai pari jääkaapissa.


Kinkun alkuperäinen resepti löytyy Inna Somersalon Yllin kyllin -keittokirjasta nimellä seitanpaisti (s. 192). Jos jokunen joululahja on vielä hankkimatta, kirjaa saa edullisesti esimerkiksi Adlibriksestä!

Kinkusta tulee melko pienehkö ja viimeksi syötiin tuo kaksin melkein kokonaan yhden illan aikana. Useampia syöjiä tai koko viikon kestäviä joulusyöminkejä varten kannattaa tehdä parikin kinkkua. Alkuperäisessä ohjeessa paistoajaksi mainitaan noin tunti, mutta kinkku vaatii ainakin meidän uunissa lähes 1,5 tunnin paistoajan, muuten se jää keskeltä raa’aksi. Vähensin reseptistä myös suolan määrää, sillä 0,5 desilitraa soijakastiketta ja teelusikallinen suolaa oli liikaa ainakin omille makunystyröilleni.

seitankinkku

 • 4 dl gluteenijauhoja
 • 1 dl gramjauhoja
 • 1 dl soijajauhoja
 • 1 rkl kasvisliemijauhetta
 • 1/4 tl suolaa
 • 0,5 tl garam masalaa
 • 1 tl savupaprikajauhetta
 • 1/4 tl jauhettua inkivääriä
 • 1 tl valkosipulijauhetta
 • 0,5 dl soijakastiketta
 • 0,5 dl oliiviöljyä
 • 2,5 dl vettä

Marinadi:

 • 3 rkl oliiviöljyä
 • 1 rkl soijakastiketta
 • 1 rkl omenaviinietikkaa
 • 1 rkl tomaattipyrettä
 • 0,5 dl vettä
 1. Sekoita kuivat aineet.
 2. Lisää öljy ja soijakastike veteen ja kaada jauhoihin. Sekoita ja vaivaa muutaman minuutin ajan. Muotoile paistiksi.
 3. Sekoita marinadin aineet ja kaada paistin päälle. Anna paistin marinoitua vähintään pari tuntia tai mielellään yön yli.
 4. Kääri paisti folioon ja paista 175 asteessa noin 1,5 tuntia. Anna jäähtyä ennen tarjoilua.

Kinkun kaveriksi tarvitaan tietysti sinappia ja perinteiset joululaatikot, joihin löytyy hyvät ohjeet Vegaaniliiton joulusivuilta. Seitankinkun kanssa kannattaa kokeilla Daylesford Organicsin täysjyväsinappia, jota pitäisi löytyä ainakin Stockmannilta.

122 vastausta kirjoitukseen “Vegaanin joulukinkku

 1. Haa, loistavaa! Oltiinkin suunniteltu jonkinlaista seitan-viritelmää jouluksi. Aiottiin tehdä seitanpihvejä, mutta se suunnitelma menikin nyt vaihtoon.

 2. Kinkun raiskaamista. Sanon tuon sillä perusteella, että olen tuotetta maistellut ja kyllä on kaukan kinkun maku.

  1. ”Kinkun raiskaamista”.. Syvä anteeksipyyntö kaikkien niiden puolesta, jotka ovat loukanneet Pyhää Kinkkua. Kannattaisko ottaa se ***** sieltä ********* pois…

 3. Mun mielestä ”kinkun maku” on niin häilyvä käsite, että sellaista ei ole oikeastaan olemassakaan.

  Otettakoon esimerkiksi yhteentörmäys, joka syntyi kuin aloin seurustella mieheni kanssa ja vietin joulua myös heidän perheessään. Niiden kinkku ei ollut _kinkku_. Eli ei sitä mihin olin tottunut. Se ei näyttänyt eikä maistunut samalle eikä tuntunutkaan. Joten. Ihan turha nillittää jostain ”kinkun mausta”.

  Mä oon maistanut vastaavaa – eli en aivan tällä reseptillä tehtyä – ja minusta se oli tosi hyvää. Mutta nyt tahtoo Oulun gluteenijauho- sekä kramjauhotilanne olla melko kurja, voi olla että jää ilman seitania tänäjouluna meikäläinen…

 4. JP, ei tämä kinkulta (onneksi) yhtään maistukaan, mutta se ei suinkaan tarkoita sitä, etteikö tämä olisi hyvää! En koskaan tykännyt syödä sianlihaa ennen kasvissyöjäksi ryhtymistäni, mutta tämä maistuu kyllä.

  Sekasyöjämieheni syö tätä myös ihan mielellään, vaikka ei tämä hänenkään mielestä maistu kinkulle.

 5. Oikeasti hyvää! Testattiin Faunan tekemästä valmiista pussista jo ennen joulua ja jouluna tehdään uusi. Saa sitten syödä puhtain mielin :)

 6. Tätä tekee mieli kokeilla;olen tähän asti tehnyt vain seitan makkaroita ja tykännyt niistä, nyt taitaa olla ”kinkun” aika…

 7. Löysin surffaillessa ohjeen soijapohjaiseen kasvissyöjän kinkkuun. Tämä ohje ei ole lähtökohtaisesti vegaaninen, mutta kananmunan voi varmasti korvata soijajauhoilla, luulisin? Ja ohjeessa mainittu kananmunalla voitelu tuskin on tarpeellista. Valmista vegaanista pakastetaikinaakin löytyy. Lakto-ovoille ohje käy tietty sellaisenaan.

  http://www.kotiliesi.fi/ruokaohjeet/kasvissyojan-kinkku

 8. Kiitos vinkistä, Vege! Tuo voisi olla kehittelemisen arvoinen resepti. Heti tulee mieleen, että soijapavut voisi vaihtaa kikherneisiin (huomattavasti paremman makuisia), porkkanan perunaan (pitää massan koossa) ja ehkä lisätä hiukan vehnäjauhojen määrää. Lehtitaikinan voitelu kananmunalla on ihan turhaa, sillä se ruskistuu uunissa nätisti muutenkin.

  Oikeastaanhan tuo resepti vaikuttaa enemmän piirakalta kuin kinkulta, mutta saattaisi olla hyvää :)

 9. Punnitse ja säästässä lupailtiin, että ennen joulua gluteenijauhoja tulisi valikoimaan. Tiedä sitten ehtiikö ja jos,niin kuinka monelle riittää. Gram-jauhoja löytyi monta pussia Gallerian Life-terveyskaupasta.

 10. Minä sain paikallisen Citymarketin leipomosta gluteenijauhoa pussillisen – ja edullisesti. Kannattaa kysellä leipomoista!

 11. Vielä piti kysyä reseptistäsi, että käärittiinkö ”paisti” folioon marinadeineen?

 12. jonkin näköstä seitankinkkua oon suunnitellu jouluks, ja taitaa olla sitten tää resepti joka lähtee kokeiluun.

  hienot sivut!

 13. Elina
  14. Joulukuu, 2008 – 19:32
  JP, ei tämä kinkulta (onneksi) yhtään maistukaan

  Okei elina, et oo tainnu tajuta koko jutun ideaa. Tässähän puhutaan vegaanisesta JOULUKINKUSTA eli KINKUN KORVIKKEESTA, eikö korvikkeen tulisi maisuta siltä millä sitä korvataan. Tietty eri asia olisi jos tätä sanottaisiin vaikka ”jouluiseksi vegaanimötköksi”, silloinhan sillä ei korvattaisi kinkkua, eikä sen tulisi maistua kinkulta.
  Luetko otsikon uudestaan ja mietit miten asia tulisi ymmärtää suomenkielellä.

  Itselläni ei ole mitään vegaanista ruokaa vastaan enkä syö sianlihaa kun erikoistapauksissa mutta kyllä korvikkeen tulisi edes maistua siltä millä sitä korvataan.

 14. Jani,

  Olen niin tottunut käyttämään soijajogurtteja, soijamaitoa, soijajuustoa jne, että käytän niistä arkipuheessa ihan vain termejä ”jogurtti”, ”maito”, ”juusto” jne. Hirveä vääryys, eikö totta?

  Jogurtin/juuston kaltainen soijavalmiste on ainoat uudet termit, joita on onnistuttu lanseeraamaan kauppoihin, eikä nuo kuulosta kauhean käyttökelpoisilta.

  Alkuperäinen reseptihän kulkee nimellä seitanpaisti, ja toisaalta seitankinkku on sitten samaa sarjaa tuon soijajogurtin kanssa, eli se lyhenee näppärästi pelkäksi kinkuksi. Pahoittelen, jos olet menettänyt yöunesi asian takia.

 15. Miten tämä eroaa esim OEn foorumilla ainakin viime vuonna olleesta kinkusta? Siihen tuli ainakin tofua ja muutenkin resepti oli erilainen, mutta nyt siis tarkoitan lähinnä eroa maussa. Itse en siitä toisesta kinkusta erityisesti syttynyt, joten ajattelin joskos kokeilisi tätä.. Ja mitä on savupaprikajauhe??

 16. Minnu,
  En osaa sanoa, koska en ole eo-foorumin kinkkuohjetta koskaan kokeillut.
  Savupaprikajauhe on savunmakuista paprikajauhetta ja sitä myydään ainakin Punnitse&Säästä-liikkeissä.

 17. Tämä resepti menee kyllä takuuvarmasti ensi jouluna, tai ehkä jo aikaisemmin, kokeiluun! Tänä vuonna en vietä joulua omassa keittiössäni vaan muiden pöydissä. Sekasyöjänä, mutta saas nähdä mikä on tilanne vuoden päästä… ;)

  Viittaan aikaisempaan viestiketjuun kommentoimalla, että jos tämä seitanpötkö maistuu hyvältä ja sopii joulupöytään, niin minulle se ainakin riittää. Kuva on ainakin sen verran houkutteleva, että nappiin menee.

 18. Tein ohjeitten mukaan ”paistin”. Meillä ollaan kaikki paitsi yksi sekasyöjiä. Ja kaikki kehuivat tämän vegaaniversion makua. Marinoin 1,5päivää ja sitten paistoin. Kerrassaan maistuvaa! Mitenkähän tällaisessa ravintoarvomäärä kaloreineen ym. tietoineen, ootko hahmotellut? Tosi hyvää kyllä, aion tehdä toistekin. Mietittiin jo miehen kanssa, että massasta taituroidaan palluroita, marinoidaan ja ennen paistoa kieritellään vaikka seesaminsiemenissä.

 19. Tiv, gluteenijauhojen ravintoarvot löytyy täältä, tuon avulla varmaan pystyisi laskemaan seitanpaistin ravintarvotkin suuntaa-antavasti. Mutta hyvin proteiinirikas tuote kyseessä on joka tapauksessa!

 20. Aivan ihana veguohje! Itekkin tein vegaani”kinkkua” tosin ihan erilaisella ohjeella ja erilaisella koostumuksellakin varmaan. :p Tuo siun tekemäs näyttää kyllä hyvältä! Seitan on aina namia.
  Siun ruokia mie olen kuolaillut piiiitkän aikaa, ja joskus reseptejäsikin olen kokeillut, olen vaan unohtanut k.o kokeilut blogata!

 21. Tein jouluksi noin kokeeksi puolikkaalla reseptillä. Tosi hyvää, kun malttaa antaa kylmetä. :) Paranee vaan jääkaapissa. Joulupaistiin lisäsin myös pienen hyppysellisen neilikkaa. Nyt on vähän vähemmän jouluinen versio marinoitumassa. :)

 22. Vaikuttaa tosi mielenkiintoiselta, olen seitanin suhteen aika kokematon ja tätä ohjetta kehuttiin helpoksi. Olen kuitenkin soija-allergikko, voisiko soijajauhoja korvata jollakin?

 23. Saara, soijajauhoja ei ole pakko laittaa, vaan sen tilalla voi käyttää pelkkiä gramjauhoja. Teen tavallisen seitaninkin pelkistä gluteeni- ja gramjauhoista. Soijakastike voi tosin muodostua pieneksi ongelmaksi, sillä sen avulla saa sekä makua että väriä. Mutta jos kalpeampi kinkku ei haittaa, niin suolaa lisäämällä luultavasti selviää :)

 24. Juu, ei soijakastikkeella niin väliä, sitä siedän jotenkin. Jos vielä sais siedätettyä itsensä tofulle…

 25. Te ihmiset ootte sekaisin. Minkä ihmeen takia vegaanin on pakko saada kinkkua? Jos ei syö lihaa niin onko pakko tehdä lihan muotoista ja ”makuista” ruokaa jostain hiton tofusta? Jos te vegaanit kerta niin olette lihan syöntiä vastaan niin miksi haluatte teeskennellä syövänne lihaa? Minä itse ainakin söisin mieluummin rehellistä kasvisruokaa enkä tuollaista ällöttävää ihmisen keksimää korvikesontaa, joka maistuu aivan luonnottomalle.

 26. Aila, kaikki kasvissyöjät eivät suinkaan ole kasvissyöjiä sen takia, että liha olisi pahaa, vaan koska kokevat lihan ja muiden eläintuotteiden käyttämisen epäeettisenä.
  Käsittääkseni lihankaltaisten ruokien tekeminen ei ole pois sinulta, tai yhtään keneltäkään.

  Et taatusti ole itse tätä edes maistanut, koska en ole keneltäkään vielä kuullut, että seitan maistuisi ”korvikesonnalle” tai ”luonnottomalle”. Voidaan tietysti myös olla montaa mieltä siitä, miten ”luonnollista” ruokaa on tehotuotettu viljasika!

  Ailan vuodatus olkoon nyt viimeinen laatuaan, koska en haluaisi tehdä tästä blogista mitään taistelutannerta. Jos on halua jatkaa keskustelua, niin sähköpostia saa laittaa suoraan minulle.

 27. Miksi tuota marinadia on muuten näin vähän? Jossain Bryanna Clark Groganin VAIMITENSENYTMENI reseptissä se laitettiin uuniin sen liemen kanssa?
  http://www.bryannaclarkgrogan.com/page/page/773148.htm#beefyseitan
  Oletko kokeillut sellaista? Maistuuko noin suuri määri tuota omenaviinietikkaa tosi etikkaiselle? Omenaviinietikka on tosi pahaa! Onko se välttämätön? Vai maistuuko se vain niin paljon miedommalle, kun siinä on muitakin aineita?

  Viime jouluinen kinkkuni olisi saanut olla hieman parempi (minä jätin siitä totta kai rasvan pois, öh), joten yritän nyt maksimoida onnistumismahdollisuudet. :)

 28. Hirvisika, en ole kokeillut tota reseptiä, mutta näemmä sen takia tuo beefy seitan paistetaan liemen kanssa, että sitä ei laiteta folioon. Folio estää paistin kuivumisen, joten lientä ei tarvitse tehdä viittä litraa.

  Etikka ei maistu liikaa, mutta ei sitä mikään pakko ole laittaa. Voit laittaa vähän enemmän muita aineita ja vaikka lorauksen sitruunamehua.

 29. Saako noita gluteeni- ja gramjauhoja tavallisista marketeista? Täällä lähellä ei ole punnitse & säästä – liikettä eikä oikein muitakaan vastaavia erikoisliikkeitä. Resepti kuulostaa todella houkuttelevalta ja tekisi vaihteeksi mieli kokeilla jotakin uutta tänä jouluna.

 30. Kasvisruokailu näyttää olevan osalle melkoinen tabu, kun mainion oloinen resepti saa näin paljon nihkeitä kommentteja ohi aiheen. Resepti vaikuttaa maukkaalta, viime vuonna testasin valmissekoitettua Seitan-kinkkupussia joka oli ok, tätä voisi kokeilla seuraavaksi!

  Isot pisteet Chocochilille, oli aikakin saada Suomeen vegeblogi, jossa on viimeistellyt stylet kuvat ja tarpeeksi helpot ohjeet. Meni kirjanmerkkeihin heti VeganYumYumin viereen!

 31. Voiko gluteenijauhoja korvata muilla jauhoilla, kuten tavallisella tummalla vehnäjauholla? Itsekään en asu esim. punnitse&säästä liikkeen lähellä ja jouluna oli ajatus tehdä tuommoinen kinkku… Nyt ei ehdi enää tilatakaan… Ja saako kikherne-/gramjauhoja esim. life-liikkeistä?

 32. Sanna, tavallisista vehnäjauhoistakin voi tehdä seitania, mutta en lähtisi suosittelemaan sitä! Prosessi vie ihan älyttömästi aikaa, hyvän koostumuksen aikaansaaminen on aina vähän epävarmaa, eikä ”taikinan” sekaan saa laitettua mausteita, joten seitanista ei tule yhtä maukasta. Ohje löytyy täältä: http://www.voima.fi/content/view/full/587

  En valitettavasti tiedä saako kikhernejauhoja Life-liikkeistä.

 33. Kokeilin. Tuli hieman kuivaa, mutta hyvää on. Sinapin kanssa kuivuuskaan ei haittaa. Jätin omenaviinietikan pois. Liekö merkitystä?

 34. Kapa, jos haluat kosteamman kinkun, niin kannattaa kokeilla paistaa sitä vähemmän aikaa. Alkuperäisessä reseptissä on tosiaan se tunnin paistoaika, kokeile ensi kerralla sillä. Mä paistan kinkkuani nykyään noin 1h 15min.

 35. Aivan maittavan hyvää tuli. Tein tätä, vaikkei ole joulukaan. Kastikkeen ja pottujen kanssa tai leivän päällä menee kesälläkin:). Sun reseptien ansiosta mun on ollut helpompi siirtyä kasvissyöjäks. Reseptit on aivan ihania, enkä muista sekasyöjänä syöneeni niin hyviä ruokia kuin nyt.

 36. Olipas älyttömän hyvää seitania! Kun tästä tuli ihanan mureaa ja normaalisti tekemäni seitan on aika kovaa, niin kannattaisiko vähentää keittoaikaa vai miten ”normiseitanista” saisi yhtä mureaa?

 37. Mä oon tehnyt sun reseptillä :) mausteita en oo yleensä kyllä mittaillut, mutta ei sen luulisi vaikuttavan mureuteen.. voisko keittoajalla tai marinadilla olla vaikutusta siihen? hyvän makuistahan siitä silti yleensä kyllä tulee on mutta jotenkin toi uuniseitani oli parempaa ja myös mureempaa.

 38. seitani, keittoaika saattaa vaikuttaa. Voit kokeilla myös sitä, että vaivaat seitania vähän vähemmän aikaa, ts. käytännössä vain muotoilet sen pötköksi ja leikkaat paloiksi. Jauhotkin tuntuu vähän vaikuttavan – olen viime aikoina tehnyt seitania luomugluteenijauhoista, ja siitä tuntuu tulevan vähän jämäkämpää seitania.

 39. Miksi kasvissyöjä haluaa kinkkua, tai minkä takia pitää keksiä kinkun korvike??? Ei ymmärrä! Eikö voisi kokonaan keksiä ihan jonkun toisen nimikkeen, esim. jauhopallo?! Kinkku on kinkkua, eikä miksikään siitä muutu!

  T.Ex-vege

 40. Ihanat, hienot sivut ja kuvat! Olen onnessani että löysin sivusi. Suosikeissa on jo vaikka kuinka monta reseptiäsi joita aion kokeilla. Tänään valitsin niistä jo yhden ja tuli tosi hyvää :) Yllä helpon oloinen ohje. Itse en ole seitania koskaan maistanut/valmistanut, mutta ensi jouluksi teen paistin tämän ohjeen mukaan varmasti! Perheessäni on myös muutama (vielä ;)) sekasyöjä jotka ovat kovin kiinnostuneita kasvissyönnistä, että tiedä jos tämä paisti meneekin kinkkua paremmin kaupaksi. Olen itse ollut jo lähes 5 vuotta lakto-ovo ja tämän sivusi ansioista on nyt paljon helpompi aloittaa ja opetella täysin vegaanisten ruokien valmistaminen. Iso kiitos sinulle :)

 41. Enpäs ole ennen kuullutkaan kinkun korvikkeesta… mahtava asia todellakin! En yleensä pidä laatikoista, puurosta tai mistään muistakaan jouluruuista joten yleensä joulumenee siis karkkien parissa (jonka seurauksena seuraavana päivänä kamala olo:) ) Taitaa tulla nyt käännös tässäkin tavassa ja varmasti minun äitinikin tästä tykkää kun lihaa ei myöskään syö:) Kiitos ja kumarrus!

 42. Moikka!

  Jos vielä sen verran voisi kysyä tuosta soijasta.. Oletko/oletteko laittaneet perusKikkomannia vai aasiakaupasta saatavia tykimpiä versioita? Mulla on kaapissa Lee Kum Keen tumma soija ja se on todella tumma. Tuleekohan tujakka . . Pitää vielä noutaa tuo savupaprika, tosin toimiskohan savusuola ja paprikamauste, vähemmän soijaa…

  Jouluterkut!

  1. Gluteenijauho/ seitan käy kylläkin suurimmalle osalle keliaakikoista, itse en voi käyttää HS-tautisena mitään viljoja joissa on gluteenia mutta Gluteenijauho ei aiheuta mitään ongelmia.

   1. Keliakiaa sairastaville ei missään tapauksessa saa tarjota ruokaa, jossa on käytetty gluteenijauhoja.

 43. Täytyypä kokeilla. Yllin kyllin-kirjasta jotain seitan-pihvi ohjetta olenkin jo kokeillut, koostumus oli hyvä mutta taisin laittaa liikaa etikkaa koska maku oli vähän kitkerä. Parhaimman possun korvikkeen olen löytänyt tähän mennessä kaupan pakastealtaasta, nimittäin sellaisen juhlasetin mihin kuului hyvinkin possumainen soija”kinkku” sekä nakkeja.

  Itse olen aina tykänny liharuokien mausta, vaikka niitä en syökään ja olisi ihan kiva oppia valmistamaan itse joku tällainen kinkun korvike. Lhetipihvin korvike olisi sitten seuraavaksi toivelistalla! :D

  Eivät kaikki kasvissyöjät inhoa liharuokien makua, se on virhekäsitys joka ilmeisen sitkeästi lihansyöjien mielissä kummittelee. Itselleni lihasta luopuminen oli puhtaasti arvokysymys, ei suinkaan makukysymys.

 44. Mun ei edes pitänyt tehdä mitään tämmöstä, mutta kun näin sun ohjeen niin nyt haluan! :)
  Käväisin paikallisessa punnitse & säästä -kaupassa, mutta heillä ei ollut gramjauhoja just nyt, käyn huomenna uudestaan jos sitten olisi. Gramjauhoja ei varmaan voi onnistuneesti korvata millään vai..?

 45. Jei, sain tänään gramjauhoja, ja nyt seitankinkku pötköttää uunissa.. :)

 46. En malttanut odottaa jouluun joten tein tästä arkiversion. Käytin mausteita hieman itämaisia mausteisia makuja ja onnistui loistavasti! Jouluna tietty sitten uudestaan!

  Sellainen hauska juttu kävi vaan että enhän huomannut madinadissa olevaa 0.5dl vettä, vaan lorautin joukkoon puoli litraa ja ihmettelin että jopas on paljon. Tämä ei ollutkaan huono juttu vaan seitanista tuli mureampaa kuin aikasemmilla kokeiluilla. Ajattelin että kaipa siinä kuuluu olla niin paljon kun tätähän ei keitetä niinkuin seitan usein muuten. Jatkossa vähennän ehkä vähän veden määrää mutta toimi se niinkin ;)

 47. En edes ehtinyt kuin sekoittaa nuo ainekset keskenään niin siitä tuli jo melkoisen sitkeää. En osaa muotoilla tuosta paistia mitenkään, mikä avuksi?
  Nyt se on vain kasa erilaisia möykkyjä, jotka eivät muotoudu yhtenäiseksi massaksi millään.
  Taidan laittaa vain tuollaisena marinoitumaan ja katsella miten menee, voi kyllä käydä vähän hassusti :(
  Muuten kyllä oikein mainion oloinen ohje, ihanan yksinkertaisesti on selitetty -jopa minä ymmärsin, vaikken keittiössä ole ennemmin juurkaan hääräillyt :) Kuten huomaa, heheh..

 48. Juu, vähän lisäsin nestettä siihen niin sain vähän paremmin pyöriteltyä sitä. En tiiä mitä se sitten sisältä on, mut pinnasta tuli ainakin kiinteämpi. Kohta uuniin! :)

 49. Näyttää hyvältä kinkulta :) Lähden itsekin nyt kokeilemaan ja pääsee jouluna sitten kriittinen äitini maistamaan. Tosin vähän joudun säveltämään. Kiitos paljon tästä ohjeesta.

 50. Täydellistä jouluruokaa! En millään malttaisi odottaa aattoon, että pääsisin syömään. En ole aiemmin tehnyt seitania, mutta lopputulos enemmän kuin mieluisa. (Ensi kerralla pitää vain muistaa laittaa hieman vähemmän suolaa. Nyt tahtoo olla turhan janottavaa… Taisi lipsahtaa jotain suolapitoista ripaus enemmän kuin ohjeessa .) Tämä ohje täytyy ehdottomasti laittaa talteen johonkin erityiseen jemmaan.

 51. Kaikki nämä nipottajat:
  Mitä helkkaria tää luonnottomatkorvikkeethöpinä oikeen on? Soijapihvejä, kasvispullia ja vegaanikinkkuja kutsutaan näiksi ihan sen takia että ne nyt on tuttuja nimiä. Vai pitäiskö meiän sitten vaan kutsua niitä pyörylöiks ja palloiks, sen takia kun me kyseenalaistetaan lihansyönti? Mitä se kenenkään takaraivoa kutittaa jos joku vegaani sanoo litteää jostain ei lihasta tehtyä pyörylää PIHVIKS? Ok, ei taistelutanteretta mutta toi tollanen vähän vaan ketuttaa.
  Ajattelin tehdä tallasen jouluksi mutta valitettavasti meidän marketeista ei taida löytyä gluteenijauhoja taia gramjauhoja :( missä olis tällasia liikkeitä? saako ruohonjuuresta esim. ?

 52. Kiitos tästä reseptistä! Vaikka kyseessä on joulukinkku, käytän tätä reseptiä ympäri vuoden. Olen kokeillut montaa seitan-reseptiä, mutta vain tällä saan aina aikaan sekä maun että suutuntuman puolesta miellyttävän lopputuloksen. Ainoana poikkeuksena ohjeesta jätän suolan kokonaan pois: voimakassuolaisessa kasvisliemijauheessa sitä on aivan riittävästi.

 53. Tän ohjeen mukaisesti on elämän ensimmäinen seitankokeilu marinoitumassa jääkaapissa. Huomenna paistetaan.

  Korvasin kasvisliemijauheen puolikkaalla liemikuutiolla, jonka lisäsin kuumennettuun veteen. Sama asia kai tuo on… jäähdytin toki nesteen ennen jauhoihin lisäämistä. Savupaprikaa en löytänyt, laitoin sen sijasta nesteiden sekaan Poppamiehen savuchili-kastiketta, joka onkin aika ”savuisaa”.

  Nyt jo hieman jännittää, että tuleeko kauhean suolaista. No, huomennahan sen sitten näkee. Kiitos jokatapauksessa reseptistä jo etukäteen :)

 54. Tein tätä eilen, ajattelin pakastaa joulua varten ja oli eka seitan kokeilu ever, joten en sit ees tiiä miltä seitanin kuuluis maistua o.O Maistoin siitä pikkupalan ja en oikeen tiiä mitä mieltä, kai sen näkee sitten jouluna niitten muiden jouluruokien kanssa. Vai onko seitanissa joku ominaismaku vai riippuuko se aina niistä maustesta?

 55. Ajattelin kokeilla täksi jouluksi, kun resepti kuullostaa niin hyvältä. Tätäkö seitania ei siis keitetä?

 56. Kiitos hyvästä ohjeesta! Seitanpaistista tuli mehukkaampaa ja rakenteeltaan miellyttävämpää kuin muilla kokeilemillani ohjeilla. Eikä ollut kuivaa, toisin kuin aiemmat seitanpaistini. Paistoin seitania 70 min, ja kypsää tuli. Ensi kerralla kokeilen lyhentää paistoaikaa vielä 5-10 min. Koetan löytää lyhimmän mahdollisen paistoajan, jossa seitan ehtii juuri ja juuri kypsyä mutta ei yhtään paistu yhtään ylimääräistä. :)

 57. Pari päivää sitten toteutin tämän reseptin ja olen kierrellyt ja kaarrellut, että miten tätä nyt kommentoisi… Tämä on siis selkeästi jotain ’sanoinkuvaamatonta’, mutta yritetään.

  Kun paisti oli vielä taikinan muodossa ja sitä maistoin, olin innoissani että tämä ainakin maistuu joltain, toisin kuin edellinen kokeilemani seitani. Paiston ja maiston jälkeen tilanne oli sitten ihan eri…

  Koemaistajani (sekasyöjä) söi siivustaan hyvin pienen palasen ja sekin tuotti hänelle nielemisvaikeuksia. Itse vähän pakolla mutustin kokonaiset pari siivua ja yritin saada mausta kiinni. Lopulta suorastaan uitin palasia punaviinikastiketta ja yritin olla maistamatta itse seitanin todella omituista makua. Nyt loppu lötkö kummittelee jääkaapissa, mitä ihmettä sille voisi tehdä? (En halua pilata muita ruokia lisäämällä tuota niihin, sellaisenaan se ei mene alas.)

  On vaikea uskoa näitä kommentteja, että: ”oi ku hyvää, teen tätä aina muulloinkin kuin jouluna.” Tein siis täysin ohjeen mukana, tietenkin tuotteiden merkit varmasti vaihtelevat, mutta luulisi ettei se niin paljon vaikuttaisi. Lisäksi paistoaikani oli varmaan turhan pitkä, muttei pieni kuivuuskaan ei itse makuun varmaan vaikuta.

  Onko tämä jokin juttu, että kasvissyöjät ”tottuvat vähän erilaisiin makuihin”? Huh, eeei nappaa. En kyllä menisi tarjoilemaan tätä ”kinkun korvikkeena”. Ei todellakaan tee oikeutta kasvisruoalle! Nyt mulla on ongelma, mitä tarjota sekasyöjäseurueelle pikkujouluissa, tämä seitan ei ilmeisesti ainakaan tule kysymykseen nyt pari eri reseptiä kokeilleena.

  Tuolla joskus aikoja sitten epäilit, ettei kukaan joka kutsuu tätä ”korvikesonnaksi” tai ”luonnottomaksi” ole voinut maistaa koko reseptejä. Noh, nyt olet. Ehkä sonta on vähän liioiteltu, mutta kyllä tämä rehellisesti sanottuna on pahaa. Luonnoton on aika kuvaava sana, kaikkien noiden ainesten ja mausteiden sekamelska on todella hämmentävän makuista.

  T: Yli 10 vuotta vegeillyt

  1. Ikävä juttu, että ei maistunut. Mä olen kyllä ihan menestyksekkäästi syöttänyt tätä myös sekasyöjille, siis sellaisillekin, joilla ei ole ennestään kokemusta seitanista tai muista ”lihankorvikkeista” ja hyvin on uponnut.

   Mikähän se omituinen maku mahtoi olla? Gluteenissahan on oma ominaismakunsa, ehkä se ei kaikille uppoa.

 58. Makua on kyllä todella vaikea kuvata. Voihan se gluteeni olla, joskin muistelisin ihan menestyksekkäästi sitä käyttäneen joskus aikaisemmin muissa resepteissä. Eihän se mitenkään pilalla voi olla, juuri ostin sen ihan vähän aikaa sitten?

  Täten en keksi muuta kuin ’syyttää’ tätä tiettyä yhdistelmää, koska kaikkia ainesosia on kuitenkin tullut käytettyä muissa ruoissa. :0

  1. Hei Ton-Ton-Tonttu! Veikkaan, että jokin ainesosista on ollut pilaantunutta, ja siitä johtui huono maku. Itselleni on käynyt kerran elämässäni niin, että tein ohjeen mukaan soijapihvijauheesta, siis valmissekoituksesta, pihvitaikinaa. Se haisi jo kulhossa omituiselta, ja paistettunakaan sitä ei pystynyt syömään. Erään toisen kerran minulla pääsi oman huolimattomuuteni takia tofu-paketti pilaantumaan, eikä sekään miellyttävältä tuoksunut…

   Valmisainesten käytöstä soijapihvien tekoon on jo vuosia aikaa, enkä ole samaan ongelmaan enää törmännyt, vaikka käytän aika paljon soijatuotteita jauho mukaan lukien. Teidän tapauksessanne veikkaan sitä, että olette käyttäneet pilaantuneista soijapavuista tehtyä jauhoa tms. On vaikea uskoa, että mistään puhtaista ja pilaantumattomista aineksista tulisi niin vastenmielistä makua, ettei tuotosta saisi syötyä. Harmillinen juttu joka tapauksessa!

 59. Palaan tohon nimitysasiaan, vaikka sitä on viimeksi käsitelty vuosia sitten…

  Vegaaninen Joulukinkku on ihan passeli nimitys seitanista tehdylle paistille. Voimmehan myös kutsua tuotosta seitanmötköksi, mutta nimitys ei kerro kellekään, millainen ruoka mahtaa olla kyseessä ja miten se pitäisi syödä. Vegaaninen joulukinkku -nimitys kertoo välittömästi kuulijalle mistä on kyse. Joulukinkku aktivoi välittömästi aivoista mentaalisen mallin, joka kertoo, että kyseessä on paistin kaltainen tuote, jonka rakenne kestää leikkaamista siivuiksi ja sitä voi syödä kylmänä laatikoiden kyljessä. Vannoutuneimpienkin vegaanien lapset tietää, mikä on joulukinkku, mitä sillä tehdään ja miten sen oletetaan käyttäytyvän.

  Sama pätee soijanakkeihin, -jugurttiin, kauramaitoon jne. Jokainen tietää, että nakki kestää grillaamisen, sen voi pilkkoa kastikkeeseen, paistaa pannulla jne. Myöskään kellekään ei pitäisi olla epäselvää, millainen koostumus on soijajugurtissa ja millaista tavaraa purkista tulee, kun avaa kauramaidon.

 60. Heippa! Piti kysellä tästä reseptistä (ja seitanista yleensä) että onko tuo savupaprikajauhe pakollinen, muuttaako se hirveästi makua? Että pitääkö tämän takia ostaa sitä? ja v oiko kasvisliemijauheen korvata kasvisliemikuutiolla?

  1. Ei ole pakollinen, mutta suosittelen. Jos saat kasvisliemikuutiosta hienoa jauhetta, niin tokihan senkin voi laittaa.

 61. Oisko ideaa, voiko tuota gramjauhoa korvata millään? Oli vegetukusta loppu gluteenijauhoa tilatessa ja kotikaupungista ei löydy mitään tälläsiä tuotteita.. Jos ei niin sitten tyydyn seitanviipaleisiin :)

 62. Kiitos ohjeesta! Tein ensimmäisellä kertaa ohjeen mukaan ja omaan makuun (+raati) liian kuivaa. Seuraavalla kerralla pidettiin vain 50 min. ja oli ihanan mureaa ja kosteaa. Laitoin myös hieman enemmän mausteita, kun olemme mausteisen ruoan ystäviä :)

 63. Kinkku onnellisesti marinoitumassa! Tai itse asiassa kaksi. Vaihdoin mausteet aika täysin, koska minulla on selvästi jotain ongelmia reseptien noudattamisessa, mutta koostumus on täydellinen juuri tällä reseptillä aina. :)

  Tällä kertaa makua antamassa on mm. sinappia, makeaa chilikastiketta, grillimaustetta ja tuhti annos valkosipulia, joista haaveilen hiukan lihaisampaa aromia kinkkuun. Joulun jälkeen tätä sopiikin ihanasti suikaloida ja paistaa tortillatäytteeksi!

  Onko muuten jotain päteviä vinkkejä pakastetun seitanin sulatukseen? Tein kinkuistani hiukan normaalia ohuempia ja pidempiä ihan tuota pakastamista ajatellen, kun näin aikaisin olen liikkeellä ennen joulua, mutta kannattaakohan nuo käyttää uunin kautta vielä pakastuksen jälkeenkin?

  1. Mä syön seitankinkkuni aina kylmänä, joten en enää laita sitä uuniin pakastimen jälkeen. Helposti käy niin, että kinkusta tulee liian kuiva.

 64. Tulipa hyvät jouluherkut näillä sinun resepteilläsi! Tein tätä kinkkua, kvinoa-porkkanalaatikkoa ja pipareita ja kaikki olivat ihan mahdottoman hyviä ja helppo tehdä! :-) Kiitos että jaat näitä herkkuohjeita meidän kanssa, hyvä blogi!!

 65. Heippa taas! Olen tehnyt tätä kinkkua nyt muutaman kerran uudestaan ja näillä kerroilla pohjasta on tullut kova ja rapea, joistain kohtaa myös musta. Keskus on kuitenkin hyvä, sellainen ettei ainakaan voisi enää lyhentää paistoaikaa. Mistähän tämä voisi johtua? Ensimmäisellä kerralla näin ei käynyt, mutta olen mielestäni tehnyt kaiken ihan samalla tavalla muillakin kerroilla hmph :O

 66. Toimii muuten loistavasti kesälläkin, vaikkapa kanttarellikastikkeen kera :P.

 67. Mikä funktio soijajauhoilla on? Tuleeko kovin erituntuinen kinkku jos käyttää vaan gluteeni- ja gramjauhoja?

 68. Kinkusta tuli tosi kuivaa :( Voisko sen pelastaa vielä jotenkin? Ei mene nykymuodossa mitenkään alas. Mies ehdottaa rasvassa keittämistä :D

  1. Jos siitä tuli kuivaa, ei sille valitettavasti enää voi tehdä mitään. Onneksi tämän raaka-aineet ei paljoa maksa, joten uusi vaan tekeille :) Lisää hieman enemmän nestettä ja öljyä ja paista vähemmän aikaa.

 69. Aika paljon tullut tehtyä seitania sen jälkeen kun ruohonjuuresta on jauhoja on saanut. Normi valmistustapa tosin ollut se että yleensä keitän taikinaa ainakin tunnin (turpoaa ihan mukavasti!) ja sit jatkojalostanut esim pannulla öljyssä paistaen.

  Nyt on kokeilussa miten miten tää toimis pelkällä uunilla tää toimii. Vähän epäilyttää :)

  1. Mun kokemuksen mukaan seitanin koostumus ei muutu pidemmällä keittoajalla. Oletko huomannut, että siitä olisi ollut jotain erityistä hyötyä?

 70. Meiltä ei kaupasta löytynyt noita gluteenijauhoja ja p&s jo lopettanutkin.. Voiko noita löytyä jostain life-kaupoista?
  Kovasti haluaisin kinkkua kokeilla, jos ei muuta niin kokeilen sitten vehnäjauhoista.. Miten valmistaminen tällöin tehdään ja millä suhteella vettä ja jauhoja vehnäjauhoista saadaan oikea määrä erotettua gluteenia?

 71. Mitä hiivattia, onko tämä joku huono vitsi?
  Annetulla nestemäärällä lopputulos on vetelää liejua. Pitää ainakin tuplata jauhomäärä jos lisää 3,5dl nestettä.

 72. Tein seitankinkkua viime vuonna ja nyt taas, suunnilleen tämän reseptin mukaan. Aina on mietityttänyt tuo kasvisliemijauheen määrä – mikä on käyttämäsi jauheen tavanomainen annosteluohje? Liemijauheissa kun on tässä suhteessa eroja, ja suolaisuudessa on eroja. Minulla oli sekä viime että tänä vuonna kaapissa pelkästään liemikuutioita (normiannostelu 1 kuutio/0,5 l vettä). Laitoin arviosta reilun puolikkaan kuution.

  Valitettavasti ensimmäinen kinkkuni meni tänä vuonna pilalle, tuli niin kuivaa ja pohjasta jopa palanutta, ettei viitsi tarjota kellekään. Taisi olla liian pitkä paistoaika ja liian huonosti kääritty paketti. Nyt on uusi yritys marinadissa. Saman tien päätin kokeilla vähän ”jouluisempaa” marinadia, tätä mukaillen https://kaspardus.wordpress.com/2008/12/22/jouluinen-marinadi/. Saa nähdä mitä tulee…

 73. PS
  Koska en mielelläni heitä ruokia pois, päätin yrittää syödä liikaa kuivuneen ja palaneen, tarjoilukelvottoman kinkkuni ihan itse jo näin ennen joulua . Leikkasin siivuja, poistin palaneet reunat, pirskotin vähän vettä siivujen päälle ja hiukan lämmitin paistinpannussa. Oli joululaatikon ja sinapin kanssa oikeastaan ihan kelpo syötävää.

  1. Minunlaisilleni sähläreille toinen vinkki: liian kuivaksi paistuneesta, jopa palaneesta – tai muuten epätyydyttävän makuisesta – paistista voi ottaa talteen hyvät (keski)osat, pilkkoa ne ja käyttää vaikka johonkin kastikkeeseen, keittoon, pizzaan tms. Jos ei nyt, niin palaset pakastimeen ja myöhemmin käyttöön.

 74. Moikka. Pystyykö omenaviinietikan korvata muulla etikalla? Tulee niin vähän käytettyä tota. Kaapista löytyis punaviinietikkaa,balsamicoa ja sitruuna maustettua valkoviinietikkaa..

 75. Teinkö jotain väärin, kun lopputulos oli vähän raa’an leivän oloinen?

 76. En tiedä, näetkö enää kommentteja näin vanhoihin ohjeisiin, mutta ajattelin nyt kysyä kuitenkin jos tämän viestin vielä näet.

  Tein tätä pari päivää sitten ohjeesi mukaan ja paistoin puolitoista tuntia. Lopputulos on ihan älyttömän kuiva :( Missäköhän meni vikaan? Paistoaika kenties sittenkin liian pitkä?

  1. Kannattaa lueskella noita aikaisempia kommentteja. Ensi kerralla voit lyhentää paistoaikaa + lisätä vähän nestettä. Pitää koittaa ehtiä tehdä oma kinkkuresepti ensi jouluksi :)

 77. Kaksi kommenttia tuohon kuivan kinkun ongelmaan:

  Paistopussissa marinadeineen paistamalla tulee mehevämpää kuin foliossa.

  Jos tuote on paistamisen jälkeen kuiva, voi sitä kostuttaa päältä ja alta vedellä vaikka useitakin kertoja. Kinkku imee hyvin nestettä.

  Itse olen korvannut osan gluteenista (1dl) gramjauholla, tulee mureampaa mielestäni.

  Kiitos vielä reseptistä!

 78. Ensimmäinen kokeiluerä on uunissa ja tuli kysymyksiä mieleen. Marinoin jääkaapissa, olisiko pitänyt marinoida huoneenlämmössä? Onhan se eri asia pistääkö uuniin jääkaappikylmän vai huoneenlämpöisen setin. Jos teen jouluksi tupla-annoksen niin kannattaako (noin niin kuin paistamisen kannalta) tehdä kaksi tällaista vai yksi isompi?

  1. Jääkaappimarinointi toimii oikein hyvin :) En ole itse tehnyt tästä tupla-annosta, joten en valitettavasti osaa sanoa paistoajoista sen tarkemmin. Turvallisinta lienee paistaa kaksi kinkkua, niin tietää minkä verran sitä kannattaa pitää uunissa.

   1. Kiitos! Tein tästä jo toisen kokeilun. Jätin liemijauheen ja suolan pois, laitoin garam masalan sijasta kiinalaista viismaustetta ja lisäsin reseptin mausteiden lisäksi mustapippuria, lipstikkaa ja jauhettuja fenkoliniemeniä. On kyllä huippuhyvää! 😊

 79. Olin yllättynyt, miten syötävää oli jauhoista tehty ”kinkku”. Lihalle se ei tietenkään maistu eikä ole tarkoituskaan ja pääsee kyllä minun ruokapöytään. Vähän sinappia päälle ja sopii hyvin laatikoiden yhteyteen.

  Annoin marinoitua vuorokauden jääkaapissa ja paiston jälkeen annoin olla vielä yön yli jääkaapissa ennen maistamista.

 80. Moi Elina!
  Kaikkk aineet löytyy paitsi soija jauhot.
  Mitä voisin laittaa sen tilalle?

  Normaali vehnäjauhoa? Kikhernejauhoja? Gluteenijauhoa?

  Kiitos

 81. Neljättä joulua teen tällä ohjeella ja aina on hyvin maistunut. Tänä vuonna ajattelin vielä hifistellä ja kuorruttaa joulupötkön sinappi-siirappi-seoksella.
  Hyvää joulua Elinalle – ihana juttu että jaksat vuodesta toiseen pitää tätä blogia ja vastailla näihin vanhoihinkin resepteihin tuleviin kysymyksiin <3

 82. Tein viime jouluna ekaa kertaa yhdelle tyttäristäni. Oli niin hyvää, että perheen eivegetkin tykästyivät.
  Tänään tekemässä uudestaan, tytär haluaa kinkkuleikkelettä.
  Jätin pois kokonaan suolan, lisäsin jauhettua neilikaa ja annoin marinoitua 2 vrk.
  Kiitos !

 83. Hei!

  Suunnittelen tämän vuoden joulureseptejä. Jouluni sisältää kiireitä paljon, joten joidenkin ruokien valmistus etukäteen helpottaisi. Säilyisikö tämä jouluun saakka pakastimessa (HUOM. olettaen, että pystyy hillitsemään syömishimonsa sen suhteen…) ? :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights